Biyografi Ara!

Binlerce biyografi keşfedilmeyi bekliyor

Ayşe Osmanoğlu

Abdülhamit Han'ın Kızı

Sayfayı paylaş
İlgili Kategoriler
Ayşe Osmanoğlu
Ayşe Osmanoğlu
yazar

1887 yılında İstanbul’da doğdu. Annesi Dördüncü Kadınefendi Müşfika Hanımefendi'dir. 27 Nisan 1909'da 2. Abdülhamit'in tahttan indirilmesi üzerine, babası ve ailesiyle birlikte bir süre Selanik'te Allatini Köşkü’nde gözetim hayatı yaşadı.

1924 yılında hanedan üyeleriyle birlikte yurt dışına çıkarıldı. 28 yıl Paris'te yaşadıktan sonra 1952'de hanedanın kadın mensupları için çıkarılan afla İstanbul'a döndü. 1960'ta yayınladığı anıları, Abdülhamit'in kişiliği ve aile hayatına ilişkin en önemli kaynaklardan biridir. Kitap, 1984'te Selçuk Yayınları tarafından basıldı.

1961 yılında İstanbul’da vefat etti.

Çocukları:

Ahmet Nami Bey ile evliliğinden Ömer Nami, ve Osman Nami, Mehmet Ali Rauf Bey ile ikinci evliliğinden Abdülhamit Rauf adlı oğulları oldu.

Ayşe Sultan'ın büyük oğlu Ömer Nami Osmanoğlu 1911'de doğdu, Paris'te hukuk tahsil etti. Beyrut'a yerleşti. Sadrazam Kâmil Paşa'nın torunu Saadet Hanım'la evlendi. Bu evlilikten Ayşe Rabia adlı bir kızı oldu. 1977'de İstanbul'a döndü ve burada vefat etti.

Ayşe Sultan'ın ikinci oğlu Osman Nami Osmanoğlu 1918'de İsviçre'de doğdu. Paris'te makine-radyografi mühendisliği okudu. Uzun süre Lübnan ve Tunus'ta yaşadıktan sonra 1975'te yurda döndü. İlk eşi Adile Hanım'dan üç kızı vardır kızları Mediha Şükriye, Fethiye Nimet ve Ayşe Adile'dir. Alman olan ikinci eşinden de iki kızı vardır. Bunlar da Gülnur Dorothe ve Ayten Sofia'dır. 15 Temmuz 2010 tarihinde İstanbulda vefat etti.

Ayşe Sultan'ın üçüncü oğlu Abdülhamid Rauf Osmanoğlu 1922'de İstanbul'da doğdu. Paris'te annesiyle yaşadı. 1981 yılında İstanbul'da vefat etti.

ESERİ:

Babam Sultan Abdülhamid (Hatıralarım) 
Ayşe Osmanoğlu 
Selçuk Yayınları 

Kavimlerin ömründe "bir an" sayılacak zamanda rejiminden lisanına, kıyafetinden inançlarına kadar değişen bir ülkede tarih yazmak kolay değildir. Çünkü, telaşlı ve genellikle yönlemiş kalemler, tarih mozayiğinin çoğu parçasını yanlış yerlere koyarlar. Tahrif edilmiş tarih ise, sadece masal'dır. 1960'daki ilk baskısı hızla tükenen bu hatırat, tarih yazacakların istifadesine "birinci ağızdan" sunulmuş belgelerdir. Rivayet ve dedikodu değildir. Cumhuriyet Türkiyesi'nde başvekilik yapmış bir başka "birinci ağız" olan Fethi Okyar, 1978'de neşredilen hatıratıyla Ayşe Osmanoğlu'nu tasdikle kalmamış, elinizdeki kitabın tekrar tekrar basılmasını zaruri kılmıştır.