28 Ekim 1957 tarihinde Malatya’da doğdu. Altı yaşında babasının hediye ettiği bağlama ile tanıştı. İlkokulu Malatya'da okudu. Okuldan geri kalan zamanlarında plak ve kaset satan bir dükkanda çalışmaya başladı. Ailesinin geçim sıkıntısı çekmesi nedeniyle İstanbul Kocamustafapaşa'ya göç ettiler ve okulu bıraktı. İşportacılık ve çıraklık gibi çeşitli vasıfsız işlerde çalıştı. Birkaç arkadaşıyla birlikte Halk Birimleri Derneği'nin çalışmalarına katıldı. Çeşitli etkinliklerde bağlama çaldı.
1978 yılında Gelibolu'da askerlik yaptı. Askerlik dönüşü Gülten Kaya ile evlendi. 1982 yılında kızları Çiğdem doğdu. Ağlama Bebeğim albümünü 1985 yılında yayınladı. Gülten Hayaloğlu ile evlendi. 1986'da Şafak Türküsü albümü çıktı. Aynı yıl An Gelir albümünü yayınladı. 1987 yılında kızı Melis doğdu. Gülten Hayaloğlu ile evlendikten sonra kardeşi Yusuf Hayaloğlu’nun şiirleriyle tanıştı. Sözlerinin çoğunluğunun Yusuf Hayaloğlu'na ait olduğu Yorgun Demokrat albümü 1987 yılında yayınlandı. 1988 yılında Başkaldırıyorum’u çıkarttı. 1989 yılında sadece bağlama ve vokalin oluşturduğu konserlerinden bir derleme olan Resitaller-1'i yayınladı. Aynı yıl İyimser Bir Gül'ü yayınladı. 1990 yılında Resitaller-2 albümü çıktı. Aynı yılın Ekim ayında çeşitli şairlerin şiirlerinden oluşan Sevgi Duvarı isimli albümünü çıkarttı. Ardından Şarkılarım Dağlara albümünü çıkardı.
1990 yılında Tatar Ramazan ve 1992 yılında Tatar Ramazan Sürgünde filmlerinin müziğini yaptı. 1994 yılında prodüksiyonu'nu Gülten Kaya ve Yusuf Hayaloğlu'nun yaptığı, Kanal D'de yayınlanan ‘Ahmet Abi'nin Vapuru’ programını yaptı. Bu programa ülkücü işadamı Nihat Akgün'ün katılması ve işadamı Fadıl Akgündüz’ün sahibi olduğu JetPA'nın sponsorluğunu yapması sol çevreler tarafından eleştirildi.
16 Kasım 2000 tarihinde Paris’te öldü.
HABER
Cumhurbaşkanlığı büyük ödülü Ahmet Kaya'ya Zaman 28 Ekim 2013
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Yönetmeliği"nde, hizmet ve eserleri ile Türk kültür ve sanat hayatına önemli katkılarda bulunan, Türkiye'nin kültür ve sanatının yüceltilmesine çalışan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişileri veya kurumları, Devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmesinin öngörüldüğü belirtildi.
Açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ödülün, her yıl kültür ve sanatın farklı dallarında verilmesi talimatı verdiği hatırlatıldı. Bu çerçevede, Prof. Dr. Mustafa İsen, Nadir Alpaslan, H.Ahmet Sever, Yusuf S. Müftüoğlu, Zeynep Damla Gürel, Prof. Dr.Tufan Gündüz, Prof. Dr. Osman Horata'dan oluşan Değerlendirme Kurulu'nun önerisi üzerine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2013 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin şu isimlere ve aşağıdaki gerekçelerle verilmesini uygun gördü:
"-İslam bilim ve teknoloji tarihi alanında yaptığı değerli çalışmaları için Prof. Dr. Fuat Sezgin'e, Klasik büyüme ve kalkınma teori ve modellerine farklı bir perspektifle yaklaşımı nedeniyle Sosyal Bilimler dalında Prof. Dr. Daron Acemoğlu'na, Türk edebiyatının geniş kitlelerce benimsenmesine ve toplumumuzda kültür tarihine yönelik ilginin oluşmasına sağladığı önemli katkılar için Edebiyat dalında Prof. Dr. İskender Pala'ya, 'Batıya Akan Nehir' belgeseli ile insanlık tarihinin doğudan batıya yürüyüşünü güçlü bir görsellik ve zengin bir anlatımla aktarmadaki başarısı ve bu doğrultuda medeniyetler arası uzlaşıya getirdiği değerli bakış açıları için Belgesel dalında Prof. Dr. Bekir Karlıağa'ya, Doğal ve kültürel çevre konuları ile kentlerdeki kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında gösterdikleri yoğun çabalar ve kent kültürü alanındaki toplumsal farkındalığın artmasında sergiledikleri başarılı çalışmaları ile Kültür ve Sanat Kurumu olarak Tarihi Kentler Birliği'ne, Müziği, yorumu ve söylemiyle farklı görüşlerden çok sayıda insanı biraraya getirdiği gerekçesiyle Müzik alanında merhum Ahmet Kaya'ya."
Ödül töreni daha sonra duyurulacak bir tarihte Cumhurbaşkanlığı Çankaya yerleşkesinde yapılacak.
HABER
Ahmet Kaya'nın ödülünü eşi alacak 20 Aralık 2013
2013 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne müzik dalında layık görülen Ahmet Kaya'nın ödülünü eşi Gülten Kaya alacak.
2013 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, 24 Aralık Salı günü törenle sahiplerine verilecek. "Müziği, yorumu ve söylemiyle farklı görüşlerden çok sayıda insanı bir araya getirdiği" için müzik dalında ödüle layık görülen Ahmet Kaya'nın ödülünü eşi Gülten Kaya alacak.
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, hizmet ve eserleri ile Türk kültür ve sanat hayatına önemli katkıda bulunan, Türkiye'de kültür ve sanatın yüceltilmesine çalışan Türk vatandaşlarını, yabancı uyruklu kişileri veya kurumları devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla veriliyor.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün isteğiyle her yıl farklı dallarda verilen ödüllere layık görülenler ekim ayında açıklanıyor, ödül töreni de yıl sonunda yapılıyor.
"2013 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri" de 24 Aralık 2013 Salı günü Çankaya Köşkü'nde düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.
HABER
Kuzey Irak’ta Ahmet Kaya Parkı açıldı 12 Nisan 2014
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Süleymaniye kentinde "Ahmet Kaya Parkı" açıldı. Parkın açılışına Ahmet Kaya’nın eşi ve kızı da katıldı.
Süleymaniye Belediyesi, Ahmet Kaya'nın adını yaşatmak amacıyla yeni düzenlediği parka sanatçının ismini verdi.
Tu Melik Mahallesi'nde Alman Köyü karşısındaki alana yapılan parkın açılış törenine Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya ve Melis Kaya katıldı.
Açılış töreninde konuşan Gülten Kaya, "Kendi topraklarıma geleceğim' diyen Ahmet Kaya, bugün itibariyle Süleymaniye'ye gelmiştir. Onun buraya gelmesini sağlayan başta Hero İbrahim Ahmet olmak üzere bütün yöneticilere eşim, ailem ve onun sevenleri adına çok teşekkür ediyorum" dedi.
Ahmet Kaya isminin, Süleymaniye'de bir parka verilmesinin, kendisi açısından çok heyecan verici olduğunu ifade eden Kaya şunları söyledi:
"Ahmet Kaya'nın kendi kültürel kimliğini savunması üzerinden başına gelenleri hepimiz biliyoruz. Ortak hafızamızda bu var. Toprağı ve doğayı çok seven bir insandı. O da küçük bir şehir çocuğuydu. Onun adının yaşatılacak olması, çocukların bir sanatçının tarihçesini öğrenerek burada oynayacak olması benim için çok değerlidir. Parkın açılışı bana onur verdi, çok duygulandım."
Süleymaniye Park ve Bahçeler Müdürü Muhammet Salih de Ahmet Kaya'nın bütün Kürtler tarafından sevilmesi, sanata ve Kürt kültürüne katkıları dolayısıyla ismini yaşatmaya karar verdiklerini dile getirdi.
Parkın açılışına Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin eşi Hero İbrahim Ahmet, Kürdistan Yurtseverler Birliği üyeleri, bazı sanatçılar ile çok sayıda vatandaş katıldı.