Biyografi Ara!

Binlerce biyografi keşfedilmeyi bekliyor

Aşık Umer

halk ozanı, aşık

Sayfayı paylaş
İlgili Kategoriler

Aşık Umer  (1621)- (1707)
halk ozanı, aşık
Kırım Türk Edebiyatı

1621 yılında Gözleve'de doğdu. Kırım'ın her bölgesinde tanınıp sevildi. Eline sazını alıp çok genç yaşlarda sefere çıktı. İran, Suriye, Irak, Arabistan ve Türkiye'de köy köy dolaştı. Uzun yıllar Türkiye'de kaldı. Gezdigi yerlerin dil ve edebiyatlarına hakim oldu.

Gazel, destan, koşma, semai tarzında şiirler yazdı. Eserlerinde işlenen ana tema; sevgi, sadakat, iyilik, namus, insanlık, adalet ve merhamettir. 70 yaşını geçtikten sonra, doğum yeri olan Gözleve'ye döndü. Ömrünün sonuna kadar orada yaşadı.

1707 senesinde 86 yaşında vefat etti. Gözleve Kalentir Burnu'na defnedildi. 

ESERLERİ:

Aşık Umer'in şiirleri, 1894 yılında İsmail Gaspıralı tarafından Bahçesaray'da bulunan Tercüman gazetesinin matbaasında "Divan Aşık Umer" adıyla Gaspırali tarafından neşredilir. Şair Rıza Halid tarafından kril harflerine aktarılarak iki cilt halinde düzenlenen "Aşık Umer" isimli eserin, birinci cildi 1998, ikinci cildi 1990 yılında, Taşkent'te basılmıştır. 

Özellikleri:

Aşık Umer Kırım'ın tamamen Türkiye'nin etkisinde olduğu çağlarda yaşadıkları için, şiirlerini Batı Türkçesi ile yazmışlardır. Bu devirde Osmanlı tesiri sadece edebi dilde olmayıp, güney yalı boyu ve dağ bölgesindeki halkın dilinde de hissedilir.