Refii Cevat Ulunay ( 1890)- (4.11.1968)
gazeteci, yazar


'Yüzellilikler'den



1890 yılında Şam’da doğdu. Gazeteciliğe, Galatasaray Lisesi’ni bitirdiği yıl başladı (1909). Tanin ve İkdam’da çalıştı. 1912 yılında İstanbul’da Alemdar gazetesini çıkardı.

1914-1918 arasında siyasi nedenlerle Sinop, Çorum ve Konya’da sürgün yaşadı. Dönüşünde yeniden çıkarmaya başladığı Alemdar’da Kurtuluş Savaşı’nın karşısında yer aldı.

1922 yılında 'Yüzellilikler' listesine alınarak yurtdışına sürüldü. 1938 yılında af çıkınca yurda döndü. Önce Yeni Sabah’ta, 1953’ten sonra da Milliyet’te yazarlık yaptı. Sohbet tadındaki köşe yazılarında, özellikle dili arılaştırma çabalarına karşı çıktı. Tiyatro eleştirileri yazdı.

4 Kasım 1968 tarihinde İstanbul’da vefat etti. Vasiyeti gereği, Konya’da Mevlana Türbesi’nin karşısındaki Üçler Mezarlığı’na gömüldü.

ESERLERİ:

Köle (1945), Enkaz Arasında (1945), Sayılı Fırtınalar (1958), Dağlar Kıralı (1963) gibi romanlar ve İhtişam Diyarı Hindistan (1962) adlı bir gezi kitabı bıraktı.




ESER-AYRINTI

Refii Cevat'ın Sürgün Hatıraları
Menfalar / Menfiler
Arma Yayınları / Tarih-Anı Dizisi

Mahmut Şevket Paşa Suikastı sonrasında, iktidardaki İttihat Terakki şeflerinin muhalefeti sindirmeharekatı sırasında gözaltına alınıp, ardından Sinop'a, oradan da Çankırı'ya sürgüne gönderilen Refii Cevat'ın Sinop sürgün hatıraları....

Dönemin önemli gazetecilerinden biri olan Refii Cevat, hatıratında imparatorluğun son günlerine ilişkin gözlemlerini bellibaşlı siyasal olaylar
çevresinde ironik bir dille anlatıyor ve bize unutulmaz portreler çiziyor.

Yazar, ince esprileriyle dokunmuş eserinde, dönemin ünlü muhalifleri yanında, sıradan adli suçluların da yeraldığı sürgün hayatının, zaman zaman dramatik, zaman zaman trajikomik tablolarını önümüze seriyor.



www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)