Doğum tarihi bilinmemektedir. Künyesi Ebü’l-Mudarreb’dir.
Babası, şair Züheyr bin Ebi Sülemi, annesi Kebşe binti Ammar’dır. Kardeşi Büceyr de şairdi.
Kab bin Züheyr, kardeşi Büceyr ile koyun güderdi. Büceyr’in, Resulullah Efendimiz’in huzurunda Müslüman olduğunu haber alan Kab bin Züheyr, Peygamberimiz hakkında uygunsuz bir takım şiirler söyledi. Peygamberimiz onun öldürülmesinin Müslümanlar için helal olduğunu bildirdi.
Bunun üzerine kardeşi durumu bildirip, İslamiyet’i anlattı ve Müslüman olmasını söyledi. Kısa zamanda yaptıklarına pişman olan Kab bin Züheyr, Resulullah’ın mescidine gelip, Resulullah’ı metheden, öven ve “Banet süad (Sevgili uzaklaştı)” diye başlayan meşhur kasidesini okuyup Müslüman oldu.
Resulullah bu şiiri beğenip çok memnun oldu. Onu affederek bürdesini (hırkasını) çıkardı ve omuzlarına koydu. Bu sebeple Kab bin Züheyr’in kasidesi, Kaside-i Bürde ismi ile meşhur oldu.
645 (H.26) yılında Şam’da vefat etti.
Bu kasidenin birçok şerhleri (açıklamaları) vardır. Peygamber Efendimizin hediye ettiği hırka, sırasıyla Emevilere, onlardan Abbasilere, daha sonra da son temsilcileri tarafından Mısır’da Yavuz Sultan Selim Han'a teslim edildi.
Günümüze kadar korunan bu hırka, “Hırka-i Saadet” ismiyle meşhur olmuştur. Bugün hala İstanbul’da Topkapı Müzesinde “Hırka-i Saadet” odasında muhafaza edilmektedir.
Çevirileri
Kab bin Züheyr’in İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve diğer dillere çevrilen Kaside-i Bürde’sinden başka diğer kasidelerini ve şiirlerini içine alan bir de Divan’ı vardır. Divan’ı, Ebi Sa’id Şükri tarafından Şerh-i Divan-ı Kab ibni Züheyr adıyla şerhedilmiştir. Fuat Bostani tarafından da divanı ve kendisi hakkında Kab bin Züheyr adlı bir kitap yazılmıştır.
Kaside-i Bürde’den bir kısmı
“Yardımını umduğum dostlar bana; senden yüz çevirdim, seni teselli edemem, dedi... Ben de onlara, çekilin yolumdan... Allahu Tealanın takdir ettiği her şey elbette olacaktır, dedim... Her ananın evladı bir gün mutlak tabut üzerinde taşınacak (ölecek)... Resulullah’ın affetmesi en çok umulan şeydir.. Özür beyan ederek Allah’ın Resulünün huzuruna geldim... O’nun huzurunda özür kabul edilir... Bana merhamet et, beni affet (Ya Resulallah)... Şüphesiz ki Resul (Aleyhisselam) nur ve ışık saçan... Allah’ın keskin kılıçlarından yalın bir kılıçtır...”
HAKKINDA YAZILANLAR
Peygamberimizin hırkasını verdiği şâir sahâbî
Kâ’b bin Züheyr, Müzeyne kabîlesinden olup, onbir şâir yetiştiren bir âileye mensuptu. Babası Züheyr bin Ebî Sülemî ve kardeşi Büceyr de şâir idi. Kâ’b bin Züheyr’in babası Hırıstiyan ve Yahûdi âlimlerinin yanlarına gider, onları dinlerdi. Onlardan âhir zamanda bir Peygamber gönderileceğini işitmişti.
İşâreti anlamıştı
Züheyr, bir gece rüyâsında, gökten bir ip uzatıldığını, o ipten tutmak için elini uzattığı hâlde yetişemediğini görmüştü. Bu rüyâsının, âhir zamanda gelecek olan Peygambere yetişemeyeceğine ve ömrünün o gönderilmeden biteceğine işâret olduğunu anlamıştı.
Fakat oğulları Kâ’b ve Büceyr’e, âhir zaman Peygamberi gönderilince, Ona îman etmelerini vasiyet etmişti.
Kâ’b bin Züheyr ve kardeşi Büceyr, İslâmiyet gelince, Peygamberimizle görüşmek üzere Medîne-i Münevvereye doğru yola çıkmışlardı. Ebrak-ul Azzâf denilen yere geldiklerinde, kardeşi Büceyr dedi ki:
- Sen burada bekle, ben Medîne’ye gidip, O Peygamberi bir göreyim. Söylediklerini dinleyeyim.
Büceyr Medîne’ye gidince, Peygamberimiz ona, İslâmiyeti anlattı ve Müslüman olmasını söyledi. O da hemen kelime-i şehâdet getirerek Müslüman oldu.
Kâ’b bin Züheyr, kardeşi Büceyr’in Müslüman olduğunu öğrenince, ona çok kızdı. Bunu dile getiren bir şiir yazdı. Şiirinde, Peygamberimize ve İslâmiyete karşı hoş olmayan sözler söylemişti. Kardeşi Büceyr, buna tahammül edemeyip, durumu Peygamberimize arz etti. Bunun üzerine Peygamberimiz buyurdu ki:
- Kâ’b’a kim rastlarsa, onu öldürsün!
Kardeşi Büceyr, Kâ’b’a bir mektup yazıp gönderdi. Mektupta, “Başının çâresine bak!” diye yazarak durumu bildirdi. Kâ’b’in yazdığı kötüleyici şiire karşılık bir de şiir yazdı. Bu şiirinde özetle şöyle dedi:
- Ey Kâ’b! Kabûl etmeyip, yerdiğin bu İslâm dîninden daha gerçek ve daha sağlam bir din olamaz, var sende? Kurtulmak istiyorsan putları bırak, bir olan Allaha îman et, Müslüman ol ki, kurtulabilesin! Kıyâmet gününde kaçılamayacak olan Cehennem ateşinden, Müslüman olup, îman edenlerden başkası kurtulamayacaktır.
Resûlullahın yanına gel!
Büceyr, kardeşi Kâ’b’a yazdığı mektubun bir kısmında da şöyle yazmıştı:
- Resûlullahı şiir yazarak hicvedip üzen Mekkelilerden bâzıları öldürüldü. Kureyş şâirlerinden sağ kalan İbni Zibâra ve Hubeyre bin Ebî Vehb ise başlarını alıp kaçtılar. Eğer sağ kalmak istiyorsan, acele Resûlullahın yanına gel!
O, yaptığına pişman olup, tevbe ederek yanına gelen kimseyi öldürmez. Böyle tevbe ederek, gelip Müslüman olanların hepsini kabûl etti. Bu mektubumu alır almaz Müslüman ol ve hemen buraya gel! Eğer bu dediğimi yapmayacak olursan, yeryüzünde başını al, nereye gideceksen git!
Kâ'b bin Züheyr, kardeşi Büceyr'in mektubunu alınca, sanki yeryüzü ona dar gelmişti. Zaten kabîlesi arasında bulunan düşmanları, onun için, "O, artık öldürülmüş demektir!" diyerek dedikodu yayıyorlardı.
Kâ'b bin Züheyr, bu durum karşısında derin derin düşünmeye başladı. Yavaş yavaş gönlü aydınlanıyordu. Nihayet Müslüman olmaya karar verdi. Medîne yollarına düştü. Peygamber efendimizi metheden ve kendisinin de tevbe edip, Müslüman olduğunu bildiren uzun bir şiir yazdı.
Sohbetini dinliyorlardı
Medîne'ye varınca, gizlice Cüheyni kabîlesinden olan bir arkadaşının evine gidip, misâfir oldu. Ertesi gün sabah, evine misâfir olduğu kişi, onu, Peygamberimizin yanına götürdü. Peygamberimiz o sırada, Eshâb-ı kirâm arasında idi. Eshâb-i kirâm etrafini sarmış, sohbetini dinliyorlardı.
Kâ'b bin Züheyr, devesini mescidin önüne çöktürüp, içeri girdi. Peygamberimizin yanına yaklaşıp, kendini tanıtmadan dedi ki:
- Yâ Resûlallah! Kâ'b bin Züheyr yaptıklarına pişman ve Müslüman olarak aman dilemeye gelmiş bulunuyor. Ben onu sana getirsem, aman verip, Müslüman olmasını kabûl eder misiniz?
Peygamberimiz buyurdu ki:
- Evet.
- Yâ Resûlullah, ben şehâdet ederim ki, Allahtan başka ilâh yoktur. Sen de O'nun Resûlüsün!
- Sen kimsin?
- Ben Kâ'b bin Züheyr'im.
Eshâb-ı kirâm onun Kâ'b bin Züheyr olduğunu anlayınca, Ensârdan biri ayağa kalkıp dedi ki:
- Yâ Resûlallah! Müsaade et, boynunu vurayım!
Peygamber efendimiz buyurdu ki:
- Vazgeç ondan! O, içinde bulunduğu hâlden pişman ve Hakka dönmüş olarak gelmiştir.
Bu sırada Kâ'b bin Züheyr, Müslüman olduğunu bildiren bir kaside okumaya başladı. Bu kasîdesinde uzun bir girişten sonra, asıl mevzuya geçip, Müslüman olduğunu, tevbe ettiğini ve af dilediğini dile getirdi. Son kısmında da Peygamberimizi ve Eshâb-ı kirâmi metheden beyitleri okudu.
Hırkasını hediye etti
Peygamberimiz, Kâ'b bin Züheyr'in, "Banet süâdü= Sevgili uzaklaştı" sözleriyle başlayan bu kasîdesini beğenip, çok memnun oldu. Onu affetti. Bürdesini (hırkasını) çıkarıp, onun omuzlarına koydu. Bu sebeple Kâ'b bin Züheyr'in kasîdesi, "Kasîde-i Bürde" ismi ile meşhur olmuştur. Hz. Kâ'b 645 senesinde Şam'da vefât etti.
Resûlullahın hediye ettiği bu hırka, Hz. Muaviye tarafından Kâ'b bin Züheyr'in vârislerinden satın alınıp, muhafaza edilmiştir. Sırasıyla Emevîlere, onlardan Abbasîlere, daha sonra da Mısır'ın fethinde Mekke Serifi tarafindan diğer kutsal emânetler ile birlikte Yavuz Sultan Selim Han'a teslim edilmiştir. Günümüze kadar korunan bu hırka, "Hırka-ı Saadet" ismi ile meşhur olmuştur. Bugün hâlâ İstanbul'da Topkapı Müzesinde "Hırka-ı Saadet" odasında muhafaza edilmektedir.
HAKKINDA YAZILANLAR
Hırka Hırka-i Saadetin-Kab Bin Züheyr'in Romanı Mahmut Çetin EDİLLE YAYINLARI, 104 sayfa, 3. hamur
Hırka.. Şanlı sahabe kadrosundan Kab bin Züheyr'in hayatını anlatan bir küçük roman. Hırka.. İsyandan tövbeye uzanan, gözyaşı rahmetini yaşatan, hissettiren bir eser.
Uluslararası Sinema ve Din Sempozyumu beş gün sürecek 20 Mayıs 2015
Sempozyumda Akademisyen Mustafa Irmak, Kab bin Züheyr filmi üzerine bir tebliğ sunacak.
Bir Arap Edebiyatı Figürünü Türk Sinemasına Uyarlama Denemesi: Kaside-i Bürde Şairi Ka’b B. Züheyr Filmi
Uluslararası Sinema ve Din Sempozyumu 21-24 Mayıs 2015 tarihlerinde Istanbul’da düzenlenecek.Uluslararası Sinema ve Din Sempozyumu; dünyada (özellikle ABD, Ingiltere ve Avustralya) disiplinler arası ilgi çekici bir alan olan “Sinema ve Din” konusunda ülkemizde akademik birikim olusturmak, akademisyenler ve konuya ilgi duyanları bu alana dair fikir üretmeye tesvik etmek amacıyla 21-24 Mayıs 2015 tarihlerinde Ensar Vakfı Degerler Egitimi Merkezi ve Nebraska Omaha Üniversitesi’nin isbirligi ile Istanbul’da düzenlenecek. Sempozyumda, teorik degerlendirmeler, saha arastırmaları ve uygulama örnekleri yer alacak.
Çok genis bir yelpazede konuların ele alınacagı sempozyuma alanında dünyaca ünlü akademisyenler katkıda bulunmaktadır. Ülkemizin çesitli illerinden akademisyenlerin yanı sıra, ABD, Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Danimarka, Kanada, Portekiz, Ukrayna, Malezya, İrlanda, İran, İngiltere, Finlandiya, Hindistan, Hollanda, Romanya, Tunus ve Pakistan’dan akademisyenler bildiri sunacaklar.
Sinema ve Din Eğitimi Değerler Eğitiminde Sinemanın Kullanımı Çizgi Filmlerin Din Eğitimi Açısından Değerlendirilmesi Kur’an Kıssaları ve Sinema Senaryo Veri Kaynağı Olarak İslam Kaynakları Malezya’da Sinema ve Din Alanında Çalışmalar Tarkovski Sineması Mısır Sinemasında Dini Filmler Afganistan’da Din Algısı ve Sinemanın Serüveni Miyazaki Sinemasında Şintoizm Göstergelerinin Sunumu Teolojik Film Okumaları Manevi ve Siyasi Açıdan Neden Önemlidir? Din, Film ve Modernizm: Matrix Örneği Fıkhî Açıdan Peygamberlerin, Hz. Muhammed (s.a.v)'in, Peygamber Yakınlarının ve Sahabilerin Sinemada Temsil Edilmesi Sorunu Sinema ve Tasavvuf Hadislerin İnşa Ettiği Kültür ve Sinema Sinema ve Dini Musikî Azerbaycan Sinemasında Din Olgusunun İşleniş Biçimi Bulgaristan Sinemasında Müslüman İmajı Mağrip Sinemasında Din ve Ahlak Problemi 2000'li Yılların Hint Sinemasında Hinduizm ve Ötekiler Bağımsızlık Öncesi ve Sonrası Anaakım Hindistan Sinemasında İslam ve İslami İdeolojinin Temsili Sinemada Tanrı Söylemi Bir Kelam Konusu Olarak Kaderin Sinema Filmlerinde Ele Alınışı Politikadan Poetikaya Türk Sinemasında Din Beyaz Perdede Filipinli Müslümanlar Sinematik Irak’da Müslümanlar Katolik Kilisesi ve Sinema Hollywood Sinemasında Yahudi İmajı Türk Sinemasında Paranormal İnançlar Korku Sinemasında İslam İran Sinemasında Kur’an Kıssaları Beyaz Perdede Tibet Budizminin Yorumlanması Sahip Çıkılmayan Sinema: Milli Sinema Metropolis: Sinema, Din ve Modernite Nollywood (Nijerya) Sineması
Bilim Kurulu Prof. Dr. Abdullah Özbek Prof. Dr. Abdurrahman Dodurgalı Prof. Dr. Ahmet Koç Prof. Dr. Ali Erbaş Prof. Dr. Ali Murat Yel Prof. Dr. Bedrettin Çetiner Prof. Dr. Bilal Kemikli Prof. Dr. Cemal Tosun Prof. Dr. Faruk Bayraktar Prof. Dr. Füsun Alver Prof. Dr. Halit Ev Prof. Dr. Hamit Er Prof. Dr. Hamza Çakır Prof. Dr. Hasan Ayık Prof. Dr. Hüseyin Karaman Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Prof. Dr. İlhan Kutluer Prof. Dr. İrfan Başkurt Prof. Dr. İsmail Taşpınar Prof. Dr. Kemal Yıldız Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç Prof. Dr. Mete Çamdereli Prof. Dr. Mehmet Akif Kılavuz Prof. Dr. Mehmet Emin Ay Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın Prof. Dr. Mevlüt Kaya Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar Prof. Dr. Mustafa Alıcı Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı Prof. Dr. Mustafa Köylü Prof. Dr. Mustafa Tavukçuoğlu Prof. Dr. Nigar Pösteki Prof. Dr. Nurullah Altaş Prof. Dr. Osman Eğri Prof. Dr. Ömer Faruk Harman Prof. Dr. Ramazan Ayvallı Prof. Dr. Ramazan Buyrukçu Prof. Dr. Recai Doğan Prof. Dr. Recep Kaymakcan Prof. Dr. Süleyman Akyürek Prof. Dr. Şakir Gözütok Prof. Dr. Şuayip Özdemir Prof. Dr. Talip Atalay Prof. Dr. Vecdi Akyüz Prof. Dr. Zeki Salih Zengin Doç. Dr. Ali Ayten Doç. Dr. Ali Büyükaslan Doç. Dr. Derya Tellan Doç. Dr. Mehmet Ümit Doç. Dr. Nuh Arslantaş Dr. Necdet Subaşı Dr. Mahmut Zengin Yard. Doç. Dr. Ahmet Karataş Yard. Doç. Dr. Betül Önay Doğan Yard. Doç. Dr. Hediyetullah Aydeniz Yard. Doç. Dr. Mehmet Bulğen Yard. Doç. Dr. Mehmet Haberli Yard. Doç. Dr. Osman Aydınlı Yard. Doç. Dr. Özgür Velioğlu Yard. Doç. Dr. Umut Kaya Öğr. Gör. Samiha Khelifa Düzenleme Kurulu Prof. Dr. William L. Blizek Yard. Doç. Dr. Bilal Yorulmaz Doç. Dr. Nuri Tınaz Doç. Dr. John Lyden Yard. Doç. Dr. Kristian Petersen Yard. Doç. Dr. Z. Şeyma Altın Yard. Doç. Dr. Mehmet Ali Doğan Yard. Doç. Dr. Ömer Faruk Ocakoğlu Yard. Doç. Dr. Yalçın Lüleci Hulusi Yiğit Fatma Reyhan Balcı 21 Mayıs 2015 Perşembe 14:00 - 19:30 Kayıt Açılış ve Protokol Konuşmaları Açılış Paneli Film Gösterimi ve Söyleşisi Yer: Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi 22 Mayıs 2015 Cuma 09:00 - 18:00 I, II, III ve IV. Eşzamanlı Oturumlar Yer: Barçelo Eresin Topkapı Hotel İstanbul 23 Mayıs 2015 Cumartesi 09:00 - 18:00 V, VI, VII ve VIII. Eşzamanlı Oturumlar Yer: Barçelo Eresin Topkapı Hotel İstanbul
21 Mayıs 2015 / PERŞEMBE Kayıt 13:00 – 14:00 14:00 - 15:30 Açılış ve Protokol Konuşmaları 15:30-16.00 Resepsiyon Açılış Paneli: 16:00 – 17:00 Sinema ve Din Başkan: Nuri Tınaz 1. William L. Blizek - Nebraska Omaha Üniversitesi / ABD 2. Ali Murat Yel - Marmara Üniversitesi / Türkiye 3. John Lyden - Grand View Üniversitesi / ABD 17:15 - 18:45 Film Gösterimi Üç Yol (2013) 18:45 - 19:30 Film Söyleşisi Faysal Soysal / Yönetmen
22 MAYIS 2015 / CUMA I. Oturum: 9:00 – 10:30 Salon A Başkan: Ahmet Koç / Marmara Üniversitesi 1. Değerler Eğitiminde Sinema Terapinin İmkanı ve Gücü Mehmet Kamil Coşkun / Muş Alparslan Üniversitesi 2. Dini İçerikli Filmlere Karşı Tutum ve Davranışların Din Eğitimi Bağlamında İstatistiksel Tekniklerle İncelenmesi: Afyon Kocatepe Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama Sinan Saraçlı / Afyon Kocatepe Üniversitesi Sena Coşkun / Afyon Kocatepe Üniversitesi 3. İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinin Sinema Algıları ile İlgili Bir Alan Araştırması (Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Örneği) Şükrü Keyifli / Dokuz Eylül Üniversitesi 4. Ergenlerde Dini İnancın Teşekkülü ve Sinemanın Etkisi Kamale Gahramanova - Bakü Devlet Üniversitesi / Azerbaycan
22 MAYIS 2015 Salon B Başkan: Necdet Subaşı / Diyanet İşleri Başkanlığı 1. Yeşilçam Dönemi Türk Sinemasında İslami Öğelerin Sansürü Dilek Kaya / Yaşar Üniversitesi 2. Yeşilçam Sineması’ndaki Kötü-Dindar Adam Stereotipi ve Halit Refiğ’in Vurun Kahpeye (1973) Filmi Örneği Fatime Neşe Kaplan / Marmara Üniversitesi Koray Sevindi / İstanbul Medeniyet Üniversitesi 3. Değerler Psikolojisi Perspektifinden Türk Sinemasında Din Görevlisi İmajı: Değer-Yoksun Dindarlık Tipolojisi Bağlamında Semantik Analizler Mustafa Koç / Balıkesir Üniversitesi Salon C Başkan: Gloria J. Epps / Nebraska Omaha Üniversitesi / ABD 1. Cinsellik, Yalanlar ve Rahipler: Toplumsal ve Kültürel Bağlamda Robert Lepage’nin Günah Çıkarma Filmi Adele Reinhartz – Ottawa Üniversitesi / Kanada 2. Rivette’nin Rahibe Filmi: Sadizm ve Mazoşizm Arasında Din Paolo Stellino – Lisbon Üniversitesi / Portekiz Claudio Rozzoni - Lisbon Üniversitesi / Portekiz 3. Tanrının Farklı İmajları: Andrey Zvyagintsev ve Pavel Lungin Filmlerinin Tanrıbilimsel ve Estetik Değerlendirmeleri Denys Kondyuk - Ukrainian Evangelical Theological Seminary / Ukrayna 4. Nollywood (Nijerya Sineması) Filmlerinde Din Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma Misbahudeen Olabiyi Ahmed Rufai - Malcolm X College / ABD Çay & Kahve Arası: 10:30 – 11:00
22 MAYIS 2015 II. Oturum: 11:00 – 12:30 Salon A Başkan: Muhiddin Okumuşlar / Necmeddin Erbakan Üniversitesi 1. Din Dersi Öğretmenlerinin Bir Öğretim Materyali Olarak Filmlerden Yararlanması Mehmet Korkmaz / Erciyes Üniversitesi 2. Din ve Değerler Eğitimi Açısından Keloğlan Çizgi Filminin Değerlendirilmesi Bilal Yorulmaz / Marmara Üniversitesi Mukaddes Zikra Tanrıverdi / Marmara Üniversitesi 3. Çocuk Teolojisi Açısından Mısır Prensi Musa ( The Prince Of Egypt) Çizgi Filmi Halise Kader Ayata / Ankara Üniversitesi 4. Animasyon Filmlerin Değerler Bağlamında İncelenmesi Adem Korukçu / Hitit Üniversitesi Mehmet Güngör / Ahi Evran Üniversitesi Özkan Ardahanlı / Hitit Üniversitesi Salon B Başkan: Mustafa Öztürk / Çukurova Üniversitesi 1. Bir Din Dili Metni (Senaryosu) Olarak Kur’an’da Yer Alan Figüranların Kimlikleri, Rolleri ve Karakter Çözümlemeleri Bayram Dalkılıç / Necmettin Erbakan Üniversitesi 2. Kur’an Kıssaları ve Sinema Erdoğan Baş / Marmara Üniversitesi 3. Filmî Tefsir Ekolünün İmkanı Üzerine Fatma Asiye Şenat / Eskişehir Osmangazi Üniversitesi 4. Senaryo Veri Kaynağı Olarak İslâm Kaynakları Kasım Şulul / Harran Üniversitesi
22 MAYIS 2015 Salon C Başkan: Mehmet Ali Doğan / İstanbul Teknik Üniversitesi 1. Çocuklar için İslami Değerlere Dair Çizgi Filmler: Upin ile Ipin Çizgi Filmi ve Malay Müslüman Çocuklar Üzerindeki Etkisi Habeeb Rahman Ibramsa – Uluslararası Malezya İslam Üniversitesi / Malezya 2. Malay Sinemasında Son Gelişmeler ve Dini Referansla Meydan Okumalar Mesut Idriz – Uluslararası Sarajevo Üniversitesi / Bosna Hersek Abdulhamit Bolat - Uluslararası Sarajevo Üniversitesi / Bosna Hersek 3. Malezya’da Müslümanlar Arasında Zihniyet Gelişimini Artırmak İçin Video Kullanımı Rodrigue Fontaine – Uluslararası Malezya İslam Üniversitesi / Malezya 4. Arthur Melbourne Cooper, İlk Tufan Filmi ve Kitab-ı Mukaddes ile İlgili Animasyon Filmlerin Doğuşu David Shepherd - Trinity College Dublin / İrlanda Öğle Yemeği Arası: 12:30 – 14:00 III. Oturum: 14:00 – 15:30 Salon A Başkan: Mahmut Zengin / Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü 1. Tasavvufi Aşktan Sevmek Zamanı’na Esen Kunt / Nişantaşı Üniversitesi 2. Bir İbadet Biçimi Olarak Sinema: Tarkovski Örneği Fatih İbiş / Pamukkale Üniversitesi 3. Bilim Kurgu ve Apokaliptik Filmlerde Postmodern Çağın Aşkın Olanı Arayışı Mustafa Arslan / İnönü Üniversitesi Osman Şahin / Fırat Üniversitesi 4. Kuzuların Sessizliği Filmi Çerçevesinden Muhyiddin Arabi Düşüncesinde ve Batı Geleneğinde İnsan Meselesi Ridade Öztürk / Trakya Üniversitesi 22 MAYIS 2015 Salon B Başkan: Ali Murat Yel / Marmara Üniversitesi 1. Mısır Sinemasında Dini Filmler Hosam Abdelcelil / Dokuz Eylül Üniversitesi 2. Afganistan’da Din Algısı ve Sinemanın Serüveni Nasiruddin Mazhari / Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi 3. Sinemanın İslamileştirilmesi mi, İslam’ın Kiç’leşmesi mi? Popüler Kültür Fenomeni Hallyu; Kore Dalgası Örneğinde Bir Değerlendirme Mustafa Macit / Atatürk Üniversitesi 4. Miyazaki Sinemasında Şintoizm Göstergelerinin Sunumu Yüksel Balaban / Beykent Üniversitesi Salon C Başkan: John Lyden / Grand View Üniversitesi / ABD 1. Filmler, Değerler, Mutlaklık: Teolojik Film Okumaları Manevi ve Siyasi Açıdan Neden Önemlidir? Clive Marsh – Leicester Üniversitesi / İngiltere 2. Din, Film ve Post-Modernizm: Matrix Filmi Örneği Amjad Mahmud Hussain – Marmara Üniversitesi 3. Belgesel Filmlerde Dini Tecrübeler Nasıl Yapılandırılabilir? Jouko Aaltonen - Aalto Üniversitesi / Finlandiya 4. 2000’li Yıllarda Muhafazakar-Dindar Kesimin Sinemaya Artan İlgisi Nuri Tınaz – Marmara Üniversitesi Yalçın Lüleci – Marmara Üniversitesi Çay & Kahve Arası: 15:30 – 16:00
22 MAYIS 2015 IV. Oturum: 16:00 – 17:30 Salon A Başkan: Vecdi Akyüz / Marmara Üniversitesi 1. Fıkhî Açıdan Peygamberlerin, Hz. Muhammed (s.a.v)’in, Peygamber Yakınlarının ve Sahabilerin Sinemada Temsil Edilmesi Sorunu ve Mevcut Film Örnekleri İsmail Güllük / Milli Eğitim Bakanlığı 2. Hadislerin İnşa Ettiği Kültür ve Sinema Serdar Demirel / Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi 3. Derviş Zaim Filmleri Üzerinden Sinemada İslam Kitap Sanatlarının Yansıması Serkan İlden / Ordu Üniversitesi Elçin Akçora / Ordu Üniversitesi 4. Sinema ve Dinî Mûsikî Fazlı Arslan / İstanbul Üniversitesi Levent Değirmencioğlu / Erciyes Üniversitesi Salon B Başkan: Rıdvan Şentürk / İstanbul Ticaret Üniversitesi 1. Başlangıcından Bugüne Azerbaycan Sinemasında Din Olgusunun İşleniş Biçimi Kâmil Engin / İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2. Bulgaristan Sinemasında Müslümanın İmajı Sonya Emilova / İstanbul Üniversitesi 3. Mağrip Sinemasında Din ve Ahlak Problemi Samiha Khelifa / Marmara Üniversitesi 4. Kolonyal İlişkinin Bakiyesi ve Postkolonyal İkircikli Tutum: Ousmane Sembene’nin Film Dili ve İslam Dili Yunus Namaz / Fırat Üniversitesi Yusuf Ziya Gökçek / Marmara Üniversitesi
22 MAYIS 2015 Salon C Başkan: William L. Blizek / Nebraska Omaha Üniversitesi / ABD 1. 2000’li Yılların Hint Sinemasında Hinduizm ve Ötekiler Diana Dimitrova - Montreal Üniversitesi / Kanada 2. My Name is Khan Filminde Dini ve Milli Kimlik Kathleen M. Erndl - Florida Devlet Üniversitesi / ABD 3. Filmler Tarafından Sağlanan Toplumsal Gerçekliğin İnşası Yoluyla Dini Düşüncelerin Yapısal Çözümlemeleri: Hint PK Filmi Üzerine Bir Çalışma Monisa Qadiri – Bilim ve Teknoloji İslam Üniversitesi / Hindistan Sabeha Mufti – Keşmir Üniversitesi / Hindistan 4. Bağımsızlık Öncesi ve Sonrası Anaakım Hindistan Sinemasında İslam ve İslami İdeolojinin Temsili Moinuddin A. Jinabade - Jawaharlal Nehru Üniversitesi / Hindistan
23 MAYIS 23 Mayıs 2015 / Cumartesi V. Oturum: 9:00 – 10:30 Salon A Başkan: Mehmet Emin Ay / Bursa Müftülüğü 1. Sinemanın Tanrı Algısı ve Dini Bilgilerin Gelişimine Etkisi Başaran Gençdoğan / Atatürk Üniversitesi 2. Sinemada Tanrı Söylemi Fatih Toktaş / Dokuz Eylül Üniversitesi 3. Bir Kelam Konusu Olarak Kaderin Sinema Filmlerinde Ele Alınışı Fatma Bayraktar Karahan / Diyanet İşleri Başkanlığı 4. Türk Sinemasında Dini İçerikli Yapıtların Genel Yapısı ve Bu Yapıyı Varoluşçu Çizgiye Yükseltmenin Gereği ve İmkanı Üzerine ? İbrahim Coşkun / Necmettin Erbakan Üniversitesi Salon B Başkan: Mehmet Haberli / Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi 1. Sanatın Kıyısında Dinsellik: Sinemada Dinsel Gündelik Hayat Tasvirleri Çağlar Enneli / Ankara Üniversitesi 2. Türkiye’de Politik Düşüncenin Sinematografik Sunumu Bağlamında Dini Filmler Murat Sezgin / Uşak Üniversitesi Onur Keşaplı / Uşak Üniversitesi 3. Politikadan Poetikaya Türk Sinemasında Din Şükrü Sim / İstanbul Üniversitesi Hasan Ramazan Yılmaz / İstanbul Ticaret Üniversitesi 4. Bir Arap Edebiyatı Figürünü Türk Sinemasına Uyarlama Denemesi: Kaside-i Bürde Şairi Ka’b B. Züheyr Filmi Mustafa Irmak / Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
23 MAYIS 2015 Salon C Başkan: Bilal Yorulmaz / Marmara Üniversitesi 1. Amerika’da Yaşayan Müslümanlara Yönelik Terörist İmajının Sürdürülmesinde Popüler Filmlerin Kritik Rolünün İncelenmesi Rubina Ramji - Cape Breton Üniversitesi / Kanada 2. Beyaz Perdede Filipinli Müslümanlar: Hainlikten Kahramanlığa Dönüşüm Vivienne SM. Angeles - La Salle Üniversitesi / ABD 3. Tanrı ve Vatan Adına: Sinematik Irak’da Müslümanlar Kristian Petersen - Nebraska Omaha Üniversitesi / ABD 4. Fantazmların Pratiğe Dökülmesi: Film Endüstrisi Semiotiği (Gösterge Metodu) Aracılığı ile İnşa Edilen İslamofobinin Soykütüğü ve Fenomenolojisi Şevket Yavuz – Onsekiz Mart Üniversitesi Çay & Kahve Arası: 10:30 – 11:00 VI. Oturum: 11:00 – 12:50 Salon A Başkan: Ömer Faruk Harman / Marmara Üniversitesi 1. Katolik Kilisesi ve Sinema İsmail Taşpınar / Marmara Üniversitesi 2. Hollywood Sinemasında Yahudi İmajı, Yahudilik Teması ve Yahudi Soykırımı Mehmet Kalkan / Bozok Üniversitesi 3. Başlangıcından Günümüze Türk Sinemasında Yahudilerin Farklı Temsilleri Melih Çoban / Marmara Üniversitesi 4. Postmodern Dönemde Neopagan Düşünce ve Sinema Ahmet Güven / Marmara Üniversitesi
23 MAYIS 2015 Salon B Başkan: Recep Kaymakcan 1. Türk Sinemasında Paranormal İnançlar Hatice Öztürk / Milli Eğitim Bakanlığı 2. Türk Sinemasında Dinî Simge ve Sembollerin Ergenin Din Algısı Üzerindeki Etkileri (The İmam- Takva- Bizim Hoca Örneği) Rabia Sümeyye Açar / Muş Alparslan Üniversitesi 3. Korku Sinemasında İslam: Hasan Karacadağ Filmleri Örneği Özgür Sarı / Aksaray Üniversitesi 4. Türk Korku Sinemasının İslami Öğelerle Etkileşiminin İncelenmesi: 2004-2013 Dönemi Banu Erşanlı / Başkent Üniversitesi Salon C Başkan: Z. Şeyma Altın / İstanbul Üniversitesi 1. Mecid Mecidî’nin Filmlerinde Belirsizlik ve Alegori: Anlamın Tanrıbilimi Cyrus Zargar - Augustana College / ABD 2. İran Sinemasında Kur’an Kıssaları Nacim Pak – Shiraz - Edinburgh Üniversitesi / İngiltere 3. Konfüçyüs Filmleri: Eski Çin Değerleri ile Yeni Çin Halkını Markalaştırma Stefania Travagnin - Groningen Üniversitesi / Hollanda 4. Aydınlanma: Beyaz Perdede Tibet Budizminin Yorumlanması Andronika Martonova – Bulgar Bilimler Akademisi / Bulgaristan Öğle Yemeği Arası: 12:30 – 14:00
23 MAYIS 2015 VII. Oturum: 14:00 – 15:30 Salon A Başkan: Mete Çamdereli / İstanbul Ticaret Üniversitesi 1. Son Dönem Türk Sinemasında Yer Alan Din Adamı İmgesinde Yaşanan Değişim ve Dönüşüm: Kış Uykusu (2014) Filminde Yapısal Karakter Çözümlemesi Alev Fatoş Parsa / Ege Üniversitesi 2. Sahip Çıkılmayan Sinema: Milli Sinema Murat Soydan / İzmir Katip Çelebi Üniversitesi 3. Osmanlı’dan Günümüze Dini Film Anlayışımız, Teknik ve İdari Sorunlar Nejdet Gök / Necmettin Erbakan Üniversitesi Salon B Başkan: Yücel Bulut / İstanbul Üniversitesi 1. Sinema-Din İlişkisinde Gülümsetilen/Sempatik İslam:Uzak İhtimal ve Kelebek Filmleri Örneği Abdullah Özbolat / Çukurova Üniversitesi 2. Türk Sineması Alan’ında Din’in Kullanımına İlişkin (Seküler) Habitus Tavırlar Bahset Karslı / Akdeniz Üniversitesi 3. Metropolis: Sinema, Din ve Modernite Ömer Faruk Ocakoğlu / Kırklareli Üniversitesi Muhammed Veysel Bilici / Kırklareli Üniversitesi 4. Hristiyan İnkültürasyon Aracı Olarak Sinema Mehmet Zafer İnanlar / Milli Eğitim Bakanlığı
23 MAYIS 2015 Salon C Başkan: Paul Williams / Nebraska Omaha Üniversitesi / USA 1. Metafizik Sonrası Dönemde Sinemanın Nesnesi Olarak Zaman Gregory Watkins - Stanford Üniversitesi / ABD 2. Çılgınlık, Ötekilik ve Dönüşüm: İskandinav Suç Filmlerinde Dini Keşfetme Sofia Sjö - Abo Academy Üniversitesi / Finlandiya 3. Aftertones of Infinity: Terrence Malick’in Hayat Ağacı ve Aşkın İzleri Filmlerinde İncille İlgili ve Darvinci Çağrışımlar Gregory Allen Robbins – Denver Üniversitesi / ABD 4. Romanya Ulusalcı-Komünist Sinemada Ulusal Kimlik İnşası İçin Dinin Kullanılması Adriana Stefanel - Bucharest Üniversitesi / Romanya Çay/Kahve Arası: 15:30 - 16:00 VIII. Oturum: 16:00 – 17:30 Salon A Başkan: İhsan Kabil / Sinema Yazarı 1. Kertenkele’nin Serencamı; Bir Film Üç Algı Bilal Toprak / Mardin Artuklu Üniversitesi 2. İnsanları Yaratan Tanrıdan, İnsanların Yarattığı Tanrıya: PK Filmi Özelinde Olağan Din Anlayışının Eleştirisini Anlamak Mehmet Ulukütük / Gaziantep Üniversitesi 3. Düşünsel Yoğunlaşma Aracı Olarak Durağan Çekimin Tefekkür Sinemasındaki Yeri ve Yusuf Üçlemesi Örneği Mehmet Köprü / Erciyes Üniversitesi 4. Snowpiercer Filmi Örneğinde Sinemada Alt Metin Olarak Sunulan Dini Mesajlar Mustafa Sarmış / Necmettin Erbakan Üniversitesi 23 MAYIS 2015 Salon B Başkan: Nuri Tınaz / Marmara Üniversitesi 1. Aşk, Evrim ve Ölüm Makinesi Filmlerinde Tekno-Ruhsal Mitlerle Sunulan İnsan- Teknoloji İlişkisini Sorunlaştırma Heidi Campbell - Texas A&M Üniversitesi / ABD 2. Düşen Elmayı Takip: Nuri Bilge Ceylan’ın Bir Zamanlar Anadolu’da Filminde Tanımsızlık, Dini Mecazlar, Varoluşsal Çaresizlik Joseph Kickasola - Baylor Üniversitesi / ABD 3. İki Tunus Filminde Acı Verici Geçişler ve Tanrıdan Yüz Çevirme Imen Yaakoubi - Jfendouba Üniversitesi / Tunus 4. Kendini-Aşma Yoluyla Kendini Gerçekleştirme: Kung Fu Panda Filmi Üzerine Spiritüel Bir Yorum Qaiser Shahzad –Uluslararası İslam Üniversitesi / Pakistan 17:30-18:00 Kapanış - Değerlendirme Oturumu
KATILIMCILAR
Abdulhamit Bolat, Öğr. Gör., Uluslararası Sarajevo Üniversitesi / Bosna Hersek Abdullah Özbolat, Yrd. Doç., Çukurova Üniversitesi, Adana / Türkiye Adele Reinhartz, Prof. Dr., Ottawa Üniversitesi / Kanada Adem Korukçu, Doç. Dr., Hitit Üniversitesi, Çorum / Türkiye Adriana Stefanel, Yrd. Doç. Dr., Bucharest Üniversitesi / Romanya Ahmet Güven, Arş. Gör., Marmara Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Ahmet Koç, Prof. Dr., Marmara Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Alev Fatoş Parsa, Prof. Dr., Ege Üniversitesi, İzmir / Türkiye Ali Murat Yel, Prof. Dr., Marmara Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Amjad Mahmud Hussain, Doç. Dr., Marmara Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Andronika Martonova, Doç. Dr., Bulgar Bilimler Akademisi / Bulgaristan Bahset Karslı, Yrd. Doç. Dr., Akdeniz Üniversitesi, Antalya / Türkiye Banu Erşanlı, Arş. Gör., Başkent Üniversitesi, Ankara / Türkiye Başaran Gençdoğan, Doç. Dr., Atatürk Üniversitesi, Erzurum / Türkiye Bayram Dalkılıç, Prof. Dr., Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya / Türkiye Bilal Toprak, Arş. Gör., Mardin Artuklu Üniversitesi, Mardin / Türkiye Bilal Yorulmaz, Yrd. Doç. Dr., Marmara Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Claudio Rozzoni, Dr., Lisbon Üniversitesi / Portekiz Clive Marsh, Dr., Leicester Üniversitesi / İngiltere Cyrus Zargar, Doç. Dr., Augustana College / ABD Çağlar Enneli, Yrd. Doç. Dr., Ankara Üniversitesi, Ankara / Türkiye David Shepherd, Yrd. Doç. Dr., Trinity College Dublin / İrlanda Denys Kondyuk, Prof. Dr., Ukrainian Evangelical Theological Seminary / Ukrayna Diana Dimitrova, Doç. Dr., Montreal Üniversitesi / Kanada Dilek Kaya, Doç. Dr., Yaşar Üniversitesi, İzmir / Türkiye Elçin Akçora, Ordu Üniversitesi, Ordu / Türkiye Erdoğan Baş, Doç. Dr., Marmara Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Esen Kunt, Öğr. Gör., Nişantaşı Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Fatih İbiş, Yrd. Doç. Dr., Pamukkale Üniversitesi, Denizli / Türkiye Fatih Toktaş, Doç. Dr., Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir / Türkiye Fatime Neşe Kaplan, Doç. Dr., Marmara Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Fatma Asiye Şenat, Doç. Dr., Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir / Türkiye Fatma Bayraktar Karahan, Dr., Diyanet İşleri Başkanlığı, Ankara / Türkiye Faysal Soysal, Yönetmen, İstanbul / Turkey Fazlı Arslan, Doç. Dr., İstanbul Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Gloria J., Epps, Öğr. Gör., Nebraska Omaha Üniversitesi / ABD Gregory Allen Robbins, Dr., Denver Üniversitesi / ABD Greg Watkins, Dr., Stanford Üniversitesi / ABD Habeeb Rahman Ibramsa, Yrd. Doç. Dr., Uluslararası Malezya İslam Üniversitesi / Malezya Halise Kader Ayata, Yrd. Doç. Dr., Ankara Üniversitesi, Ankara / Türkiye Hasan Ramazan Yılmaz, Araş. Gör., İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Hatice Öztürk, Milli Eğitim Bakanlığı, Malatya / Türkiye Heidi Campbell, Doç. Dr., Texas A&M Üniversitesi / ABD Hosam Abdelcelil, Doç. Dr., Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir / Türkiye Imen Yaakoubi, Doç. Dr., Jfendouba Üniversitesi / Tunus İbrahim Coşkun, Prof. Dr., Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya / Türkiye İhsan Kabil, Sinema Yazarı, İstanbul / Türkiye İsmail Güllük, Dr., Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul / Türkiye İsmail Taşpınar, Prof. Dr., Marmara Üniversitesi, İstanbul / Türkiye John Lyden, Doç. Dr., Grand View Üniversitesi /ABD Joseph Kickasola, Doç. Dr., Baylor Üniversitesi / ABD Jouko Aaltonen, Dr., Aalto Üniversitesi / Finlandiya Kamale Gahramanova, Yrd. Doç. Dr., Bakü Devlet Üniversitesi / Azerbaycan Kâmil Engin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul / Türkiye Kasım Şulul, Prof. Dr., Harran Üniversitesi, Şanlıurfa / Türkiye Kathleen M. Erndl, Doç. Dr., Florida Devlet Üniversitesi / ABD Koray Sevindi, Arş. Gör., İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Kristian Petersen, Yrd. Doç. Dr., Nebraska Omaha Üniversitesi / ABD Levent Değirmencioğlu, Yrd. Doç., Erciyes Üniversitesi, Kayseri / Türkiye Mahmut Zengin, Dr., Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü, Ankara / Mehmet Ali Doğan, Yrd. Doç. Dr., İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Mehmet Emin Ay, Prof. Dr., Bursa Müftülüğü, Bursa / Türkiye Mehmet Güngör, Ahi Evran Üniversitesi, Kırşehir / Türkiye Mehmet Haberli, Yrd. Doç. Dr., Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Bilecik / Türkiye Mehmet Kalkan, Arş. Gör., Bozok Üniversitesi, Yozgat / Türkiye Mehmet Kamil Coşkun, Doç. Dr., Muş Alparslan Üniversitesi, Muş / Türkiye Mehmet Korkmaz, Doç. Dr., Erciyes Üniversitesi, Kayseri / Türkiye Mehmet Köprü, Öğr. Gör., Erciyes Üniversitesi, Kayseri / Türkiye Mehmet Ulukütük, Yrd. Doç. Dr., Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep / Türkiye Mehmet Zafer İnanlar, Dr., Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara / Türkiye Melih Çoban, Dr., Marmara Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Mesut Idriz, Prof. Dr., Uluslararası Sarajevo Üniversitesi / Bosna Hersek Mete Çamdereli, Prof. Dr., İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Misbahudeen Olabiyi Ahmed Rufai, Prof. Dr., Malcolm X College / ABD Moinuddin A. Jinabade, Prof. Dr., Jawaharlal Nehru Üniversitesi / Hindistan Monisa Qadiri, Yrd. Doç. Dr., Bilim ve Teknoloji İslam Üniversitesi / Hindistan Muhammed Veysel Bilici, Arş. Gör., Kırklareli Üniversitesi, Kırklareli / Türkiye Muhiddin Okumuşlar, Prof. Dr., Necmeddin Erbakan Üniversitesi, Konya / Türkiye Mukaddes Zikra Tanrıverdi, Marmara Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Murat Sezgin, Doç. Dr., Uşak Üniversitesi, Uşak / Türkiye Murat Soydan, Doç. Dr., İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir / Türkiye Mustafa Arslan, Prof. Dr., İnönü Üniversitesi, Malatya / Türkiye Mustafa Irmak, Yrd. Doç. Dr., Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize / Türkiye Mustafa Koç, Yrd. Doç. Dr., Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir / Türkiye Mustafa Macit, Doç. Dr., Atatürk Üniversitesi, Erzurum / Türkiye Mustafa Öztürk, Prof. Dr., Çukurova Üniversitesi, Adana / Türkiye Mustafa Sarmış, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya / Türkiye Nacim Pak-Shiraz, Dr., Edinburgh Üniversitesi / İngiltere Nasiruddin Mazhari, Yrd. Doç. Dr., Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Karaman / Türkiye Necdet Subaşı, Dr., Diyanet İşleri Başkanlığı, Ankara / Türkiye Nejdet Gök, Doç. Dr., Necmettin Erbakan Üniversitesi, İzmir / Türkiye Nuri Tınaz, Doç. Dr., Marmara Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Onur Keşaplı, Arş. Gör., Uşak Üniversitesi, Uşak / Türkiye Osman Şahin, Fırat Üniversitesi, Elazığ / Türkiye Ömer Faruk Harman, Prof. Dr., Marmara Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Ömer Faruk Ocakoğlu, Yrd. Doç. Dr, Kırklareli Üniversitesi, Kırklareli / Türkiye Özgür Sarı, Doç. Dr., Aksaray Üniversitesi, Aksaray / Türkiye Özkan Ardahanlı, Hitit Üniversitesi, Çorum / Türkiye Paolo Stellino, Dr., Lisbon Üniversitesi / Portekiz Paul Nebraska Williams, Omaha Üniversitesi / USA Qaiser Shahzad, Dr., Uluslararası İslam Üniversitesi / Pakistan Rabia Sümeyye Açar, Muş Alparslan Üniversitesi, Muş / Türkiye Recep Kaymakcan, Prof. Dr., İstanbul / Türkiye Rıdvan Şentürk, Doç. Dr., İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Ridade Öztürk, Yrd. Doç. Dr., Trakya Üniversitesi, Edirne / Türkiye Rodrigue Fontaine, Yrd. Doç. Dr., Uluslararası Malezya İslam Üniversitesi / Malezya Rubina Ramji, Dr., Cape Breton Üniversitesi / Kanada Sabeha Mufti, Doç. Dr., Keşmir Üniversitesi / Hindistan Samiha Khelifa, Öğr. Gör., Marmara Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Sena Coşkun, Arş. Gör., Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyon / Türkiye Serdar Demirel, Doç. Dr., Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Serkan İlden, Doç. Dr., Ordu Üniversitesi, Ordu / Türkiye Sinan Saraçlı, Yrd. Doç. Dr., Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyon / Türkiye Sofia Sjö, Dr., Abo Academy Üniversitesi / Finlandiya Sonya Emilova, İstanbul Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Stefania Travagnin, Yrd. Doç. Dr., Groningen Üniversitesi / Hollanda Şevket Yavuz, Prof. Dr., Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale / Türkiye Şükrü Keyifli, Doç. Dr., Dokuz Eylül Üniversitesi, Kayseri / Türkiye Şükrü Sim, Doç. Dr., İstanbul Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Vecdi Akyüz, Prof. Dr., Marmara Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Vivienne SM. Angeles, Doç. Dr., La Salle Üniversitesi / ABD William L. Blizek, Prof. Dr., Nebraska Omaha Üniversitesi / ABD Yalçın Lüleci, Yrd. Doç. Dr., Marmara Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Yunus Namaz, Arş. Gör., Fırat Üniversitesi, Elazığ / Türkiye Yusuf Ziya Gökçek, Öğr. Gör., Marmara Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Yücel Bulut, Doç. Dr. İstanbul Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Yüksel Balaban,Yrd. Doç. Dr., Beykent Üniversitesi, İstanbul / Türkiye Z. Şeyma Altın, Yrd. Doç. Dr., İstanbul Üniversitesi, İstanbul / Türkiye
HAKKINDA YAZILANLAR
İstanbul'un iki Hırka'sı Mahmut Çetin 27 Mayıs 2015
1.‘Uluslararası Sinema ve Din Sempozyumu’ ve Kab bin Züheyr bildirisi
Geçtiğimiz hafta İstanbul’da bir etkinlik düzenlendi: ‘Uluslararası Sinema ve Din Sempozyumu’…
‘Uluslararası Sinema ve Din Sempozyumu’; İslam Dünyası’nın görsel deneyimlerini sorgulayan geniş çaplı bir beyin fırtınası sundu. 21-24 Mayıs 2015 tarihleri arasında yapılan Sempozyum’un benim için önemli bir yönü vardı.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mustafa Irmak, 23 Mayıs 2015 tarihinde senaryosunu benim yazdığım ‘Kab bin Züheyr’ filmi hakkında bir bildiri sundu.
Mustafa Irmak’ın sunduğu ‘Bir Arap Edebiyatı Figürünü Türk Sinemasına Uyarlama Denemesi: Kaside-i Bürde Şairi Ka’b B. Züheyr Filmi’ başlıklı bildiri, iki yönden İslam Sanatı konusuyla doğrudan ilgili. Birincisi Kab bin Züheyr’in eseri ‘Hırka Kasidesi’nin oluşma biçimini canlandırması, ikincisi de tarihsel malzemenin sanata dönüşü açısından bir örnek olması.
Mustafa Irmak’ın özgün bildirisini ayrıca incelemek gerekecek.
Kab bin Züheyr’in ‘Hırka Kasidesi’; İslam’ı ve İslam Sanatı’nı anlamak isteyenlere çok şey söyler.
2.İstanbul’un iki Hırka’sı
İstanbul iki ziynetle süslüdür… Bu iki ziynet; Şanlı Peygamberimiz’in Kab bin Züheyr ve Veysel Karani’ye hediye ettiği iki hırka-i şerif’tir.
İstanbul’da bulunan bu iki hırka-i şerif; bütün İstanbul’u, bütün Türkiye’yi ve bütün dünyayı bürüyen, gölgesine alan liva-ı hamd sancağı gibidir.
Ne mutlu ki bizler, “Allah’tan başka ilah yoktur ve Hazreti Muhammed O’nun kulu ve elçisidir” diyerek, bu sancağının en yakın gölgesinde, bu şehirde, bu ülkede yaşıyoruz.
Şimdi İstanbul’da bulunan iki hırka-i şerif’ten birincisinin Yemen kumaşından yapılması ve diğerinin Yemen’deki Karen köyüne, Üveys’e yani Veysel Karani’ye gönderilmesi bile, kim bilir neler söyler bilmesi gerekenlere...
3.Hilafet’in nişaneleri: ‘Mukaddes Emanetler’
Allah Resulü’nün Kab bin Züheyr’e hediyesi olan hırka-i şerif; Topkapı Sarayı’ndaki Hırka-i Saadet Dairesi’nde, Veysel Karani hazretlerine hediye ettikleri hırka ise Fatih’teki Hırka-i Şerif Camii’ndedir.
Topkapı Sarayı’ndaki Hırka-i Saadet Dairesi’nde bulunan hırka-i şerif ve diğer kıymetli eserlere ‘Mukaddes Emanetler’ denilmiştir.
İslam Halifeleri’nin iktidar nişanesi olan ‘Mukaddes Emanetler’; Peygamber Efendimiz başta olmak üzere Hazreti Musa, Hazreti Davut, Hazreti İbrahim gibi peygamberlere, ashabı kirama ve diğer İslam büyüklerine ait eşya ve beratlardan oluşur.
Halifeliği döneminde Hazreti Muaviye, Kab bin Züheyr hazretlerinin oğullarından bu hırkayı satın almış ve onu Mukaddes Emanetler arasına katmıştır. Mukaddes Emanetler içindeki bu hırka-i şerif, İslam halifelerinin gözbebeği olmuş, bayramlarda halifeler tarafından öpülüp koklanmış, başlara tac edilmiştir.
Yavuz Sultan Selim Mısır’ı alıp halife olduğu zaman, Mısır’daki Mukaddes Emanetler’le birlikte bu hırka-i şerif’i de İstanbul’a getirmiştir.
Kab bin Züheyr’in Resulullah Efendimiz’den hediye aldığı hırka-i şerif’in ve diğer ‘Mukaddes Emanetler’in korunduğu Hırka-i Saadet Dairesi’nde Osmanlı döneminde, yüzyıllar boyu aralıksız olarak Kur’an-ı Kerim tilaveti yapılmıştır.
Hırka-i Saadet Dairesi’nde aralıksız Kur’an-ı Kerim okuma faaliyeti, 1979 yılında devrin Kültür Bakanı rahmetli Tevfik Koraltan tarafından Ramazan ayına münhasıran başlatılmıştı. Kur’an tilaveti, 1996 yılında yeniden başlatıldı. Çok şükür bugün de devam ediyor.
4.Kab bin Züheyr’in hikayesi
İslamiyet’in yayılması sırasında Allah Resulü’ne karşı duranlardan biri de Kab bin Züheyr’dir... Bu büyük hata; ardından gelen tövbenin samimiyetiyle İslami Edebiyat’ın büyük eserlerinden birinin doğuşuna sebep olur.
Yazdığı muhteşem kasideyle tövbesini bildiren Kab bin Züheyr, merhametlilerin en üstünü Şanlı Peygamber’in affına mazhar olur.
Kab bin Züheyr asıl adı, ‘Baned Suad Kasidesi’ olan şiirini, Resulullah Efendimiz’e tövbesini iletirken okumuştur. Kaside okunurken Resulullah bürde yani hırka’sını Kab bin Züheyr’in omuzlarına bırakmış, ona hediye etmiştir. Bu yüzden kasideye, ‘Kaside-i Bürde’ denilmiştir.
Kaside-i Bürde; Asr-ı Saadet şiirinin büyük eserlerinden biridir... Kelime manası ‘bürde’ yani ‘hırka kasidesi’ demektir.
Bu arada ‘hırka’ kelimesinin Türkçe’de kullanıldığı mananın dışında, cübbe benzeri bir kıyafet olduğunu belirtelim.
Kutlu tövbeyle arınan şairlerin şahı Kab bin Züheyr, Peygamber Efendimiz tarafından taçlandırılır. Bu armağan; bir sanatçının kavuşabileceği en büyük mükafat, en büyük ödül olarak tarihimizdeki şerefli yerini alır.
Yukarıda belirttiğimiz gibi Kaside-i Bürde’nin Arap Edebiyatı’ndaki diğer bir adı da Kaside-i Baned Suad’dır… Kaside-i Bürde; klasik Arap Edebiyatı kasideleri gibi önce kabilenin göçüyle başlamış, sevgili anılmış, her Arap şairinin kendi şiir gücünü denediği deve motifi işlenmiş, şair kendini anlatmış ve oradan Peygamber Efendimiz’in, İslam’ın ve sahabelerin övgüsüne geçilmiştir.
5.Kab bin Züheyr filmi ve Hırka romanı
Kab bin Züheyr filmi ve Hırka romanında İslam Tarihi’nin Taif Kuşatması’ndan Tebük Seferi dönüşüne kadar geçen birbirinden farklı üç olayı ele alınmıştır. Bu birbirinden farklı üç olay; Kab bin Züheyr’in isyandan hidayete geçiş dönemi, Beni Mustalıklar’ın Zekat Meselesi ve münafıkların fitnesi Dırar Mescidi olayını kahramanları vasıtasıyla birbiriyle irtibatlandırılarak olay örgüsü kurulmuştur.
Kab bin Züheyr filmi ve Hırka romanı; tarihi karakterleri ve olayları işlemesine rağmen, bu olayların aktarılması değil, bu temele dayanan bir kurgu metin, bir romandır, bir filmdir.
Kab bin Züheyr filmi ve Hırka romanı; destanlık bir şiiri ve bu kutlu tövbeyi bir nebze yaşatabilirse ve Allah Resulü’nü sevmek ibadetinin ihya edilmesine sebep olabilirse, bu bizim sonsuz kurtuluşumuza vesile olacaktır inşallah.
6.‘İslam Sanatı’nın Yeniden Teşekkülü’
20 yıl önce ‘İslam Sanatı’nın Yeniden Teşekkülü’ adlı eseri yazmıştım. İslam Sanatı’nı ardından matem yakılan bir birikim olarak görmediğim için kitabıma ‘Yeniden Teşekkül’ tanımlamasını koymuştum.
İslam Sanatı konusuyla ilgili çalışmalarım Türk Yurdu dergisinde yazdığım yazılarla halen devam ediyor. Türk Yurdu’nda ‘İslam Sanatı’nın Özellikleri/Sunuş’, ‘İslam Sanatı’nın Özellikleri: 1 Birlik/Tevhid’, ‘İslam Sanatı’nın Özellikleri-2: Yansıtma’ yazıları neşredildi. Bu yazılar, ‘İslam Sanatı’nın Özellikleri’ adıyla kitaplaşacak.
7.Hatime: Sanatla uğraşmak fantezi değil bir gerekliliktir
‘Uluslararası Sinema ve Din Sempozyumu’ndan önce (29-30 Kasım – 01 Aralık-2013) tarihleri arasında 6. Dini Yayınlar Kongresi: ‘İslam-Sanat-Estetik’ temasıyla gerçekleştirilmişti. Bu iki sanat faaliyetinin birikimi özgün eserler üretilmesine vesile olacaktır.
Türkiye; sanatla bilimin şenlikli oluş hallerine şahitlik ediyor. Bu kongre ve sempozyumlardan hareketle daha dar alanlı, sonuca gidici çalıştaylara ihtiyaç var.
İşadamlarının ve sivil toplum örgütlerinin bu tür çalıştaylara yönelmesi gerekiyor. Mesela ‘Dramada Epik Karakter Arayışları’ ve ‘Figüratif Resim’de İslam Sanatı Yorumları’ gibi somut sorunlara eğilmemiz faydalı olacaktır.
İnsanların medeniyetlerini, hatta inançlarını idraki, özellikle tarihi kahramanların, öneminin kavranmasıyla mümkündür. Bunu da ancak sanat eserleriyle başarabiliriz.
Sezai Karakoç, “Değerlerimizin hakkını ve saygınlığını hep aynı eski usulle, sadece klasik metotlarla yaşatmanın mümkün olmadığını” işaret eder. Ancak çağdaş imkanlardan nasıl yararlanılacak soru kolay cevaplanacak bir soru değildir.
Bu sorunları çözmediğimiz zaman İslam’la yeni tanışan her coğrafyada gitarla Fatiha Suresi’ni okuyan, orgla savat getiren iyi niyetli ucubelere şahit olmak durumunda kalacağız.
Türkiye’de kimse Karl Marks’ın ‘Kapital’ini okumadı.
Aziz Nesin, Yaşar Kemal, Yılmaz Güney, Zülfü Livaneli ve Ahmet Kaya komünizmi ve bölücülüğü insanlara sanat eseriyle aşıladılar.
HAKKINDA YAZILANLAR
"BİR ARAP-İSLÂM EDEBİYATI FİGÜRÜNÜ TÜRK SİNEMASINA UYARLAMA DENEMESİ: "KA'B B. ZÜHEYR: KASÎDE-İ BÜRDE ŞAİRİ" FİLMİ" Mustafa Irmak, Uluslararası Sinema ve Din Sempozyumu, İSTANBUL, TÜRKIYE, 21-23 Mayıs 2015, pp.689-710