1937 yılında Uşak’ta doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde, galeride Halil Dikmen, atölyede Bedri Rahmi Eyüboğlu ile çalıştı. 1959’da akademi eğitimini tamamladı. Aynı yıl arkadaşlarıyla Soyutçu 7’ler grubunu kurdu.
1962 yılında Akademi’ye asistan oldu. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cemal Tollu ve Cevat Dereli atölyelerinde görev aldı.
1963’te Altan Gürman, Adnan Çoker, Sarkis ve Tülay Tura ile birlikte Mavi Grup’u kurdu. İspanya Hükümeti’nin verdiği sanat bursunu kazanarak gittiği Madrid ve Barcelona’da başladığı sanat araştırmalarına Paris ve Londra’da devam etti.
Türkiye Çağdaş Ressamlar Derneği ve Görsel Sanatçılar Derneği Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1979-1982 yılları arasında İstanbul Resim Heykel Müzesi Müdürü olarak görev aldı. 1981 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde profesörlüğe yükseldi.
1985 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanlığı, 1988’de Yıldız Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanlığı, 1990 yılında da Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevine getirildi.
1956 yılından bugüne kadar seksenin üstünde kişisel sergi açtı. İskenderiye, Belgrad, Sofya ve Kuveyt olmak üzere yurt dışında ve yurt içinde Türk sanatını tanıtan pek çok serginin komiserliğini yaptı.
2004 yılında Balıkesir Belediyesi’nce Devrim Erbil Çağdaş Sanat Müzesi adıyla kişisel müzesi açılan sanatçı, Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı oldu.
Eserleri İstanbul-Ankara-İzmir Resim ve Heykel Müzeleri’nde, Ankara Milli Kütüphane Koleksiyonu’nda, İzmir Selçuk Yaşar Müzesi’nde, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde, Bükreş Modern Sanatlar Müzesi’nde, Minnesota Ben and Abby, Grey Foundation Koleksiyonu’nda, İskenderiye Güzel Sanatlar Müzesi’nde, Yugoslavya Banja Luka, Umjetnicka Garerija’da, resmi kurum ve özel koleksiyonlarda bulunuyor.
HABER
Devrim Erbil ile yarım asır MAHİR DEMİR Zaman 4 Ekim 2015
Çağdaş resmin usta ismi Devrim Erbil, 8 Ekim'de Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde açılacak ‘Akademi'de 50 Yıl' başlıklı bir sergi ile ‘kendi okulu'ndaki yarım asrın dökümünü yapacak.
Sergide, Erbil'in Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ndeki yılları, eserlerinden bir seçki ve hiç sergilenmemiş yeni resimleri de yer alacak.
Usta ressam Devrim Erbil'i uzun yıllardır takip eden sanatseverler, onun titizliğinin yanı sıra zaman algısını nasıl erittiğini de bilir. Çok erken yaşlarda üslubunu olgunlaştıran Erbil, izleyene yön duygusunu kaybettiren, zaman ve mekândan soyutlayan çizgiler; pop art, matematik ve geometrik düzenlemeler, çizgisel ve renksel soyutlamalar, düzleştirilmiş resim yüzeyi, çeşitlemeler, ritim ve Anadolu kasabaları ile çağdaş resmin ustalarından biri. Sanatçı, 70'lerden itibaren minyatür sanatının istifleme ve tasvir geleneğini kullanarak yaptığı insansız ve zamansız İstanbul resimleriyle biliniyor.
Devrim Erbil önümüzdeki günlerde 50. yılını kutlayacak. Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi, 8 Ekim Perşembe akşamı saat 19.00'da açılacak ‘Akademi'de 50 Yıl' başlıklı bir sergi ile Devrim Erbil'in yarım asrını kutlayacak. Sergide, ustanın, eski adıyla Sanayi-i Nefise Mekteb-i Ali'sinde, bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde geçen 50 yılının dökümü yer alıyor. Kendi koleksiyonu için ayırdığı özel resimleri ile bazı koleksiyon ve kurumlardaki eserlerinden bir seçki ile çeşitli dönem eserlerinin yanı sıra, sanatçının hiç sergilenmemiş yeni resimleri ile özgün baskıları, pleksiglas, seramik, batik, vitray, marküteri teknikleriyle yapılmış eserleri ve kilim resim, halı resim uygulamaları da sergi kapsamında görülebilir.
Küratörlüğünü Beste Gürsu'nun, proje koordinatörlüğünü Durdu Bulduklu'nun yaptığı ‘Akademi'de 50 Yıl' sergisinde Doğa Tutkusu, Anadolu Kasabasında Yaşantı Üzerine Çeşitlemeler ile İstanbul Yorumları başlıca temalar olacak. Sergi, 15 Kasım'a kadar Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde ziyaret edilebilir.
Öğrenci olarak girdiği okuldan profesör olarak emekli oldu
Devrim Erbil, 1954'te öğrenci olarak girdiği Sanayi-i Nefise Mektebi'nden 2004'te profesör olarak emekli oldu. Sanatçı, çocukluk hayallerini renklendiren bu okulda, eğitimine ve sanat yolculuğuna Halil Dikmen ve Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun öğrencisi olarak başladı. Ülkenin en ünlü sanatçılarıyla tanıştı. 1962'de aynı kurumda asistan olarak göreve başladıktan sonra öğretim üyeliğinin yanı sıra sergiler açtı, konferanslar verdi, akademinin yayınlarında yer aldı. Sanat Bayram'larında ve sempozyumlarda etkin rol aldı. Ülkemizi yurtdışında tanıtan resim sergilerinin komiserliklerini üstlendi. Resim Heykel Müzesi'nin müdürlüğünü yaptı. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödüller kazandı. Birçok ünlü sanatçıyı yetiştirdi. Devlet sanatçısı unvanıyla ödüllendirildi. Balıkesir'de adına açılmış Devrim Erbil Çağdaş Sanatlar Müzesi bulunan sanatçı, şimdi olanca coşkusuyla yurtiçinde ve yurtdışında sergiler açmaya devam ediyor, eserleri dünya müzelerinde ve koleksiyonlarda yer alıyor.