|
Papa Francis
Papa
Dinlerarası Diyalog Kurulu Başkanı
Jorge Mario Bergoglio
1936 yılında Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te doğdu. İtalyan kökenli bir demiryolları işçisinin beş çocuğundan biri. 1958'te kiliseye katıldı. Felsefe, psikoloji ve edebiyat eğitimi aldı. 1969 yılında papaz oldu. 1998 yılında Buenos Aires Başpikoposu seçildi. 2001 yılında kardinalliğe yükseldi. Sade yaşamı ile tanındı. Bergoglio, 'Papa Francis' olarak anılacak.
HABER
Yeni Papa Jorge Mario Bergoglio
13 Mart 2013
Vatikan'da yeni papa belli oldu, bacadan beyaz duman çıktı. Yeni Papa Arjantinli Papa Jorge Mario Bergoglio... Aziz Peter Meydanı'ndaki Katolikler büyük sevinç yaşıyor.
Katoliklerin ruhani liderinin belirleneceği papalık seçiminin (Konklav), ikinci gününde, öğleden sonraki oturumunda Sistine Şapeli'nin bacasından bir papanın seçildiği anlamına gelen beyaz duman tüttü.
Dinlerarası Diyalog Kurulu Başkanı ve 'Protodiacono' sıfatını taşıyan Fransız Kardinal Jean-Louis Tauran, Aziz Petrus Bazilikası'nın büyük locasından Latince ''Habemus Papam (Bir papamız var)'' diyerek 266. papayı takdim etti.
115 kardinalin üçte ikisinin (77) oyunu alarak papa seçilen Bergoglio, 'Francis' adı ile anılmak istediğini söyledi.
HABER
Papa'dan Osmanlı düşmanlığı
ntv 12 Mayıs 2013
Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, ilk ‘aziz ilan etme’ töreninde 15’inci yüzyılda Osmanlı'ya karşı savaşan 800'den fazla Hristiyan'ı aziz ilan etti.
Papa Franciscus, ilk aziz ilan etme törenini gerçekleştirdi.
Papa, ilk defa gerçekleştirdiği törende, 1480 yılında İtalya'nın güneyinde Osmanlı'ya karşı savaşan 800 Hristiyan'ı aziz ilan etti.
Papa Franciscus, selefi Emerit Papa 16. Benediktus'un 800 Otrantolu'nun aziz ilan edilmesi yönünde aldığı kararı, bugün Vatikan'ın ünlü Aziz Petrus meydanında düzenlenen ve onbinlerce inananın katıldığı "azizlik" töreniyle gerçekleştirdi.
Törende konuşan Papa, "Biz, bugün Otranto şehitlerine hürmet ederken, dünyanın pek çok yerinde bu günlerde halen şiddete maruz kalan pek çok Hristiyan'a Tanrı'nın, cesaret, sadakat ve kötülüklere iyilikle cevap vermesini diliyoruz" dedi.
Otranto'nun bulunduğu Puglia Bölgesi'nden olan Kardinal Angelo Amato'nun, 800 Otrantolu'nun, İtalya'yı, Katolik ve Hristiyan kimliğini koruduğunu belirten ifadeleri de basına yansıdı.
Emerit Papa 16. Benediktus, 800 Otrantolu'nun azizlik mertebesine yükseltilmesi kararının açıkladığı 11 Şubat 2013'teki toplantıda, Papalık görevinden ayrılacağını duyurarak dünya gündemini sarsmıştı. Papa Franciscus, bu törenle selef Papa'nın son kararını, hayata geçirmiş oldu.
YENİ PAPA'DAN AYNI ANDA AZİZ İLAN ETME REKORU
Aziz ilan edilme töreninde, 800 Hristiyan'ın yanı sıra ilk kez bir Kolombiyalı ve bir de Meksikalı rahibe, Papa tarafından aziz ilan edildi. Katolik Kilisesi'nin ilk Latin Amerikalı Papası Franciscus, bugünkü törenle toplamda 802 kişiyi aynı anda aziz ilan ederek ayrı bir rekora da imza attı.
Azizlik töreninin ardından Papa Franciscus, ayinlerinden sonra klasikleşen Aziz Petrus meydanındaki turunu, Via della Conciliazione caddesine kadar taşıyarak bir başka ilke imza attı.
Fatih Sultan Mehmed'in emriyle 1480 yılının Temmuz ayında, İtalya seferine çıkan Gedik Ahmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu, Otranto kalesini 13 ay boyunca elde tutmuş ancak daha sonra gerek Fatih'in vefatı gerekse buradaki birliklerin takviye edilmemesi sonucu kaleyi bölge halkına geri bırakmak durumunda kalmıştı. Otranto'da 13 ay boyunca süren çarpışmalarda, Osmanlı'ya esir düşen 800 Otrantolu'nun, Müslüman olmayı reddedince idam edildikleri iddia ediliyor.
HABER
Papa'dan Dinlerarası Diyalog çağrısı
26 Kasım 2014
Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Parolin, dinlerarası diyalogun, Papa’nın Türkiye seyahatinin merkezinde olduğunu söyledi.
VATİKAN - Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Pietro Parolin, Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus’un cuma günü başlayacak Türkiye seyahatinde, dinlerarası diyaloğun ana konulardan biri olduğunu söyledi.
Papa Franciscus’un tarihi Türkiye ziyaretini Vatikan Televizyonu’na değerlendiren Parolin, "Papa Franciscus, kiliseler arasındaki dostluk, işbirliği ve diyalog bağlarını güçlendirmek, zulüm altındaki, zor durumdaki Hristiyan kardeşlerimizin endişelerini dile getirmek için Türkiye'ye gidiyor" dedi.
Dinlerarası diyaloğun bu ziyaretin ana gündem maddelerinden biri olduğuna dikkati çeken Kardinal Parolin, "Dinlerarası diyalog ile dinin manipülasyonunu, Allah adına şiddete başvurmayı kınamak gerekiyor" dedi.
HABER
Ankara’dan Papa’nın 'soykırım' açıklamasına tepki
Hürriyet 12 Nisan 2015
Papa Françesko’nun 1915 olaylarında ölenleri anmak için düzenlediği ayinde "soykırım" kelimesini kullanması Ankara’nın sert tepkisine neden oldu. Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Antonino Lucibello Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak "Hayal kırıklığı ve üzüntü duyduk. Güven kaybına yol açtı" mesajı verildi.
Büyükelçi Lucibello, Papa’nın açıklamaları üzerine bugün Müsteşar Yardımcısı Levent Murat Burhan tarafından bakanlığa çağrıldı. Burhan, Vatikan Büyükelçisi’ne şu mesajları verdi:
ANLAM VEREMEDİK
"Papalık makamının ifadeleri karşısında büyük hayal kırıklığı ve üzüntü duyduk. Tarihi gerçeklerden uzak, tek taraflı anlatının esiri olmuş ifadeleri Papa’nın bugünkü konuşma metninden okuyarak, acılar arasında hiyerarşi kurulduğu ve seçici davranıldığı ve bu yapılırken sadece Hristiyan Ermenilerin acılarından bahsedilmesine, Müslümanlara ve diğer inanç grubundan ölenlere hiç yer verilmemesine anlam veremedik.
HAYRET ETTİK
Ruanda ve Bosna’da Uluslararası Mahkemelerce ‘Soykırım’ olduğu teslim edilmiş insan kayıplarını ‘kitle ölümleri’ olarak zikrederken, hiçbir uluslararası mahkeme tarafından soykırım olarak tanımlanmamış olan ‘1915 olaylarına’ ‘soykırım’ diyebilmiş olmasına hayret ettik.
YAKIŞTIRAMADIK
Konuşmanın geneline bakılınca, esasen insanlığın en büyük ayıbı olan ‘holokost’a dahi açıkça atıf yapmazken (Nazilerin yaptıkları diyerek atıf yapılıyor), sadece Ermeni iddialarını bu şekilde dillendirmesini ve aynı dönemde Anadolu’da hayatını kaybedenlere hiçbir atıf yapmamasını bir din adamına yakıştıramadık.
HABER
Katolik ve Ortodoks kiliseleri birleşti!
14 Şubat 2016
Katolik ve Rus Ortodoks kiliselerinin ruhani önderleri Doğu ve Batı kiliselerinin ayrıldığı 1054 yılından bu yana ilk kez dün bir geldi.
Papa Francis ve Patrik Kirill, Küba'nın başkenti Havana'da gerçekleştirdikleri toplantı öncesinde, görüşmenin Hıristiyan dünyasının en önemli iki kilisesi arasındaki bin yıllık bölünmenin sona ermesine yardımcı olmasını umduklarını belirtti. Önceki gün düzenlenen iki saatlik tarihi görüşmenin ardından imzalanan ortak deklarasyonda da kilise birliğinin sağlanamamasından duyulan üzüntü dile getirildi. İki ruhani lider ayrıca, Batılı siyasetçilere Suriye ve Irak'ta IŞİD terörüne maruz kalan ve evlerini terk etmek zorunda kalan Hıristiyan nüfusun durumuyla ilgili kaygılarını da iletti. Toplantıyı kilisenin evrenselleştirilmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendirenler, görüşme nedeniyle memnuniyetini dile getiriyor. Buna karşılık, Rusya'nın Batı'dan izole olduğu bir süreçte Rus Ortodoks kilisesi lideriyle görüşen Papa Francis, Rus hırslarına alet olmakla eleştiriliyor.
www.biyografi.net (Binlerce Biyografi) |
|
|
|