Mahmut  Nedim Paşa
sadrazam


Osmanlı Devlet Adamı



1818 yılında İstanbul’da doğdu. Şam ve Bağdat valiliklerinde vazife yapan Mehmet Necip Paşa’nın oğludur.

Normal öğreniminden sonra Babıali’de Sadaret Mektubi Kaleminde vazifeye başladı. Devletin çeşitli kademelerinde çalışarak, 1847’de Sadaret ve aynı yıl Hariciye Müsteşarı oldu. 1855’te Sayda ve Şam, 1856’da İzmir valiliklerinde bulundu. 1858’de Tanzimat Meclisi üyesi oldu. Bundan 2 sene sonra kendi isteğiyle Trablusgarp valiliğine getirildi.

Burada 7 sene valilikten sonra saraya yanaşmanın çarelerini aradı. Önce Bahriye Nazırlığına, Ali Paşa’nın ölümü üzerine sadrazamlığa getirildi (1871).

Önceleri Ali Paşa'ya karşı duyduğu kinini onun adamlarını vazifeden alıp, başka yerlere tayin etmekle açığa çıkardı. Bu arada Hüseyin Avni Paşa'yı Isparta’ya sürdürdü.

Rus elçisinin bütün isteklerini eksiksiz yerine getirdi. Halk arasında “Nedimof” gibi küçültücü bir lakapla anıldı.

11 ay süren sadrazamlığı sırasında, beş serasker, dört bahriye, dört adliye, beş maliye nazırı, altı tophane müşiri, beş sadaret, altı serasker müsteşarı, sayılamayacak kadar vali ve taşra memurunu değiştirdi.

1872 yılında görevinden alınarak Kastamonu valiliğine gönderildi. Adana valiliğinde de bulundu. Sonra İstanbul’a getirtilerek önce Şura-yı Devlet (Danıştay) başkanlığına, ardından 1875’te ikinci defa sadrazamlığa getirildi.

Can düşmanı Hüseyin Avni ve Mithat paşaların öğrencileri kışkırtması nedeniyle, Bosna-Hersek isyanlarındaki başarısızlıkları, mali krizin artması sebepleriyle, 12 Nisan 1876’da vazifeden alındı.

Sakız’da ikamete memur edildikten sonra Sultan İkinci Abdülhamit Han zamanında affedilerek İstanbul’a döndü.

1879’da İçişleri Bakanlığına getirilince eskisinin aksine halka ve memurlara çok iyi davrandı. Fakat hastalandığı için bu vazifeden alındı.

14 Mayıs 1884’te öldü. Cağaloğlu’nda gömülerek üzerine türbe yapıldı.

ESERLERİ:

Mahmut Nedim Paşa, Tanzimat devrinde yetişen şair ve yazarlardandır. Şiirlerini topladığı Divan’ı ile Reddiye adlı risalesi basılmadı. Hikaye-i Meliki Muzaffer, devlet idaresine ait Ayine ve nazım olan Hasbihal adlı eserleri yayınlanmıştır.




www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)