1963 yılında Balıkesir'in Edremit ilçesinde doğdu. Bulvar gazetesinin açtığı güzellik yarışması sonucu sinemaya geçti (1982). Haram adlı filmle oyunculuğa başladı (1983).
Önemli filmleri: Yarın Yarın (Sami Güçlü) Uzun Bir Gece (Süreyya Duru) Fatmagül'ün Suçu Ne (Süreyya Duru) Çil Horoz (Süreyya Duru) Benim Sinemalarım (Füruzan, Gülsün Karamustafa)
HABER
Hülya Avşar Kürt Değil Türkmen Cihan Haber Ajansı 28.10.2009
Tarihçi Cezmi Yurtsever, sanatçı Hülya Avşar'ın etnik kimliğini sakladığını ileri sürerek, "Hülya Avşar, melez değil; Türkmendir." dedi.
Osmanlı arşivinden Hülya Avşar'ın mensup olduğu Avşar aşiretinin Çukurova'dan Binboğa Dağları ve Kayseri yöresine olan göç ve iskan olayları ile ilgili araştırma yaptığını anlatan Cezmi Yurtsever, "1500-1900 yılları arasında kayda alınmış yüz binlerce belge üzerinde araştırmalar yaptım. Avşarlar, 1865 yılında Osmanlı yönetimi tarafından Toros Dağları'ndan batıya Kayseri yöresine yerleştirildi. Uzunca süre fakirliğin pençesinde büyük kayıplar verdi. Pınarbaşı Hasköy'e yerleşen Avşarlar'dan bir topluluk 1870'li yılların başlarında Ardahan yakınlarına yerleşti ve Hasköy-Hoçvanik adıyla bir köy kurdu. Köyün kurucuları Hülya Avşar'ın dedeleridir. Hülya Avşar, 'Babam Celal, Kürt asıllıdır' derken tarihin gerçeklerini görmek istemiyor. Elimizdeki belgeler Hülya Avşar'ın Türkmen ve Avşar asıllı olduğunu gösteriyor." diye konuştu.
Yaşar Kemal de Türk
Çukurova Üniversitesi'nden fahri doktora ünvanı almak için Adana'ya gelen Yazar Yaşar Kemal'in "Hemite köyünde yaşayan tek Kürt ailesi olmamıza rağmen yöredeki Türkmen asıllı köylülerden dostluk gördük." yönünde yaptığı açıklamalarını hatırlatan Yurtsever, "Aynı gün Adana Büyükşehir Belediye Başkanığını da ziyaret eden Yaşar Kemal özel sohbet ortamında 'Ben Kürt asılı değilim. Ailem Van'dan Çukurova'ya gelmiş, ama bizim aşiret Kafkaslar'dan Van yöresine yerleşen Türk asıllıdır. Aşiretimizin Kürtlük'le ilgisi yoktur. Sadece anam Kürt bir ailedendir." açıklamasını yaptı. Yaşar Kemal'in gündem dışı yaptığı bu açıklamalar ailesi ve aşiretinin de etnik gerçeklerini yansıtır." ifadesini kullandı.
Yurtsever, Yaşar Kemal hakkında şu açıklamalarda bulundu: "Rus ve Ermenilerin 1915 yılında Van şehrine gerçekleştirdikleri saldırı esnasında Erciş yöresinde yaşayan Liva (Bayrak) aşireti toplu göç yaparak Çukurova'ya geldi ve Kadirli şehir merkezine yerleşti. Yaşar Kemal'in aşiretine bağlı silahlı direnişçiler Fransız işgali esnasında Haçin(Saimbeyli) savaşlarında Kuva-i Milliye saflarında mücadele ettiler. Ve savaş bitiminde Yaşar Kemal'in babası Hemite köyüne gelerek Ali Saip'in çiftliğinde çalışmaya başladı. 1927 yılında köy camisinde silahlı saldırıya uğrayarak öldürüldü. Babası Sadık Bey'in mezar taşı üzerinde öldürüldüğü caminin sade çizilmiş şekli ve üzerinde Osmanlıca "Van muhaciri" sözleri yazılıdır. Yaşar Kemal'in babasının mezarını inceledikten sonra Osmaniye Tarihi kitabını yazdım. Yaşar Kemal şu anda 86 yaşında ve etnik kimliğini kamuoyundan gizliyor. Köken bilgileri onun Türkmen asıllı olduğunu gösteriyor."
Tarihçi Cezmi Yurtsever, Osmanlı Arşiv kaynaklı çok sayıda seçilmiş belge ve fotoğraflar ile 31 Ekim- 8 Kasım 2009 Kasım tarihleri arasında yapılacak TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı'nda sergileyecek.
Altınkoza standında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin dedelerinin idam fermanları, Necmettin Erbakan'ın ailesinin Fransız işgalinde yaşanan Haçin savaşlarında topluca katledilmesi, Yaşar Kemal ve Hülya Avşar'ın etnik kimliklerini yansıtan belgeleri sergileyecek Yurtsever, kimliklerinin gizlediklerini iddia ettiği Hülya Avşar ve Yaşar Kemal'i de sergiye davet etti.
AİLESİ HAKKINDA BİLGİLER
Yüksel Avşar, KADEP Genel Başkan Yardımcısı Hülya Avşar’ın hala kızı
Ardahan’a bağlı Hasköy’de doğdu. Dilber ve Ahmet Cevdet Avşar çiftinin kızı. Sekiz çocuklu ailenin en büyük kızı. İlk ve ortaokulu doğduğu köyde okudu. Ailesiyle Kars’a taşındı. Üniversite yıllarında Ankara’ya geldi. Gazi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. Üniversite yıllarında Kemal Burkay’ın çıkardığı Özgürlük Yolu dergisinin sempatizanı oldu. Devrimci Doğu Kültür Ocakları’nda (DDKO) girdi. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından gözaltına alındı. Bir yıl Mamak Cezaevi’nde yattı. Cezaevinden çıkınca iş hayatına atıldı. Osmanlı Bankası’nda çalışmaya başladı. DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası’nda çalıştı. Sanayi Bakanlığı’nda uzman planlamacı olarak görev yaptı. 1994 yılında Özgürlük ve Demokrasi Partisi’nin (ÖZDEP) kurucuları arasında yer aldı. Cem Boyner’in kuruculuğunu yaptığı Yeni Demokrasi Hareketi’nde görev alır. KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi’nin daveti üzerine partiye katıldı. Bir müddet sonra genel başkan yardımcılığına seçildi. Ankara’da yaşıyor.
NOTLAR
* Yüksel Avşar, Irak cumhurbaşkanı ve KYP Kurucu Başkanı Celal Talabani tanışır. * Babası Ahmet Cevdet Avşar Demokrat Parti’lidir. * Hülya Avşar’ın babası Celal Avşar dayısıdır. * Yüksel Avşar’ın amcası avukat Halil Avşar, Kars’ta CHP il örgütünün önemli isimlerindendir.
HABER
Levent Kırca: “Sıfır kültür bir kadın” Milliyet 26 Temmuz 2012
Hülya Avşar’la ilgili yaşanan jüri başkanlığı tartışmasına jüriden çekilerek destek veren usta oyuncu Levent Kırca, kendisine yöneltilen eleştirilere yanıt verdi.
Avşar’ın ünlü halk ozanı Ruhi Su’yu bile tanımadığına vurgu yaparak kültürünün Altın Portakal’da jüri başkanlığı yapmaya yetmeyeceğini belirten Kırca’ya birkaç gündür tepki yağıyor. Yönetmen Kutluğ Ataman, Kırca’nın tavrını geri kalmış ülkenin cahil aydın snobizmi olarak değerlendirdi. Fikrini söyleyip jüri üyeliğini bıraktığına vurgu yapan Kırca, “Festival bittiğinde ‘Levent Kırca ne kadar haklıymış’ denildiğini herkes görecek. Salakça yorumlar yapılıyor. Hakkımda ‘Sinema kariyeri yetersiz’ diyenler de olabilir. Filmlerini gönderen dostlarımızın yapıtlarının doğru değerlendirilmesi için orada işinin ehli insanların olması gerek. Hülya Avşar’ın başkanlığından filmlerini festivale gönderenler de mutlu olamazlar” dedi.
‘Haklı olduğumu herkes görecek’
Kırca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bana ‘Levent Kırca sen bu festivalde jüri üyesi olur musun?’ dediklerinde, ‘Bu bir film festivali, ben daha çok tiyatrocu ve televizyoncuyum. Evet, iyi eğitimliyim, okurum, yazarım, çok film seyrederim ama benden daha otorite olan isimler var’ dedim. Onlar da ısrar edince ‘Peki’ dedim. Ama ben kendimi bile oraya yeterli gözmezken bir de işin başına Avşar’ı getirirlerse çok komik olur ve doğru olmaz. Avşar hiçbir şeyden haberi olmayan, sıfır kültür bir kadın.”
HABER
HÜLYA AVŞAR: ENİNDE SONUNDA KABUL EDECEKLER! 11 Nisan 2013
Akil insanlar komisyonuna girmeyi reddeden Hülya Avşar, projeye dışarıdan destek vereceğini söyledi, tartışmalara yanıt verirken muhalefeti eleştirdi.
Avşar, akil insanlar komisyonuna yönelik eleştirilere de yanıt verdi: “İnsanlar hemen her şeyi eleştirmeye müsaitler. Bir baksınlar ne oluyor, ne bitiyor. Ben Türkiye’de muhalefetin doğru yapıldığına hiçbir zaman inanmadım. Sadece konuşuyorlar. Yıllardır muhalefet, yönetimin başındaki kişiyi hiç takdir etti mi? Ben hatırlamıyorum. Sayın Başbakanımıza bugüne kadar ‘Bu da çok doğru’ diyeni hiç görmedim. Bir kere ortada barış için atılmış bir adım var. İnsanların her şeyden önce bu yüzden destek vermesi gerekir. Ben sonuna kadar destekliyorum. Bana bir görev verilirse seve seve dışarıdan yaparım.” Hülya Avşar, komisyona katılmayı neden reddettiği sorusunu da şöyle yanıtladı: “O bir aylık süre bana az geldi. Sonra uzadı sanıyorum. Bence biraz daha uzayacaktır. Ben iyi şeyler olacağına inanıyorum, çünkü sonunda barış var. Her gece Allah’a dua ediyorum ‘Allah’ım askerlerimiz evine sağ salim kavuşsun, şu silahlar kalksın’ diye. Bu projeyi de bir adım olarak görüyorum.”
HABER
Hülya Avşar'ın yeğeni Ak Parti'den Aday 1 Kasım 2013
Sanatçı Hülya Avşar'ın yeğeni Mehmet Akif Avşar, AK Parti'den Ardahan Belediye Başkanlığı için aday adayı oldu.
Adaylık sürecini değerlendirmek amacıyla basın mensuplarının karşısına geçen Avşar, adaylığının kesinleşmesi ve seçilmesi durumunda ilk icraatının hiç kimsenin bir metrekaresine dokunmadan imar planını düzeltmek olacağını söyledi. Profesyonel bir ekiple yola çıkacaklarını belirten Avşar, "Bizim başkanlığımızda iktidarın gücünü Ardahan'da güzel bir şekilde yansıtacağız. Halktan kopuk bir siyaset olmaz, bunun için halkla iç içe olacağız ve halkın problemlerini dinleyip çözüme kavuşturacağız. Başkanlığımızda kentsel dönüşüme hız verilecek ve Ardahan'ın geçim kaynağı olan hayvancılıkla ilgili hayvan ve yem borsasını kurarak hayata geçireceğiz." dedi.
Amaçlarının hizmet satın almak, bilgi satın almak ve alacakları projelerin takibini yapmak olacağını kaydeden Avşar şöyle konuştu: "Bu şehirde doğmuş, büyümüş ve bu şehrin havasını teneffüs etmiş sizden biri olarak bu onurlu göreve talip oldum. Ben bu yörenin çocuğuyum, babamın dedemin mezarı burada. Benim mezarım da burada olacak. Bütün yatırımım burada. Esnafım ve halktan biriyim. Yatırımını başka yerlere yapıp da, para kazandıktan sonra emeklilik için memleketine gelenlerden değilim. İnsanımızın ve Ardahanımızın sıkıntılarını çok iyi biliyorum. Göreve geldiğim gün çok kaliteli bir ekibimle Ardahan için elimden gelenin en iyisini yapacağım. Projelerim hazır. Üst düzey bürokrat ve planlama imar mühendis dostlarımla proje istişaresi yaptım. Her şeyim hazır. Göreve geldiğim gün şehrimi bütün şehirlerle yarışır hala getireceğim. Kimsenin şüphesi olmasın."
"Hülya ablamızın desteğini de arkama aldım. Dün akşam beni arayarak başarılar diledi. Adaylığımın kesinleşmesi durumunda bana destek için Ardahan'a geleceğini söyledi." diyen Avşar, sözlerini şöyle tamamladı: "Biliyorum ki takdir önce Allah'ın, sonra her şeyin en iyisine layık olan bu güzel şehrimizin güzel insanlarının ve partimizin yetkili kurullarınındır."
HABER
Hülya Avşar, Kobanili kadınlarla görüşecek 18 Kasım 2014
ŞANLIURFA Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Celalettin Güvenç, sanatçı Hülya Avşar’ın, Suriye’nin Kobani kentinden kaçan kadınlarla görüşmek üzere Şanlıurfa’ya geleceğini söyledi.
HABER
HÜLYA AVŞAR: BABAMIN ADI ELLO BENİM ADIM MALAKAN Milliyet 26 Şubat 2015
Hülya Avşar oyuncu Ersin Korkut'u konuk ettiği programda ilginç açıklamalarda bulundu.
BABAMIN ADI ELLO BENİM ADIM MALAKAN
"Bizim sülale, Avşar aşireti. Ne olacak şimdi seni içeri alacaklar, işte bilmem ne. Yani dedim 'ben ne yaptım'. Babaannem Türkçe bilmiyordu hiçbir şekilde. Dedemin adı Apo, babaannemin adı Daduk, e babamın adı Ello asıl Kürtçe'de. Benim adım Malakan. Hep evde bana Malakan derlerdi. Hala da bana Malakan derler, kimseyi ilgilendirmez yani. Dolayısıyla anlattığın bana çok da uzak gelmedi."