Yılmaz  Aysan
grafik tasarımcısı



1953 yılında doğdu. Çalışmalarını İstanbul’da sürdüren bir sanatçı, grafik tasarımcı ve araştırmacıdır. 1970’te Ankara Fen Lisesi ve 1976’da ODTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olan ve 1980’de aynı fakültede “Dış Duvar Resimleri (Extra Murals)” konulu yüksek lisans tezini tamamlayan sanatçı, 1998’den bu yana, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde dersler vermektedir.

1970-76 yılları arasında öğrenci olduğu ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde politik ve kültürel afiş tasarımları yaptı, arkadaşlarıyla beraber serigrafi yapmayı öğrendi ve uyguladı. 1976-80 yılları arasında Ankara’da, başta Mimarlar Odası olmak üzere, TMMOB, Çağdaş Sahne Kültür Merkezi, Köy-Koop gibi kuruluşların çeşitli afiş, broşür, dergi kapağı gibi grafik tasarımlarını yaptı ve kendi serigrafi atölyesinde bazılarının baskılarını gerçekleştirdi. İlk ödülünü, 1981’de Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Afiş Yarışması’nda aldı ve daha sonra çeşitli grafik tasarımlarıyla ulusal ve uluslararası ödüllere layık görüldü. Mayıs 2008’de ’68 Afişleri, ODTÜ Devrimci Afiş Atölyesinin Öyküsü isimli kitabı Metis Yayınları’ndan yayınlandı.

1983’te İstanbul Sanat Bayramı kapsamında düzenlenen Sanatta Yeni Eğilimler yarışmasında “Yalnızım” isimli yapıtıyla bronz madalya aldı. İlk kişisel sergisini, 1985 yılında Ankara Siyah Beyaz Sanat Galerisi’nde açtı. 1988-97 yılları arasında sanatçı arkadaşlarıyla “Koridor Gönderi Yapıt”ı hazırladı. İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde “Özel Şeyler” adıyla kişisel bir sergi gerçekleştirdi. İstanbul Sanat Fuarı 1994 (Boxes of Curiosities) ve Art Istanbul 2004’te (Harmonia Mundi) eserleri sergilenen sanatçı, kişisel sergilerin yanı sıra pek çok karma sergiye de katıldı. 2009’da “Rebel” isimli, ‘68’lerin popüler politik ikonları üzerine iki sergi gerçekleştirdi.

Evli ve iki çocuk babası. İstanbul’da kendi atölyesinde sanat ve tasarım çalışmalarını sürdürmektedir.

ESERLERİ:

Sanat:

1983'te İstanbul Sanat Bayramı kapsamında düzenlenen Sanatta Yeni Eğilimler yarışmasında 'Yalnızım' isimli yapıtıyla Bronz Madalya aldı. 1982-83 yılları arasında Ankara'da güncel sanata odaklanan 'Dost Sanat Ortamı'nı kurdu ve güncel sanat sergileri düzenledi. İlk kişisel sergisini, 1985 yılında Ankara Siyah Beyaz Sanat Galerisi'nde 'Akdeniz Soyutlamaları' enstalasyonu ile açtı, daha sonra aynı galeride 'Dansözlerin Gizli Tarihi' (1986), 'Gölgeler' (1987) , 'Gaea' (1989), 'Boxes of Curiosities' (1990) ve 'Exanimis' (1996) adlarıyla özgün baskı, kolaj ve akrilik resimler, assemblage'lar içeren enstalasyonlar gerçekleştirdi. 1987'de döndüğü İstanbul'da sanat ve tasarım çalışmalarını sürdürdü, 1988-97 yılları arasında sanatçı arkadaşlarıyla 'Koridor Gönderi Yapıt'ları hazırladı, Atatürk Kültür Merkezi'nde 'Özel Şeyler' adıyla kişisel bir sergi gerçekleştirdi. Istanbul Sanat Fuarı 1994 (Boxes of Curiosities) ve Art Istanbul 2004'te (Harmonia Mundi) eserleri sergilenen sanatçı, kişisel sergilerin yanı sıra pek çok karma sergiye de katıldı.

Tasarım:

İlk afiş çalışmalarını lise yıllarında kuruluşuna katıldığı (1969) AYVA isimli müzik grubu için yaptı. 1971-76 yılları arasında öğrenci olduğu ODTÜ Mimarlık'ta politik ve kültürel afiş tasarımları yaptı, arkadaşlarıyla beraber serigrafi yapmayı öğrendi ve uyguladı. 1976-80 yılları arasında Ankara'da başta Mimarlar Odası olmak üzere, TMMOB, Çağdaş Sahne Kültür Merkezi, Köy-Koop gibi kuruluşların çeşitli afiş, dergi kapağı gibi grafik tasarımlarını yaptı ve bazılarının baskılarını gerçekleştirdi. 1980-87 yılları arasında yine Ankara'da çeşitli firmalar ve basımevlerine grafik tasarımlar üretmeye devam etti. 1981'de Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Afiş Yarışması'nda mansiyon ödülü, 1986'da 6. Grafik Ürünler Yarışması'nda İhap Hulusi Afiş Ödülü ve İllustrasyon ödüllerini aldı. Daha sonra katıldığı Grafik Ürünler yarışmalarında, en iyi Ambalaj (1991), Dergi Kapağı (1992), Tanıtım Eşyası (1995), Başlıklı Kâğıt (1996) ödüllerini aldı. 2004'te Sappi yarışmasında Bronz Madalya alan 'Troy Marine' kataloğunu ve 2005'te Uluslararası 'Visions' Faaliyet Raporu Tasarım Yarışması'nda Altın Madalya'yı alan Turkcell Faaliyet Raporu'nu tasarladı. 1987-2001 yılları arasında çeşitli ajanslarda art direktörlük ve kreatif direktörlükler yaptı ve hazırlanmasına katkıda bulunduğu kampanyalarla Kristal Elma başta olmak üzere çeşitli ödüller aldı. Özellikle kurumsal kimlik oluşturma, kitap, katalog ve süreli yayın tasarımları, faaliyet raporları, dergi ve gazete reklamları, takvim tasarımları çalışmalarının ağırlığını oluşturmaktadır.




HABER

Solun 30 yıllık görsel serüveni
ntv 8 Şubat 2013

İletişim Yayınları'nın 30. yılını kutladığı 'Afişe Çıkmak' sergisi, sinematek afişlerini, çizgileri, dönemin ilk albümlerini, kaset kapaklarını gözler önüne sererken; duvarlardaki sloganlar, yazılan pankartlar, 1 Mayıs hazırlıkları ve DİSK’in arşivinden alınan pek çok görsel malzemeyi bir araya getiriyor.

İletişim Yayınları “30. Kuruluş Yıldönümü”nü Yılmaz Aysan’ın “Afişe Çıkmak: 1963-80 Solun Görsel Serüveni” adlı kitabı ve sergisiyle kutluyor. Tütün Deposu’nda yer alan serginin dün gerçekleşen açılış töreni yayınevinin yazarları, editörleri, çevirmenlerinin yanısıra, akademisyenleri, gazetecileri ve sanatçıları bir araya getirdi.

Sergi açılışında ilk konuşmayı İletişim Yayınları kurucularından Murat Belge yaptı. Konuşmasında; İletişim Yayınları’nın kuruluş fikri ve oluşum aşamalarından bahseden Murat Belge, yayınevinin bugüne kadar değerli yazarları Türkçe’ye kazandırmak, akademik tezleri en çok teşvik eden yayınevi olmak gibi misyonlar taşıdığını 30 yıldır da aynı çizgiyi koruduğunu belirtti.

Yayınevinin kuruluş yıldönümünün “Afişe Çıkmak” kitabı ve sergisiyle buluşmasının da çok önemli olduğunu söyleyen Belge, “Sergilenen afişlerin hepsi sevgiyle yadedilen bir geçmişi hatırlatmıyor maalesef, fakat sahici ve dopdolu bir tarihe işaret ediyorlar. Böylesi zor tarihler insanların yaşam serüvenlerini besliyor, insanlara dolu dolu yaşadıkları duygusunu verebiliyor,” dedi.

Kitabı ve sergiyi hazırlayan Yılmaz Aysan da konuşmasında, 40 yılı aşan bir çalışmanın ürünü olan “Afişe Çıkmak” kitabı ve sergisinin İletişim Yayınları’nın “30. Yıl” kutlamalarının başlangıç etkinliği olmasından gurur duyduğunu söyledi. Sergilenen tüm arşivin aslında yok edilmiş bir hafızayı canlandırdığını belirten Aysan, “Dönem kendi propaganda malzemelerini yarattı. Gençler sadece afiş, duvar yazıları, kartpostal gibi malzemelerle değil, tiyatro, sinema, müzik ile de kendilerini ifade etme zeminleri yarattı. Fikri olup da mücadeleye katılmış her bir birey bir anlamda afişe çıkmış sayılır” dedi.

Tophane’deki Tütün Deposu’nda yer alan sergi, “Afişe Çıkmak: 1963-80- Solun Görsel Serüveni” kitabında yer alan grafik ürünlere ev sahipliği yapıyor. Sergi, Sinematek afişlerini, Abidin Dino, Sait Maden, Orhan Taylan, Bülent Erkmen, Selçuk Demirel, Mehmet Sönmez’in eserleri ile Hümeyra’dan Fikret Kızılok’a, Cem Karaca’dan Bülent Ortaçgil’e kadar dönemin ilk albümlerini çıkaran sanatçıların kaset kapaklarını gözler önüne sererken; duvarlardaki sloganlar, yazılan pankartlar, 1 Mayıs hazırlıkları ve DİSK’in arşivinden alınan pek çok görsel malzemeyi bir araya getiriyor.

Hem Türkiye’de solun 30 yıllık tarihinin hem de dünden bugüne kalanların resimli belgesi niteliğinde olan “Afişe Çıkmak: 1963-80- Solun Görsel Serüveni” sergisi 23 Mart tarihine kadar açık kalacak ve çeşitli etkinliklerle dönemin sözlü tarihine de ışık tutacak.










www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)