Halil Delice
gazeteci, yazar



1960 yılında Edirne'nin Enez ilçesine bağlı Çavuşköy'de doğdu. Anne ve babası 1927’de Bulgaristan Kırcaali’den göç ettiler.

1983 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1986 yılında hakimlik stajını yarıda keserek gazeteciliğe başladı. 2013 yılında gazetecilikten ayrıldı, şu anda bir şirketin sosyal işler departmanında çalışıyor.

1987 yılından beri Kırkpınar’ı takip etmekte, Rumeli tarihi ve kültürü, göçler ile ilgili araştırmaları devam etmektedir.

2000-13 yılları arasında TGRT FM Radyosu’nda “Gidelim Urumeline” isimli kültür programı yaptı. Şu anda aynı radyoda Tarihe Şan Verenler Programını sunmaktadır.

“Cihanı Titreten Türk Koca Yusuf-Yalnızca Güle Yenildi, Cihan Şampiyonu Kara Ahmet-Güreşle Kızılelmayı Aradı, Görmedin mi Alişimi Tuna Boyunda, Beyaz Güle Al Kan Düşünce, Altın Yay/Oğuz Kağan'dan 21. Yüzyıla Uzanan Sır, Sultanın Aslanı-Kavalalı Çolak Mümin Pehlivan, Hicret Gülleri, Mutluluk Sende, Şu Yeryüzü Ermeydanı/Türkiye Son Kale isimli dokuz romanı ve “Spor Geleneğimiz ve Kırkpınar” isimli araştırma çalışması basıldı.

Kırkpınarla ilgili “Vatan Ediniş Destanı Kırkpınar, Gerçek Efsane Kırkpınar, Peşrev Ne Söyler, Yesi’den Kırkpınar’a, Niçin Yusuf” isimli sunulmuş beş tebliği, ayrıca Rumeliyle ilgili “Rumeli’den Göçler, Rumeli Türkülerinde Aliş Motifi, Rumeli Türkülerinde Al Renk Motifi, Balkan Harbi Sonrası Göçler ve Günümüz Türkiyesi’ne Etkisi” isimli sunulmuş dört tebliği var.

1991 yılında Çevre Bakanlığı’nca düzenlenen ‘Tarih ve Çevre’ konulu yarışma da Edirne’yi konu alan araştırma yazısıyla ikinci oldu.

‘Aliş’ romanıyla Mustafa Necati Sepetçioğlu Roman yarışmasında ikinci oldu, gazetecilikte bir çok ödül sahibi.

Halen roman çalışmalarına devam etmektedir.

ESERLERİ:

1.Cihanı Titreten Türk Koca Yusuf-Yalnızca Güle Yenildi (roman)
2.Cihan Şampiyonu Kara Ahmet-Güreşle Kızılelmayı Aradı (roman)
3.Görmedin mi Alişimi Tuna Boyunda (roman)
4.Beyaz Güle Al Kan Düşünce (roman)
5.Spor Geleneğimiz ve Kırkpınar (araştırma)

Basıma hazır çalışmaları:

1.Altın Yay/Oğuz Kağan'dan 21. Yüzyıla Uzanan Sır 2.Mümin Pehlilvan/Galibiyette Mağlubiyeti Aradı





Kırkpınar'la ilgili tebliğleri:

1.Vatan Ediniş Destanı Kırkpınar
2.Gerçek Efsane Kırkpınar
3.Peşrev Ne Söyler, Yesi’den Kırkpınar’a
4.Niçin Yusuf

Rumeli ile ilgili tebliğleri:

1.Rumeli’den Göçler
2.Rumeli Türkülerinde Aliş Motifi
3.Rumeli Türkülerinde Al Renk Motifi
4.Balkan Harbi Sonrası Göçler
5.Günümüz Türkiyesi’ne Etkisi




Kendi dilinden hayatı:

1960 Edirne-Enez-Çavuşköy doğumluyum. Anne-babam, 1927’de Bulgaristan Kırcaali’den göç etmişler.

1983 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdim. 1986 yılında hakimlik stajını yarıda keserek gazeteciliğe başladım.

1987 yılından beri Kırkpınar, Rumeli tarihi ve kültürü, göçler ile ilgili araştırmalarım devam etmektedir.

2000 yılından beri TGRT FM Radyosu’nda “Gidelim Urumeline” isimli kültür programı yapıyorum.

“Cihanı Titreten Türk Koca Yusuf-Yalnızca Güle Yenildi, Cihan Şampiyonu Kara Ahmet-Güreşle Kızılelmayı Aradı, Görmedin mi Alişimi Tuna Boyunda, Beyaz Güle Al Kan Düşünce” isimli dört romanım ve “Spor Geleneğimiz ve Kırkpınar” isimli araştırma çalışmam basıldı. Basıma hazır dört roman ve araştırma çalışmam var. Bunlardan "Altın Yay/Oğuz Kağan'dan 21. Yüzyıla Uzanan Sır” ve Mümin Pehlilvan/Galibiyette Mağlubiyeti Aradı" isimli romanların basılma çalışmaları sürüyor.

Kırkpınarla ilgili “Vatan Ediniş Destanı Kırkpınar, Gerçek Efsane Kırkpınar, Peşrev Ne Söyler, Yesi’den Kırkpınar’a, Niçin Yusuf” isimli sunulmuş beş tebliğim, ayrıca Rumeliyle ilgili “Rumeli’den Göçler, Rumeli Türkülerinde Aliş Motifi, Rumeli Türkülerinde Al Renk Motifi, Balkan Harbi Sonrası Göçler ve Günümüz Türkiyesi’ne Etkisi” isimli sunulmuş dört tebliğim var. ‘Aliş’ romanıyla Mustafa Necati Sepetçioğlu Roman yarışmasında ikinci oldum, gazetecilikte bir çok ödül sahibiyim.

Halen gazeteciliğe ve radyo programcılığına devam etmekteyim.




HABER

"100. Yılında Balkan Savaşları ve Göç"
Halil Delice anlatıyor:
ESKADER
15 Kasım 2012 Perşembe
Akşam 18:00







www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)