Biyografi Ara!

Binlerce biyografi keşfedilmeyi bekliyor

İnönü Alpat

gazeteci, yazar

Sayfayı paylaş
İlgili Kategoriler
İnönü Alpat
İnönü Alpat
şair, yazar 
gazeteci


8 Ekim 1962 tarihinde Ankara'nın Polatlı ilçesinde doğdu. AİTİA İdari Bilimler Bölümü'nde okudu. Son sınıf öğrencisiyken cezaevine girdi. Daha sonra mezun oldu. 

2000’e Doğru, Ekonomik Panorama ve İşçilerin Sesi dergilerinde gazetecilik yaptı. Çankaya Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nde muhabir olarak çalıştı. 

Kendini Anlatırsa Bir Kız adlı kitabı ile Enver Gökçe Şiir Ödülü'nde mansiyon aldı. 

ESERLERİ:

Şiir: 

Yaralı Oğluyum Hayatın (1986) 
Kendini Anlatırsa Bir Kız (1993)

Araştırma: 

Sosyalistler ve İnsan Hakları (1993) 
Randevuyu Dağa Verdik (1996) 
Şimdi Solun Zamanı (1996) 
Popüler Türk Solu Sözlüğü (1998) 
ÖDP Polemikleri (1999) 
Hamamböcekleri Ateştopu ve Askerler (1999)
Popüler Türk Solu Sözlüğü 


ESER-AYRINTI

Popüler Türk Solu Sözlüğü 
İnönü Alpat 
Mayıs Yayınları

İnönü Alpat, 1900'lerin başından bugüne, çeşitli düzeylerde siyasal yaşamda etkili olmuş örgüt, grup ve kişileri; -Türkiye solunun özellikle 1970'li yıllarda kullandığı- sözcük, terim, kavram, slogan ve günlük polemiklerde sıkça karşılaşılan kalıplaşmış sözleri, tarihin tozlu raflarından alarak, yeniden gün ışığına çıkarıyor. Alpat, kah alaycı, kah ciddi, ama her satırı bir ansiklopedist titizliğiyle hazırlanan bu yeni kitabını solun tarihini merak eden okurlarına sunuyor. 

Tarih ve tarihçi geçmişi yeniden kurgulayarak dahası kurarak, geleceğe yol açar. Geleceği yaratacak malzemenin geçmişte saklı olmasından değil midir ki, bütün resmi-tarih ve tarihçiler, mevcut dizgenin kadir-i mutlak olduğunu gösterme adına, gerçek tarihi unutturmayı ilk iş olarak görmüşlerdir. Unutmamak gerek: "hafıza-i beşer nisyan ile malül"dür.


ESER-AYRINTI

Randevuyu Dağa Verdik 
Yenilgiyle Biten Bir Serüvenin Ardından 
İnönü Alpat 
Bireşim Yayınları / Anı Dizisi 

Kuşatılmış, ölümle yüz yüze gelmiş bir gerilla grubunda, az sonra öleceklerini anlayan iki arkadaşın birbirlerine "elveda" dercesine bakmaları, az sonra ölen için ne ifade edebilir? Hafızası o an silinmiştir. Onda hayata dair hiçbir iz kalmamıştır. Ama o elvedanın, ölmeyip de geride kalana neler anlattığını anlamaya çalışmaktır asıl olan. Bu, ölümün de sırrını çözebilecek ipuçları verebilir insana...