Erhan Güleryüz
şarkıcı, besteci, sinema oyuncusu



1966 yıllarında İstanbul'da doğdu. İlkokul ve liseyi Büyükçekmece'de okudu. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun oldu. İlk albümü güller açtı 1992 yılında çıktı.

1996 yılında Cemil Özeren, Can Güney, Alper Çakır, Ayhan Öztoplu ve Murathan Araz birlikte Grup Ayna'yı kurdu.

2007 yılında Dünya Radyo'da 'Ayna' adlı bir program yaptı. 2011 yılında TRT FM'de yayınlanan 'Söz-Müzik: Erhan Güleryüz' isimli bir program sundu.

2007 yılında TRT kanallarında 'Aynadan Yansıyanlar' adlı televizyon programına başladı.

Çekimleri 2013 yılında başlayan 'Kafkas' isimli Karabağ sorununu ve Sosyal Medyayı konu alan Oyuncuları arasında Hasan Kaçan, Tuğçe Kazaz bulunan bir film çekti. Filmin Senaryo, Müzik, Yönetmenlik ve Başrollerini kendisi üstlendi.

Solo Albümleri:

Güller Açtı (1992)
Garibim (1996)
Doğum Günü(2004)

Single:

Ölsemde Kurtulsam (2013)

Ayna Albümleri:

Gittiğin Yağmurla Gel (1996)
Gittiğin Yağmurla Gel ve Ceylan Remix (1997)
Dön Bak Ayna'ya! (1998)
Şarkılar - Türküler (1999)
Çayımın Şekeri (2000)
Bostancı Durağı (2002)
Denizden Geliyoruz (2004)
Buğu-su(2005.AYNA GRUBUNUN İLK ENSTURMANTAL ALBÜMÜ)
Nefes (2006)
Asmalı Mescit (2010)
Mavi Şarkılar (2011)
Şiir kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]Kiremit Uçuran (2000)
Kayıkhane Durgunu (2005)
Kiremit Uçuran /Tile-Blaster(2006)
Pera'da Yağmur (2010)


Dizi ve Film:

Hakkını Helal Et (Dizi) - 2007
Dolunay (Dizi) - 2005
Zeynep (Dizi) - 2005
Elveda (Dizi) - 2003
Martılar Açken (Film) - 2002
Sultan (Dizi) - 2001
Abim (Film) - 2009
Avrupa Avrupa (Dizi)2011-2013
Gönül Hırsızı (Dizi) 2013-...




HABER

Karabağlı gazilerin hikâyesi film oldu
Zaman 14 Mart 2014

Başrolünde Ayna grubunun solisti Erhan Güleryüz ve Tuğçe Kazaz’ın oynadığı “Kafkas” filminin Londra prömiyeri, dünyaca ünlü filmlerin gala ve özel gösterimlerine ev sahipliği yapan İngiliz Film ve Televizyon Akademisi’nde (BAFTA) önceki akşam yapıldı. Karabağ Savaşı’nı anlatan Kafkas, Türkiye’de nisan ayında gösterime girecek.

Londra, son zamanlarda Türk yönetmenler için dünyaya açılan bir kapı haline geldi. Yılmaz Erdoğan ‘Kelebeğin Rüyası’ filminin Türkiye dışındaki galasını Londra’da yaparken Çağan Irmak da yeni filmi ‘Tamam Mıyız?’ı Londra CinemasterUK tarafından Odeon Lee Valley’de yapmıştı. Sanatçı Erhan Güleryüz ise ilk defa yönetmen koltuğuna oturduğu ‘Kafkas’ filminin galasını önceki akşam Londra’da yaptı. İngiliz Film ve Televizyon Akademisi’nde (BAFTA) yapılan galaya, Londra Büyükelçisi Ahmet Ünal Çeviköz, Azerbaycan Londra Büyükelçisi Fahrettin Kurbanov ve Azerbaycan milletvekili Ceyhun Osmanlı da katıldı.

Filmin senaryosunu da kaleme alan Erhan Güleryüz, gerçek bir hikâyeden yola çıkmış. Erhan Güleryüz’ün yanı sıra Tuğçe Kazaz, Hasan Kaçan ve Koray Mincinözlü’nün oyuncu kadrosunda yer aldığı film, Azerbaycan’daki Karabağ Savaşı (1988-1994) sırasında aldığı kurşun yarasının kendisini ölüme götürdüğünü öğrenen müzisyen ‘Hazar Kafkas’ın yaşadıklarını anlatıyor. Güleryüz’ün adım adım ölüme yaklaşan müzisyen Hazar’ı oynadığı filmde, Hazar’ın âşık olduğu ilkokul öğretmeni ‘Nehir’ karakterini ise Tuğçe Kazaz canlandırıyor.

Erhan Güleryüz’ün ilk sinema deneyiminde en büyük destekçisi, bir düşünce kuruluşu olan Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN). Müzik dünyasından sinemaya geçen isimlerin bir koltukta üç karpuz taşımasına alışkınız. Güleryüz de bu geleneğe uyanlardan. Yönetmenlik ve oyunculuk kabiliyetlerine müziğini de ekleyen sanatçı, filmde o döneme ait gerçek görüntüler de kullanıyor. Karabağ Savaşı’ndan görüntülerin yer aldığı açılış sahnesi, Budapeşte Senfoni Orkestrası’nın müzikleriyle etkisini iyice artırıyor. Savaş ve göç sahneleriyle başlayan film, Karabağlı bir gazinin Türkiye’ye uzanan hayat mücadelesini aktarıyor. İleri ve geriye dönüşlerle farklı zamanlara gidip gelen kurgusu, filmin anlaşılmasını ilk başta biraz zorluyor.

Çekimleri İstanbul Büyükçekmece ve Azerbaycan’da Şemkir’in bir köyünde yapılan filme haliyle Azeri vatandaşların ilgisi büyük oldu. Salonun büyük bölümü İngiltere’nin uzak şehirlerinden gelen Azeri öğrencilerle doluydu. Gala öncesi konuşan Azerbaycanlı milletvekili Ceyhun Osmanlı, uzun zamandır o dönemi anlatan bir film yapmak istediklerini söyledi. Osmanlı, filmin senaryosunu okuduğunda hemen Erhan Güleryüz’ü arayıp onu Bakü’ye davet etmiş. Amerikan filmlerini andıran bir girişle başlayan filmi baştan sona kadar izlemek için sizi tutan bir şeyler var. Güleryüz filmde zaman zaman kendisiyle dalga geçerek izleyiciyi güldürüyor. Örneğin yıllar sonra müzik hayatına dönen Kafkas’ın o sektöre ayak uyduramaması, kasetinin ilk başlarda satmamasını izlerken Güleryüz’ün kendi albüm fotoğrafı görünüyor perdede. Ayrıca, yıllardır siyah gözlüklerini çıkarmayan sanatçı, Kafkas’ta gözlüksüz haliyle çıkıyor seyircinin karşısına. Film, Londra galasının ardından 31 Mart’ta Berlin de de gala yaptıktan sonra Bakü, İstanbul ve Ankara’da izleyiciyle buluşacak. Nisan ayında Türkiye’de vizyona girmesi planlanan ‘Kafkas’ın müzikleri de Erhan Güleryüz imzasıyla yayımlanacak.







www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)