Biyografi Ara!
Binlerce biyografi keşfedilmeyi bekliyor
Binlerce biyografi keşfedilmeyi bekliyor
Maliki Mezhebi Kurucusu
İmam Malik
Maliki Mezhebi Kurucusu
fıkıh alimi
İmamı Malik
712 yılında Medine’de doğdu.
Küçük yaşlarda ilim tahsil etmeye başladı. Hz. Ömer’in kölesi Nafi’den ve büyük hadis alimi İmam-ı Zahri’den ders aldı. Son derece zeki ve çalışkan bir insandı. 17 yaşında başkalarına ders verecek seviyeye geldi.
Hadis, fıkıh ve tefsir ilimlerinde büyük bir şöhret sahibi oldu. Halife Harun Reşit ona büyük bir saygı gösterirdi. İmam Şafi kendisinden ders aldı.
Uzun yıllar Medine kadılığı yaparak fetva verdi. Bir çok alim yetiştirdi. Kurduğu mezhep Hicaz, Mısır, Kuzey Afrika, Sudan ve Endülüs'e kadar yayıldı.
Fıkıh konularına göre tertip ettiği Muvatta isimli hadis kitabı çok meşhurdur. Kitab, kendi ifadelerine göre 10 bin hadis-i şerif taranıp 500 kadarı seçilerek hazırlandı.
795 yılında Medine’de vefat etti. Baki Mezarlığı’na defnedildi.
ESERLERİ:
1) Muvatta:
Muvatta adındaki fıkıh ve hadis kitabı çok kıymetlidir. Muvatta’yı kırk senede meydana getirmiştir.
Başlangıçta içinde 4 bin hadis-i şerif varken sonuna doğru bine indirmiştir. Çok alimler bunu şerh etmiştir. Şerhlerinden en meşhuru El-Müdevveret-ül-Kübra adlı eseridir. Muvatta, aynı zamanda ilk hadis kitabıdır.
Bu kitapta ayrıca İmamı Malik’in içtihat ettiği fıkhi mevzular da bulunmaktadır. Biri, Yahya bin Leysi’nin rivayeti, diğeri İmamı Azam'ın talebesi Muhammed Şeybani tarafından yapılan iki rivayeti vardır.
2) Kitab-üs-Sünen:
Abdullah bin Abdülhakim Mısri tarafından rivayet edilen Kitab-üs-Sünen adlı fıkha dair bir eseri vardır.
3) Kitabu’l-Menâsik.
4) Kitabu’l-Mucâlesât:
Abdullah b. Vehb tarafından nakledilmiştir.
5) Kitabu’l-Akdıye:
Abdullah b. Abdilceiil tarafından rivayet İtilmiştir.
6) Risale fi’l-Fetva:
Nadid b. Nazzâr ile Muhamed b. Mutarrif rafından rivayet edilmiştir.
Kader ve kazaya dair fetvalarını bildiren Risale fil-Fetva gibi eserleri vardır.
7) Risale:
Ebu Yusuf un Kitabu’l-Harac’ına, Maliki mezhebine göre, bir ilave teşkil eder görünen, halife Harun Reşid’e karşı itirazlar ihtiva eden bu eserin mevsukiyeti hakkında ciddî zanlar vardır. Bulak’ta 1311’de yayımlanmıştır.
8) el-Mudevuenetu’l-Kubrâ:
Tunus’lu Sehnun b. Abdisselam (Ö. 240/854), Esed b. Furat’tan okuduğu el-Esediyye’yi Mısır’da Îbnu’l-Kasım’a arzetmiştir. îbnu’I-Kasım’la yaptıkları tashih ve ilaveleri Esed kabul etmemiş, bu ikinci eser el-Esediyye’nin yerini alarak “el-Mudevvene” adıyla anılmıştır. Fıkıh konularına göre tertiplenmiş olup kırk bin mesele, dört bin hadis, otuzaltıbin eseri (sahabe ve tabiûn kavli) içermektedir.
İlk kez Mısır’da 1323’te yayımlanmış olan Sehnun’a ait bu eser, çoğu kez İmam Malik’e nisbet edilir.