Biyografi Ara!

Binlerce biyografi keşfedilmeyi bekliyor

Gazi Erçel

Merkez Bankası Eski Başkanı

Sayfayı paylaş
İlgili Kategoriler
Gazi Erçel
Gazi Erçel     (1945)
Merkez Bankası Eski Başkanı

1945 yılında doğdu.1967 yılında AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü bitirdi. Sonra 1976 yılında Vanderbilt Üniversitesi’nde master yaptı. 1967’de Maliye Bakanlığı'nda başladığı çalışma hayatında, Bankalar Yeminli Murakıbı, Hazine Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinin yanı sıra yine Hazine’de Ekonomik Araştırmalar, Banka Kambiyo, IMF ve Dünya Bankası bölümlerinde çeşitli görevlerde bulundu.

1982-1986 yılları arasında IMF İcra Direktör Yardımcısı, 1987-1989 yılları arasında HDTM Hazine Genel Müdürlüğü görevlerini yürüttü. 1989 yılından itibaren Yaşar Holding’te Yönetim Kurulu Üyeliği, Tütünbank Murahhas Üyeliği ve Yaşar Grubu'nun çeşitli kuruluşlarında Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalıştı. 1994 yılında Tütünbank Genel Müdürü oldu. 1996 yılında Merkez Bankası Başkanlığı’na getirildi.


HAKKINDA YAZILANLAR

Gazi Erçel İstifa Etti 
Zaman 25 Şubat 2001

Ekonomi kurmayları 24 Şubat 2001 cumartesi günü bankacılarla bir toplantı yaptı. Bakan Recep Önal başkanlığındaki toplantıda piyasaların sağlıklı işlemesi için alınacak önlemler konusunda tam bir anlayış birliği oluştuğu belirtildi. Toplantıya katılmayan Merkez Bankası Başkanı Erçel, aynı gün istifa ettiğini açıkladı.

HAKKINDA YAZILANLAR

Erçel'e ‘neden dolar aldın’ soruşturması 
Hürriyet 13 Nisan 2001
Oya ARMUTÇU/ANKARA 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Başbakanlığa 52 milyar lirasını dalgalı kurdan üç gün önce dolara çeviren eski Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel için, ‘‘Ne yapacaksınız?’’ diye sordu. Kanadoğlu'nun ‘‘suç duyurusu’’na benzeyen yazısı üzerine düğmeye basıldı. Başbakan Bülent Ecevit, Başbakanlık Teftiş Kurulu'na soruşturma talimatı verdi. 

Devalüasyondan bir gün önce Merkez Bankası'ndan yüksek miktarda döviz çekilmesi ve eski Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'in bankadaki 52 milyar lirasını dolara çevirmesi konusunda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun devreye girmesi üzerine jet soruşturma açıldı. Ecevit, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine Erçel hakkında ön inceleme yapılması için onay verdi. Erçel hakkındaki ön incelemeyi Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişleri yapacak.

Başbakanlık'tan dün akşam saatlerinde şu açıklama yapıldı: ‘‘Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 11 Nisan 2001 tarihli talebi üzerine dalgalı kura geçişten önceki günlerde önceden talepte bulunan bankalara yaklaşık 4 milyar doları eski kur üzerinden sattığı ve şahsi birikimini dolara çevirttiği iddiları hakkında 4483 sayılı yasa uyarınca 12 Nisan 2001 günü ön inceleme izni verilerek, konunun ön incelemesini yapmak üzere Başbakanlık müfettişlerinin görevlendirilmesi Sayın Başbakan tarafından onaylanmıştır.’’ 

Başsavcı Kanadoğlu, önceki akşam Başbakanlığa gönderdiği yazıda, bilgi ve ihbarlardan, dönemin Merkez Bankası Başkanı olan Gazi Erçel'in, dalgalı kura geçilmeden iki gün önce bankalara dört milyar dolar satarken, 52 milyar TL'lik şahsi hesabını dolara çevirdiği, yakınlarını da bu konuda bilgilendirdiği ve ‘‘Görevini suistimal ettiği’’ savundu. 

SUÇ DUYURUSU GİBİ: 
Yeni Memur Yargılama Yasası'na göre Merkez Bankası Başkanı hakkındaki soruşturmaları yürütmekle görevli olan Başsavcı Kanadoğlu, ‘‘suç duyurusu’’ niteliği taşıyan bir sayfalık yazısında, 24 Şubat 2001'de görevinden ayrılan Merkez Bankası Başkanı Erçel'in, 22 Şubat 2001'de dövizde dalgalı kura geçiş uygulamasına başlanmasından önce, 20-21 Şubat 2001 tarihlerinde daha önceden talepte bulunan bankalara yaklaşık 4 milyar doları eski kur üzerinden sattığının belirlendiğini bildirdi. Erçel'in, 19 Şubat 2001'de Halk Bankası'ndaki şahsi birikimi olan 52 milyar TL'yi dolara çevirttiği, ‘‘Yakınlarını da bilgilendirmiş olduğu, gizli devlet bilgilerini açıklayarak kendi menfaaatine kullandığı, böylece görevini suistimal ettiğinin’’ öğrenildiği belirtildi. 

BİLMİYORUZ: 
Erçel hakkında, 4483 sayılı ‘‘Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Yasa’’ çerçevesinde, yasal gereği yapılıp-yapılmadığının bilinmediğini kaydeden Kanadoğlu, Erçel hakkında sözkonusu yasanın 4/1 ve 6. maddeleri uyarınca ön inceleme yapılarak, ‘‘Son soruşturma izni verilmesine ya da verilmemesine’’ dair kararın Başsavcılığı'na gönderilmesini istedi. 

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK 
Başbakanlık Teftiş Kurulu hazırlayacağı ön inceleme raporunu Başbakan Bülent Ecevit'e sunacak. 45 gün sonunda Ecevit, raporda sonuç ne olursa olsun (suçlu-suçsuz) soruşturma izni vermezse dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek. Yargıtay, Başbakan'ın soruşturma izni vermemesini yanlış bulursa Danıştay 2. Dairesi'ne itiraz edecek. Son kararı Danıştay verecek. 

Başbakan soruşturma izni verirse dosya önce Gazi Erçel'e tebliğ edilecek. Erçel'in tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içinde Danıştay 2. Dairesi'ne itiraz etme hakkı bulunuyor. Danıştay en fazla üç ay içinde dosya hakkında kararını verecek. Erçel itiraz etmezse dosya doğrudan Yargıtay'a gönderilecek. Merkez Bankası Başkanı, Bakanlar Kurulu'nca atandığı için yargılamayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yapacak. 

Devalüasyon kárı bağış olur mu, olmaz mı 
Erçel: 31 milyarı ÇYDD’ye bağışladım 
Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel, devalüasyondan kazandığı 31 milyar lirayı Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne (ÇYDD) bağışladı. Erçel, ‘‘Türkiye Halk Bankası'nda bulunan hesabımın dövize çevrilmesi sonucunda ortaya çıkan ve bankaca hesaplanan 31 milyar Türk Lirası, tarafımdan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne bağışlanmıştır’’ dedi. Olayın kendisi için ‘‘talihsizlik’’ olduğu görüşünü tekrarlayan Erçel, ‘‘Hayatım boyunca böyle hesaplarla uğraşmadım. Ancak, görev yaptığım sırada çıkarı zedelenen bazı kimselerin bana yönelik bir tutum içerisinde olduğu da bilinmektedir’’ ifadesini kullandı. 

ÇYDD: Bu para kara kabul edemeyiz 
ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, eski Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'i 31 milyar liralık devalüasyon farkından doğan kazancıyla yaptığı bağışı kabul etmeyeceklerini söyledi. Saylan, şöyle konuştu: ‘‘Para henüz hesabımıza girmiş değil. Bu para aslında bizim için önemli bir burs kaynağı. Ancak, yönetim kurulumuz oybirliği ile söz konusu 31 milyar lirayı kabul etmeme kararı aldı. ÇYDD adının bu para ile anılmasını istemiyor. Yönetim kurulumuz ve şubelerimiz bu parayı kara para olarak nitelediler.’’