Biyografi Ara!

Binlerce biyografi keşfedilmeyi bekliyor

Abdullah Gül

Türkiye Cumhuriyeti 11. Cumhurbaşkanı

Sayfayı paylaş
İlgili Kategoriler
Abdullah Gül
Abdullah Gül      (1950)
Türkiye Cumhuriyeti 11. Cumhurbaşkanı

29 Ekim 1950 tarihinde Kayseri’de doğdu. Öğrenimini Kayseri Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yaptı. Aynı fakültede başladığı doktora çalışmaları için iki yıl İngiltere’de kaldı ve 1983’te İstanbul Üniversitesi’nden doktor unvanı aldı. Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nün kuruluşunda çalıştı ve aynı bölümde ekonomi dersleri verdi. 1991’de uluslararası ekonomi dalında Doçent oldu. 

1983-1991 yılları arasında merkezi Cidde’de olan İslam Kalkınma Bankası’nda ekonomist olarak çalıştı. 

1991 – 2007 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde beş dönem Kayseri Milletvekili olarak hizmet verdi. 

1991 – 1995 yılları arasında TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliği yaptı. 

1991 - 2001 yılları arasında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi olarak Konsey’in Kültür, Tüzük, Siyasi ve Ekonomik Kalkınma komitelerinde çalıştı. 

1995 – 2001 yılları arasında TBMM’de Dışişleri Komisyonu’nda üye olarak görev yaptı. 

1996’da kurulan 54. Hükümet’te Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü olarak görev aldı. 

2000 yılında Yenilikçi Hareket’e liderlik etti ve Fazilet Partisi Kongresi’nde genel başkan adayı oldu. 

2001’de Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kuruluşunda rol alan öncülerden oldu. Siyasî ve Hukukî İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 

2001 – 2002 yılları arasında NATO Parlamenterler Meclisi üyeliği yaptı. 

2002’de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde 10 yıl aralıksız sürdürdüğü başarılı çalışmalarından dolayı kendisine “Pro merito” madalyası ve “Sürekli Onursal Üye” unvanı verildi. 

18 Kasım 2002'de Başbakan olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 58. Hükümeti’ni kurdu. 

2003 – 2007 yılları arasında 59. Hükümet döneminde Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. 

28 Ağustos 2007 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye'nin onbirinci Cumhurbaşkanı olarak seçildi. 

Abdullah Gül’ün; Bulgaristan Burgaz Hür (2003), İngiltere Exeter (2005), Azerbaycan Bakü Devlet (2007), Romanya Dimitrie Cantemir Hıristiyan(2008) ve Kazan Devlet Üniversiteleri (2009) tarafından verilen fahri doktora, Kırgızistan Yusuf Balasagun Millî Üniversitesi (2009) tarafından verilen fahri profesörlük, Çin Kuzeybatı Üniversitesi (2009) tarafından verilen fahri ekonomi doktorası ve Sincan Üniversitesi tarafından verilen fahri profesörlük unvanları bulunmaktadır.

Hayrünnisa Gül ile evli olan Abdullah Gül, Ahmet Münir, Kübra ve Mehmet Emre adlı üç çocuk babasıdır.

Ailesi

Abdullah Gül 29 Ekim 1950 tarihinde Orta Anadolu’nun en önemli ticaret kenti sayılan Kayseri’de doğdu. Ailenin soyağacı 1200’lü yıllara dayanmaktadır. Gül soyadı, Selçukluların Kayseri’de yaptırdığı Gülük Camii’nin ilk imamlarından olan atalarından gelmektedir. İstiklal Savaşı Gazisi olan dedesi Hayrullah Efendi ticaretle uğraşmıştır. Annesi Adviye Gül, kentin köklü Satoğlu ailesine mensup şair ve öğretmen bir babanın kızıdır. Kayseri’nin ilk sanayi tesisi sayılan Tayyare Fabrikası’nda ustabaşı olarak çalışan babası Ahmet Hamdi Gül, sosyal hayata katkılarıyla çevresinde tanınan ve sevilen bir kişidir. Aile çok sayıda öğretim üyesi, şair, yazar ve bürokrat yetiştirmiştir. Emekliliği sonrası 1972’de kendi işyerini kuran Ahmet Hamdi Gül, halen sanayi alanında faaliyet göstermektedir; bir kız, bir erkek evladı daha vardır. 

Eğitim ve Çalışma Hayatı

Abdullah Gül, Kayseri Gazi Paşa İlkokulu, Nazmi Toker Ortaokulu ve birçok ünlü ismi yetiştiren Kayseri Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne girdi. 

Gül’ün üniversitede okuduğu yıllar Türkiye’de öğrenci hareketlerinin en yoğun olduğu dönemdi. Fakülte yıllarında öğrenci hareketlerinde aktif yer aldı. O dönemin önde gelen öğrenci derneklerinden Milli Türk Talebe Birliği’nde (MTTB) öğrenci liderleri arasında yer aldı, mitinglere katıldı, dergi ve yayınlara katkıda bulundu. O yıllarda edindiği tecrübe ve arkadaşlıklar, Abdullah Gül üzerinde hayat boyu sürecek izler bıraktı. 

1974 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olan Abdullah Gül, aynı fakültede başladığı doktora çalışmasını 1983'te tamamladı. Doktora çalışmaları sırasında lisan öğrenmek ve teziyle ilgili araştırmalar yapmak üzere gittiği Londra ve Exeter’de iki yıl kaldı. 

Akademik çalışmalarını sürdürürken Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nün kuruluşunda görev aldı ve beş yıl boyunca mühendis adaylarına ekonomi dersleri verdi. 

1983 yılında İslam Kalkınma Bankası’nda ekonomist olarak çalışmak üzere Cidde’ye gitti. Ailesiyle birlikte 8 yıl Cidde’de yaşadı. Görevi sebebiyle edindiği deneyim ve değişik ülkelere yaptığı seyahatler ona farklı coğrafyalardaki ülkelerin ekonomik, siyasi ve sosyal yapılarını yakından gözlemleme imkanı sundu. 

1991 yılında uluslararası ekonomi dalında Doçent unvanı aldı. 

Siyasi Hayatı

Abdullah Gül’ün siyasi hayata girişi planlı bir adım sonucu olmadı. 1991 yazında yıllık iznini geçirmek üzere geldiği memleketi Kayseri’de, hemşerileri kendisine siyasete atılması ve ülkesine milletvekili olarak hizmet etmesi teklifinde bulundular. Katıldığı ilk seçimde Refah Partisi’nden milletvekili seçildi. O günden başlayarak Cumhurbaşkanı seçildiği güne kadar beş dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Kayseri milletvekili olarak yer aldı. 

Milletvekilliği dönemi kendisine hem ülkeyi hem de dünyayı daha iyi tanıma fırsatı sağladı. İlk dönemde (1991-1995) Plan ve Bütçe Komisyonu, ikinci dönemde (1995 - 1999) Dışişleri Komisyonu üyesi olarak görev yaptı. 1991’den itibaren Avrupa Konseyi’nde Türkiye’yi temsil eden parlamenterler arasında sürekli yer aldı. 2001 ve 2002 yıllarında NATO Parlamenterler Meclisi üyeliği yaptı. 

Demokrasi ve insan haklarının beşiği sayılan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde çeşitli komitelerde aktif olarak görev aldı ve yakın arkadaşlıklar kurdu. Buradaki on yıllık tecrübesi Abdullah Gül’ün Konsey’in demokrasi ve insan hakları standartlarının Türkiye için vazgeçilmez olduğu inancını pekiştirdi ve Türkiye’nin Avrupa Birliği yolundaki reformlarının gerçekleştirilmesinde büyük etkisi oldu. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki başarılı çalışmalarından ötürü kendisine 2002 yılında “Pro merito” Madalyası ve “Sürekli Onursal Üye” unvanı verildi. 

Abdullah Gül 1996 yılında kurulan 54. Hükümet’te Devlet Bakanlığı ve Hükümet Sözcülüğü yaptı. Bu dönemde görev alanına giren Türk Dünyası ile ilişkileri geliştirmek için yoğun çaba sarf etti. 

Türkiye’nin ciddi siyasi sıkıntılar yaşadığı bir dönemde, yakın siyaset arkadaşlarıyla birlikte partisi içerisinde yeni bir akımın başlamasına öncülük etti. ‘Yenilikçi Hareket’ diye adlandırılan bu akımın öncüsü olarak 2000 yılında yapılan Fazilet Partisi Büyük Kongresi’nde Genel Başkanlık için aday oldu. Seçimi çok az bir oy farkıyla kaybetmiş olmasına rağmen, aldığı netice tüm siyasi çevrelerce büyük bir başarı olarak değerlendirildi. Kendi değerlerine sahip çıkarak dünyayla bütünleşmeyi hedefleyen, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü benimseyen bir oluşum olarak algılanan Yenilikçi Hareket, Türk siyasetine büyük heyecan getirdi. Bu siyasi çizgi 2001 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kurulmasıyla neticelendi. 

Abdullah Gül 3 Kasım 2002’de yapılan genel seçimlerin ardından 18 Kasım’da Başbakan olarak 58. Cumhuriyet Hükümeti’ni kurdu. Kısa Başbakanlık döneminde Irak, Kıbrıs gibi zor meselelerle yüzleşti, ekonomide Acil Eylem Planını uygulamaya koydu. Irak krizi sırasında önemli bir işlev gören Irak’a Komşu Ülkeler Süreci’nin başlamasına öncülük etti. 

14 Mart 2003’te kurulan 59. Cumhuriyet Hükümeti’nde Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. Aynı zamanda Terörle Mücadele Yüksek Kurulu, Reform İzleme Grubu ve Avrupa Birliği Müzakere Heyeti Başkanlığı görevlerini yürüttü. 

Abdullah Gül’ün Dışişleri Bakanlığı döneminde Avrupa Birliği reform süreci hızlandırıldı ve 3 Ekim 2005’te Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım müzakereleri resmen başladı. Hem Batı dünyası hem de Türk ve İslâm Dünyası’yla ilişkiler geliştirildi, komşu ülkelerle dostluk bağları takviye edildi ve uluslararası kuruluşlarda aktif görevler üstlenildi. 

Abdullah Gül’ün Dışişleri Bakanı sıfatıyla Mayıs 2003’te Tahran’daki İslam Konferansı Örgütü Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda yaptığı ve İslam dünyasına reform çağrısında bulunduğu konuşma, hem Doğu’da hem de Batı’da büyük yankı uyandırdı. 

24 Nisan 2007 tarihinde Cumhurbaşkanlığına aday olan Abdullah Gül, seçim sürecinin yarıda kalması ve TBMM’nin erken seçim kararı alması üzerine 22 Temmuz 2007’de beşinci kez Kayseri milletvekili seçildi. Yeni Meclisin önündeki ilk gündem maddesi olan Cumhurbaşkanlığı seçimi için tekrar aday oldu. 

Abdullah Gül, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 28 Ağustos 2007 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin onbirinci Cumhurbaşkanı seçildi. 




HABER

GÜL'ÜN 600 YILLIK SOY AĞACI
Gazeteport 19 Aralık 2008 


CHP Arıtman’ın, Cumhurbaşkanı'nın annesinin etnik kökenini gündeme getirmesiyle başlayan tartışmada sonrası, Gül’ün soy ağacının 600 yıllık bir geçmişi ortaya çıktı.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman’ın "Abdullah Gül’ün annesinin etnik kökeninin Ermeni olduğunu"’ iddia etmesi ile başlayan tartışma devam ederken Gül’ün soy ağacının 600 yıllık bir geçmişi ortaya çıktı. Gül’ün büyük büyük dedesi olan Satoğlu ailesinin şimdiki torunları tarafından hazırlanan "satoglu.com" internet sitesinde ayrıntılar yer alıyor. 

Soyağacının en başında Sivaslı ‘’Sarraf Hüseyin Efendi’’ bulunuyor. Gül’ün anne tarafı Sivas’a, baba tarafı ise Siirt’e dayanıyor. Gül’ün anne tarafı Sivas’ta, "Sarrafzadeler" olarak tanınıyor. Abdullah Gül’ün anne tarafının soy ağacı 1482’de ölen Hüseyin Efendi’nin oğlu Şeyh İbrahim Tennuri’nin oğlu Şeyh Kasım’dan başlıyor. Şeyh Kasım’ın kızı Ayşe, Kayseri’li Süleyman Efendi’yle evleniyor. Bu evlilikten Kadı Bedreddin Mahmud doğuyor ve Kayseri’nin en zenginlerinden biri oluyor.

SATOĞLU AİLESİ

Soy ağacı Cumhuriyet’ten sonra netleşiyor. Sarrafzadeler Ailesi’nden gelen Fatma Hanım, Hacı Mükremin Satoğlu ile evleniyor. Bu evlilikten doğan, ‘’İbrahim Nafiz’’ Abdullah Gül’ün büyük büyük dedesi… İbrahim Nafiz’in çocuklarından Mehmet Ali ise Abdullah Gül’ün dedesinin babası Mehmet Ali Satoğlu…

1968’de ölen ve din adamı olan Mehmet Ali Satoğlu iki kez evlendi. Birinci karısı Adeviye’den, Abdullah Gül’ün dedesi İsmail doğdu. İlkokul öğretmeni olan İsmail Satoğlu’nun evliliğinden de, Abdullah Gül’ün annesi doğdu ve ona da ‘’Adeviye’’ adı verildi.

Abdullah Gül’ün dedesi İsmail Satoğlu, İzmir’de ilkokul öğretmeniydi. Kızı Adeviye kız sanat okulunda okurken, Kayseri’de Tayyare Fabrikası’nda çalışan Ahmet Hamdi Bey ile evlendi. Evliliklerinin ilk yıllarında Kayseri’deki Satoğlu Apartmanı’nda yaşadılar. Abdullah Gül de bu apartmanda doğdu



HABER

Cumhurbaşkanı Gül'e ödül
10 Kasım 2010 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House adlı düşünce kuruluşunun "2010 Devlet Adamı" ödülünü düzenlenen törenle İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in elinden aldı.

Gül, uluslararası alanda oynadığı yapıcı rol, Ermenistan ile iliş kilerin normalleştirilmesi, Pakistan-Afganistan liderlerini bir araya getirme girişimleri, Irak'ta ulusal birliğin sağlanmasına yönelik çabalarından dolayı ödüle layık görülmüştü. 



HABER

Kraliçe, Gül'ü saraya davet etti
23 Temmuz 2011

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kraliçe II. Elizabeth'in davetlisi olarak 22-24 Kasım 2011 tarihlerinde İngiltere'ye devlet ziyaretinde bulunacak.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, ziyaret sırasında Buckingham Sarayı'nda misafir edilecek. Açıklamada, '7. Cumhurbaşkanı Sayın Kenan Evren'in 1988 yılında gerçekleştirdiği ziyaretten 23 yıl sonra Türkiye'den İngiltere'ye Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılacak olan bu ilk resmi ziyaret, aynı zamanda Kraliçe II. Elizabeth'in 13-16 Mayıs 2008 tarihlerinde ülkemize gerçekleştirdiği devlet ziyaretinin iadesi niteliğini taşımaktadır' ifadesi de yer aldı.




HABER

Cumhurbaşkanı Van'da
6 Ekim 2011

Bayrama depremin vurduğu Van'da giren Cumhurbaşkanı Gül, Mevlana Evleri'ni gezerken yakından ilgilendiği çocuklarla hatıra fotoğrafı da çektirdi, çorabı olmadığını söyleyen bir kız çocuğuna çorap verilmesini istedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Van merkez Ulu Cami'de bayram namazının çıkışında açıklama yaptı. Sözlerine bütün vatandaşların ve özellikle Vanlıların bayramını kutlayarak başlayan Gül, deprem nedeniyle bayrama buruk bir şekilde girildiğini ifade etti. 




HABER

Evren'den sonra İngiltere'ye ilk davet
20 Kasım 2011

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kenan Evren'den sonra İngiltere'ye giden ilk cumhurbaşkanı olacak.




HABER

Gül Kıbrıs'ta
17 OCAK 2012

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş için bugün düzenlenecek cenaze törenine katılacak.



HABER

Teröristlerle aralarına çok kesin mesafe koymaları gerekir
20 Haziran 2012

Bölgedeki vatandaşlara çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, " Bölgedeki bütün vatandaşlarımın, Kürt vatandaşlarımın, hepsi terörle, teröristlerle aralarına çok kesin mesafe koymaları gerekir. Bunlar kendi meselelerimizin hallini zorlaştıran meselelerdir" şeklinde konuştu.




HABER

Cumhurbaşkanı Gül taburcu oldu
1 Eylül 2012

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, kulağındaki rahatsızlık nedeniyle 9 gündür tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nden dün akşam saatlerinde taburcu edildi. Cumhurbaşkanı Gül, 23 Ağustos Perşembe gününden bu yana tedavi gördüğü Hacettepe Hastanesi’nden çıkışında kendisini bekleyen gazetecilere “Beni beklendiğiniz için teşekkür ederim, çok sağolun” diyerek seslendi. Kendisini bekleyenlere el sallayan Gül, daha sonra dinlemek üzere Dışişleri Konutu’na geçti.


HABER

Abdullah Gül: Neşet Ertaş saygıyla hatırlanacak
25 Eylül 2012

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, halk ozanı Neşet Ertaş'ın her zaman sevgiyle, saygıyla ve takdirle hatırlanacağını kaydetti. 

Neşet Ertaş'ın vefatı dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Gül, Türk Halk Müziği'nin usta sanatçısı, bestecisi ve söz yazarı Neşet Ertaş'ın vefatından derin üzüntü duyduğunu bildirdi. 

'Bozkırın tezenesi' Neşet Ertaş'ın, sesi, mütevazı duruşu ve her şeyden önce insana verdiği değerle halkın sevgisini kazandığını belirten Gül, Ertaş'ın ifade edilemeyen duyguları türkülerine yansıtarak dilden dile dolaştığını, gönülleri fethettiğini kaydetti.

Gül, mesajında şu ifadelere yer verdi: "Böylesine sevilen bir halk sanatçımızın vefatı, sanat dünyamız ve ülkemiz için büyük bir kayıp olmuştur. 2008 yılında Çankaya Sofrası'nda diğer sanatçılarımızla birlikte misafir etmekten memnuniyet duyduğum Neşet Ertaş, her zaman sevgiyle, saygıyla ve takdirle hatırlanacak; en önemli kültür değerlerimizden biri olarak gönlümüzü titreten türkü ve bozlaklarıyla kalbimizde yaşamaya devam edecektir. Bugün, kendi dizelerinde dile getirdiği 'Yalan Dünya'ya veda eden halk ozanı Neşet Ertaş'a Allah'tan rahmet; ailesine, milletimize, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum."



HABER

Cumhurbaşkanı Gül'den Başkanlık Sistemi Uyarısı
1 Ekim 2012

TBMM'nin 24.dönem 3.yasama yılı açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AK Parti'ye Başkanlık sistemi uyarısı yaptı. 

BAŞKANLIK YARI BAŞKANLIK...

Hükümetin tartışmaya açtığı Başkanlık, yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanlığı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Gül bir çekincesini dile getirdi. Gül, "Yeni anayasa yapım sürecinde, pek çok meselenin ve alternatif anayasal sistemlerin gündeme getirilmesi, bu sistemlerin olumlu ve olumsuz yanlarının irdelenmesi sağlıklı bir tartışmadır. 

Bu sistemlerin dünyada başarıyla uygulandığı örnekler bulunduğu gibi, ciddi sıkıntılara yol açtığı örnekler de mevcuttur. Önemli olan dünyadaki mevcut örnekleri de dikkate alarak, meseleyi kendi bütünlüğü içinde, tüm veçheleriyle tartışmaktır.




HABER

Kararı Gül verecek
13 Ekim 2012 

Yerel seçimlerin öne alınmasını öngören Anayasa değişikliği teklifi Meclis Genel Kurulu’nda 360 oy alarak referandum aralığında kaldı. Teklifin kabul edilmesi için en az 367 oy gerekiyordu. Anayasa değişikliğinin referanduma gidip gitmeyeceğine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül karar verecek.




HABER

Köşk'te gündem 'F Klavye'
ntv 1 Şubat 2013

ABD’li elektronik devi Apple'ın Başkan Yardımcısı John Couch, yanındaki heyetle Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ziyaret etti. 10.30'da başlayan görüşme, basına kapalı yapıldı. 

Gül’ün Apple heyetiyle yaptığı görüşmede gündeme gelen konulardan biri de cep telefonlarında F klavyeye yer verilmesiydi. Geçtiğimiz yıl yapılan görüşmelerin ardından Apple, Cumhurbaşkanı Gül’ün mobil cihazlardaki Türkçe karakter sıkıntısına eğilmişti. Şirket, kısa bir süre sonra iPhone’larda Türkçe karakterli Q, iPad tablet bilgisayarlarında ise F klavye uygulamasına geçmişti. Ancak iPad’lerdeki F klavyenin üç tuşunda hata yapılmıştı.





HABER

Gül: Türkiye büyük bir değerini kaybetti
22 Şubat 2013

Cumhurbaşkanı Gül: "Çok yönlü hizmetleriyle gönüllerde müstesna bir yer edinen Dr. Enver Ören'i her zaman sevgi ve saygıyla hatırlayacağız" 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Enver Ören'in çok yönlü hizmetleriyle gönüllerde müstesna bir yer edindiğini, her zaman sevgi ve saygıyla hatırlanacağını bildirdi. 

Cumhurbaşkanı Gül, Ören'in vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı. Mesajında, Ören'in vefatından derin üzüntü duyduğunu belirten Gül, şunları kaydetti: "Türk iş aleminin seçkin ismi Enver Ören, çeşitli sektörlerdeki faaliyetleriyle memleketimize hizmet yolunda büyük bir sevdayla çalışmış, kurduğu yayın kuruluşlarıyla basınımızın gelişmesine önemli katkılar sağlamıştır. Çok yönlü hizmetleriyle gönüllerde müstesna bir yer edinen Enver Ören'i her zaman sevgi ve saygıyla hatırlayacağız. Enver Ören'e Allah'tan rahmet, ailesine, İhlas Holding camiasına, sevenlerine, iş ve basın dünyamıza başsağlığı diliyorum."




HABER

Gül: Anayasayla ilgili maalesef tıkanıklık var
ntv 6 Mayıs 2013

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni anayasa çalışmalarına yönelik, "Bugünkü noktada, gördüğümüz kadarıyla tamamen yeniden yazılacak bir anayasayla ilgili bir tıkanıklık var maalesef" dedi.





HABER

Gül'den 'Sayıştay' uyarısı
Zaman 9 Mayıs 2013

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmî temaslarda bulunmak için gittiği Portekiz’de Türkiye’nin sıcak gündemini değerlendirdi. Sayıştay’la ilgili yapılacak yasal düzenleme üzerinde özellikle duran Gül, devletin ‘denetlenebilir’ olmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Devlet hesap vermeli: “Sayıştay konusu çok önemli. Hükümetteyken de çok katkım oldu, yasanın çıkmasına çok önem verdim. Modern devlet, hesap verebilen, kamunun tek kuruşuyla bile yapılan harcamanın denetlenebildiği devlettir. Bu, devletin temel ilkesi. Son yasa reform niteliğindeydi, güvenlik birimlerinin bütçeleri denetlenmezdi. Bu yasa ile bir kuruş kamu parası nereye harcanıyorsa, polis, istihbarat, silahlı kuvvetler dahil artık denetlenebiliyor. Kamu harcamalarının denetlenemeyen bir alanı kalmadı. Bunu Meclis yapıyor. Bu çok önemli. Tabii gizlilik taşıyan konular var, silah ve benzeri. Ama bunlar da denetlenmek şartı ile kuralları var.”

Sayıştay’ın fonksiyonu zedelenmemeli: “Sa-yıştay’ın önemi tam anlaşılamadı. 150’nci kuruluş yılında gittim özellikle baktım konuşmalara. Sayıştay’dan bir kişi dahi bundan bahsetmedi. Kürsüden hayretler içinde kaldığımı söyledim. En büyük reform yasası dedim. Çeşitli uygulamalardan kaynaklanan problemler olabilir, işleri çok tıkayan, bürokratik süreci çok artıran düzenlemeler varsa onları bilmiyorum; bunlar değiştirilebilir yeni düzenlemeye ihtiyaç varsa yapılabilir ama hiçbiri Sayıtaş’ın temel fonksiyonunu zedelememeli. Sayıştay’ın fonksiyonlarını daraltmak olmaz. Bu dengelere iyi bakmak lazım. Sayıştay denetleyici olmalı, engelleyici olmamalı; aksi takdirde yürütmenin elini kolunu bağlar.”




HABER

Demokrasi sadece seçim değildir
4 Haziran 2013

Taksim Gezi Parkı’nda başlayıp Türkiye’nin farklı illerine yayılan eylemlerin altıncı gününde Cumhurbaşkanı Gül, sağduyu çağrısıyla devreye girdi. Gül, ‘Mesajların hepsi alınmıştır. Muhakkak ki gereği de yapılacaktır’ dedi.

“Bu çerçeve içerisinde ‘demokrasiler’ dediğimizde, demokrasilerle tabii ki seçimlerle halkın iradesi ile her şey ortaya çıkar. Ama ‘demokrasi’ demek ‘sadece seçim’ demek de değildir. Seçimlerin dışında da farklı görüşler, farklı durumlar, itirazlar varsa bunların da çeşitli yollarla dile getirilmesinden daha tabii de bir şey olamaz. Barışçı gösteriler de tabii ki bunun bir parçasıdır. Bu anlamda son günlerdeki gelişmeleri bu çerçeve içerisinde görüyorum. Açıklıkla söylemek istiyorum ki, iyi niyetli olarak verilen mesajların da alındığının bilinmesini isterim. İyi niyetli olarak verilen mesajların hepsi alınmıştır. Bunların muhakkakki günü geldiğinde gereği de yapılacaktır.”





HABER

Gül: Sokaklar serbest bırakılmalı
ntv 6 Haziran 2013

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gezi Parkı protestolarıyla ilgili değerlendirmesinde bu ifadeyi kullandı. 

Abdullah Gül'ün Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde bir açıklama yapıldı. 

Açıklamada Gül'ün "Sokaklar serbest bırakılmalı" ifadesine yer verildi. 

Twitter ve sosyal medyayı çok kullanan biri olarak bu alanlarda yalan, kışkırtıcı ifadeler, küfür ve hakaret kullanılmaması gerektiğini anlatan Gül, bunları yapanların suç işlediğini hatırlattı. 

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'deki tartışmaların uygun platformlara taşınması ve sokakların serbest bırakılması gerektiğini anlatırken, bu konuda Türkiye Barolar Birliğinin telkinlerinin de etkin olacağını söyledi.





HABER

Cumhurbaşkanı'na yine kulak ameliyatı
10 Temmuz 2013

Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sağlık durumuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Köşk'ün internet sitesinden yapılan açıklama şöyle:
"Sayın Cumhurbaşkanımız, kulak rahatsızlığının tedavisi için geçen haftasonu bir operasyon geçirmiş ve bir gece hastanede kalmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın sağlık durumu iyi olup, İstanbul Tarabya Köşkü'nde çalışmalarını sürdürmektedir."




HABER

Abdullah Gül Müzesi Kayseri'de açılacak
Zaman 8 Kasım 2013

Amerika ve Avrupa ülkelerinde devlet başkanları için inşa edilen müze geleneği Türkiye’ye taşınıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün hayatının anlatılacağı ve eşyalarının sergileneceği müzenin kurulması için memleketi Kayseri’de çalışmalara başlandı.





HABER

Kırgızistan'dan Gül'e devlet nişanı 
9 Eylül 2014

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Kırgız-Türk işbirliğinin derinleşmesine ve iki halk arasında dostluğun güçlendirilmesine yaptığı katkılarından dolayı" Kırgızistan Danaker Devlet Nişanı'na layık görüldü.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Danaker Devlet Nişanı verilmesini öngören kararı imzaladığı bildirildi.

Açıklamaya göre, Atambayev, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı görevinde bulunduğu süre boyunca Kırgızistan ile Türkiye arasındaki işbirliğinin her alanda derinleşerek ve güçlenerek yeni stratejik seviyeye çıktığını bildirdi

İki ülke arasında çok sıcak ve özel ilişkilerin geliştirildiğine dikkati çeken Atambayev, Kırgız-Türk ilişkilerinin ruhuna ve içeriğine doğrudan etkisi olan ortak kültürel, dilsel ve tarihsel kökleri olan iki halkın her zaman birbirine yardım elini uzattığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Atambayev, Gül'ün, Türk Dili Konuşan Ülkeler Konseyi çerçevesinde Türk halkları arasındaki bağları güçlendirmede kişisel katkısına da işaret etti. "Karşılıklı ziyaretler ve görüşmeler sonucunda, Kırgızistan ve Türkiye arasındaki ilişkiler kesinlikle bir ivme kazanmıştır" ifadesini kullanan Atambayev, Abdullah Gül'e, iki kardeş ülke arasındaki ikili işbirliğinin güçlendirilmesi için yaptığı büyük katkıdan dolayı teşekkür etti.

Ülkedeki olumlu değişikliklerine büyük ilgi ile yaklaşan Gül'ün, Kırgızistan'ın dostu olarak bilindiğini kaydeden Atambayev, kendisine uzun ömür, sağlık ve mutluluk diledi.

DANAKER ÖDÜLÜ
Danaker Devlet Nişanı, cumhurbaşkanı tarafından 1999 yılından bu yana halklar arasında barış, dostluk ve işbirliğinin geliştirilmesine önemli katkısı olan devlet adamlarına veriliyor. Kırgızistan'da 2010'da iktidar değişikliğinin ardından Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, Kırgızistan halkına ve devletine katkılardan dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Şubat 2011'de Danaker Devlet Nişanı takdim etmişti.

Ülkenin 4. Cumhurbaşkanı Atambayev de Bişkek ve Moskova'da Kırgız Manas Destanı'ndaki Manas kahramanın heykelinin hazırlanmasında ve ulaştırılmasında katkısı olan Rusya Federasyonu Gümrük Hizmetleri Başkanı ve Kırgız Rus Hükümetlerarası Komisyonu Eşbaşkanı Andrey Belyaninov'a Eylül 2012'de Danaker Devlet Nişanı'na layık görmüştü.




HABER

Gül'ün mezarı Kayseri'de olacak
25 Eylül 2014

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ölümü halinde Kayseri’ye gömülmek istediğini, bu nedenle kendisi için şehir mezarlığının girişinde devlet mezarlığı hazırlanacağını söyledi.





HABER

Abdullah Gül Londra'ya gitti
Hürriyet 20 Kasım 2014

11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görevini bıraktıktan sonra ilk yurt dışı seyahatini bugün İstanbul’dan Londra’ya yaptı.

Abdullah Gül, Türk Hava Yolları’nın (THY), TK-1985 sefer sayılı tarifeli seferiyle saat 13.00’de Londra’ya giderken Atatürk Havalimanı’nda VIP Salonu yanında yeni yapılan ve Başbakan'ın kullandığı salondan uğurlandı.

Gül'ün, Londra'dan Kanada'ya geçerek yarın başlayacak Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu'na katılacağı öğrenildi.





HABER

Abdullah Gül aktif siyasette yok
13 Mart 2015

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Ankara'dan ayrılırken ne söyledimse hala aynı fikirdeyim aktif siyasete dönmek gibi bir düşüncem yok" dedi.

İstanbul'da cuma namazı çıkışı soruları yanıtlayan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, milletvekili adayı olup olmayacağı ile ilgili konuşulanların kendisi dışında geliştiğini, aktif siyaset dönmek gibi bir niyetinin olmadığını söyledi.




HABER

İNGİLİZLER, BAŞBAKAN OLARAK ABDULLAH GÜL'Ü ÖNERDİ
12 Haziran 2015

İngiliz Economist dergisi, son sayısında Abdullah Gül'ün mükümmel bir Başbakan adayı olabileceğini yazdı.

İngiliz Economist dergisi, son sayısında başyazılarından birini Türkiye'deki genel seçime ayırdı. Dergi, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ise mükemmel bir Başbakan adayı olabileceğini yazdı.

"Seçmenler otoriter bir lidere 'Hayır' dedi" yorumu yapılan Economist'in başyazısı şu satırlarla başlıyor:

"Yüzde 40'tan fazla oy almış birisinin kendisini mağlup hissetmesi nadir görülür. Ancak Türkiye'de 7 Haziran'da yapılan genel seçimin ardından AKP ile onun karizmatik ve endişe verici otokratik kurucusu Recep Tayyip Erdoğan için durum tam da bu."

Dergi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın devletin başı olarak partiler üstü konumlanması gerekirken, Ak Parti'nin anayasayı değiştirecek bir çoğunluk elde etmesi için kampanya yürüttüğünü belirtiyor.

AK Parti oylarının yüzde 50'den yüzde 40,9'a gerilediğini ve partinin Meclis'teki çoğunluğunu kaybettiğini hatırlatan Economist'teki yazı şöyle devam ediyor:

"Türkler açık bir şekilde Sayın Erdoğan'ın daha güçlü bir Başkan olma istediğini reddetti. Türklerin çoğu artık Erdoğan'ın mezhepçi Sünni üslubunu, muhalefete karşı hoşgörüsüz tavrını sevmiyor. Sayın Erdoğan'ın 12 yıllık iktidarı sonrası onun yönetimi ile özdeşleşen yolsuzluklardan da rahatsız."

Economist, yeni hükümet ile ilgili olarak büyük bir belirsizliğe yol açmış olmasına karşın, seçimin sonucundan memnun.

Zira dergiye göre Erdoğan seçmeni, icra yetkisi daha güçlü bir Başkan olmasına ikna etseydi, Türk demokrasisinin geleceği riske girecekti.




HABER

Abdullah Gül'ün babası vefat etti
7 Mayıs 2017

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün babası 91 yaşındaki Ahmet Hamdi Gül, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Rahatsızlığı nedeniyle bir süredir tedavi gören 91 yaşındaki Gül, akşam saatlerinde Acıbadem Kayseri Hastanesinde yaşamını yitirdi.