1944 yılında Zonguldak'ta doğdu. Zonguldak merkeze bağlı Saka Köyü İlkokulu'nda 1957-1958 öğretim yılında ilköğrenimini tamamladı. 1961-1962 öğretim yılında Kozlu Ortaokulu'ndan mezun oldu. 1962-1963 öğretim yılında Devlet Parasız Yatılı sınavını kazanarak Bolu Erkek İlköğretmen okuluna girdi. 1964-1965 öğretim yılında okul birincisi olarak mezun oldu. 1965-1966 öğretim yılından 1970 yılına kadar değişik yerlerde bil-fiil ilkokul öğretmenliği ve müdürlüğü yaptı.
1969-1970 Öğretim yılında Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesini dışarıdan bitirip 1970-1971 öğretim yılında üniversite imtihanını kazanarak İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Pedagoji Bölümü'ne kaydını yaptırdı. 1973-1974 öğretim yılında mezun oldu. 1974-1975 öğretim yılında Karabük Demir-Çelik Lisesi Felsefe Öğretmenliğine tayin edildi.
1975-1976 öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Pedagoji Bölümü Kütüphanesi'nde memur olarak çalışmaya başladı. 1976-1977 öğretim yılında öğretim görevlisi oldu ve doktora giriş sınavını kazandı. 1977 yılında üç ay Federal Almanya'da meslek okulları ile ilgili çalışma yaptı. 1979 yılında 'Ülkemiz İçin İsabetli Bir Mesleğe Yöneltme Denemesi' adlı doktora tezi ile Ph.D. (Dr). unvanını aldı. 1982-1983 öğretim yılında İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı.
1985-1986 öğretim yılında Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bölümüne Yardımcı Doçent olarak tâyin edildi. Bölüm Başkan Yardımcılığı yaptı. 1987-1988 öğretim yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Yüksekokulu'nda Yardımcı Doçent olarak göreve başladı.
16.10.1989'da Doçentlik bilim sınavını başararak Eğitimin Psikolojik Temelleri Ana Bilim Dalında 'Doçent' unvanını aldı. 1990-1994 yıllarında Deniz Harp Okulu'nda Psikoloji-Liderlik dersleri verdi. 1992-1993 eğitim-öğretim yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi ve Beden Eğitimi ve Spor Bölümü'nde görevli olarak Bölüm Başkan Yardımcılığı ve Sınıf Öğretmenliği Bölümü'nde Bölüm Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Yine bu dönemde Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu'nda Öğretmenlik Bölümü Başkanlığı yaptı. 6 Eylül 1994 tarihinde Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölüm Başkanlığı'na tayin edildi.
Şubat 1995'te Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümündeki profesör kadrosuna tayin edilerek profesör oldu.
10.05.1996 tarihinde Dumlupınar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı'nda görevlendirildi. 12.12.1997 tarihinde dekanlık görevinden istifa etti.
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi'nde Öğretim üyesi olarak çalıştı. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde Eğitim Bilimleri dersleri verdi.
Ufuk Ötesi Gazetesi, Çağa Ferman Gazetesi, Yesevi Dergisi, Elektrik Teknikerleri Dergisinde yayın danışmanı ve yazar olarak çalışmaktadır. 500'den fazla yayınlanmış yazısı ve makalesi vardır.
Bunlar; Yeni Düşünce Dergisi, Yeni Malatya Gazetesi, Ufuk Ötesi Gazetesi, Ortadoğu Gazetesi, Çağa Ferman Gazetesi, Toplum-Bilim Dergisi, Kurultay Gazetesi, Yesevi Dergisi, Özel Güvenlik Dergisi (Private Securty), Okumuş Adam Dergisi, Türk Yurdu Dergisi, Sur Dergisi, Kubbealtı Akademi Dergisi, Somuncubaba Dergisi, Türk Edebiyatı Dergisi, Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, Kuleli Askerî Lisesi Dergisi, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, adlı dergilerde ve gazetelerde yayınlanmış ve yayınlanmaktadır.
İnternet ortamında www.ulkucu.org sitesi ile www.sanatalemi.net sitelerinde yazıları yayınlandı.
Milli ve Milletler Arası Türkoloji Kongreleri ve Eğitim Bilimleri kongrelerinde bildiriler sundu ve yayınlandı. Marmara ve İnönü Üniversitelerinde 28 doktora 78 yüksek lisans tezi yürüttü ve tamamlattı. Öğrencilerinden profesör olup dekanlık yapanlar vardır. Eğitim ve Öğretimle ilgili olarak yurt içi ve yurt dışında yüzden fazla konferans ve seminer verdi. Futbol Federasyonu, Avcılık ve Atıcılık Federasyonu ile Boks Federasyonu hakem seminerlerinde görev aldı. Malatya İşitme Engelliler Okulu Öğretmenlerine Hizmet İçi Eğitim Kursu, Bursa Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı Eğitilebilir-Öğretilebilir İş Okullarında görevli öğretmenlerin eğitimi için on haftalık seminer, İstanbul Harp Akademileri ve Hava Harp Okulunda seminerler verdi. İstanbul Ülkü Ocaklarında Üniversite temsilcilerine sosyal psikoloji ve liderlik konusunda altı haftalık seminer verdi. İstanbul Pendik ve Kayışdağı MHP binalarında Türk-İslam kültürü üzerine konferanslar verdi.
Kadıköy Türk Ocağı ve Türk Dünyası Araştırmaları Vakfında Eğitim-Öğretim ile ilgili konferanslar verdi. Bakü Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Lisesi, Türkiye Diyanet Vakfı Lisesi ve Milli Eğitim Bakanlığı Lisesi Öğretmenlerine on beş günlük hizmet içi eğitim semineri (Öğretimde Disiplin, Etkinlik ve Verimlilik) vermek üzere 2006 yılı Eylül ayında Azerbaycan'da bulundum. TRT 2 radyosu, TRT televizyonu, TV 5, Mesaj TV'de eğitim-öğretim ile ilgili programlara katıldı.
Üyesi olduğu sivil toplum kuruluşları; Aydınlar Ocağı İlim İstişare Kurulu Üyeliği, Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları Hizmet Derneği Başkan Yardımcılığı, Basın Birliği Derneği Üyeliği, İstanbul Gazeteciler Derneği Üyeliği, Kadıköy Türk Ocağı Üyeliği, Türkiye Yazarlar Birliği.
11 Ağustos 2016 tarihinde İstanbul'da vefat etti.
ESERLERİ:
1.ÜLKEMİZ İÇİN İSABETLİ OLABİLECEK BİR MESLEĞE YÖNELTME DENEMESİ İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayını. İstanbul, 1985 2. ÇOCUK NASIL ÖĞRENİR? Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Yayını. Ankara,1992. 3. SPOR PSİKOLOJİSİ. Alfa Basım Yayım Dağıtım. İstanbul, 1994 (Sigurd Baumann'dan tercüme) 4. ÖĞRETMENLİĞİN İÇ YÜZÜ. TDAV Yayını. İstanbul, 1999 5. ALGIDAN YORUMA YARATICI DÜŞÜNCE. Avcıol Basım Yayım. İstanbul, 2000 6. İNSAN İLİŞKİLERİNDE BAŞARIYA GİDEN YOL. Ayku Yayınları. İstanbul, 2002. 7. MERAKI HAPSETMEK. Ufuk Ötesi Yayınları. İstanbul, 2003. 8. İLETİŞİMİN RENGİ. Ufuk Ötesi Yayınları. İstanbul, 2004. 9. KUMDAN HALAT YAPMAK. Yesevi Yayıncılık. İstanbul, 2004. 10. ŞEYTANLA EKMEK BÖLÜŞMEK. Ufuk Ötesi Yayınları. İstanbul, 2005. 11. KİMLİKTEKİ KİM. Ufuk Ötesi Yayınları. İstanbul, 2007. 12. TAŞDEVRİ ÇAĞDAŞLARI. Ufuk Ötesi Yayınları. İstanbul, 2008. 13. DÖNÜŞÜM ÇİZGİLERİ. Bilge Karınca Yayınları. İstanbul, 2009.
VEFAT-HABER
ALİ OSMAN ÖZCAN VEFAT ETTİ 11 Ağustos 2016
Kültür adamlarımızdan Prof. Dr. Ali Osman Özcan dün akşam Hakk'a yürüdü. Eğitimciliği yanında yazdığı kitaplarla da tanınan Özcan, bir süredir rahatsızdı.
Özcan'ın cenaze namazı bugün Anadolu Yakası Maltepe Büyük Camii'nde öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazından sonra Sakarya'da toprağa verilecek.
HAKKINDA YAZILANLAR
Ali Osman Özcan ağabey Hüdavendigâr Onur Medya Detay
Kültür adamlarımızdan Profesör Doktor Ali Osman Özcan, 11 Ağustos 2016 tarihinde gece saat 23.30 sıralarında uçmağa vardı.
Kaynatamı ziyaret için gittiğim Konya’nın Taşkent ilçesinden cuma günü saat 23.00 sıralarında İstanbul’a döndüm. Kısa bir süre sonra Ali Osman ağabeyin eşi Aysel hanım evi arayarak “Hocayı kaybettik” dedi. O zaman yaklaşık 15 yıldır tanıdığım Ali Osman ağabey ile ilgili hatıralarım canlandı. Kendisiyle rahmetli Kemal Çapraz’ın Ufuk Ötesi gazetesinde tanışmıştım.
Yusuf Gedikli hocayı gece geç saatte olsa aradım. "Aysel hanım mutlaka onu da aramıştır" diye düşünmüştüm. O da üzgündü. Sabahleyin birlikte Dr. Orhan Gedikli, Yusuf Gedikli ve ben birlikte Maltepe’ye cenaze namazı için gittik. Sonra Yusuf ağabeyle ben Arifiye’ye de gittik.
Ali Osman ağabey, Anadolu Yakası Maltepe Büyük Camisinde cuma namazının ardından, Arifiye’de ise ikindi namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra Sakarya’nın Arifiye ilçesinde toprağa verildi.
Bu arada “Prof. Dr. Ali Osman Özcan vefat etti” haberini hazırlayarak İHA aracılığıyla duymayan dostları haberdar ettik. Mahmut Çetin de hemen biyografi.net sitesinde duyurdu.
Ali Osman ağabeyi, hastalanmadan kısa bir süre önce Yusuf hocayla birlikte Gelişim üniversitesinde ziyaret etmiştim. Bazen Cağaloğlu’nda, bazen Yesevi dergisinde veya başka dostların yanında buluşur kendisiyle görüşürdük.
Cana yakın, kibirli olmayan, köylüyle köylü, işçiyle işçi, eğitimciyle eğitimci olan bulunmaz bir insandı. Bilgi hazinesiydi. Konuşurken konudan konuya geçerdi. Eğitimle ilgili kitapları herkes için bilhassa öğretmenler için faydalıdır.
Kızı Nermin hanım, damadı Menderes beyde Ali Osman hocaya layık dostlardır.
Ufuk Ötesi gazetesinden ilk olarak Kemal Çapraz, ardından Asuman Özdemir hanım şimdi de Ali Osman ağabey uçmağa vardı. Mekanları cennet olsun.