2 Ocak 1943 tarihinde İstanbul´da doğdu. Sahnelerle ilk kez 1958 yılında Galatasaray Lisesi´nde öğrenciyken tanıştı. Galatasaray Lisesi´ni bitirdikten sonra yüksek öğrenimini tamamlamak için Belçika´daki 'Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi´ne gitti.
Grubu 'Kurtalan Ekspres' ile beraber Türkiye´de ve yurtdışında birçok ülkede konserler verdi. Yaptığı 200´den fazla beste sayesinde 12 altın ve 1 platin albüm kazandı. Ayrıca bu besteler Arapça, Japonca, Farsça, İngilizce ve Fransızca gibi birçok dile çevrilerek farklı sanatçılar tarafından yorumlandı.
Manço´nun şarkıcı ve besteci kişiliği, sunucu ve program yapımcısı kişiliğiyle de birleşerek ortaya herkesin çok sevdiği 'Barış Manço' çıktı. Ekranların en sevilen eğlence ve kültür programlarından biri olan '7´den 77´ye', ilk olarak 1988 yılında TRT1´de yayınlanmaya başladı.
'Türkiye´nin Evliyası' lakabını da kazanan sanatçının, 'Barış Manço Live In Japan' (1996) adlı albümü, Japonya´daki konserinin canlı kayıtlarının olduğu bir albüm. Bu albümün özelliği, Manço´nun bizlere veda etmeden önce yayınladığı son albüm olmasıydı. 31 Ocak 1999 tarihinde İstanbul'da öldü.
DİSKOGRAFİ:
Dünden Bugüne (1971) Barış Manço 2023 (1975) Ben Bilirim (Sakla Samanı Gelir Zamanı) (1976) Barış Mancho (1976) Sarı Çizmeli Mehmet Ağa (Yeni Bir Gün) (1979) 20. Sanat Yılı Disco Manço (1980) Sözüm Meclisten Dışarı (1981) Estağfurullah Ne Haddimize (1983) 24 Ayar Manço (1985) Değmesin Yağlı Boya (1986) Sahibinden İhtiyaç (1988) Darısı Başınıza (1989) Mega Manço (1992) Müsadenizle Çocuklar (1995) Live In Japan (1996) Mançoloji (1999) Barış Manço 2000 (2000)
ÖDÜLLERİ:
Türkiye Cumhuriyeti: Devlet Sanatçısı - Ankara (1991) Hacettepe Üniversitesi: Onursal Doktora- Ankara (1991) Soka Üniversitesi: Uluslararasi Kültür ve Barış Ödülü- Tokyo, Japonya (1991) Belçika Krallığı: Leopold II Sövalyesi Nisani Brüksel- Belçika (1992) Fransiz Kültür Bakanlığı: Edebiyat ve Sanat şövalyesi Nisani Paris, Fransa (1992) Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı: Türkmen Vatandasligi Askabat, Türkmenistan (1995) Pamukkale Universitesi: Onursal Doktora- Denizli (1995) Min-On Vakfı: Yüksek Şeref Madalyası Tokyo, Japonya (1995)
HABER
Manço'nun Belçika'da yaşadığı ev müze oldu 9 Ekim 2011
Barış Manço'nun Belçika'nın Liege kentinde uzun yıllar yaşadığı bina, 'Liege Barış Evi' adıyla müzeye dönüştürüldü.
Açılış töreninde kurdeleyi Barış Evi Derneği Başkanı Aslı Gülerman ve Brüksel Bölge Hükümeti Milletvekili Mahinur Özdemir birlikte kesti. Manço Ailesi'nden katılım olmamasını 'üzücü' bulan Aslı Gülerman, 'Bir yanlış anlama oldu ve giderilemedi ama bunun bedelini Barış Manço ödememeli' dedi.
HABER
BARIŞ MANÇO'NUN GERÇEK ADI: "Tosun Yusuf Mehmet Barış Manço" 7 Aralık 2011
Barış Manço'nun oğlu Doğukan Manço, Balıkesir'de polis okulu öğrencileriyle yaptığı söyleşide babası Barış Manço'nun gerçek adının, "Tosun Yusuf Mehmet Barış Manço" olduğunu açıkladı
Yüzlerce öğrencinin ilgiyle dinlediği Doğukan Manço, kendisini tanıttıktan sonra babasının hayatından önemli kesitler sundu, hatıralarını anlattı. Belçika'da doğan ve orada büyüdüğünü anlatan Doğukan, babasının ilk şarkısıyla çıkış yaptığı yıllardan Türkiye ve yurt dışı konserlerine kadar hayatını film şeridi gibi özetleyen sunumuyla herkese duygulu anlar yaşattı.
HABER
Ölümünün 13. yılında anıldı 1 Şubat 2012
Barış Manço, ölümünün 13. yılında ailesi ve sevenlerince anıldı.
Barış Manço, ölümünün 13. yılında ailesi ve sevenlerince anıldı.Barış Manço'nun oğulları Doğukan ve Batıkan Manço ile sevenlerinin, Manço'nun müze haline getirilen Moda'daki evinde bir araya geldiği gecede, Manço kardeşler babalarının unutulmaz şarkılarını gitar eşliğinde seslendirdi.
Gecede, Barış Manço'nun sevenleri de mumlar yakarak, şarkılara eşlik etti.
Moda'daki evde, Manço'nun bestelerini yaptığı piyanosu, yurt dışı gezilerinden topladığı objeler, aksesuarlar, sahne kostümleri ve kendi yaptığı tablolar sergilenirken, bu yılki anma etkinliği için bakımı yapılarak kullanılır hale getirilen 34 BM 777 plakalı otomobili de evin önüne getirildi.
Doğukan Manço, babasının yeri doldurulamayacak bir sanatçı olduğunu vurgulayarak, müze haline getirilen evde, Barış Manço'nun yaşatılması, eserlerinin, hatıralarının sergilenmesinin kendisi için büyük mutluluk olduğunu söyledi.
Yaptıkları ile millete mal olmuş bir kişinin evinin müze olmasının doğal bir şey olduğunu söyleyen Manço,”Gönlüm bu evde oturmak ister. Fakat tüm halka mal olmuş birinin evinin müze olması sevenleri tarafında da arzulanan bir şey olsa gerek...” dedi.
Anma etkinlikleri çerçevesinde, 4 Şubatta Marmara Forum AVM'de Barış Manço'yu Anma Konseri, 5 Şubatta vapur gezisi, 6-20 Şubat arasında Palladium AVM'de Barış Manço sergisi, 10 Şubat'ta Sefaköy Kültür Merkezi'nde fotoğraf sergisi düzenlenecek, Grup 84 konser verecek.
ŞİİRLERİ
Bugün bayram erken kalkın çocuklar
Bugün bayram erken kalkın çocuklar Giyelim en güzel giysileri Elimizde taze kır çiçekleri Üzmeyelim bugün annemizi
Bu gün bayram çabuk olun çocuklar Annemiz bugün bizi bekler Bayramda hüzünlenir melekler Gönül alır bu güzel çiçekler
HABER
2013 'Barış' yılı olacak Zaman 1 Şubat 2013
1 Şubat 2013 Barış Manço Derneği, ünlü sanatçıyı doğumunun 70. yılında bir dizi etkinlikle anıyor. Etkinliklerin en önemlisi olan Barış Çocukları Projesi'nde dünyanın savaş mağduru 7 ülkesinden 77 çocuk Türkiye'de ağırlanarak ülkelerinin barış mesajlarını iletecekler.
Barış Manço Derneği Başkanı Lale Manço Ahıskalı, 31 Ocak 2013 tarihinde Moda-81300 adresindeki Barış Manço Müzesi'nde gerçekleşen Barış Manço'yu Anma Etkinliğinde "Barış Çocukları Projesi" hakkında bilgi verdi.
Barış Manço'nun hayata veda ettiği, şimdi müze olan Moda'daki evinde her sene 31 Ocak gecesi Kadıköy Belediyesi işbirliği ile Barış Manço'yu andıklarını ve müzenin gece yarısına kadar açık kaldığını belirten Lale Manço Ahıskalı, 2013 yılı boyunca Barış Manço'nun anılacağı bir çok etkinliğin hayata geçirileceğini söyledi.
Eylül ayında gerçekleşecek Barış Çocukları Projesi hakkında bilgi veren Lale Manço Ahıskalı, şöyle konuştu: "Bu proje kaynağını Barış Manço'nun 50. yaş gününden alıyor. Barış, 50. yaş gününü Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden ve Azerbaycan ile Bosna'dan gelen çocuklarla kutlamıştı. Ankara Keçiören Çocuk Yuvası'ndaki kutlamaya dönemin Başbakanı Sülayman Demirel ve eşi, İstanbul TRT stüdyolarındaki kutlamaya ise dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve eşi katılmıştı. Bu güzel hatıradan esinlenerek 70. doğum gününde de benzer bir etkinlik yapalım diye yola çıktık. Dostlarımızla yaptığımız fikir alışverişlerinden sonra bir baktık ki proje bir dünya insanı olan Barış'a yakışır şekilde genişliyor ve dünyaya yayılıyor."
Bu sene Eylül ayında Filistin, Irak, Somali, Karabağ gibi dünyada savaş yaşamış 7 ülkeden 77 çocuğu Türkiye'ye getirerek Türkiye'deki kimsesiz çocuklardan oluşan bir grup ile buluşturacaklarını belirten Lale Manço Ahıskalı, bu çocukların Barış Elçileri olarak ülkelerinden getirdikleri barış mesajlarını Türkiye üzerinden dünyaya aktaracaklarını söyledi.
Çocukların üç günlük program dahilinde Ankara'ya da gideceğini ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edileceklerini söyleyen Lale Manço Ahıskalı, "Bu proje ile 20. yüzyılın çağdaş Türk Ozanı Barış Manço'yu çok sevdiği çocuklarla birlikte anacak ve onun kalplerimizde var olan yerini ölümsüzleştireceğiz" dedi.
Özel yetenekli çocuklara yurt dışında müzik bursu temin edeceklerini anlatan Lale Manço Ahıskalı, ayrıca 2013 yılında Türkiye çapında dolaşacak bir Barış Manço Sergisi için de hazırlıkların sürdüğünü açıkladı.
Barış Çocukları Projesi, 7 Eylül 2013 tarihinde Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda düzenlenecek Barış Manço Şarkıları Konseri ile sona erecek. Konserde Barış Manço'nun sanatçı dostları onun unutulmaz şarkılarını seslendirirken, 77 Barış Elçisi'de çeşitli şarkılarda onlara eşlik edecek.
Barış Manço Derneği, ülkemizin kültür ve tarihinde derin iz bırakan sanatçının felsefe ve müziğini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla farklı projeleri hayata geçirmeye başladı.
HABER
Klarnetin ustaları Barış Manço için çalacak 17 Eylül 2015
Geçtiğimiz hafta başlayan 4. Uluslararası Klarnet Festivali'nin merakla beklenen konserleri dün başladı.
Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nde 10 Eylül'de düzenlenen ‘İstanbul Nefes Alıyor' adlı karma resim sergisi ile başlayan festivalde müziğin ustaları Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda sahne alacak. Dün Beyoğlu Gençlik Merkezi'nde düzenlenen Genç Nefesler Klarnet Yarışması ve Ghassan Abu Haltam–Umman Rouh Trio konserinden sonra Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki ilk etkinlik bu akşam yapılacak.
Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda Barış Manço anısına Ustaya Saygı Konseri düzenlenecek. Bu özel gecede Barış Manço'nun şarkıları ünlü isimler tarafından yorumlanacak. Saat 20.00'de başlayacak Ustaya Saygı Konseri'nde klarnet virtüözü Serkan Çağrı'ya; Cansu, Doğukan Manço, Fettah Can, Gökhan Tepe, Hakan Aysev, Keremcem, Linet, Mine Mucur, Öykü Gürman, Yavuz Bingöl, Yonca Lodi ve Zara eşlik edecek. Konserin sunuculuğunu Hakan Bilgin, şefliğini ise Orhan Şallıel yapacak.
HAKKINDA YAZILANLAR
Neydi Barış Manço'nun tılsımlı formülü? Ekrem Ataer Odatv 5 Şubat 2017
Aslına bakarsanız upuzun saçları, takıları, kolyeleri, yüzükleri ve genel kimyası ile pek de Anadolu insanı ile örtüşecek nitelikte değildir.
Sanat adına 7’den 70’e herkesin dikkatini çekmek zor iştir. Sanatçıyı sevmek demiyorum; o ayrı bir iş, mesele kamunun dikkatini yaptığın sanat eylemi üzerine çekebilmektir. Bu konuda öyle iki isim vardır ki, ülkenin sanat tarihinde moda deyimle tam anlamıyla fenomendirler. Cem Karaca ve Barış Manço. Gerçek şu ki, ikisinin de yeri bir türlü dolmadı.
18 yıl önce şubat ayının ilk günü aramızdan ayrıldı Barış Manço. 70’li yılların delikanlısı, 80’lerde çocukların sevdalısı, 90’larda daha da olgun bir müzik abisi.
Barış Manço’nun dünyayı sallayacak muhteşem bir sesi mi vardı ?
Bence hayır!
Barış Manço’nun besteleri son derece karmaşık ve yüksek sanat duygularıyla mı örgülenmişti ?
Bence hayır!
Barış Manço bütün genç hanımları çıldırtacak kadar yakışıklı mıydı?
Kadın ruhunu bilemem ama bence o da hayır!
Barış Manço tüm dikkatleri çekmek için her türlü abartıyı, şaklabanlığı yapıp “reklamın iyisi kötüsü olmaz” batağının çamuruna mı bulaşmıştı?
Kesinlikle hayır!
Barış Manço asparagas haberlerle şişirilmiş bir medya maymunu muydu?
Tabii ki magazini vardı ama asla bu alanda sefilleşmedi.
Peki neydi onun tılsımlı formülü?
Barış Manço’nun üretimlerine ve bestelerine baktığınızda yaşadığı topluma dokunan bir el hissedersiniz. Aslına bakarsanız upuzun saçları, takıları, kolyeleri, yüzükleri ve genel kimyası ile pek de Anadolu insanı ile örtüşecek nitelikte değildir. Yeni olan her şeyi kılı kırk yararak kabul eden ve genelde de muhafazakâr davranan Anadolu insanı, Barış Manço’yu hiç yadsımamış hatta alabildiğine içselleştirmiştir. Peki Neden ?
Bunun bir çok sebebi vardır ama bence en önemlisi Barış Manço düpedüz “gerçek”tir. Bütün gerçekliğini de yaşadığı topraklardan alır.
İşin asıl önemlisi dünyanın neresinde ve hangi dilde şarkılarını dinlerseniz dinleyin bu toprakların kokusunu duyarsınız. 1963 yılında Belçika’da André Soulac ile tanışmış ve Belçikalı şair Barış Manço'nun yaptığı bestelere söz yazmıştır. O besteler 50 yıl sonra ortaya çıktı. Barış Manço’yu sanatında besleyen sağlam bir Anadolu damarı olduğu için Belçika’da yaptığı müzikler dahi Anadolu kokar.
Barış Manço’yu seversiniz sevmezsiniz, dünya görüşünü beğenirsiniz beğenmezsiniz bilemem lakin Barış MANÇO, felsefesi olan bir sanatçı büyüğümüzdür. Kelimenin tam anlamıyla da çağdaş bir ozandır. Yaşadığı toplumun dilini kullanan, değerlerinin farkında bir ozan.
Halil İbrahim Sofrası’nda bencilleşme evrimimizi, Gülpembe’de ölümün acısını, Kol Düğmeleri’nde ayrılığın hasretini, Dönence’de umudu, Dağlar Dağlar’da sevdanın sınırlarını, Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’da “Barış söyler kendi bir ders alır mı?” diyerek iğneyi kendisine batıran bir ozan.
“Lambaya Püf” dedi diye erotik bulunup yasaklanan, Arkadaşım Eşek’le denetime takılan, üstüne üstlük “eşek olmasın kuzu olsun” diye de akıl verilen bir ozan.
Kendisine “Türkler barbardır.” diye saldırmaya kalkan küstah Fransız spikerine ben “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” diyen komutanın ülkesinden geliyorum diyerek haddini bildiren bir ozandır.
Her şeyden önemlisi Barış Manço 1923’de emanet edilen değerlere hiç ihanet etmemiş, Cumhuriyet’in kurucu değerlerinin üzerine titremiş bir sanat adamıdır. Barış Manço hem Itrî’dir, hem Dadaloğlu, hem Mevlana, hem de Pir Sultan.
O bu ülkenin ortaklar sofrasıdır. Yaşasaydı neler söyleyeceğini tahmin etmek için müneccim olmaya gerek yok. Nûr içinde yat, ışıklar yoldaşın olsun ağabey..
HABER
Barış Manço sevenleri vapurda buluştu ntv 5 Şubat 2018
Anadolu rock müziğinin efsane ismi, şarkıcı, besteci, söz yazarı ve televizyon programcısı Barış Manço, vefatının 19. yılında, "Barış Manço Vapuru" ve Kanlıca'daki mezarı başında anıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Şehir Hatları AŞ düzenlenen etkinlik kapsamında şarkıları dillerden düşmeyen, dünyayı gezerek yaptığı programlarla sevgi köprüsü kuran Barış Manço'nun sevenleri, Kadıköy'deki Beşiktaş İskelesi'nde buluştu. Barış Manço Vapuru ile Beşiktaş'a, oradan da Kanlıca'ya geçen katılımcılar, yol boyu sanatçının sevilen şarkılarını dinledi.
Vapurda, Madame Tussauds İstanbul'dan getirilen balmumu Barış Manço heykeli ile katılımcılar bol bol fotoğraf çektirdi.
Kanlıca Kabristanlığı'na yapılan ziyarete katılanlar, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardında dua etti. Mezarlıktaki anmanın sonunda katılımcılara tatlı ikram edildi.
Katılımcılar, daha sonra tekrar vapura geçti. Burada, İzmirli Barış Manço severlerin kurduğu İzManço, sanatçının sevilen şarkılarını seslendirdi.
Barış Manço Vapuru'na sanatçının manevi babası Muhittin Kocataş, kardeşi İnci Manço, Lale Manço Ahıskalı, oğulları Doğukan ve Batıkan Manço, Eskişehir, Ankara, İzmir gibi İstanbul dışından da çok sayıda Barış Manço severleri katıldı.
Vapurda gazetecilere açıklama yapan Barış Manço'nun eski eşi Lale Manço Ahıskalı, "Barış Ailesi"nin gün geçtikçe büyüdüğüne işaret ederek, "Eminim (Barış Manço) bizi görüyordur, ona duyulan sevginin hala nasıl devam ettiğini... Çünkü Barış gideli en az üç jenerasyon geçti. Barış sevgisi, şarkıları ve felsefesi aileler tarafından yeni nesle devamlı aktarılıyor. Seneye Barış Manço'yu kaybedişimizin 20. yılı, çok özel bir zaman ve anladık ki Barış Manço, Türkiye var oldukça, var olmaya devam edecek, bu sevgi de devam edecek" dedi.
Büyük oğlu Doğukan Manço da yaklaşık 15 yıldır düzenlenen vapur gezisinin gelenekselleştiğini belirterek, "Şehir Hatları'na ve bu sene özellikle anma etkinliğinde yolculuk, vapur, ikramlar ve Kanlıca Mezarlığı'ndaki her türlü çalışmalarda destek veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne çok teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.