Tuna Baltacıoğlu
yazar, çevirmen, spor adamı


Altınyurt Spor Kulübü Eski Başkanı



1924 yılında İstanbul'da doğdu. 1944 yılında Robert Kolej'i bitirdi.

1942-1945 yılları arasında Yeni Adam'da öyküleri, karikatürleri ve çeşitli yazıları yayınlandı. 1949-1950 yıllarında Son Posta gazetesinde muhabirlik ve yazarlık yaptı. Aylık Ansiklopedi'nin yazı kadrosunda yer aldı. Bir yıl süre Mersin'de yayınlanan Akın gazetesinde köşe yazıları yazdı.

1946'da Memet Fuat'la birlikte Aşk ve Sümüklüböcek adlı öykü kitabını yayınladı. Ayrıca Maxim La Roux'dan Satranç Nasıl Oynanır ve Somerset Maugham'dan Villada Bir Gece adlı kitapları Türkçeye çevirdi.

1950'de Memet Fuat, Oktay Verel ve İlhami Bekir Tez'le birlikte Kitaplar dergisini ve yine Memet Fuat'la birlikte Kısa Hikaye Cep Kitapları'nı yayınladı.

1951-1952 yıllarında askerlik görevini yedek subay tercüman olarak Kore'de yaptı.

1952-1956 yılları arasında Salim Şengil'in Seçilmiş Hikayeler dergisinde öyküleri yayınlandı.

1959 yılında Altınyurt Spor Kulübü'nü kurdu. İlk yedi yıl kulübün yönetim kurulunda genel sekreterlik görevi yaptı. Sonra otuz yıl da başkan olarak görevini sürdürdü.

1978 yılında Tekin Artemel'in kapak resmini çizdiği Bilinmeyen Yolları ve Yöreleriyle Yugoslavya adlı gezi kitabını yayınladı. 1991-1996 yıllarında Cumhuriyet gazetesinde çağdaş eğitim konusunda yazıları çıktı. Tarih Vakfı’nın yayınladığı 8 ciltlik Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi'nin yazarları arasında yer aldı.

1996'da Peva Yayınları arasında iki kitabı birden yayınlandı: Çağdaş Eğitim Üzerine ve İnsanlarımız (öyküler). Son kitabı Altınyurt 40 Yılın Öyküsü'dür.

ESERLERİ:

Aşk ve Sümüklüböcek (Memet Fuat'la birlikte)
Yeni Adam Günleri
Çağdaş Eğitim Üzerine ve İnsanlarımız (öyküler)
Altınyurt 40 Yılın Öyküsü
Bilinmeyen Yolları ve Yöreleriyle Yugoslavya
Savaş İçinde Barış (Kore Savaşı Anıları)




ESER-AYRINTI

Savaş İçinde Barış
Kore Savaşı Anıları
Tuna Baltacıoğlu
Yapı Kredi Yayınları

Demokrasi tarihimizin ilk sayfası, Kore Savaşı'yla açıldı. Henüz Galiçya'nın, Sarıkamış'ın, Kanal'ın hatıraları tazeliğini korurken, radyoları başındaki Türkinsanı Pusan, Suvan ve Kumhva'dan gelen kahramanlık haberlerini dinliyordu. Kunuri cehenneminden sağ çıkanlar, Türkiye Cumhuriyeti'ni cesaretve özverileriyle NATO şemsiyesi altındaki "medeni dünya"ya taşıdılar.

Demokrat Parti hükümeti, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Türkiye'ye yönelik Sovyet tehdidine karşı, NATO'ya girebilmek için 25 Temmuz 1950'de Kore'ye asker gönderme kararı aldı. Yakın tarihimizde Kore Savaşı olarak bilinen bu Uzakdoğu serüveninden geriye ise, Türkiye'nin Batı dünyasıyla kurduğu siyasi ittifak ile 721 şehit, 2147 yaralı, 234 tutsak, 175 kayıp kaldı.

Tuna Baltacıoğlu, Kore Savaşı'na katılan Türk birliğinde görevliydi. Savaşın tam ortasındaki bu genç edebiyatçı, cesaret ve kahramanlık kadar korku ve çaresizliğin de tanığı oldu. İnsanoğlunun savaşta bile kaybetmediği en büyük erdemi, sevgi ve şefkati anılarında zarif bir ironinin merceğinden bize yansıtmakta. Savaş İçinde Barış, Kore gerçeğinin öteki yüzüdür.



www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)