Ömür Akkor
mutfak araştırmacısı, şef, yazar


Muhammed Ömür Akkor



1975 yılında Kilis'te doğdu. Uludağ Üniversitesi'nde İktisat okudu. 5 yıl Bursa‘nın ilçe ve köylerinde yemekleri kayıt altına aldı.

Bu tarifleri 6 ay içinde düzenledi. 'Bursa Mutfağı' kitabını hazırladı. 'Bursa Mutfağı' kitabı, Bursa'nın 500 yıllık yemek kültürünü masaya yatıran ilk yemek kitabı oldu. Kitap Mart 2009 tarihinde yayınlandı. Kitapta ilk kez yayınlanarak dünya mutfak literatürüne giren 140 tarif yer alıyor. Kitap, dünyanın en prestijli yemek kitabı yarışması “Gourmand World Cookbook Awards”ta,“Yerel Mutfak” kategorisinde 2009'un en iyi kitabı seçildi.

'Yemek kitapları Nobeli' olarak da nitelendirilen dünyaca ünlü yemek kitapları yarışması Gourmand Cookbook Awards'a katılan Muhammed Ömür Akkor'un 'Selçuklu Mutfağı' adlı eseri, 'Dünyanın En İyi Mutfak Tarihi Kitabı' ödülüne layık görüldü.


ESERLERİ:

Bursa Mutfağı 2009, Selçuklu Mutfağı 2012, Osmanlı’dan Günümüze Yumurtalı Tarifler 2012, Mutfaktan Güzel Kokular Geliyor 2013 – Türkiye’nin ilk braille alfabeli görme engelli yemek kitabı, Anadolu’nun Eski Tadı 2013, Ömür Akkor Yemek Seyahatnamesine Giriş Cilt.1 Sağlıklı Şekersiz Tatlılar 2014, Türk Mutfağından Pratik Tarifler 2014, Alafranga Yumurta Tarifleri 2014 ve Osmanlı Mutfağı 2014





HAKKINDA YAZILANLAR

Türk mutfağı aslında bir kültürdür

"Türk mutfağı aslında bir kültürdür. Orta Asya'dan Balkanlara kadar Türklerin geçtiği her yerde Türk mutfağı etkili olmuştur. Türk mutfağı sadece yemek değil bir kültürden ibarettir" diyen Akkor’un kitabında; Bursa mutfak kültürü ve adetleri de bulunuyor. Bayram, ölüm, düğün ve doğumlarda neler yendiği ve hangi ritüellerle yemeklerin sunulduğu kitapta yer alıyor. Ayrıca kitapta, kız istemeye giderken hangi yemek ve kurabiyelerin götürüleceği, zengin ziyafetlerindeki yemek çeşitleri de ayrıntılı olarak anlatılıyor.

Günlük Bursa mutfağına değil, kentte 20 ila 500 yıl önce yapılan ve bugün artık unutulmuş yemeklerin tarifleri yer alıyor. Kitabın en önemli özelliklerinden birisi ise içeriğindeki 140 tariften 120'sinin Türk mutfak literatüründe bulunmaması. Yemek tariflerinin yanı sıra Osmanlı mevzuatında Bursa mutfağı, unutulmuş gelenekler ve seyahatnamelerde Bursa mutfağı gibi konuları da içeren kitap, bu açıdan Bursa folkloru üzerine hazırlanmış önemli bir kaynak olma özelliği de taşıyor.

Yemeklerin çoğu saray mutfağına taşınırken kimse bu yemeklerin peşine düşmemişti. Sarayda kendini oraya ait sanan yemekler de Bursa'yı bir o kadar çabuk unutmuştu. Bursa'da yemek kültürü hep kulaktan kulağa dolaşmış, yazılı bir kayıt hiç tutulmamıştı. Bu kitapta unutulmuş Bursa mutfağı detaylı olarak anlatıldı, yemekler uygulanarak fotoğraflandı.

Ömür Akkor, “Bursa Mutfağı” adlı kitabıyla Bursa yemek kültürünü hem dünyaya tanıttı hem de ciddi ödüller aldı.




HABER

'Selçuklu Mutfağı' kitabıyla 'Yemek kitapları Nobeli'ni aldı
sondevir 8 Mart 2013

Yerel mutfak ve unutulan yemekler üzerine araştırmalar yapan Ömür Akkor'un dünya birincisi olan eserinde, Selçuklu dönemine ait ziyafet yemeklerinin tarifleri yer alıyor.

'Yemek kitapları Nobeli' olarak da nitelendirilen dünyaca ünlüyemek kitapları yarışması Gourmand Cookbook Awards'a katılan Muhammed Ömür Akkor'un 'Selçuklu Mutfağı' adlı eseri, 'Dünyanın En İyi Mutfak Tarihi Kitabı' ödülüne layık görüldü.

Amerika, Fransa, Meksika ve İspanya'dan katılanları geride bırakan dünya birincisi eserde, Ömür Akkor'un uzun araştırmaları sonucunda ulaştığı Selçuklu dönemine ait özel yemek tarifleri yer alıyor.

'Sımsarmak'tan 'hassetten lokma'ya, 'söğülme tavuk'tan, 'herise'ye kadar 80 tarifin yer aldığı kitap, hem içindeki hikayesi hem de tarifleri uygulandığında farklı bir damak tadı sunan yemekleriyle Selçuklu dönemine kısa bir yolculuk yaptırıyor.

Kitapta, Selçuklu dönemine ait 6 çorba, 16 ara yemek, 25 ziyafet yemeği, 18 tatlı, 16 şerbet ve içecek tariflerinin yanı sıra o döneme ait sürükleyici kısa bir hikaye de yer alıyor.







www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)