Arslan Küçükyıldız televizyon program yapımcısı yazar, editör
11 Mayıs 1961 tarihinde Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde doğdu. 1978 yılında Kastamonu Göl Öğretmen Lisesi’ni bitirdi. 1982’de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü’nden mezun oldu. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sinema Televizyon Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. ‘Türk Sinemasında Edebiyattan Yararlanma’ adlı tezi hazırladı. 1985 yılında Telsiz Genel Müdürlüğü'nde memuriyete başladı. 1987 yılında TRT’nin açtığı yardımcı prodüktörlük imtihanını kazandı.
Bir Cumartesi Gecesi, Pazar Konseri, Mehter Musıkisi, Meşk Zamanı, Asya’dan Müzikli Esintiler, Avrasya Sanat, Toy, Köprü, Bizden Sesler gibi programlarda yapımcı-yönetmen olarak çalıştı.
2000 yılında Türkmenistan Devlet Başkanı Sefermurad Türkmenbaşı’na sunulan ‘Altın Asra Girerken Türkmenistan’ adlı kitabı hazırladı.
2004-2009 tarihleri arasında Televizyon Dairesi Başkanlığı Yurtdışı Yayınlar Müdürlüğü görevini yürüttü. TRT’de prodüktör olarak görev yaptı ve emekli oldu.
Çeşitli konulardaki makaleleri değişik dergi ve gazetelerde yayınlandı. Evli ve iki çocuk babasıdır.
ESERLERİ:
1.Altın Asra Girerken Türkmenistan, Ankara, Anar, 2000 (Türkmenistan Devlet Başkanı Safarmurad Türkmenbaşı'na sunulmuştur)
2.Çapandaz Ergeş Uçkun / Şiirleri / Makaleleri / Mektupları / Hakkında Yazılanlar Ankara, Bengü Yayınevi, 2012, 496 sf.
3.Kitab-ı Öküz -Öküz Şakaları- Ankara, Sarkaç Yayınları, 2012, 206 sf.
4.Türk Zeka Oyunları: 1 Köçürme / Mangala. Ankara, Delta Kültür Yayınevi, 2016, 304 sf.
ESER-AYRINTI
Türk Zeka Oyunları 1 - Köçürme Mangala Yazar: Arslan Küçükyıldız Yayınevi : Delta Kültür Yayınevi Sayfa Sayısı: 304 Baskı Yılı: 2016 Dili: Türkçe ISBN: 978-605-9716-01-7 Ebatı: 16 x 24 cm
Elinizdeki eser, seviyesi satranca yakın bir zeka oyunu olan Köçürme oyunu hakkındadır. Türkiye'de Mangala adıyla da bilinen Köçürme oyunu, Türkler tarafından bulunup geliştirilmiştir. Binlerce yıllık bir oyundur. Türk zeka oyunları içinde önemli bir yeri vardır. Kaşgarlı Mahmut, Divanü Lügat'it-Türk adlı kitabında oyunun en eski adını "Köçürme" olarak vermektedir. Köçürme oyunu, dünyada Mankala adıyla, Türk dünyasında ise Dokuz Kumalak, Dokuz Korgol, Mangala gibi yüzlerce adla tanınmaktadır. Köçürme Oyunu'nun, Türk Dünyasında ve Türkiye'nin 64 ilinde 225 ad ve 150'den fazla kuralla; farklı taş ve kuyu sayıları ile oynandığı tespit edilmiştir. Dünyadaki en zengin oyun çeşitliliği Türkiye'dedir. Oyun, kırda yere karşılıklı olarak açılan belli sayıda küçük kuyulara belli sayıdaki taşlar sırayla göçürülerek, dağıtılarak oynanır.
Zevkli bir oyun olan Köçürme oyunu halen birçok yöremizde oynanmaktadır. Ancak ülkemizde bu oyun hakkında yeterli derleme ve araştırma yapılmamıştır. Köçürme, bu alandaki ilk kitaptır. Kitapta Türkiye'de unutulmakta olan Köçürme oyunu, çeşitli yönleriyle incelenmiştir. Bu kitap, uygarlığa çok önemli katkıları bulunan milletimizin bir zenginliğini bütün yönleriyle tanıtmak, bu alandaki boşluğu doldurmak amacıyla kaleme alınmıştır. Yirmi yılık bir çalışmanın ürünü olan bu kitap, aynı zamanda Türkiye'de herhangi bir çocuk / yetişkin oyunu ile ilgili olarak yazılmış ilk müstakil kitap olma özelliğini taşımaktadır. Kitapta Köçürme'nin Türkiye ve Türk dünyasındaki çeşitleri, kuralları, tarihi, önemi, satrançla olan ortak noktaları sözlü ve yazılı kaynaklardan yararlanılarak açıklanmıştır.
Bir Türk zeka oyunu olduğu tespit edilen Köçürme oyununun satranç ve diğer Türk zeka oyunları ile ilişkileri dikkat çekicidir. Yayınevimizin Türk Zeka Oyunları serisinin ikinci kitabı da Türklerde satranç, satrancın tarihi ve kökeni hakkında olacaktır. (Tanıtım Bülteninden)
HABER
Arslan Küçükyıldız Türk Zeka Oyunları'nı anlattı
13 Şubat 2016 Cumartesi günü saat 15:00’da Arslan Küçükyıldız Gönüllerde Birlik Vakfı'na konuk oldu. “Türk Zeka Oyunları” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
İlgiyle dinlenen konuşmadan sonra Küçükyıldız okurlarının sorularını cevapladı ve Türk Zeka Oyunları Köçürme-Mangala adlı eserini imzaladı.