Abdülkadir Kemali Öğütçü
avukat, gazeteci, siyaset adamı


Ahali Fırkası Kurucusu


Orhan Kemal'in Babası


Abdülkadir Kemali Bey



1889 yılında Adana'da doğdu. Bir süre subaylık yaptı. Bolu'dan Heyet-i Temsiliye üyesi seçildi. 25 Kasım 1920'de Pozantı İstiklal Mahkemesi Başkanı olarak görev yaptı.

İlk Büyük Millet Meclisi'nde (1920-1923) Kastamonu Mebusu yapıldı. 1 Kasım 1920 tarihinde mecliste Atatürk'ün yokluğunda seçildiği Adalet Bakanlığından üç gün sonra baskıyla istifa ettirildi. 1923 yılında milletvekilliği sona erdi.

Adana'da avukatlık yaptı. 24 Eylül 1930'da Ahali Cumhuriyet Fırkası'nı kurdu. Ahali gazetesini çıkartarak muhalefet yaptı. Toksöz gazetesini yayınladı. Partisi kapatıldı.

Tutuklanacağını haber alınca İstiklal Mahkemeleri'nde yargılanmamak için 24 Aralık 1930'da Suriye'ye kaçtı. Beyrut'a yerleşerek lokanta işletti. 1939'da afla yurda döndükten sonra avukatlık, yargıçlık yaptı.

21 Temmuz 1949 tarihinde Ankara'da öldü.

ESERİ:

Orhan Kemal'in Babası Abdülkadir Kemali Bey'in Anıları

Yazar: Işık Öğütçü
Everest Yayınları - Anı Dizisi
İnce Kapak
ISBN: 9789752895843
Sayfa Sayısı: 315
Baskı Yılı: 2009
Dili: Türkçe
Yayınevi: Everest Yayınları
İlk Baskı Yılı : 2009
Sayfa Sayısı : 315
Dil : Türkçe

Coğrafyaların değiştiği, tarihin yeni bir bakışla yeniden yazıldığı dönemlerin öyküleri yüklü olur. Abdülkadir Kemali Bey'in 19. yüzyılın sonlarında Osmaniye'de başlayan hayat hikâyesi de bize söyleyecek çok sözü olan anlatılardan biri. Bir imparatorluğun çözülüşünden yeni bir devletin doğuşuna varana dek son derece önemli tanıklıklar içeren bu hayat hikâyesi, çağımız insanına geçmişe daha geniş bir perspektifle bakma imkânı sunuyor.

Tüm eserlerini yayımlamakta olduğumuz değerli yazar Orhan Kemal'in de babası olan Abdülkadir Kemali Bey'in anıları torunu Işık Öğütçü tarafından yayına hazırlandı. Dedesinin dilini günümüz okurlarıyla daha kolay bir iletişim kurabilmesi amacıyla sadeleştiren Öğütçü, hatıratın metnine büyük bir titizlikle sadık kalmaya özen gösterdi.

Abdülkadir Kemali Bey'in anılarının bugünün okurlarına ve tarih meraklılarına söyleyecek çok sözü olduğundan eminiz.





www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)