Tuna Akçay
fotoğraf sanatçısı, akademisyen



21 Eylül 1981 tarihinde Çanakkale/Küçükkuyu doğdu. Babasının Türk Silahlı Kuvvetler mensubu olması nedeniyle sırasıyla; Çanakkale-Küçükkuyu, Sivas-Altınyayla, Isparta, Hakkari-Çukurca, İzmir, Adana, Elazığ, Bilecik-Söğüt’te yaşadı. Sivas’ın Altınyayla köyünde öğrenimine başladı. İlkokulu Isparta Ülkü İlkokulu'nda tamamladı. Ortaokulu ise üç farklı okulda okuyup, Adana Sıktı Kulak İlköğretim okulu'nda bitirdi. Liseye Adana Şehit Temel Cingöz Lisesi'nde başladı. Elazığ Korgeneral Hulusi Sayın Lisesi'nde orta öğrenimini sonlandırdı.

2000 yılında Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nü kazandı. Bir yıl Almanca hazırlık okudu. Dört yılda lisans dönemini bitirdi. Üniversite yıllarında ülkemizin önemli antik kentlerine arkeolojik geziler organize etti. Ayrıca ülkenin birçok yerinde gerçekleştirilen çeşitli kazı ve yüzey araştırmalarına katılarak mesleki anlamda bilgisini geliştirdi. Bu araştırmalar kazılar sırasında arkeoloji fotoğrafçılığı hakkında fikirler, çalışmalar üretmeye başladı.

Özellikle 2001 yılından beri Prof. Dr. Emel Erten başkanlığında yapılan Olba Arkeolojik Yüzey Araştırmasında binlerce kareden oluşan araştırma arşivini oluşturdu. 2005 yılında Arkeologlar Derneği Mersin Şubesinde kurucu üyesi olarak yönetim kurulu başkan yardımcılığı görevini üstlendi. Daha sonra ilk seçimde başkanlığa seçilerek Mersin’de arkeolojik tahribatı önlemek ve arkeologların özlük haklarını korumak için çeşitli çalışmalarda bulundu. Arkeolojinin tanıtımı, korunması ve kültürel bilgilendirmenin sağlanmasını amaçlayan projelerde koordinatörlükler yaptı. Bu konu ile ilgili çeşitli gazetelerde ve yayın organlarında basın bildirileri, köşe yazıları yayınladı. Arkeologlar Derneği Mersin Şubesi’nin 2008 yılında düzenlenen II. Olağan Genel Kurul Toplantısında tekrar başkanlığa seçildi.

2005 yılında Mersin Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalında yüksek lisansına başladı. 2008 Ocak ayında da “Olba Mezarları” başlıklı master tezini vererek M.A. unvanını almaya hak kazandı. Bir adet uluslararası bilimsel makalesi ve çeşitli popüler dergilerde onun üzerinde yazıları da yayınlanır.

2009 yılında Köln Üniversitesi'nde doktora eğitimi almaya hak kazandı. Prof. Dr. Dietrich Boschung danışmanlığında -Olba'daki Kült Alanları - Die Kultbezirke in Olba- baslıklı tezini yazmaya başladı. 2009 Ekim ayından 2011 Haziran ayına kadar Almanya'nın Köln kentinde yaşadı. Daha sonra Prof. Dr. Emel Erten Danışmanlığında doktora eğitimine Gazi üniversitesi'nde devam etmektedir. 2009 yılında Uzuncaburç (Mersin) Belediye başkanına danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

2001 yılından beri fotoğraf sanatı ile ilgilenmektedir. Fotoğraf çalışmaları, mekansal portre, yaşam, estetik arkeoloji fotoğrafçılığı üzerinedir.




HABER

Kazan'da "Anadolu Sevdası" Rüzgarı
12 Şubat 2016

Tataristan’ın başkenti Kazan’da açılan Türk fotoğraf sanatçısı Tuna Akçay’ın ‘Anadolu Sevdası’ isimli sergisine katılım yoğundu. Akçay “Sanat her zor anda kapıları açan bir anahtardır. Biz de samimiyetimizi, kültürel zenginliklerimizi sanatımızla aktarmaya çalışıyoruz. Sanatımızı gönül coğrafyamız Tataristan’ a taşıdık” dedi.

Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan’ın başkenti Kazan’da açılan Türk fotoğraf sanatçısı Tuna Akçay’ın ‘Anadolu Sevdası’ isimli sergisine gösterilen ilgi de bu umudu tazeledi.

Türkiye’nin Kazan Başkonsolosluğu binasında Perşembe akşamı yapılan sergi açılışında, ev sahibi Başkonsolos Turhan Dilmaç’ın yanı sıra çok sayıda Tatar, Rus ve Türk sanatsever hazır bulundu.
Sergi açılışında Sputnik muhabiri Fuad Seferov’un sorularını yanıtlayan fotoğraf sanatçısı Akçay “Sanat her zor anda kapıları açan bir anahtardır. Biz de samimiyetimizi, kültürel zenginliklerimizi sanatımızla aktarmaya çalışıyoruz. Bu zorlu süreçte asıl gerçeğin politika değil, insan samimiyeti, halkları oluşturan insanların muhabbeti olduğunu unutturmamak için sanatımızı gönül coğrafyamız Tataristan’a taşıdık” dedi.

Akçay, “Yoğun bir Türk nüfusunun yaşadığı Rusya’ya Anadolu’nun kardeşliğini getirdik. Sanatın politikası olmaz, sanat politikaya alet de olmaz. Siyasi kopukluklar her zaman olabilir ama bizi insan yapan değerlerimizi, kültürümüzü insanlardan esirgemek hiç doğru olmaz. Bu nedenle Anadolu Sevdası başlıklı sergimizi Tataristan’a taşıdık. Savaşı değil; barış, kardeşlik ve huzur isteğimizi sanatımızla haykırdık” diye konuştu.

“Anadolu Sevdası” isimli sergisi Kazan’daki Türk Başkonsolosluğu sergi salonunda 3 Mart’a kadar mesai günlerinde saat 14.00-17.00 arası gezilebilecek.






www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)