1944 yılında Isparta'nın Uluborlu ilçesinde doğdu. Hava Astsubay Teknik Okullar İdari Bölümü 1964 mezunu. 1983 yılına kadar yurt içinde; “harekât”, “genel sekreterlik” gibi komutanlıkların idari/büro vazifesi yanında, 1979-1982 yılları arasında, Washington (ABD)’de “İdari Ataşe” olarak görev yaptı.
1983 ile 2012 arası, Türdav Yayın Grubu'nun yayınları (Cihan, ElitKültür, Karanfil, Gelincik markaları ile) Genel Müdür ve daha sonra bu görevle birlikte Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttü. Aylık SUR ve Yayın Dünyamız Dergilerinin, şirket adına sahipliği ve yönetimini üstlendi. Devamlı sarı basın kartı sahibidir.
Türk yayıncılığına kalıcı çözümler üretmek gayesi ile 1991'de Basın Yayın Birliği Derneği kuruculuğunda bulundu ve 2001’e kadar başkanlığını yürüttü. Aynı maksatla, tüm yayıncıların; üretim, depo, satış konularını kolayca yönetebilmelerini sağlamaya yönelik ortak yer temini ve uygun inşaat yapmak amacıyla yapı kooperatifi kurdu. Ancak yer temin imkânı bulamadığından, dernek ve kooperatifi devretti. TGVT kurucu üyesidir.
Türk yayıncılığı ile ilgili problemlerin tespiti ve çözümleri hakkında yayınlar yaptı. Özellikle bu konudaki görüşlerini; 1989 ile 2012 yılları arası yayınladığı; Türk yayıncılığının güncel envanteri anlamındaki periyodik Yayın Katalogları aracılığı ile duyurmaya çalıştı. Yurt dışı yayıncılığı ile ilgili olarak; ABD, İngiltere, Mısır, Çin ve Güney Kore gibi ülkelerin yayıncılık ve kütüphanelerinde incelemelerde bulundu. Bazı tespitlerini; hem aylık yayınladığı Sur dergisi ve hem de iki ayda bir yayınladığı yayın kataloğunun “sektörümüz” bölümünde, paylaştı.
Birikim ve tecrübelerini kaleme alırken, ihmal edilen yayıncının eğitimi ve konuşlanması konularını hep gündeminde tuttu. Bunun bir göstergesi olarak, kitapların; yazılması, tasarımı, üretimi, dağıtımı ve satışı ile ilgili “Adım Adım Yayıncılık” kitabını yazdı. Neticede hedef olarak, “yayın odaklı stratejik bir araştırma merkezinin kurulması”nın önemini dillendirmeye çalıştı. Bu merkezin ürettiği güncel bilgilerle gerçekleşen Yayın Katalogları (Dijital sorgulaması dâhil) ile Kütüphane Kurma Servisi faaliyetlerini örnek olarak gösterdi. Ancak hedeflediği bu merkezin, tekâmül ve kalıcılığını sağlama, diğer bir ifade ile hedeflediği stratejik bilgileri üretme ve istifadeye sunma imkânı bulamadığından, Türdav’daki görevinden ayrıldı.
Ahmet Vural, 2012 Kasım ayından bu yana, yeni kitap çalışmaları ile meşgul olmaktadır.
ESERLERİ:
Adım Adım Yayıncılık kitabından başka; Fezada Bir İnsan (Tekâmülün Tahlil Romanı), Tekâmül Vardır, Tanrıların Arabaları Ne Demektir? Hava dünyası, Maneviyat dünyası, Arıların dünyası, Şekerin dünyası, Dindar Olmak Zorunda mıyız? Mutlu bir yaşam için Sonsuzluğu Sigortalamak, Mutlu bir yaşam için Düşünmek ve İnanmak gibi kitap ve broşürleri yayınlanmıştır.