|
Kara Murat
asker, akıncı
Kara Murat'ın öyküsü, 1462 yılında Eflak Voyvodası Vilad'ın Türklere uyguladığı işkenceyle öldürme politikasıyla başladı. Eflak'a giden Hamza Paşa komutasındaki akıncıların tuzağa düşürülüp esir edilmeleriyle olay gelişti.
Esirlerin çoğunun başını kestiren Voyvoda Vilad, binbir işkenceyle hepsini öldürttü. Sağlam kalan akıncı Selim ve kardeşi Kara Murat'ı ise korkunç bir son beklemekteydi.
Ağabeyinin şişe geçirilmesini tüyleri ürpererek izleyen Kara Murat, onun ateş üzerinde yanmaması için çevirme görevine mecbur bırakıldı. O andan sonra gözlerinin önünde yanan ağabeyinin ve diğer Türklerin intikamının peşine düştü.
Kara Murat, beş yıl sonra kara yağız, ince bıyıklı, uzun boylu, kılıç kullanmada becerikli, savaş stratejilerine kafası çalışan yiğit bir akıncı olup çıktı.
Bu arada Voyvoda Vilad, genç ve güzel Angela'nın ailesini ölümle tehdit ederek onu kendisine metres yaptı.
Angela ile Kara Murat arasında abisi Selim'in öldürüldüğü gün bir aşk başladı.
Kara Murat'ın Özellikleri
Kara Murat, daha sonra Fatih Sultan Mehmet'e Vilad'ın kesik kafasını sunacaktır.
Kara Murat'ın Fatih Sultan Mehmet ve veziri Mahmut Paşa gibi pek çok kişi ile ilişkileri vardır.
Fatih, yanında kalsa çoktan paşa yapmaya gönüllü olduğu Kara Murat'ı bir yere sabitleyememiştir.
Kara Murat'ın aklı fikri yeni yerler ve yeni görevlerdedir. Yeri geldiğinde vahşet manzaralarından bıkan Kara Murat, tam herşeyi ardında bırakma kararı verdiğinde yengesinin ve bebeğinin zalimce öldürülüşüne tanık olur.
Hem isyankar hem de sonradan ayrılmaz arkadaşı olacak Durakoğlu adlı yiğit kurtarmasa ölecek dereceye gelmiştir.
Kara Murat'ın yiğitliği Fatih'i çok etkilemiştir. Padişahın verdiği bir hükme katılmayarak, hatta hata yaptığını düşündüğünü söyleyip onun hizmetinden ayrıldığını huzurunda açıklayacak kadar cesurdur.
Kara Murat; Voyvoda Vilad, sağ kolunun dirsekten aşağısına tırtıklı bir bıçak takılı olan iri yarı zenci Şandi, Vilad'ın oğlu Leonard, Stefanos, zalim Kont Labatan, Prenses Leonore gibi düşman ve hasımlarla mücedele vermiştir.
Ayrıca canını kurtardığı için ona at seyisi olarak hizmet verme isteğindeki eski bir bey olan Mihail, önce azılı düşmanıyken sonradan dostu olan cellat Popescu, şişman Mavro, bir macerasında ortaya çıkan küçük kardeşi Mustafa ve karısı Gülser, Durakoğlu, Astor, Ulaş Bey, ona çılgıncasına aşık olan dişi korsan Maria gibi, yanından ayrılmaz can yoldaşları vardır.
Kara Murat Midilli, Eflak, Bizans, Trabzon, Zigetvar, Venedik, İşkodra, Çin, Hindistan, Afrika'da bulunmuştur.
HAKKINDA YAZILANLAR
Kara Murat Yazarları
Kara Murat; Bekir Büyükarkın ve M.Turhan Tan'ın romanlarında tarihi bir kişilik olarak aktarılmıştır.
M.Turhan Tan'ın romanında Fatih Sultan Mehmet zamanında Kazıklı Voyvoda ya elçi olarak giden Akıncı Selim'in kardeşidir. Ağabeyinin ölümüne sebep olan Kara Murat intikam almaya yemin eder.
Akıncı ocağına girer. Abisi sarhoş olduğu için yakalanan Kara Murat içki almaz. Evlenmek için Türk ve Müslüman birini seçer. Bir süre sonra Kara Murat Kazıklı Voyvoda'dan intikamını alır.
Bekir Büyükarkın'ın 'Son Akın' isimli romanında kahramanın adı Kara Murat'tır. Babasını bilmeyen Kara Murat annesine hakaret eden kahyayı öldürüp annesi Hatçe'yi ve sevdiği Ayşegül'ü bırakıp çiftlikten kaçar. Yolda akıncılara rastlar. Başından geçenleri dinleyen akıncı beyi Koca Memil, Kara Murat'ı yanına alır.
Koca Memil, aslında Kara Murat'ın hiç bilmediği babasıdır. Yıllar önce son akınına çıkan Kara Memil esir düşer. Esaretten kurtulunca tüm aramalarına rağmen eşi ve çocuğunu bulamamıştır. Son Akın 1620 li yılları eksen alan bir romandır. Bu tarih akıncı ocağının yok olma tarihidir.
KARA MURAT ÇİZGİ ROMANININ DOĞUŞU
Rahmi Muratoğlu takma adını kullanan gazeteci ve yazar Rahmi Turan ile çizgiroman ressam Abdullah Turhan tarafından yaratılan tarihi bir kahraman olarak Kara Murat, ilk kez 1971 yılında Günaydın Gazetesi sayfalarından okuyucuyla buluşmuştur.
Ayrıca 3 Ocak 1974 tarihinden itibaren Haldun Simavi'nin sahibi olduğu yayın kuruluşu tarafından haftalık olarak yayınlanmaya başlayan Kara Murat çizgiroman serisi ise, yayın tarihimizin en uzun soluklu haftalık çizgiroman dergilerinden biri olmuştur.
946 hafta boyunca devam eden bir koleksiyona sahiptir.
Bir akıncı beyi olan ve Fatih'in Fedaisi Kara Murat olarak da anılan kahraman, Osmanlı İmparatoru Fatih Sultan Mehmet döneminde geçen maceralarında iyilerin yanında kötülerin karşısında yer almıştır.
Kara Murat, 1974'den itibaren dergi formatında yayına başladıktan sonra yaratıcısı Turhan'ın dışında Yücel Koksal gibi üretken ressamlar bu haftalık yayına kapak çizmiştir. Haftalık yayının hakları 1988 yılından itibaren Veb Ofset İleri Matbaacılık A.Ş.'den satın alan Bilka Yayınevi sahibi Samet Koçyiğit'in eline geçmiş, tekrarlanan maceralardan sonra 11 Mart 1992 tarihli 946. sayısında serinin basımını noktalamıştır. Kasım 1991'den itibaren son yayınlanan sayıları ayrıca ciltienerek piyasaya yeniden sürülmüş ve Şubat 1992'den sonra Tarkan dergisiyle birleştirmiş, aynı yılın Haziran ayındaki 15. sayısıyla birlikte okurlarına tamamen veda etmiştir. Ayrıca 554. sayıdan sonraki kapaklarda kahramanın yaratıcılarından biri olan yazar Rahmi Turan'ın takma adı yerine kendi adı yazılmaya başlamıştır.
1980 yılından sonraki Kara Murat maceralarında Turhan'ın çizgi stili desen ve arka fona daha fazla ağırlık veren bir kıvama kavuşmuş, daha rahat atılan firça darbeleriyle çizdiği figürlerde aksiyon temposunu artırmıştır.
Kara Murat Sinemada
Fatih’in Fedaisi Kara Murat; Hürriyet, Günaydın gibi gazetelerin yayın yönetmenliğini yapmış Rahmi Turan’ın yarattığı bir çizgiroman kahramanıdır.
Yapımcı Türker İnanoğlu sinemaya uygun olduğunu görerek çizgiromanın yayın hakkını satın aldı ve başrolü Cüneyt Arkın’a verdi.
Filmin kadın başrolünde ise Saklambaç gazetesinin düzenlediği güzellik yarışmasında birinci olan kızın oynayacağını açıkladı. Ki o yıl güzellik tacını Hale Soygazi giydi.
Kara Murat: Fatih’in Fedaisi adı verilen film, 1972 yılında, Topkapı Sarayı, Yedikule Zindanları, Rumelihisarı, Yıldız Sarayı gibi tarihi mekanlarda çekildi ve vizyona girdiğinde büyük ilgi gördü.
Sonraki 5 yıl boyunca her sene bir Kara Murat filmi çekildi. Başrolü Cüneyt Arkın ve Saklambaç’ın o yılki kraliçesi oynadı.
1973 yılında çekilen Kara Murat: Fatih’in Fermanı filminde Meral Orhonsoy, 1974 yapımı Kara Murat: Ölüm Emri’nde Melek Ayberk, 1975’te çekilen ‘da Başak Doğu, 1976 yapımı Kara Murat Şeyh Gaffar’a Karşı’da Seren Erdem kadın başrol oyuncusu olarak yer aldı.
Saklambaç güzeli geleneği, 1976 yılında çekilen Kara Murat: Denizler Hakimi filminde bozuldu. Filmde Cüneyt Arkın ile beraber Sevda Karaca rol aldı.
Seri, 1977 tarihli Kara Murat – Devler Savaşıyor filmi ile noktalandı. Finalde Kara Murat’a eşlik eden güzel kadın ise Canan Perver oldu.
HABER
Kara Murat filmi vizyonda
Vizyon Tarihi: 16 Ocak 2015
Süre: 1 saat 51 dakika
Yönetmen: Aytekin Birkon
Oyuncular: Fatih Usta, Bahadır Sarı, Nezih Işitan
Tür: Tarihi , Aksiyon , Dram
Ülke: Türkiye
Korkusuz, genç ve gözü pek bir akıncı beyi olan Kara Murat, Osmanlı ve Bizans İmparatorlukları arasında Sırbistan'da yaşanan savaşta, Bizans askerlerinin arasına tek başına girip, çatışmaların kaderini belirleyebilen bir savaşçıdır. Osmanlı sınırlarını koruyarak ve savaşta elde ettiği başarılarla cesaretini bir kez daha kanıtlayan Kara Murat, Bizansı'ın da dikkatini çeker. Ülkesini, halkını, Osmanlı İmparatorluğu'nu ve de ailesini korumak için canını ortaya koyar. Fakat Sultan Murat'ın kardeşi olan Orhan Çelebi'nin tek hedefi tahta geçmektir. Öte yandan Sultan Murat'ın padişahlığı genç ve cesur oğlu Sultan Mehmet'e bırakır. Sultan Mehmet'in gençliğinden cesaret alanlar durumu fırsat bilip, kumpas kurarlar.
Daha önce Yeşilçam sinemamızda 1966 ve 1972 yıllarında iki ayrı versiyonla çekilen Fatih Fedaisi filmleri Cüneyt Arkın ve Kartal Tibet'in canlandırdığı Kara Murat karakteri ile efsaneleşmişti. Tarihi dönem filmlerinin yeniden popüler olduğu günümüzde Fatih Fedaisi Kara Murat yeniden türün seyircisiyle buluşuyor. Es Yapım tarafından hayata geçirilen filmin yönetmenliğini Aytekin Birkon üstlenirken, senaryo da yönetmenle birlikte Fatih Usta'ya ait. Filmin oyuncu kadrosunda ise Fatih Usta'nın yanı sıra Bahadır Sarı, Nezih Işitan, Ömer Faruk Hakeri, Kaan Erkam, Cem Baza, Şükran Çağman, Şendoğan Öksüz ve güzel oyuncular Nefise Karatay ile Ceyda Tepeliler yer alıyor.
www.biyografi.net (Binlerce Biyografi) |
|
|
|