|
Serj Sarkisyan
Ermenistan Eski Cumhurbaşkanı
30 Haziran 1954 tarihinde doğdu. 1976 yılında Erivan Devlet Üniversitesi’nden mezun oldu. 1979–1988 yılları arasında Dağlık Karabağ Bölgesi’nin Hankendi şehrinde belediyede çalıştı. 1989–1993 yılları arasında ayrılıkçı Dağlık Karabağ Bölgesi Silahlı Kuvvetleri’nin başına geçti. Aynı yıl Ermenistan Parlamentosu’na milletvekili olarak seçildi.
1993–1995 yılları arasında, Ermenistan savunma bakanlığı görevine getirildi. 1996–1999 yılları arasında milli güvenlik bakanlığı, 1999–2000 yıllarında milli güvenlik konseyi sekreterliği ve 2000 yılından itibaren de bu görevinin yanı sıra savunma bakanlığı görevini üstlendi.
Ölen başbakan Andranik Markaryan'dan sonra, savunma bakanlığından başbakanlığına atandı. Ermenistan'da yapılan genel seçimlerden sonra cumhurbaşkanı seçildi.
Sarkisyan, diaspora ile sıkı ilişkilere sahip iyi bir tüccar. Aynı zamanda da akıl hocası ve halefi Koçaryan gibi Ermenistan'da yönetimi elinde tutan Dağlık Karabağ kökenli ekipten.
Karabağ Savaşı'nda milis kuvvetlerini organize eden ve Hocalı'da katliam emrini veren kişi olarak biliniyor.
2018 yılında cumhurbaşkanlığı görevinden istifa etti.
HAKKINDA YAZILANLAR
Serj Sarkisyan Hakkında
Yıldız Deveci Bozkuş
www.avsam.org
Amerikan Forbes dergisindeki bir habere göre, yaklaşık 150 milyon dolarlık bir servetle Ermenistan’ın en zengin sekizinci adamı olan Sarkisyan, 30 haziran 1954’te Azerbaycan’a bağlı Dağlık Karabağ bölgesinde doğmuş.
Muhalefet liderleri her ne kadar Sarkisyan’ın Ermenistan ekonomisinde Margaryan kadar önemli icraatlar gerçekleştiremeyeceğini belirtse de, Sarkisyan’ın Ermenistan’da ticaret ve özellikle de petrol konularına hakim ender kişilerden biri olduğu biliniyor. Diaspora ermenileri ile iyi ilişkiler içinde olan karabağlı Sarkisyan’ın, Dağlık Karabağ savaşı ve Hocalı katliamları’nda önemli rol aldığı, ayrıca tutucu ve sertlik yanlısı politikaları ile öne çıktığı, ülkede özellikle polis ve orduyla olan iyi ilişkilerini kullanarak bir çok kez menfaat sağladığı iddia ediliyor.
Gül-Sarkisyan zirvesi ezber bozdu
Zaman 6 Eylül 2008
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan ziyareti kapsamında Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile bir araya geldi
Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekileri taşıyan konvoyun Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geldiği sırada, Saray önünde toplanan bir grup Ermenistan vatandaşı çeşitli pankartlar açarak protesto gösterisi yaptı.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Cumhurbaşkanı Gül'ü, Saray'ın girişinde karşıladı ve her iki Cumhurbaşkanı burada tokalaşarak gazetecilere poz verdi.
Daha sonra Gül ve Sarkisyan bir araya geldi. Yaklaşık 1 saat süren görüşmeye, Dışişleri Bakanı Ali Babacan da katıldı.
Görüşmenin ardından her iki Cumhurbaşkanı gazetecilere açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanı Gül, Sarkisyan'ın davetine icabetle Erivan'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ''Milli maç fırsatını güzel bir şekilde değerlendirdik'' dedi.
Görüşmede, Kafkasya'nın genel durumunu ele aldıklarını anlatan Gül, bölgenin huzur, istikrar ve barışa kavuşması için görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, görüşmede ayrıca, Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunların giderilmesinde iklim oluşturulması için irade ortaya koyduklarını belirterek, ''Ümit ederim ki bu ziyaret, iki ülke arasındaki problemlerin çözümünde yeni bir başlangıç olur'' diye konuştu.
Gül, Sarkisyan'ın, Türkiye'nin gündeme getirdiği Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'na destek verdiğini de açıklayarak, bu desteğe teşekkür etti.
-SARKİSYAN'IN KONUŞMASI-
Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan da davetini kabul ettiği için Cumhurbaşkanı Gül'e teşekkür etti.
Gül'ün, kendisini İstanbul'daki Türkiye-Ermenistan maçına davet ettiğini bildiren Sarkisyan, ''Ben bunu iyi bir başlangıç olarak değerlendiriyorum'' dedi.
Sarkisyan, iki ülke arasındaki sorunların çözümü konusunda ortak irade gösterdiklerini belirterek, ''Bu sorunları biz çözeceğiz ve gelecek nesillere bırakmayacağız. Sayın Cumhurbaşkanı Gül'de istikrar ve iş birliği arzusu görmekten memnunum'' diye konuştu.
Görüşmenin ardından Gül ve Sarkisyan başkanlığındaki heyetler akşam yemeğine geçti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki yemek basına kapalı gerçekleşti.
Türkiye-Ermenistan milli maçının yarattığı fırsatla Ermenistan'a gerçekleştirdiği ziyaretin iki ülke ilişkilerindeki sorunların giderilmesi ve diyalog sürecinin başlamasına vesile olmasını beklediğini söyledi.
HABER
Sarkisyan maç için Türkiye’ye geliyor
İstanbul’da temaslarda bulunan Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın da milli maç için Ekim 2009’da Türkiye’ye geleceğini söyledi.
Konuk Dışişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Eylül ayında Ermenistan’ın başkenti Erivan’a milli maç için gitmesinin ardından başlayan olumlu havanın devam edeceği mesajını da verdi. Nalbantyan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın 2009 yılının Ekim ayında oynanacak Türkiye-Ermenistan maçı için Türkiye’ye geleceğini söyledi.
Eylül ayında başlayan görüşmelerin devam edeceğini belirten Dışişleri Bakanı “Bu konuda iyimserim, ilişkilerin normallleştirilmesi için bir sorun görmüyorum” diye konuştu. Nalbantyan, ilişkilerin normalleştirilmesi sözüyle diplomatik ilişkileri kastettiğinin altını çizdi ve hiçbir ön koşul olmadan sınırın açılmasından yana olduğunu söyledi.
Nalbantyan, şu ifadeleri kullandı:
“Sınırın açılması bir iyilik değildir, bu iki tarafın da çıkarına olacaktır. Ankara’nın bir takım beklentileri var. Türkiye’nin ortak tarih komisyonu kurulmasını önerisini de biliyorsunuz. Bence sınırların açılması Türkiye’nin önceliğinden öte zaten çıkarımıza olacaktır. Diplomatik ilişkiler için çıkarına olacaktır.”
HABER
Karabağ’ı biz aldık Ağrı’yı size bıraktık
26 Temmuz 2011
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Türkiye’nin doğusunda bulunan ve Ermeniler tarafından “Batı Ermenistan toprakları” olarak adlandırılan Ağrı Dağı bölgesinin geri alınmasını yeni nesillere görev gösterdi.
Ermenistan’da dün düzenlenen Ermeni dili ve edebiyatı yarışmasında öğrencilerden birinin, “Batı topraklarımızı Ağrı Dağı’yla birlikte geri alabilecek miyiz” sorusuna yanıt veren Sarkisyan, “Bu sizin neslinize bağlı. Mesela benim nesil üzerine düşen görevi başarıyla yerine getirdi. 90’lı yıllarda vatanımızın parçası Artsah’ı (Karabağ bölgesini) düşmanın elinden kurtardık. Her neslin bir görevi vardır. Siz de ileride bizim gibi görevinizi yerine getirip getirmeyeceğiniz birlik ve beraberliğinize bağlıdır. Biz Ermeni ulusu her zaman Anka kuşu gibi küllerden dirilmeyi başarmışızdır. Ama şunu da söylemem gerek. Günümüz dünyasında ülkelerin itibarı yüzölçümüyle ölçülmüyor. Ermenistan modern, güvenli ve ekonomide başarılı ülke olursa itibarı da o denli yüksek olacaktır” şeklinde konuştu.
HABER
7 BİN SURİYELİ ERMENİ YUKARI KARABAĞ'A KAÇTI
ntv 14 Ocak 2013
Suriye'deki iç savaş nedeniyle 7 bin Suriyeli Ermeni vatandaşının Yukarı Karaba'ğa kaçtığı belirtildi. Ermenistan'dan yapılan açıklamada, 7 bin Suriyeli Ermeninin kaçarak Ermenistan'a sığındığı ve sığınmacıların Suriye'ye geri dönme umutlarını yitirdiği vurgulanmıştı.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da, Suriyeli Ermenilere yardım için hükümetin elinden geleni yapacağını söylemişti.
HABER
Sarkisyan'dan makul sözler: ‘Büyük felaket’ demek yeterli
Milliyet 8 Şubat 2013
Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, 1915 olayları konusunda ‘soykırım’ ile ‘Medz Yeğern’ (Büyük Felaket) ifadesinin aynı anlama geldiğini söyledi.
Ermenistan’da 18 Şubat’ta gerçekleşecek seçimlerde koltuğunu korumak için yarışan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 1915 olayları hakkında şaşırtıcı bir çıkışta bulundu. Salı günü seçim kampanyası çalışmaları kapsamında Ermenistan’ın Malatya-Sepastia bölgesine giden Sarkisyan, ‘Medz Yeğern’ (büyük kıyım ya da felaket) ifadesinin ‘soykırım’ ile aynı anlama geldiğini, aralarında bir fark bulunmadığını söyledi.
1915 olaylarının 100’üncü yıldönümünde uluslararası alanda ‘soykırım’ olarak tanınması için çalışmalarına devam edeceğini belirten Sarkisyan, “ABD Başkanı Barack Obama, ‘soykırım’ kelimesini telaffuz etmemiş olsa bile ‘yeğern’ kelimesini kullanarak her şeyi söyledi. Zaten soykırım kelimesini kullanmış olsaydı yine de tatmin olmayıp, bu sefer de ‘neden iki kere söylemedi’ diyecektik” diye konuştu.
Parlamentolarında 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıyan her ülkeye minnettar olacaklarını söyleyen Sarkisyan, Türk medyasında Ermeni soykırımının 100’üncü yıldönümünün bir tsunami ile kıyaslanmasının anlamsız olduğunu ifade etti.
‘Bu ülkeyi yönetemez’
Ancak Sarkisyan’ın uluslararası toplumda ‘soykırım’ ifadesini dile getirmekten kaçınmak için tercih edilen ‘yeğern’ kelimesine böyle bir anlam yüklemesi, diaspora ve Ermeni basınında büyük tepki uyandırdı. ABD’deki Ermeni diasporasının önde gelen gazetelerinden Asbarez, “Sarkisyan’ın soykırım dersi alması gerekiyor” yorumunda bulundu. Tanınmış yorumcu Ara Khachatourian ise Sarkisyan’ın sözlerinin “hakaret” olduğunu söyledi. Khachatourian, “Eğer Sarkisyan gerçekten de soykırım ile ‘Medz Yeğern’in aynı şey olduğunu düşünüyorsa, şu anki ulusal mücadeleleri doğrudan ‘Ermeni soykırımı’ ile bağlantılı olan bir ülkeyi yönetmemeli” dedi. Obama, son olarak 24 Eylül 2012’de yaptığı konuşmasında da 1915 olaylarıyla ilgili olarak ‘Medz Yeğern’ demişti.
HABER
Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan: Protokollerdeki imzamızı çekebiliriz
25 Eylül 2014
Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, Türkiye ile imzalanan ilişkilerin normalleşmesine dair protokollerin gündemden kalkabileceğini söyledi.
Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan bu açıklamayı BM Genel Kurulu'ndaki konuşması sırasında yaptı.
Sarkisyan 2009'da imzalanan protokollerin gündemden kalkmasının resmi gündemlerinde olduğunu söyledi.
Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan belgelerin birkaç yıldır parlamento onayı için raflarda beklediğini ancak Ankara'nın Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'a teslim edilmesi şartından vazgeçmediğini söyledi.
HABER
Ermenistan'dan AB'ye Rusya çalımı
11 Aralık 2014
Rus parlamentosunun alt kanadı, Ermenistan'ın "Avrasya Ekonomik Birliği"ne girmesine oybirliğiyle onay verdi. Ermenistan, AB ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerini durdurdu.
HABER
Ermenistan Avrasya Ekonomik Birliği'ne girdi
Zaman 14 Ocak 2015
Vladimir Putin’in hayalini kurduğu “Avrasya Birliği” yolunda ilk adım atıldı. Avrasya Ekonomik Birliği’ne (AEB) dair anlaşma Rusya, Kazakistan ve Belarus arasında geçtiğimiz mayıs ayında Kazakistan’ın başkenti Astana’da imzalandı.
1 Ocak 2015’te yürürlüğe giren AEB anlaşması üye ülkeler arasında malların, hizmetlerin ve işgücünün serbest dolaşımını öngörüyor.
AEB’nin muhtemel genişleme dalgalarında akla ilk gelen adaylar Ermenistan ve Kırgızistan’dı. İlk olarak katılım iradesi ortaya koyacak olan ülkenin Ermenistan olacağına dair beklentiler doğru çıktı.
Ermenistan Ekim 2014’te imzalanan anlaşma gereği, 1 Ocak’ta AEB’ye resmen katılmış oldu.
Ermenistan hükümeti ve halkı hâlâ tam olarak bilinmeyen bu birlik içerisinde 2015 yılında sınırlı temsile sahip olacak. Birliğin yönetim organı olan Avrasya Ekonomik Komisyonu’nda üç Ermeni üye tek oy hakkına sahip olacak. Kırgızistan ise 1 Mayıs 2015 tarihinde birliğe üye olacak.
YORUM
Ermenistan'da Saray'a yürüyüş eylemleri
MEHMET FATIH ÖZTARSU
Zaman 25 haziran 2015
Ermenistan'da Kamu Hizmetleri Düzenleme Komisyonu'nun 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olacağını duyurduğu elektrik zammı halkın büyük tepkisini çekti.
Erivan'da elektrik fiyatlarının zamlanmasını protesto eden gruplar 18 Haziran'da Özgürlük Meydanı'nda oturma eylemi başlattı. “Soygunculuğa Hayır” girişiminin öncülük ettiği eyleme ülkenin çeşitli bölgelerinden pek çok katılımcı katkı sağladı. Elektrik zammının diğer pek çok zammı da beraberinde getireceğini belirten sivil toplum temsilcileri tepkilerini oturma eylemi yaparak gösterdi.
Polisin eylemcilerin yasa dışı faaliyette bulunduğunu belirterek müdahale girişimi ise kısa zamanda arbedeye dönüştü. Eylemciler 22 Haziran Pazartesi saat 19.00'a kadar oturma eylemini sürdüreceklerini, herhangi bir gelişme olmadığı takdirde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yürüyeceklerini duyurdular.
İlk günkü oturma eylemine 200 kişinin katıldığı belirtilirken herhangi bir sorunun yaşanmadığı kaydedildi. Eylemler devam ederken Enerji Bakan Yardımcısı Areg Galstyan ise yatıştırıcı açıklamalarda bulundu. Elektrik zammının birçok sorunu beraberinde getireceğinin farkında olduğunu ancak başka bir alternatife sahip olmadıklarını belirten Galstyan ülke olarak ucuz elektrik üretemediklerini ifade etti. 19 Haziran'da Erivan'da gerçekleştirilen NATO PA Rose-Roth Semineri'nde konuşan Galstyan, Metsamor Nükleer Santrali ile ilgili olarak da Avrupa'nın hassasiyetlerinin farkında olduklarını ancak Ermenistan'ın enerji üretimi için başka bir çıkış yolu bulunmadığı için santral faaliyetlerinin devam edeceğini söyledi.
PROTESTOLARIN GELİŞMESİNDE SARAYIN ETKİSİ
23 Haziran Salı gününe kadar barışçıl biçimde eylemlerini devam ettiren gruplar, yaptıkları çağrının neticelenmesi için Saray'a yürüyüş yapılacağını açıkladı. Günler sonra suskunluğunu bozan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ise sadece temsilcilerden oluşan bir grubu kabul edebileceğini ve kalabalıkların derhal dağıtılması gerektiğini duyurdu. Polis şefinin de gruplara müdahale edeceğini duyurması üzerine Baghramyan Caddesi'ne yürüyen gruplar cadde üzerinde oturma eylemi başlattı. Eylemi sürdüren gruplara çeşitli din adamları da destek olmak üzere katılım sağladı.
Polis Saray'a giden yolları olağanüstü önlemlerle kapatırken, Gümrü ve Sevan gibi ülkenin çeşitli bölgelerinden protestoculara destek için gelen gruplar Erivan'a ulaştı. Salı sabahı itibarıyla kalabalık grupları dağıtmaya başlayan polisin 250'ye yakın eylemciyi tutukladığı ve onlarcasını darp ettiği belirtildi. Darp edilenlerin büyük çoğunluğunu ise medya mensupları teşkil ediyor. Muhalefet partileri eylemcilerle uzlaşılması gerektiğini belirtirken, Saray'a yakın siyasetçiler ise Sarkisyan'ın çağrısına uyulması gerektiğini açıkladı.
Sonuç olarak ülkenin önemli gazetecileri başta olmak üzere sivil toplum aktivistleri ve pek çok gençlik örgütü temsilcisi darp edilerek tutuklandı. Ortaya çıkan tabloya tepki gösteren Batılı örgütler ise Sarkisyan'a sesini duyuramadı.
Ermenistan'da haklı bir taleple yapılan protestoların güç kullanılarak bastırılması ilk defa yaşanmıyor. Ülke, Avrasya Ekonomik Birliği'ne üyelik tartışmalarının başladığı son yıllardan beri protesto kültürünü geliştirme eğilimi gösterdi. Bu denli etkili protestoların gelişmesinde Saray'ın ülkede tek hâkim oluşu, ülkenin ekonomik durumu ve bu durumdan faydalanıp ultra-zengin olan oligarşinin katkısı çok büyük.
Siyaset Bilimci Johnny Melikyan halkın, yaşam şartlarından duyduğu memnuniyetsizliğin sürekli arttığını ve ülkede acilen sosyo-ekonomik düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtiyor. Ekonomik sistemin değiştirilmesi gerektiğini belirten Melikyan, tekelcilikle mücadelenin de en önemli konu olduğunu ifade ediyor.
HABER
Serj Sarkisyan görevinden istifa etti
23 Nisan 2018
Ermenistan Başbakanı Serj Sarkisyan, görevinden istifa etti, muhalifler kutlamalar için sokaklara döküldü.
Muhalifler bir haftadır Serkisyan karşıtı protesto gösterileri düzenliyordu.
Bazı göstericilerin polis memurlarına sarıldığı bazılarının kornalarla kutlamalara eşlik ettiği bazılarının da sokaklarda dans ettiği görüldü.
Sarkisyan, istifasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, kısa bir süre önce gözaltına alınan ve bugün serbest bırakılan muhalif lider Nikol Paşinyan'ın haklı, kendisinin ise hatalı olduğunu söyledi.
Sarkisyan açıklamasında, "Mevcut durumun başka çözüm yolları da var ancak bu yollara girmek istemiyorum. O zaman ben kendim olmam. Başbakanlık görevinden ayrılıyorum. Sokaklardaki eylemler benim görevime karşı düzenleniyor. Sokaklardan gelen talebi yerine getiriyorum" dedi.
Sarkisyan, 10 yıl boyunca cumhurbaşkanlığı yapmasının ardından başbakan olmuştu.
Sarkisyan'ın cumhurbaşkanlığının ardından başbakanlığa geçmesi 11 gündür ülkede protesto gösterilerinin düzenlenmesine yol açtı.
www.biyografi.net (Binlerce Biyografi) |
|
|
|