|
Erdoğan Bayraktar
Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı
Trabzon Milletvekili
TOKİ Eski Başkanı
1949 yılında Trabzon’un Of ilçesinde dünyaya geldi. İstanbul Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Anabilim Dalı Bölümünden yüksek lisans derecesi aldı. 1977–1979 yılları arasında gerçekleştirdi vatani görevi sırasında, “İnşaat Kontrol Amiri vekilliği göreviyle, çeşitli illerde 6.000 konutluk “Askeri Lojman” yapımını gerçekleştirdi. 1979–1994 yılları arasında özel sektörde çalıştı. 1989–1999 yılları arasında İstanbul Büyükşehir ve Eminönü belediyelerinde “Belediye Meclis Üyeliği” yaptı.
1995–1999 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir iştiraki olan KİPTAŞ'da Genel Müdürlük görevinde bulundu. KİPTAŞ bünyesinde, İstanbul'un 11 değişik bölgesinde 17.000 konuttan oluşan “Yerleşim Birimleri” üretimini gerçekleştirdi. Bu dönemde, Toplu Konut Yapımcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği’nde bulundu.
1999–2000 yılları arasında ABD'ye giderek 10 ay süreyle İnşaat Teknolojileri Eğitimi aldı. Bükreş Üniversitesi'nde İnşaat Sözleşmeleri konusunda bir tez hazırladı ve Avrupa'da çeşitli ülkelerde “Konut, İşyeri, Kooperatifçilik, Gayrimenkul Sistemleri” hakkında eğitim ve seminerlere katıldı. 2000–2001 yıllarında Ankara Büyükşehir Belediyesi METROPOL İmar A.Ş.'de Genel Müdürlük yaptı. 2001–2002 yıllarında Ankara Büyükşehir Belediyesi PORTAŞ Genel Müdür Danışmanlığı yaptı.
2002 yılının Aralık ayında TOKİ başkanlığına getirildi. 2011 Mart ayında bu görevinden ayrıldı.
12 haziren 2011 Genel Seçimleri'nde AK Parti'den Trabzon milletvekili seçildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı oldu. 25 Aralık 2013 tarihinde görevinden ayrıldı.
ESERLERİ:
"Gecekondu ve Kentsel Yenileme" adlı kitabı Ekonomik Araştırmalar Merkezi Yayınları tarafından Mayıs 2006 tarihinde; “Bir İnsanlık Hakkı Konut: TOKİ’nin Planlı Kentleşme ve Konut Üretim Seferberliği” adlı kitabı da Boyut Yayın Grubu tarafından Kasım 2007’de yayınlandı.
HABER
Kentsel dönüşüm tasarısı yasalaştı
16 Mayıs 2012
Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesini öngören kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yasa, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini oluşturmak üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair esasları düzenliyor.
Yasaya göre, riskli yapıların tespiti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanacak yönetmelikte belirlenen çerçevede, öncelikle yapı malikleri veya kanuni temsilcilerince, masrafları kendilerine ait olmak üzere, bakanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara yaptırılacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, riskli yapıların tespitini süre vererek, sahiplerinden isteyebilecek. Tespitler, verilen sürede yaptırılmazsa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya belediyeler ile il özel idarelerince yapılacak. Bu tespitlere karşı ev sahipleri, 15 gün içerisinde itiraz edebilecek.
Bakanlığın talebi üzerine Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsamında bulunan yerler de dahil olmak üzere, Hazine'nin özel mülkiyetinde bulunan riskli alanlarda ve rezerv yapı alanlarındaki taşınmazlardan; kamu idarelerine tahsisli olanlar, Milli Savunma Bakanlığı'nın görüşü alınıp Bakanlar Kurulu kararıyla; kamu idarelerine tahsisli olmayanlar ilgili kamu idaresinin görüşü alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na tahsis edilecek veya TOKİ'ye ve belediyeye bedelsiz devredilebilecek.
Hazine dışındaki kamu idarelerin mülkiyetinde olan taşınmazlar da TOKİ'ye veya belediyeye bedelsiz devredilebilecek.
Tahsis ve devir tarihinden itibaren 3 yıl içinde ve gerekli görülen hallerde bakanlığın talebi üzerine, Maliye Bakanlığı'nca uzatılan süre içinde amacına uygun kullanılmadığı tespit edilen taşınmazlar, bedelsiz olarak ve resen tapuda Hazine adına tescil edilecek veya önceki maliki olan kamu idaresine devredilecek.
-Her türlü imar ve yapılaşma geçici olarak durdurulabilecek-
TOKİ veya belediye, kanun kapsamındaki proje ve uygulamalar süresince, riskli alanlarda, riskli alanların bulunduğu taşınmazlarda ve rezerv yapı alanlarında, her türlü imar ve yapılaşma işlemlerini geçici olarak durdurabilecek. Bu taşınmazlar, tahsis ve devir işlemleri sonuçlandırılıncaya kadar Maliye Bakanlığı'nca satılamayacak, kiraya verilemeyecek, tahsis edilemeyecek.
Bakanlık, belediye ve TOKİ'nin talep etmesi halinde, hak sahiplerinin de görüşü alınarak, riskli alanlardaki yapılar ile riskli yapılara, elektrik, su, doğalgaz hizmetleri verilmeyecek, verilen hizmetler de durdurulacak.
-Yıkım için 60 gün süre-
Riskli yapıların yıktırılmasında ve bunların bulunduğu alanlar ile riskli alanlar ve rezerv alanlarındaki uygulamalarda öncelikli olarak malikler ile anlaşma yoluna gidilmesi esas olacak.
Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine kira yardımı yapılabilecek.
Riskli bulunan yapıların maliklere, bu yapıların yıktırılması için 60 günden az olmamak üzere süre verilecek. Bu süre içerisinde yapı, malik tarafından yıktırılmadığı takdirde, yapının ''idari makamlarca yıktırılacağı'' belirtilip, tekrar süre verilerek tebligatta bulunulacak.
-Güçlendirme kredisi verilecek-
Üzerindeki bina yıkılarak, arsa haline gelen taşımazlardaki daha önce kurulan kat irtifakı ve kat mülkiyeti, malikleri adına payları oranında tescil edilecek.
Kanun uyarınca, yapılan konutların iş yerlerinin bedellerinin belirlenmesinde ve ilgililerin borçlandırılmasında, sosyo-ekonomik durumlar, doğal afetin ortaya çıkardığı neticeler ve sosyal devlet anlayışının gerekleri gözetilerek uygulama gerçekleştirilecek.
Kanunun uygulanacağı alanlar dışında olmakla birlikte kanunun amaçları çerçevesinde güçlendirilebileceği teknik olarak belirlenen yapılar için de dönüşüm projeleri özel hesabından ''güçlendirme kredisi'' verilebilecek.
Bakanlık, TOKİ ve belediye, danışmanlık, yazılım, araştırma, kadastro, kamulaştırma gibi bazı çalışmaları, Kamu İhale Kanunu'na tabi olmaksızın, ortak hizmet uygulamalarıyla da gerçekleştirebilecek.
Kanun uyarınca tesis edilen idari işlemlere karşı tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde dava açılabilecek. Bu davalarda yürütmenin durdurulmasına karar verilemeyecek.
Riskli yapıların tespiti, tahliyesi ve yıktırma iş ve işlemleri ile değerleme işlemlerini engelleyenler hakkında, işlenen fiilin ve halin durumuna göre, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulabilecek. Bu yapıların, tespiti, tahliyesi ve yıktırılması iş ve işlemlerine dair görevlerinin gereklerini yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında ise tabi oldukları ceza ve disiplin hükümleri uygulanacak.
HABER
35 ilde Kentsel Yıkım başlıyor
29 Eylül 2012
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, "5 Ekim'de 35 vilayette 6 bin 500 binayı yıkmaya başlayacağız" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 'Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor' adlı konferansta kentsel dönüşümle ilgili son durum hakkında bilgi verdi.
Bayraktar şunları söyledi: "Evlerimiz salaş, binalarımız kaçak. Yollarımız, ulaşımımız kötü. Para çok şey ama her şey değil. Biz gelişmiş bir ülke olabilir miyiz? Bu nedenle dönüşüm işine 8 elle sarılmalıyız. Habire toplanıyorlar, "Ketsel dönüşüme karşıyız diye" Eee güzel kardeşim karşı çıkarsanız ölen insanların, ölecek insanların vebaline girmiş olursunuz. Rant yasası diyorlar. Şeytan bunun neresinde denir ya. Rant bunun neresinde.
Vatandaşın benim evim riskli mi diye baktırması lazım. Vatandaş nihai olarak yıkmıyorsa biz onu yıktırmaya mecburuz. 5 Ekim'de 35 vilayette 6 bin 500 binayı yıkmaya başlayacağız. İnceleyeceğiz ve riskli ise yeni evine taşındığında biz ona kira yardımı da yapacağız. Vatandaşa kira yardımı yapmak rant mı? Rantsa helali hoş olsun. Bu ülke kalkınacak, ülkenin tekerine çomak sokmanın anlamı yok. Kentsel dönüşümü tek başımıza yapamayız. Bu işle ilgili aktörler ve vatandaşların bu işe destek vermesi lazım."
HABER
‘Kentsel Dönüşüm’e kısmi iptal
ntv 23 Ekim 2012
Anayasa Mahkemesi, yurt çapında uygulamaya geçirilen “Kentsel Dönüşüm” yasasının bazı hükümlerinin yürürlüğünün durdurulmasına karar verdi. Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.
CHP, Belediyelerin, konut, sanayi ve ticaret alanlarında, kentsel dönüşüm projeleri uygulayabilmesini öngören 5998 sayılı Belediye Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'un iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmıştı.
Anayasa Mahkemesi heyeti, 5393 sayılı kanunun 5998 sayılı kanunun 1. maddesiyle değiştirilen 73. maddesinin 11. fıkrasındaki, kentsel dönüşüm alanlarında devam eden inşaatlardan belediye izni olmayanların 5 yıl süreyle durdurulması, durdurmanın sürüp sürmeyeceğine belediyenin karar vermesi ve durdurma süresinin 10 yılı geçemeyeceğine ilişkin 2, 3 ve 4. cümlelerini anayasaya aykırı bulmuştu.
Heyet, kanunun, boş kadro ve pozisyon bulunması ve bütçe imkanlarının yeterli olması kaydıyla 1 Ocak 2005 tarihinde mevcut personel sayısının yüzde 10'unu geçmemek üzere İçişleri Bakanlığı tarafından zorunlu hallerde verilecek iznin dışında ek personel istihdam edilemeyeceğine ilişkin geçici 1. maddesini de iptal etmişti. İki hükmün de yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmişti.
İptal edilen hükümlerin uygulanmasından doğacak, sonradan giderilmesi güç veya olanaksız zararların önlenmesi için, iptal kararının Resmi Gazete'de yayımlanacağı güne kadar yürürlüğünün durdurulmasına ilişkin karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
HABER
Erdoğan Bayraktar: Lobiye yenildik
11 Eylül 2014
17-24 Aralık sürecinde Tayyip Erdoğan'ı suçlayarak istifa eden eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'dan çok konuşulacak bir çıkış daha geldi...
Eski TOKİ Başkanı ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar inşaatlarda güvenlik için imar yönetmeliği yaptıklarını dile getirerek "Bunun altında kaldım. Dünyayı kafama yıktılar, ertelendi. Çalışmadan kazananlar lobi yaptı" diye konuştu.
İstanbul'daki asansör faciasından sonra yapı denetimi ve iş güvenliği yeniden tartışılıyor. 17 Aralık operasyonu sonrası istifa eden, uzun yıllar TOKİ Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda bu işin patronluğunu üstlenen Erdoğan Bayraktar, "Biz bu tür konuları da kapsayan bir imar yönetmeliği yaptık ve ben altında kaldım. Dünyayı kafamıza yıktılar erteledik" dedi.
NEDEN İMAR YÖNETMELİĞİ AMA....
Bayraktar, Hürriyet'in konuya ilişkin sorularını yanıtladı. Bayraktar, inşaat sektöründe çalışmanın diğer birçok sektörden farklı olduğuna dikkat çekti. Bu sektörde gündelik çalışma yapıldığını ve elemanların büyük bölümünün kalifiye olmadığını belirten Bayraktar, "Bu nedenle inşaatlarda sorumluluk şantiye şeflerinde ve yapı denetim elemanlarında olur" dedi. Kendi döneminde tüm bu konuların yer aldığı bir imar yönetmeliği yaptıklarını ifade eden Bayraktar şunları söyledi:
DÜNYAYI KAFAMA YIKTILAR
"Şu anda kentlerdeki imar yoğunluğunun nedeni imar yönetmeliği. Ama biz bunun yönetmeliğini yaptık ve ben altımda kaldım. Dünyayı kafama yıktılar ve ertelediler. Neden çünkü 1 emsal, 2 emsala çıkarılıyor, 3 emsala çıkarılıyor. Tüm bunlar olmasın diye imar yönetmeliği yaptık kadük kaldı. Yapı denetim kanunu yaptık kadük kaldı. Yeni bir hükümet var. Umarım süratle yaparlar. Sadece yasa yönetmelik işi değil, uygulama da gerekiyor. Biz ruhsatı çabuk verelim, denetimi artıralım istemiştik."
SİNEK GİBİ İNSAN ÖLÜYOR
Erdoğan, "Kim bu düzenlemeleri erteletti" sorusuna, "Çalışmadan kazananlar lobi yaptı. Biz imar rantından kazanılan para belediyelerin kasasına gitsin istedik" yanıtını verdi. Sadece dua ve iyi niyetin ötesinde teknoloji ve tekniğe de kazaların durdurulması için ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Bayraktar, "Bilimsel, teknik olarak da kazaların önlenmesi için ne yapılacağına bakılmalı. Sinek gibi insan ölüyor, buna can mı dayanır? Ben işten anlarım, siyasi dalavereden anlamam" ifadelerini kullandı.
HABER
Afrika'dan eski bakan Bayraktar'a iş teklifi
Hürriyet 21 Ekim 2014
Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar, bir kaç Afrika ülkesinden teklif aldığını belirterek, “50 binle 100 bini bulan toplu konut projelerinin başına geçmemi istiyorlar. 4-5 aydır görüşüyorum ama kabul etmedim” dedi.
TOKİ Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapan Erdoğan Bayraktar’a Afrika’dan “toplu konut” talebi geldi. 17 Aralık yolsuzluk soruşturması sonrası istifa etmek zorunda kalan Bayraktar, birkaç Afrika ülkesinin inşaatla ilgili deneyimlerinden faydalanmak istediğini belirterek, “4-5 aydır görüşmelerim sürüyor. 50 binle 100 bini bulan toplu konut projelerinin başına geçmemizi istiyorlar, ancak ben kabul etmedim” dedi. 2002 yılından 2011 yılına kadar TOKİ Başkanlığı yaptıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na getirilen Bayraktar’a ilginç bir davet geldi. Bayraktar’ın bir süredir birkaç Afrika ülkesiyle toplu konut sektörüyle ilgili temaslarda bulunduğu öğrenildi.
www.biyografi.net (Binlerce Biyografi) |
|
|
|