Biyografi Ara!

Binlerce biyografi keşfedilmeyi bekliyor

Edward Taşçı

Türk-Ermeni Dostluk Derneği Başkanı

Sayfayı paylaş
İlgili Kategoriler
Edward Taşçı
Edward Taşçı
Türk-Ermeni Dostluk Derneği Başkanı

1932 yılında Amerika’da doğdu. Doğumundan itibaren Türkçe ve Ermenice konuşulan ve Türk müziği dinlenen bir ortamda büyüdü. 1920’li yıllarda Türkiye’den Amerika’ya göç eden Ermeni asıllı bir ailenin çocuğu. Türk dostu bir kanaat önderidir.

Türkiye ve Türk milleti için olumlu girişimlerde bulundu. Ayrıca Türk ve Türkiye düşmanı fanatik çevrelerin yürüttüğü propagandaya karşı da aktif mücadele verdi. 

18-24 Ağustos 1998 tarihinde, Ankara Milli Kütüphane’de ve 10-16 Mart 1999 tarihinde İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi’nde kişisel koleksiyonundaki belgelerden oluşan “Bir Amerikalının Türkiye Sevgisi Sergisi” düzenledi.

Tek amacının Türkiye’nin gerçek tarihini, zengin kültürünü ve bilhassa Türk-Ermeni münasebetlerini ve altı yüz yıl mevcut kardeşliği anlatmak olduğunu her platformda dile getirdi.

Ermeni soykırımı iddialarıyla Türkiye’nin suçlu gibi gösterilmesinin büyük haksızlık olduğunu, böyle bir soykırımın olmadığım özellikle Amerikan kamuoyuna, hükümetine, basın ve yayın organlarına ve sayısız kuruluşlara anlattı. 

9 yıla yakın bir süre Amerika’da Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu’nun Halkla İlişkiler Müdürlüğü görevini sürdürdü. Azerbaycan, Kıbrıs, Kırım, Bulgaristan ve Almanya Türkleri, Türk Cumhuriyetleri ve bölücü terör konularında Türk tarafının haklılığını Amerikan kamuoyuna anlatmaya çalıştı.

22 Haziran 2005 tarihinde vefat etti.


Edward Taşçı’nın Türkler İçin Yaptığı Çalışmalar

1) 16 yaşında Türkçe şarkılar söyleyen “Ortadoğu” isimli bir koro kurmuştur.

2) Türkler’in aleyhinde çıkmış olan yazı, reklam ve konuşmalara Türk’ün haklı cevabını veren binlerce mektup yazmıştır.

3) 1983 yılında yapılan Ermeni terörizmini telin eden yürüyüşü organize etmiştir.

4) Türkler’e karşı Ermeniler’in 80 yıldan beri yüreklerinde taşıdıkları kin ve özellikle de iftiraların tamamıyla yanlış olduğunu Amerika’nın önde gelen Harward ve Yale gibi üniversitelerinde yaptığı konuşmalarda dile getirmiştir.

5) Amerikan Kore gazilerinin Türklerle dostça temaslarını gerçekleştirmiştir.

6) Edward Taşçı’nın girişimiyle Amerika’nın New York şehrinde arabaların park yasağı Kurban ve Ramazan bayramlarında üçer gün iptal edilmiştir.

7) Amerika New Jersey Eyaleti Senato Eğitim Komisyonu’nun liselerde sözde “Ermeni Soykırımı” tarihini ders kitaplarında bulundurma tasarısı Edward Taşçı’nın senatörlerle yaptığı uzun ve ateşli konuşmalar neticesinde reddedilmiştir.

Türkiye Türkleri ve dünyadaki tüm Türkler için yıllardır çalışan ve elle tutulur başarılar sağlayan Edward Taşçı’nın Türkiye’ye gelmesindeki amaç ailesinden kalan bütün hatıra ve belgeleri, yıllardır topladığı sanat eserlerini sergilemektir.

Edward Taşçı’nın kişisel koleksiyonundaki belgelerden oluşan “Bir Amerikalının Türkiye Sevgisi Sergisi” yoğun bir ilgi görmüş ayrıca, güzel izlenimler bırakmıştır. Edward Taşçı bu belgeleri sergiledikten sonra T.C. Kültür Bakanlığı’na bağışlamıştır. 


HAKKINDA YAZILANLAR

Ermeni asıllı Türk dostu Edward Taşçı hayatını kaybetti 
Milliyet 23 Haziran 2005 

Hayatı boyunca Ermeni soykırım iddialarına karşı hep Türklerin yanında yer alan Ermeni asıllı Türk dostu Edward Taşçı, mart ayından bu yana yoğun bakımda bulunduğu New York’taki hastanede dün akşam hayatını kaybetti.

İki böbreği de çalışmayan 72 yaşındaki Taşçı, yaklaşık üç ay önce aniden fenalaşınca Long Island Jewish Medical Center’a kaldırılmış ve komaya girdiği için bu hastanede yoğun bakıma alınmıştı. Hastaneye kaldırıldığından bu yana yoğun bakımda bulunan Taşçı, New York ve çevresinde bulunan Türkler tarafından sürekli olarak ziyaret ediliyordu.

Taşçı’nın yakınlarından edinilen bilgiye göre, yarın sabah cenaze evine konarak sevenleri tarafından ziyaret edilecek olan Taşçı için, 25 Haziran Cumartesi günü New Jersey Teaneck’teki Saint Marks Süryani Kilisesi’nde dini tören düzenlenecek. Taşçı, aynı gün kendi vasiyeti doğrultusunda yine New Jersey’deki Karaçay Türklerine ait mezarlığa defnedilecek.

Son 20 yıldır Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu’nun (TADF) halkla ilişkilerinden sorumlu olan Taşçı, Osmanlı Ermenisi bir anne-babanın oğlu olarak Amerika’da dünyaya geldi. Bütün yaşamı Amerika’da geçmesine rağmen kendi gayretleriyle Türkçe öğrenen Taşçı, "vatanım" dediği Türkiye ve Türk kültürü sevgisiyle tanınıyor. Başta Ermeni lobileri olmak üzere, ABD’de Türkiye’yi karalamaya çalışan tüm gruplara karşı hep Türk tezlerini savunan Taşçı, özel hayatının her kesimine de Türkiye ve Türklük sevgisinin izlerini taşımakla biliniyordu. Otomobilinin plakasını bile "Vatan" olarak seçen Taşçı, sürekli olarak ay-yıldız kolye takıyordu. Her yıl hiç aksatmaksızın New York’ta yapılan Türk yürüyüşüne katılarak, büyük bir Türk Bayrağı taşıyan Taşçı, mektuplarını, üzerinde "Bana Türk dostu derler" yazısı bulunan bir mühürle imzalıyordu. New York’un Queens semtinde bulunan evini, Topkapı Sarayı’nın minyatürü şeklinde inşa eden Taşçı, bu evi yine Osmanlı esintileri taşıyan sayısız eşyayla süslemişti. Taşçı, paha biçilmez Türk sanat eserleri koleksiyonlarının yanı sıra geniş bir Türkçe taş plak koleksiyonuna sahip bulunuyordu. Hayatı boyunca Ermeni iddialarına karşı, bu iddialara destek veren Amerikalı politikacı, bilimadamı, şirket, medya organı, öğretmen ve din adamlarına binlerce mektup yazan Taşçı, 1960’lardan bu yana New York’ta ve Washington’da görev yapan tüm Türk diplomatları tarafından saygı gösterilen bir isim haline gelmişti. Gerçek bir Türk dostu olan Taşçı, son olarak, "Bana Türk Dostu Derler-Ermeni İddiaları, Gerçek Söylenmeli" adlı, Ermeni soykırım iddialarına cevap teşkil eden bir kitap yazmıştı. Kitabın yeni baskısı mayıs ayında tamamlanarak dağıtımı yapılmıştı.


Amerika’dan bir Ermeni sesi
Amerika Mektubu
Ayşe Göktürk Tunceroğlu 
Türkiye 25 Nisan 2005

Yirmi küsur yıldır Amerika’da tertiplediğimiz hemen her açık hava toplantısında ve yürüyüşlerde elinde Türk bayrağı ile, her salon toplantımızda boynunda ay yıldızlı kolyesi ile hazır olan bir Ermeni dostumuz vardır: Edward Tashji. Kartvizitinde “Bana Türk dostu derler” yazar. Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu’nun demirbaşlarındandır. Yıllardır Ermeni meselesinde Amerikan makamları nezdinde giriştiğimiz bütün faaliyetlerde en önde hep o vardı. Türkleri ilgilendiren her faaliyette hep o vardı. Bir keresinde Rauf Denktaş’ı Kennedy Havaalanında karşılarken, en önde elinde Türk bayrağı ile yine o vardı. New York’taki evi, kendi evim dahil, burada tanıdığım hiçbir Türk’ün evinde görmediğim kadar ince bir hassasiyetle tepeden tırnağa Osmanlı-Türk evi olarak dekore edilmiştir. Yıllar önce ilk defa bizi buyur ettiğinde darbuka ile bir oyun havası çalarak karşılamıştı. 

Edward Taşçı (Türkiye topraklarından ve Türkçe’den gelen soyadını aslı gibi yazabiliriz), Balıkesir’de doğup büyümüş bir Ermeni anne ve Urfa’da doğup büyümüş Süryanî bir babadan Amerika’da dünyaya gelmiş. Eşi Mary Taşçı da Ermeni asıllı bir Amerikalı. Edward Taşçı’nın Türkiye ve Türklere olan yakınlığı anne babasından dinlediği anılardan kaynaklanmaktadır. Türkçe’yi ailesinden öğrenmiştir. Onlardan hem Türkçe’yi, hem zamanın Türkiye’sinde olup biten olayları öğrenmiştir. Bugüne kadar elindeki belge ve malzemelerle birçok sergi açtı. 1998’de Ankara Millî Kütüphâne’de açtığı sergiyi hatırlayanlarınız olacaktır.

Geçen hafta, sayın Edward Taşçı’nın bir kitabı piyasaya çıktı. Ermeni Soykırımı iddialarına cevap teşkil edecek, hakikî bir hayat hikâyesi olan”Armenian Allegations-The Truth Must Be Told=Ermeni İddiaları-Gerçekler Söylenmelidir” adlı bir kitap. Kitap bundan böyle Ermeni soykırımı iddialarına cevap teşkil edecek eserlerden biridir ve böyle bir hatıra kitabının Ermeni asıllı bir Amerikalı tarafından yazılması şüphe yok ki son derece önemlidir. New York merkezli Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu’nun gayretiyle basılan kitap bugünlerde Amerikan Kongresi üyelerine, mahallî yöneticilere, lobicilere, tarihçilere postalanmaktadır.

Kitaptan öğrendiğimize göre... Edward Taşçı’nın annesi Ermeni tehcir hareketi esnasında genç bir kız... Balıkesir’den alınıp Kilis’e gönderilir, Kilis’te faaliyetine devam etmekte olan Ermeni Kilisesi’nde misafir edilir, daha sonra kilise tarafından Kilis’te yaşayan Ermeni ailelerden birine teslim edilir, genç kız yeni ailesi ile kaynaşır. Derken bir gün tesadüfen tanıştığı bir Osmanlı zabiti ile orada evlenir, bu zabit Edward’ın babasıdır. Aile daha sonra Amerika’ya göçer. Hikâye devam eder... Bu kadar bilgi ile iktifa edelim şimdilik. Kitabın Türkçe’ye çevrilmesini ve Türk okuyucuların da Amerika’dan yükselen Türkiye sevdalısı bu Ermeni sesini duymalarını arzu ederim.

Ne yazık ki Edward Bey bugünlerde hastahânede, yoğun bakımda. Kendisine âcil şifalar diliyoruz.