Biyografi Ara!

Binlerce biyografi keşfedilmeyi bekliyor

Akay Cemal

Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı

Sayfayı paylaş
İlgili Kategoriler
Akay Cemal
Akay Cemal
Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı
gazeteci, yazar 


1961 yılında liseyi bitirdi. Liseden sonra Fazıl Küçük'ün sahibi olduğu Halkın Sesi’nde muhabir olarak gazeteciliğe başladı. 2000’li yılların sonuna kadar 40 yılı aşkın bir süre Halkın Sesi’nde çalıştı. 

Uzun yıllar Halkın Sesi Genel Yayın Yönetmenliği yaptı. 30 yılı aşkın süre Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti başkanlığı yaptı. 

Milliyet, BBC, Doche Whelle, İsveç, Norveç radyoları ve Türkiyenin Sesi Radyosu'nda haberleri yayınlandı. 


HABER

“HALKIN SESİ bu mesleğin okuludur” 
Halkın Sesi 14 Mart 2017 

Ülkemizin gazetecilik alanındaki duayenlerinden olan Akay Cemal, HALKIN SESİ’nin mesleğin okulu olduğunu belirterek, birçok gazeteci ve önemli mevkilerdeki kişinin HALKIN SESİ’nden çıktığına dikkat çekti. 

HALKIN SESİ’ne bir ömür vermiş Akay Cemal yıllarca HALKIN SESİ’nin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı.

75’inci yıl için yaptığımız röportajda Akay Cemal, HALKIN SESİ’nin mesleğin okulu olduğunu söyledi. Şu an 74 yaşında olan Akay Cemal, HALKIN SESİ’ne 1961 yılında liseyi bitirdikten sonra başladı. 2000’li yılların sonuna kadar 40 yılı aşkın süre HALKIN SESİ’nde çalıştı. Muhabir olarak başladı, yayın yönetmenliği yaptı daha sonra uzun yıllar Genel Yayın Yönetmenliği yaptı. 

Akay Cemal o günler adına şunları kaydetti: “Ulusal varoluş mücadelesinde arkadaşlar mücahit olarak cephelere gitti. Beni de gazetede görevlendirdiler tüm sorumluluğu üstlendim. Doktor Küçük’le 20 yıla yakın birlikte çalıştık. Ömrüm HALKIN SESİ’nde geçti, bir ömür verdim HALKIN SESİ’ne”. 

Doktor Küçük ile geceleri köylere gittiklerini anlatan Akay Cemal, “köylülerin sorunlarını dinler çözüm bulmaya çalışırdık. Ben notlar alır onları haberleştirirdim. Zor dönemlerdi, karanlık günlerdi bizim çalıştığımız dönemler” diyerek eski günleri anlattı. 

Akay Cemal, karanlık günlerde unutamadığı zorlu görevleri şu şekilde anlattı: “Güneyde darbe olduğunda darbenin ikinci gününde Doktor Küçük bana güneye gider misin diye sordu. Bu emir gibiydi. Yanıma birkaç arkadaş aldım. Baskıcı Recep İsmet, haberci Yücel Hatay ve Reşat Akar’la birlikte geçtik. 

Yiğitler Burcu’nun altındaki EOKA’cılardan Markos Drogas heykelinin altında Rum Milli Muhafız Ordusu askerleri bizi durdurdu. Dedik ki, Nicos Samson’un gazetesi Mahi gazetesine gidiyoruz, yeni bakanların fotoğrafını almak için deyince bize geçin dedi ve selam da verdiler. Çatışmalar devam ediyordu, tanklar Makarios’un sarayının önündeydi, dumanlar yükseliyordu sarayın ordan. Mahi gazetesine gittiğimizde şaşırdılar. Cesaretimize şaşırdılar, hayran kaldılar. Fotoğrafları aldık ve geri döndük. Ama bir sokakta Mahi gazetesine çıkan anayolda kırmızı ışıkda durduğumuzda Eokacılar ve Makarios taraftarları bir binada karışılıklı birbirlerine ateş açıyorlardı. Bazı mermiler bizim arabaya isabet etti. Bir an önce yeşilin yanmasını ve ordan ayrılmak istedik. İki dakika bize bir yıl gibi gelmişti. Doktor Küçük geldiğimizde, ön tarafta kaldırımın üstünde elinde sigara volta atıyordu. Merak etmişti bizi. Kahve söyledi ve anlatın dedi ve gerekli bilgiyi aktardık. Doktor Küçük, riskli görevlere gönderdiğinde sorumluluğunı üstlenerek dönene kadar merak ederdi. Ondan sonra da bir nevi ödüllendirirdi. Çoğu zaman bir yanlış yapıldığında öfkelenir, eleştirir ama bir müddet sonra gönül almayı bilirdi.” 

Akay Cemal en zor anılarından birinin ise toplu mezarların bulunması olduğunu şu sözlerle anlattı: “Daha BM Barış Gücü adaya gelmeden İngiliz askerleri görev yapıyordu. Ve ilk toplu katliam olan Ayvasıl’a gitmiştik. Orada soydaşlarımızın katliam çukurundan çıkartılmaları dayanılmaz bir görüntüydü. İngiliz askerleri sadece isimleri not tutuyordu. Yıllar sonra Atlılar, Muratağa, Sandallılar toplu katliamları ortaya çıkarmıştık. 3-5 gazeteciden biriydim ve HALKIN SESİ’ne geldiğimde Doktor Küçük’e durumu anlattım. Ertesi gün Doktor Küçük, Denktaş ve tüm yerli yabancı basın mensupları oraya gidip vahşice işlenen cinayetleri dünya kamuoyuna duyurmuşlardı.” 

HALKIN SESİ, Kıbrıs davasını gerek içte gerekse Türkiye ve dünyada var gücüyle anlatmaya çalışmış, uzun soluklu var oluş mücadelesinde de Kıbrıs Türk mücahidi ve halkın moral kaynağı meşalesi ve rehberi olarak ulusal görevini sürdürmüştür. 

“HALKIN SESİ MESLEĞİN OKULUDUR” 

Akay Cemal, HALKIN SESİ Gazetesi ile ilgili düşüncelerini şöyle anlattı: “HALKIN SESİ, çok zor şartlar altında yayına başlayan en uzun ömürlü gazete olarak toplumdaki güvenilir ve onurlu yerini koruma kararlığını sürdürmektedir. HALKIN SESİ bir nevi mesleğin okulu sayılır. Nice medya ve kamuda hatta özel sektörde hâla önemli mevkilerde bulunan şahsiyetler Halkın Sesi’nin rahlesinden geçmiştir. Bir ilim yuvası ve mürekkep kokusunun başladığı bir konumdadır. Kurucu Doktor Fazıl Küçük’ün ilkeleri doğrultusunda yayını sürdürürken, halkın ve hakkın sesi olmaya devam etmektedir. İlkelerinden ödün vermemesi takdire şayandır. 14 Mart hem Tıp Bayramı hem Doktor Küçük’ün doğum günüdür. Doktor Küçük’ün HALKIN SESİ’ni böyle bir günde yayına sokması çok anlamlıdır” diye konuşarak sözlerini tamamladı.


HAKKINDA YAZILANLAR

Kıbrıs’ın Hasan Tahsin’i Akay Cemal
Adnan Taraşlı 
Burdur Gazetesi 27 Ara 2016

Akdeniz Gazeteciler Federasyonu yöneticilerine KKTC'deki temaslarında önemli bir isim eşlik etti.
1961'den beri Kıbrıs'ta önemli çalışmalara imza atan Akay Cemal, KKTC'ye gelen meslektaşlarıyla birlikte Barış Harekatı'nda şehit olan askerlerimizin bulunduğu şehitlik ziyaretlerinde bilgi verdi.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyetinin 30 yılı aşkın başkanlığını yapan Akay Cemal, Kıbrıs Türklerine yönelik yapılan katliamların bir çoğunu belgeleriyle ortaya koyup, kamuoyunu aydınlatarak zulmü dünyaya duyurdu.

Kıbrıs Türk Turizm Yazarları Derneği'nin İçişleri Bakanlığının onayıyla Akdeniz Gazeteciler Federasyonu'na üyeliğinin kabulü ve "KKTC-TC İlişkilerinde Basının Rolü ve Değişen Turizm Algısı" konulu panel için Kıbrıs'a giden Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkan Vekili Feridun Fazıl Özsoy, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Mevlüt Yeni ve Yönetim Kurulu Üyelerinin programına eşlik eden Kıbrıs Türkü Duayen Gazeteci Akay Cemal, Milliyet, BBC, Doche Whelle, İsveç, Norveç radyoları, Türkiyenin Sesi Radyosunda yaptığı haberlerle birlikte Kıbrıs Türklerinin Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük'ün Halkın Sesi Gazetesi'nde 40 yılı aşkın Yazı İşleri Müdürü ve Genel Yayın Yönetmeni olarak çalıştı. KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın yakın çalışma arkadaşları içerisinde olan Akay Cemal, 30 yılı aşkın da Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyetine başkanlık ederek, meslektaşlarına öncülük etti. 1984 yılında Türk Siyaseteni damga vuran Demirel, Türkeş, Erbakan ve Ecevik'in siyasi yasaklı olduğu dönemde Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olarak Barış Harekatının kararını veren Bülent Ecevit'i ziyaret ederek, KKTC'ye davet etti. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın bilgisi dahilinde Bülent Ecevit'e KKTC'de ev sahipliği yapıp siyaset alanı da açan Akay Cemal, ilerleyen yaşına rağmen hala Kıbrıs Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapıyor.

Akay Cemal'le sohbet etme fırsatı bulan AGF Başkan Yardımcısı ve Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Adnan Taraşlı, "Akay Cemal, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti ve halkı için önemli bir isim. Kendisi Kıbrıs'taki Rum Zulmünü kamuoyuna duyurmuş, katliamları belgelemiş, mesleğiyle birlikte Kıbrıslı Türklerin özgürlük mücadelesine omuz vermiş. Ben Akay Cemal'i KKTC'nin Hasan Tahsin'i olarak değerlendiriyorum."dedi.