Gündüz Vassaf
yazar



1946 yılında ABD’de doğdu. Liseyi İstanbul Robert Kolej’de tamamladı. Amerika'ya giderek, George Washington Üniversitesi’nde psikoloji eğitimi aldı. 1977 yılında Ankara Hacettepe Üniversitesi’nde doktora yaptı. Uzun bir süre Ankara Üniversitesi Mediko-Sosyal Merkezi’nde psikolojik danışman olarak görev yaptı. Uluslararası Psikologlar Konseyi yönetim kurulu üyesi. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra öğretim üyesi olarak görev yaptığı Boğaziçi Üniversitesi’nden istifa etti. Yurt dışına giderek, Kasel, Bremen ve Marburg üniversitelerinde öğretim üyeliği, Kanada’da McGill Üniversitesi Center for Developing Area Studies’te konuk akademisyen, Amsterdam’da Averoes Stichting’de klinik psikolog, Viyana’da Instutude für Hohore Studium’da konuk araştırmacı olarak görev yaptı.

ESERLERİ:
• 40 Yıl Önce 40 Yıl Sonra Amerika - Rusya
• Daha Sesimizi Duyurmadık Avrupa'da Türk İşçi Çocukları
• Cennetin Dibi
• Annem Belkıs
• Cehenneme Övgü Gündelik Hayatta Totalitarizm





Annem Belkıs
Gündüz Vassaf
İletişim Yayınevi

Gündüz Vassaf'ın kalemiyle Annesi'nin Hikayesi. Öksüz bir Rumeli kızının Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırlarında başlayan hayatı bize gündelik yaşantının unutulmuş pek çok ayrıntısını tanıtarak bilinmeyen evlere misafir ediyor. Osmanlı, Cumhuriyet Türkiye'si ve ABD'de yüzyıla yakın süren çarpıcı bir yaşantının ışığında kadının toplumdaki yeri. İmparatorluğun son yıllarında Balkanlar'da dindar bir ailenin Türk katliamı öncesi günlük yaşantısı, Yunan işgali altında Anadolu, İstanbul'da tek başına yaşayan bir genç kadının yılları, Robert Kolej ve Üniversite'de felsefe öğrenciliği Belkıs Halim'in anılarında birer birer canlanıyor. Genç Cumhuriyet'e alışmanın acı tatlı serüvenleriyle de karşılaşıyoruz. Kitapta, Çamlıca Kız Mektebi'nde jambon devrimi, çapkın kurancılar, İstanbul semalarında atılan kızlı erkekli uçak turları ve tabii başımızdan eksik olmayan gizli polisimiz. II. Dünya Savaşı yıllarında Harvard da erkekler arasında okuyan bu tek kadının Amerika'nın akıl hastanelerinde yarım asır süren psikologluğu... Soğuk savaş yıllarında Ankara'da Amerikan askerlerinin "beyliği", Moskova'da Türk komünistlerinin ibret verici serüvenleri. Orhan Pamuk'un "düz yazımızın en özgür ruhlu kalemi" diye tanımladığı "Cehenneme Övgü" ve "Cennetin Dibi" kitaplarının yazarı Gündüz Vassaf bu sefer de annesiyle paylaştıklarını tarihle buluşturuyor.




Cehenneme Övgü- Gündelik Hayatta Totalitarizim-
G.Vassaf
İletişim Y. İstanbul 1999

Totalitarizmin kendi kendini yeniden üretmesi, yalnızca baskıcı güçlerin değil, bireylerin de sınırlı bir özgürlüğe razı olmasıyla gerçekleşir. Yaratıcılğını zorlayarak özgürlüğünü zenginleştirme çabasına girmeyen birey, var olanla yaşamayı seçer. Bu noktada düzen, bireyin onayıyla ayakta kalıyordur artık. Gündüz Vasaf ise böylesi bir "seçme özgürlüğü"nün tutsaklaştırıcı yanlarına dikkat çekerek "ya hep ya da hiç"i önerir.




HABER

Gündüz Vassaf, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi yönetiminden istifa etti
Zaman 20 Aralık 2014

Geçtiğimiz pazartesi günü açılışı yapılan Boğaziçi Üniversitesi bünyesindeki Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi’yle ilgili tartışmalar devam ediyor.

Şair Nâzım Hikmet’in anısını ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla kurulan merkez için dün de üniversitenin yönetimi açıklama yaptı. Açıklamada “Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye’de bir yükseköğretim kurumu bünyesinde Nâzım Hikmet ismiyle açılan ilk Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’ni kurmanın tüm sorumluluğuyla hareket etmekte ve usta şairin adına yakışır biçimde çalışmalarını sürdürmeye azami özen göstermektedir. Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, bu çalışmaları merkez müdürlüğü ile tam bir koordinasyon içinde yürütmektedir.” denildi.

Tartışmalar, açılış konuşmasını Orhan Pamuk’un yapacağının açıklanması ile başladı. Üniversitedeki bazı öğrenci grupları, Pamuk’un, Nâzım Hikmet’in adını taşıyan bir merkezi açamayacağını söyleyerek durumu protesto etti, bildiri dağıtıp pankart açtı. Bunun üzerine Pamuk, konuşmasını video konferansla yaptı.

Önceki gün ise 2009’dan bu yana merkezin kurulmasına öncülük eden, Nâzım Hikmet’in Türkiye’deki temsilcisi yazar Gündüz Vassaf, merkezin demokratik yönetilmediği ve yönetim kurulu kararları uygulanmadığı gerekçesiyle istifa etti.







www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)