Abit Nazar Mahdum (1965)-(2025) akademisyen, yazar
1 Temmuz 1965 tarihinde Afganistan'ın Şıbırgan kentinde doğdu. Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu.
İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nde çalıştı. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmekteydi.
27 Ocak 2025 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Silivri Gümüşkaya Yeni Mezarlığına defnedildi.
ESERLERİ:
Revnaku'l-İslâm, Hüveydâ Dîvânı, Sebâtü’l-Âcizîn, Mahdumkulu ve Tasavvuf, Kutadgu Bilig'de Vezin ve Kafiye Kullanımı Üzerine gibi Türk dili ve edebiyatı tarihinin birçok dönemine ışık tutacak kitap, makale ve tebliğleri kaldı.
VEFAT-HABER
Prof. Dr. Abid Nazar Mahdum'a veda! Türk edebiyatı bir çınarını daha kaybetti Cüneyt Akçatepe 27 Ocak 2025
Türk edebiyatı tarihine önemli eserler kazandıran Prof. Dr. Abid Nazar Mahdum, geçirdiği elim bir kalp krizi sonucu 59 yaşında hayatını kaybetti.
Türkoloji bir çınarını daha son yolculuğuna uğurladı. Türk dili ve edebiyatının çeşitli sahasında çok sayıda mühim çalışmalara imza atan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abid Nazar Mahdum Miraç Kandili günü vefat etti.
Geçirdiği ani bir kalp krizi nedeniyle hayata gözlerini yuman Prof. Dr. Mahdum'un naaşı, 27 Ocak Pazartesi günü cenaze namazının akabinde Silivri Gümüşkaya Yeni Mezarlığına defnedildi.
Prof. Dr. Abid Nazar Mahdum'a veda! Türk edebiyatı bir çınarını daha kaybetti.
ESER-AYRINTI
Revnak'ul-İslam Vefayi ÇİLE YAYINLARI
"Revnaku’l-İslâm, 15. Yüzyılda Vefâyî tarafından kaleme alınmış,nasihat-nâme türüne dahil edebileceğimiz manzum, muhtasar bir ilmihal kitabıdır. Eserde ağırlıklı olarak fıkhî meseleler işlenmiş ise de ilmin ve âlimin kıymeti, ibadetlerin fazileti gibi konularda lirizmin gücünü hissettirdiği kısımlarla da karşılaşırız. Yine misafire hizmet, bazı günlük işlerde tavsiye edilen tutum ve davranışlar gibi konuların yanında zaman zaman nasihat özelliğindeki beyitlere de rastlarız.
Bu eser, birçok araştırıcı tarafından dikkatle incelenmiş olup birçok defa neşredilmiştir. Bu neşirlerden sadece biri kril harfleriyle Türkmenistan’da gerçekleştirilmiştir. Diğerleri Arap harfli asıl metnin basımından ibarettir. Ancak bugüne kadar tam bir metin tenkitli neşri yapılmamıştır.
Eserin çeşitli kütüphanelerde yazma nüshaları da bulunmaktadır. Fakat bu nüshaları elde etmek pek de kolay olmamaktadır.
Çalışmamızda esas aldığımız nüshalardan biri, Özbekistan Fanlar Akademisi Ebu Reyhan Biruni Şarkşinaslik Enstitüsünde 2757/1 numara ile kayıtlı bulunan Revnaku’l-İslâm nüshasıdır. Karşılaştırdığımız diğer iki nüsha ise İran’da yapılan farklı iki neşirdir. Bunlar hakkında inceme kısmının sonunda bilgi verilmiştir.
Revnaku’l-İslâm, Oğuz Türkçesi unsurlarını fazlaca taşıyan karışık dilli bir eserdir. Bu özelliğiyle Türkmen Türkçesi edebî ürünlerinden sayılmıştır. Çağatay edebiyatı ve öncesine ait dönemlerde, Oğuzca özellikler sergileyen eserler bulunmaktadır. Bu tür eserlerin incelenmesi, edebiyet tarihimizde karanlıkta kalan bazı noktaların daha net görülmesine katkı sağlayacaktır.
Revnaku’l-İslâm, bu yönüyle de önemli bir eser durumundadır. Belirtmemiz gereken diğer bir husus da eserin Türkmen mekteplerinde okutulan ve halk arasında da okunan bir eser olmasıdır. Bu sebeple Hazar ötesi Türkmenlerinin hayatında önemli tesirleri tespit edilebilecektir.
Netice olarak diyebiliriz ki Revnaku’l-İslâm, dil ve edebiyat için olduğu gibi eğitim ve sosyal hayat açısından da belirli malzemeler sunabilecek bir eserdir. Hazırladığımız bu çalışmada elbette ki kskliklikler olabilir. Bu konuda iyi niyetli tenkitere her zaman açık olduğumuzu söylemeliyiz. Son olarak yerinde düzeltmeleri ve kıymetli görüşleriyle çalışmamıza katkıda bulunan ve bize rehberlik eden hocam Prof. Dr. Kemal YAVUZ’a, eseri hazırlarken değerli görüşlerine başvurduğumuz ve aydınlatıcı görüşlerinden istifade ettiğimiz hocalarım Prof. Dr. Şeyma GÜNGÖR ve Prof. Dr. Muhammed Nur DOĞAN’a ve çeşitli şekillerde yardımlarını gördüğüm bütün arkadaşlarıma gönülden minnet ve şükranlarımı sunarım. Abid Nazar MAHDUM"
Derleyici: Abid Nazar Mahdum Yayın Tarihi: 23.01.2013 ISBN: 9789944779074 Dil: TÜRKÇE Sayfa Sayısı: 220 Cilt Tipi: Karton Kapak Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı Boyut: 16 x 24 cm