1976 yılında Diyarbakır'da doğdu. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Serbest avukat olarak çalıştı. İHD Diyarbakır Şubesi ve Genel Merkez yöneticiliği görevi yaptı. TOHAV ve Göç-Der üyesi. Diyarbakır Kadın Platformu kurucuları arasında yer aldı.
PKK'nin hapisteki lideri Abdullah Öcalan'ın avukatları arasında yer aldı.
22 Temmuz 2007'de bağımsız aday olarak girdiği seçimlerde Batman milletvekili oldu. DTP grubuna katıldı. DTP'nin Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılmasının ardından BDP'ye geçti. Şubat 2010'da Bengi Yıldız ile birlikte BDP grup başkanvekilliği görevine seçildi.
HABER
Niçin Ayla Akat Ata? Namık Durukan Milliyet 6 Ocak 2013
DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk gibi siyaseten tercübeli bir isimle İmralı’da Öcalan ile görüşmeye giden BDP’li Ayla Akat Ata’nın ‘uzlaşmacı’ kimliği nedeniyle, müzakerelere dahil edildiği öğrenildi. Akat Ata, süreçte aktif rol oynayacak
Hükümetin başlattığı yeni müzakereler kapsamında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Ahmet Türk ile İmralı’la giderek Abdullah Öcalan ile görüşen BDP’li Ayla Akat Ata, önemli bir aktör olarak öne çıktı. Akat Ata, Diyarbakır İnsan Hakları Derneği yöneticiliği yaparken de, Öcalan’ın yakalandığı dönemde de ilk gönüllü avukat olarak öne çıkmıştı.
BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’nın İmralı görüşmelerine katılan grubun içinde yer alması rastlantı değil. Akat Ata, hukukçu kimliğiyle uzun bir süre Diyarbakır’da İnsan Hakları Derneği’nde aktif olarak şimdi BDP Eşbaşkanı olan Selahattin Demirtaş ile birlikte yöneticilik yapmış, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı ve Göç Der’de çalışmalarını sürdürmüş, siyasi olarak belli bir birikim ve deneyime sahip bir isim olarak biliniyor.
Uzlaşmacı yaklaşıyor
Akat Ata, Öcalan’ın avukatlığını da üstlenmiş bir isim. BDP’den önce HADEP’ten bu yana siyasetle ilgilendi ve çeşitli Kürt oluşumları içerisinde yer aldı. Akat Ata’nın BDP’de ve Meclis’te sakin duruşu, medya ilişkilerinden uzak durması ve barış sürecine katkı sağlamak için sağduyulu ve Kürt mücadelesine olan inancı parti içinde de dikkat çekiyor. Akat Ata, birçok toplumsal olay ve gösterilerde de en önde yer almasına karşın çatışmacı ortamlarda hep uzlaşma ve polisle diyaloğunda başarılı oldu.
BDP’nin önemli aktörleri arasında yer alan Eşbaşkan Gülten Kışanak ve DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk’un Şemdinli’de PKK’lılarla kucaklaşması nedeniyle hükümet kanadında tepki görmesi de Ata’nın ismini öne çıkardı. 1976 doğumlu olan Akat Ata, evli ve Heval isminde bir de oğlu var. Akat Ata, Güneydoğu’da yaşanan kadın cinayetlerine ve kadın sorunlarına da duyarlı bir isim.
Diyalog sağlayacak
Hükümetin İmralı ile yeniden başlattığı görüşmelerde Akat Ata’nın rolü önümüzdeki süreçte daha da artacak. Hükümet ile BDP arasındaki görüşmelerin kilitlenmesi ya da uzlaşma sağlanamaması noktalarında Akat Ata’nın uzlaşmacı kimliğinin bu sürece katkı sağlacağı düşünülüyor. Akat Ata, ayrıca İmralı görüşmelerinin müzakereye dönüşmesi ihtimaline karşı, İmralı’nın dışarı ile bağlantısını sağlayacak ve İmralı adına hükümet kanadıyla görüşecek isim olarak da geçiyor.