|
İbrahim Arvas
Van ve Hakkari Eski Milletvekili
Şemdinli Eski Kaymakamı
1884 yılında Van'ın Başkale ilçesinde doğdu. Hamidiye Alayları’nda görevli Şeyh Hamit Paşa’nın en küçük oğludur.
Sultan Abdülhamid Han’ın özel bursuyla yatılı olarak Galatasaray Sultanisi’nde okudu.
Hakkâri Livası Nüfus katipliği, Musul Ranya ve Dahük Nüfus memurluğu, Van, Tımar ve Edremit Bucak müdürlükleri, Gevaş Kaymakam vekilliği yaptı.
Birinci Dönem Hakkari milletvekili seçildi. Meclise katılmadan istifa etti. İstifasının nedeni, Şemdinli’yi karıştıran İngilizlerin oyununu bozmaktı. Bu amaçla, Şemdinli Kaymakamlığına başladı. Şemdinli’de devlet otoritesini yeniden kurdu.
Sonra 3. ve 4. dönemlerde Hakkari, 2,5,6 ve 7. dönemlerde Van milletvekilliği yaptı.
Evli ve iki çocuk babasıdır. Seyyit Abdülhakim Arvasi'nin damadıdır.
21 Ekim 1965 tarihinde vefat etti. Mezarı, Ankara’da Bağlum kabristanındadır.
ESERİ:
Tarihi Hakikatler
İbrahim Arvas
Biyografi Net Yayınları
Van Eski Milletvekili İbrahim Arvas, hatıralarını, Tarihi Hakikatler adıyla kaleme almıştır...
Kitap bir çok tarihi hakikati gün yüzüne çıkarıyor.
Atatürk'ün masonlara ve dönmelere bakışı, mason localarını kapatışı, dini anlayışı ve Ahmet Emin Yalman'ı devre dışı bırakması, komünizm tehlikesi, İran'daki isyancı Simko hakkında hiçbir yerde duyulmayan bilgiler yer almaktadır.
İbrahim Arvas'ın doğudaki bazı Türk kökenli aşiretlerin dilini kaybetmesi vakıasını tespit etmesi ise ayrı bir belge niteliğini taşımaktadır.
HAKKINDA YAZILANLAR
Mehmet Şevket Eygi anlatıyor
Mehmet Şevket Eygi de, İbrahim Arvas’la ilgili bir hatırasını şöyle anlatıyor:
“Siyasal Bilgiler’de (Ankara) talebe iken bir gün üstad Necip Fazıl’la birlikte eski Van mebusu ve Seyyit Abdülhakim Arvasi’nin yeğeni İbrahim Arvas Bey’i Keçiören’deki bağ evinde ziyarete gitmiştik. Leziz yemekler yenmiş, nefis çaylar içilmiş, enfes bir sohbet olmuştu. Bir ara üstad Necip Fazıl, duvardaki bir leopar postunu işaret ederek ne güzel bir kürk deyivermişti. Bu söz üzerine merhum İbrahim bey, hemen harem tarafından bir bohça getirtmiş ve postu üstada hediye etmişti. İbrahim Arvas Bey’in kabri, Ankara’da Bağlum kabristanındadır.
HAKKINDA YAZILANLAR
Meclis'te İbrahim Arvas
Ocak 1948’de Konya milletvekili Fatih Gökmen ile birlikte İmam Hatip Okullarının yeniden açılması için takrir verdi. Bu takrirde şöyle deniyordu;
“Biz laiklik prensibinden zerre kadar ayrılacak değiliz. Ama din, sadece Allah’la kul arasında bir bağ değil aynı zamanda sosyal bir gerçeklik, bir cemaat işidir. Köylerde çoğu zaman ölüleri gömmek için bile bir imam bulunmamaktadır. Eğer biz din adamı yetiştirmezsek batıl inançlar yayılır. Biz laikliği, İslamlığı Türkiye’den atmak için almadık.”
www.biyografi.net (Binlerce Biyografi) |
|
|
|