Gültan Kışanak Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı BDP Eski Eşbaşkanı BDP Siirt Eski Milletvekili gazeteci
1961 yılında Elazığ'da doğdu. Dicle Üniversitesi Türkçe Bölümü'nü yarıda bıraktı. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü'nü bitirdi. 1991'de Yeni Ülke gazetesinde aktif gazetecilik hayatına başladı. 1992'de Özgür Gündem gazetesinin kuruluş hazırlıklarında bulundu. Adana Büro Temsilcisi oldu. Bir yıl sonra İstanbul'a gelerek yazı işleri müdürlüğü görevinde bulundu. Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasının ardından Özgür Ülke gazetesinde yayın koordinatörü olarak görev aldı. 2002'ye kadar çeşitli gazetelerin değişik departmanlarında görev yaptı. Yeniden Özgür Gündem gazetesinin köşe yazarları arasında yer aldı. Bağlar Belediyesi'nde sosyal projeler danışmanlığı yaptı.
22 Temmuz 2007'de bağımsız aday olarak girdiği seçimlerde Diyarbakır Milletvekili oldu. DTP grubuna katıldı. DTP'nin Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılmasının ve aralarında Ahmet Türk'le Aysel Tuğluk'un da olduğu 37 kişiye siyaset yasağı getirilmesinin ardından, Meclis'te kalan 18 DTP'li milletvekili ile birlikte BDP'ye geçti. BDP Eşbaşkanı oldu.
HABER
Kışanak: Demokratikleşme Paketi'nin sorunları çözme kapasitesi bulunmuyor 30 Eylül 2013
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Gültan Kışanak, 'Demokratikleşme Paketi'nin sorunları çözme kapasitesi ve çözüm sürecindeki tıkanlığı aşma kapasitesi bulunmadığını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketini BDP Genel Merkezi'nde değerlendiren Kışanak, "Bu kadar beklemeye değer bir paket miydi; tüm Türkiye bunu gördü." dedi.
Bu paketi Türkiye'de tekçi devlet zihniyetinde muzdarip olan, hakları gaspedilen, yönetme hakkı bulunmayan, kendi özgürlüğünü yaşamaya fırsatı bulmayan herkesin bir demokratikleşme özlemi içinde beklediğini anlatan Kışanak, Kürtlerin Kürt sorununu, Alevilerin Alevi sorununun çözülme fırsatını yakalamayı arzu ettiğini ifade etti.
HABER
Kışanak: Eğitime talibiz! 3 Aralık 2013
BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, son günlerdeki dershaneler tartışmasına değindi. Kışanak, “Eğitim sistemini yerel yönetimlere devredin. Kadrosunu, bütçesini devredin. Biz talibiz. Bıraksınlar. ” dedi.
Şırnak’ın İdil ilçesinde, belediye tarafından yaptırılan Eğitim Destek Evi’nin açılışında konuşan Gültan Kışanak, eğitimin bölgeye bırakılması gerektiğini savundu. “Bir halk olarak kendimizi eğiteceğiz.” diyen Kışanak, “Kürt halkı olarak şunu çok iyi biliyoruz ki; bu eğitim sistemine Kemalistler de, AKP de, cemaatler de, kim yönetirse yönetsin, bize karşı anlayışları aynıdır. Bize karşı anlayışları, asimilasyondur, tekçi devlet zihniyetini dayatmaktır. Bu nedenle bizim boynumuzun borcu, kendi halkımızın eğitim sistemini, halk eğitimi olarak inşa etmek ve kendi değerlerimizle gelecek nesillerimizi yetiştirmektir.” diye konuştu. Eğitim sisteminin halka devredilmesi gerektiğini savunan Kışanak, “Yerel yönetimlere devredin. İşte o zaman görürsünüz, nasıl demokratik bir eğitim gerçekleşiyor. Artık halkın hakkını, halka teslim edecekler. Eğitim halk için yapılır. Bırakın halk eğitimini nasıl yapmak istiyorsa öyle yapsın. Kadrosunu, bütçesini devredin. Bakın eğitim sorunu kalır mı? Biz buna talibiz. Kürt siyaseti olarak, demokratik özerklik projesini savunan bir siyaset olarak, açıkça buradan bir kez daha ilan ediyoruz; bıraksınlar bize. Biz tüm Türkiye’de ve Kürdistan’da da en demokratik, en güçlü, en başarılı eğitim sistemini hayata geçirelim. Bu konuda halkımıza da kendimize de güveniyoruz.” ifadelerini kullandı.
HABER
'30 Mart'ta özerklik tescillenecek' Zaman 20 Şubat 2014
BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkan adayları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, 30 Mart’ta oylarının tavan yapacağını öne sürerek özerkliğin tescilleneceğini iddia etti.
Özgür Gündem Gazetesi’ne demeç veren Kışanak ve Anlı, yerel seçimlerde oylarının tavan yapacağını, çok büyük sürpriz sayılacak yerlerden çıkışlar yapılacağını anlattı. “Yani Türkiye siyasi hareketinin şimdiye kadar seçimlerde gördüğü en iddialı sonuçları bu seçimde Kürdistan’da BDP yakalayacak. Ve özyönetim bu seçimlerde tescillenecektir.” ifadelerini kullandı.
Gültan Kışanak, Kürtlerin kimlik mücadelesini kazandığını belirterek, “Şimdi o zaman Kürtler bir halk olarak varsa kendini yönetme hakkı da vardır. Bu nedenle artık özyönetim, statü, demokratik özerklik diye tanımladığımız şey, aslında bir halkın kendisini yönetme hakkı. Kürt halkı açısından baktığımızda bunun koşullarının oluştuğunu ve uygulanabilir olduğunu görüyoruz. Demokratik özerkliği biz inşa edebiliriz, devlet buna hukuksal olarak bir yanıt vermese de öz gücümüze dayanarak bunu inşa edebiliriz diye bir iddiayla ortaya çıktık. Bu nedenle biz artık gelinen aşamada Kürtlerin özyönetimlerini inşa etme konusunda olgunlaştığını düşünüyoruz.” dedi.
Fırat Anlı ise 150 yıl önceki statüyü hatırlatarak, şunları kaydetti: “Güney’de bağımsızlığa yakın bir federasyon oluştu. Rojava ise bırakın uluslararası desteği, onların engellemelerine rağmen, komşu devletlerin engellemelerine rağmen kendi özerkliğini kurdu. Demek ki hem bizim objektif koşullarımız uygun hem de subjektif açıdan bir hazırlık da var. Önerdiğimiz model kısmen uygulayageldiğimiz bir model. Şimdi şu anda da mahalle ve diğer meclisler var. Ama özellikle KCK adı altında yapılan operasyonların ana hedefi, Kürtlerin halka dayanan mekanizmalarının dağıtılmasıydı. Kürtlerin statü talebinin önünü almak için 2009’da ‘siyasi soykırım’ müdahalesi yapıldı.”
HABER
Kışanak: Mali özerklik de istiyoruz ntv 13 Eylül 2014
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, sadece siyasi özerklik değil, mali özerklik de istediklerini söyledi.
DİYARBAKIR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Türkiye’nin özerklik konusunda çekincelerinin olduğunu söyledi.
Yerel yönetimleri demokrasinin temel taşı olarak gördüklerini belirten Gültan Kışanak, Türkiye’deki yasal mevzuatın ise tam tersine yerel yönetimlerin ne yapacağına karar veren bir mekanizma olduğunu savundu.
Siyasi özerkliğin yanı sıra mali özerklik de istediklerini dile getiren Kışanak, mali konular, yerel kaynaklar üzerinde tasarruf, görüş bildirme ve inisiyatif hakları konularının da tartışılması gerektiğini ifade etti.