Ünal Tanık
gazeteci, yazar



1960 yılında Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine bağlı Harmanlı köyünde doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. Tercüman Gazetesi'nde gazetecilik mesleğine başladı. Meydan, Ortadoğu ve Türkiye gazetelerinde çalıştı.

TGRT'de televizyon haberciliğine başladı. Kanal 6 ve Kanal D'de Uğur Dündar’ın yönettiği Arena programında görev yaptı. Kanal 7'de uzun yıllar çalıştı. haber7.com sitesinin yöneticiliğini yaptı.

Rotohaber sitesini kurdu ve genel yönetmenliğini yaptı. Evli ve 3 çocuk babası.




Kendi kaleminden yaşamöyküsü

Kışın en şiddetli olduğu günlerde Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine bağlı bir köy olan Harmanlı’da doğdum.

Doğumumla ilgili 3 tarih var. Biri tashihli, bir resmi, biri gerçek. Resmi doğum tarihim 1 Şubat 1959 olsa da gerçek tarih 1 Şubat 1960. Peki tashihli nasıl oluyor diye merak edenlere de ayrıntıyı paylaşayım.

İlkokula bir hevesle 5.5 yaşında başladım. Babam bir çok köy yerinde olduğu gibi, nüfusa kaydettirirken, “Askere geç gitsin” diye yaşımı benim küçüğüm olan kız kardeşimle yer değiştirerek yazdırmış. İlkokulda doğum tarihi sorun olmadı. Ortaokula gitmek istediğimde nüfus cüzdanıma göre 8 yaşında idim ve bu sorunu aşma imkanı olmadı. Mahkeme ile yaşım büyütüldü ve bu kez de okula erken gitmişliğimi kapatmak için bir yaş büyük yazıldı.

Orta öğrenimi Erzincan’da tamamladım. Erzincan benim için ikinci memleketim gibi hafızamda yer edindi. Maddi bağlarım güçlü değilse bile gönlümdeki bağları sapasağlam duruyor.

Liseyi bitirdiğimde Gaziantep Eğitim Enstitüsü’ne kaydoldum. Terör yüzünden okulumuz bazan açılır, aylarca ise kapalı kalırdı. Orada kalmamaya karar verdim.

Sınavlara yeniden girdim. İstanbul’a üniversite eğitimi için geldim. 1978 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne girdim.

Fakülte yıllarında okulda akademisyen olarak kalmak için çalıştım. Rahmetli hocam Prof. Dr. Mehmet Çavuşoğlu, birinci sınıfta bana, “Benim asistanım sensin” dedi ve benimle özel ilgilendi. Arap ve Fars diline devam etmemi istedi. Kril alfabesini öğrenmem gerekti.

Son sınıfa kadar derslerim hep çok iyi oldu. Sınav sonucu asıldığında notlarımın karşısına, birileri “Vay inek vay!” yazardı. YÖK’ün çıkması ve asistanlığı kaldırıp dışarıdan doktora şartı getirmesi ile bana akademisyenlik yolu kapanmış oldu.

Ben kendimi çaresizlik içinde görürken, rahmetli Hocam, Tercüman’ın sahibi olan Kemal Ilıcak’a benden söz etmiş. Dahası randevuyu da kendisi almış.

Gazeteciliğe böyle başladım. Tercüman’da 9 yılı aşkın süre çalıştıktan sonra Meydan gazetesine geçtim. Sonra hızlı yer değiştirme dönemi yaşadım. Bazı dostlarım, “Artık senin telefon numaranı kurşun kalemle yazıyorum” dedikleri yıllardı bu dönem.

Meydan’dan ticaret yapabilme düşüncesiyle ayrıldıktan sonra 1992 yılında yeniden Ortadoğu’da çalışmaya başlayarak gazeteciliğe döndüm. Haber Müdürlüğü’nü yaptığım sırada ayrılıp Türkiye gazetesine geçtim.

Temmuz 1993’te o dönemde popüler olan radyoculuk gündeme geldi. Akra FM’de haberin başında oldum ve haber programcılığı yaptım.

1994 Şubatında TGRT’ye başladım. 4 aylık bir çalışmadan sonra yeni kurulmakta olan Kanal 7’ye geçtim. Haber merkezinin kurulmasında görev aldım.

Buradan o dönem iddialı bir konumda olan Kanal 6’ya geçtim. Editör olarak başladığım Kanal 6’dan Haber Müdürü olarak ayrıldım. Sonra Kanal D’ye geçtim. Uğur Dündar’ın yönettiği Arena’da görev yaptım.

Sonra yeniden TGRT’de Haber Müdürü olarak görev aldığım bir dönem oldu. Ardından, Mehmet Ali Ilıcak’ın sahipliğindeki Akşam gazetesine geçtim.
Garip şekilde çift dikiş yaptığım bir dönem oldu. Akşam’dan yeniden TGRT’ye geçtim. Son gittiğimde bir arkadaşım bana, “6 defa gittim, 7 defa geldim diyen Demirel ile mi yarışıyorsun” diye sormuştu.

TGRT’den yeniden Akşam gazetesine döndüm. 1999 depremini gece sorumlusu olduğum Akşam gazetesinde yaşadım.

Ardından ikinci kez Kanal 7’ye geldim. Burada 11 yıl kaldım. Haber Müdürü olarak başlamıştım, sonra ekonomi programı yapmaya başladım. Bir ara iki görevi birlikte yürüttüm, ardından programcılık daha cazip geldi. 2004’ten itibaren de aynı bünyede yer alan Haber 7 internet sitesinin yönetimini devraldım. Sıfır noktasından çok prestijli bir yere tırmanma sürecinde buranın takım kaptanlığını yaptım.

Evliyim. 3 çocuğum var.

İki kitabım var. Nesil Yayınlarından yeni çıkan “Ergenekon Gölgesinde Siyaset Oyunu” ve yayına hazırlanan “Yakından Bakınca” isimli iki kitabım var.





HABER

Rotahaber, birinci yaşında yeni hedeflere yelken açtı
Ünal Tanık
Rotahaber 15 Aralık 2011

Rotahaber, medyada farklı bir ses olarak 14 Aralık 2010 tarihinde doğdu. Medya yolculuğumuza çıkışımızın üzerinden tam bir yıl geçti.

Aslında kimi okuyucularımız için bu tanım kendimize haksızlık demek. Ya da en azından eksik tanım. Biz daha önce de Cafesiyaset olarak yayın hayatındaydık. Böyle bakarsak 5 yaşı geride bıraktık.

Cafesiyaset’i Rotahaber’e dönüştürmek radikal bir karardı ve biz bu cüretkar adımı atma yolunu seçtik. Yeni yüzümüzle, yeni içeriğimizle, yeni kadromuzla yola çıkalı bir yıl oldu.

Eşim Muhterem Tanık ile birlikte bir hazırlık yaptık ve bundan sonraki meslek hayatımızı profesyonel olarak yürütme yerine, kendi işimizi kurarak 14 Aralık 2010’da “Bismillah” deyip yola çıktık.

Sizlerle birlikte önemli başarılara imza attık.

Medyanın karpuz gibi iktidarı destekleyenler ya da karşı çıkanlar diye ortadan ikiye ayrıldığı bir dönemde çoğu kimse bizim ne yaptığımızı anlamakta zorlandı.

İktidarın sesi olarak bilinen yayın organlarının hükümeti desteklemeye çekindiği konularda Rotahaber’in pervasızca iktidarı alkışladığı oldu. Kimi zaman da müzmin muhalefetiyle bilinen yayın organlarının sesini çıkarmaya cesaret edemedi günlerde Rotahaber sesini yükseltti.

Yapılanın yanlış olduğunu en üst perdeden haykırdı. En son Şike Yasasının Meclis’e geldiğinde olduğu gibi.

Bize en çok sorulan soruların başında, “Sizin arkanızda kim var?” sorusu.

Ünal Tanık, tam tamına 30 yıldır medyada. 5 Kasım 1981’de başladım bu mesleğe. Gazete, dergi, yayıncılık, radyo, televizyon ve son 8 yıldan bu yana da televizyon ve internet haberciliği alanında emek verdim.

Demek istediğim şu.

Bu meslekte az çok gün geçirmiş hemen herkes beni tanır. 1978’de Anadolu’dan İstanbul’a öğrenci olarak geldiğim günde de arkamda kimse yoktu, bugün de kimse yok.

Ben birilerin sesi hiç olmadım.

Ne bir siyasi partinin, ne bir grubun, ne bir cemaatin, ne bir fraksiyonun adamı oldum.

Birileri için bunlar belki güç veriyor olabilirdi. Ama hiçbir zaman ben bu saydıklarımın adamı olmadım. Belki bir yıl önce yola çıkan Rotahaber’i bu kadar güçlü yapan şeyler de bunlardı.

Rotahaber’in kafasının arkasında dün de bir şey yoktu, bugün de yok. Belki bu hesapların içinde yer almadığımız için bizi anlamakta zorlandılar.


Sevgili dostlar,

Biz bir hesabın içinde değiliz. Bizim için birilerinin yaptığı tümden doğru veya tümden yanlış değil. Yani biz toptancı değiliz. Biz kimin yaptığına değil, ne yaptığına bakarız. Kimin dediğine değil, ne dediğine bakıp karar veririz.

Dün Rotahaber ailesi bir araya geldi. Rotahaber’in editoryal kadrosu ve yazarlarımızla buluştuk. İlk kez hepimiz aynı çatı altında olduk.

Üsküdar sahilinde Kızkulesi’ni ve tarihi Yarımada’yı, Pera’yı (Beyoğlu) en güzel gören bir mekanda idik. Filizler Restoran’da buluştuk.

Orada bir kez daha şunu gördüm. Rotahaber, editoryal kadrosu ve yazarları ile medyada kendi yolunu oluşturmuş durumda. Dahası bu yolda çok sağlam bir temel atmış.

Eminim bundan sonra da bu yolda çok daha sağlam adımlarla ilerleyecek. Dün akşamki tablo hepimize bu gücü fazlasıyla verdi. Bir anlamda güç tazeledi, güven tazeledi ve müthiş bir sinerji oluşturdu.
Filizler Restoran’daki yemekte kimler vardı. Yazılarını zevkle okuduğunuz bazı yazar arkadaşlarımız önceden belirttiği mazeretlerinden dolayı aramızda olamadı. Ama çoğu ile beraberdik.

Ekrem Uca,Halime Kökce,Hasan Feyzi Giray ve kızı Zeynep , İbrahim Kahveci,Mehmet Ilgaz,Meryem Gayberi,Mürsel Gündoğdu ve eşi Meryem Aybike Sinan
Nurullah Öztürk,Oktay Berber,Ömer Faruk Birpınar,
Sezgin Maden, Uğur Berber,Zeynep Malkoç ve eşi Nizamettin Malkoç...

Rotahaber’in mutfağında görev yapan hepimiz bir arada idik. Bir tek Ankada’da görev yapan Mevlüt Peker’le birlikte olamadık. Ama bir dahaki toplantıda Mevlüt Peker ile de birlikte olmak için kendimize söz verdik.

Ahmet Memiş, Banu İriç, Burak Akın, Dinçer Gökçe,
Gülbin Baykar, Yasemin Ateş, Rotahahaber'in yeni yazılımını hazırlayan PİVOL Bilişim yazılım ekibi ve yalnız bizim değil, yaptığı lezzetli ikramlarla Rotahaber’e yolu düşen herkesin gönlünü kazanan Seval Akın.

Bizde çok değerli yavrularımız Feyza ve Menar Tanık da bu güzel günümüzde bizlerle birlikteydi.

Rotahaber, yakında yayına girecek olan yeni yüzümüz ve yeni yazılımımızla sizlerin karşısına daha güçlü, daha etkili ve daha dolu dolu çıkacak.






www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)