Biyografi Ara!

Binlerce biyografi keşfedilmeyi bekliyor

Dördüncü Murat

Osmanlı Padişahı

Sayfayı paylaş
İlgili Kategoriler

Dördüncü Murat
Osmanlı Padişahı
Osmanlı Sultanlarının Onyedincisi

İslam Halifelerinin Seksenikincisi


Saltanat Süresi: 1623-1640 

Babası: I. Ahmet Han 
Annesi: Mahpeyker Kösem Sultan 

Doğumu: 27 Temmuz 1612 
Vefatı: 9 Şubat 1640 


27 Temmuz 1612 tarihinde İstanbul'da doğdu. 

Şehzade Murat, tam bir İslam terbiyesi ve ahlakı ile yetiştirildi. Enderun Mektebi'ndeki hocalardan hususi dersler aldı. 

Genç Osman'ın başına gelen acı felaket ve yerine geçen amcası Mustafa Han'ın kısa bir süre sonra tahttan indirilmesi üzerine, 10 Eylül 1623'te 11 yaşında Osmanlı tahtına çıktı. 

Eyüp Sultan türbesinde hocası Aziz Mahmut Hüdai'nin elinden kılıç kuşandı. Yaşı küçük olduğu için, devleti bilfiil idare edemeyeceği görüşü hakim oldu. Annesi Mahpeyker Kösem Sultan saltanat naibesi tayin edildi. 

Yaşı ilerledikçe, devlet işlerine ilgisi arttı. Zaman zaman halkın içine girdi, değişik kıyafetlerle onların sohbetlerini dindi. Halkın derdini yerinde incelerdi. Zulüm merkezlerini tek tek tespit etti. 

Dördüncü Murat'ın saltanatının ilk devresinde, İstanbul ve Anadolu'da asayişsizlik büyük ölçüde arttı. 

Abaza Mehmet Paşa'nın çıkardığı isyan büyüdü. Bu karışıklıklar sırasında Bağdat İran kuvvetlerinin eline geçti. 

Sadrazam Hüsrev Paşa'nın azlini bahane eden yeniçeriler ve sipahiler ayaklandı. İsyancılar, yeni sadrazam Müezzinzade Hafız Ahmet Paşa'yı öldürdü (1632). 

Zorbaların zoruyla Recep Paşa sadrazam oldu. Bu dönemde İstanbul'da karışıklıklar günlerce sürdü. En küçük bir olayda Recep Paşa'nın tahriki ile harekete geçen zorbalar yeni kelleler istiyorlardı. 

20 yaşını dolduran Dördüncü Murat, 18 Mayıs 1632'de Recep Paşa'yı öldürttü. Devlet idaresini eline aldı. 

Yeniçeri ve sipahileri itaat altına aldı. Tütünü ve alkollü içkileri yasakladı. Kahvehaneleri, meyhaneleri kapattı. Zorbaları şiddetle cezalandırdı. Memleketin her tarafına huzur geldi. 

4. Murat Han, ordusunun başına geçti. Kaybedilen toprakları geri almak için teşebbüse geçti. 1634 baharında Lehistan seferine çıktı. Lehliler Padişah'ın şartlarını kabul etti. Savaş olmadı. 

1635'te İran seferine çıktı. Revan ve Hoy kalelerini aldı ve Tebriz'e girdi. Ertesi yıl en büyük arzusu olan Bağdat'ın fethi için tekrar İran üzerine sefere çıktı. 

Savaşın 39. günü Bağdat fethedildi. Müslümanların en mübarek makamlarından olan İmamı Azam'ın türbesini ziyaret eti. Kurbanlar kestirip, kandillerle süsletti. 

Ertesi yıl İran'la Kasr-ı Şirin antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ufak değişikliklerle günümüze kadar devam etti. 

9 Şubat 1640 tarihinde 28 yaşında vefat etti. 




Dördüncü Murat'ın Özellikleri

Dedesi Yavuz Sultan Selim Han gibi o da Hırka-i Saadet Dairesi'nde Kur'an-ı Kerim okurdu. 

Dördüncü Murat Han'ın müspet icraatları, devlete asrın sonuna kadar devam edecek bir azamet kazandırdı.