İrfan Atagün
gazeteci, yazar



16 Nisan 1929 tarihinde doğdu. Çocukluğunda okuma ve yazma şevki ile yanıyordu.

1948 yılında üniversitede fikir hareketleri başladığında Ömer Öztürkmen, Galip Erdem ve diğer milliyetçi dostlarıyla Türk Gençlik Teşkilatı’nı kurdu. Sonra teşkilatın başına geçti.

1960’lı yıllarda gazeteciliğe başladı. “Santral” ve “Karakedi” gazetelerini yayınladı. Türk Edebiyatı Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı.

Uzun yıllar Türkiye gazetesinde “Gönül Sultanları” köşesini hazırladı. Yazıları, 1993 yılında kitaplaştırıldı.

Geçirdiği beyin kanamasıyla bitkisel hayata girdi. İstanbul Küçükyalı’daki evinde 26 Haziran 2007 tarihinde vefat etti.




HAKKINDA YAZILANLAR

İrfan” ordusunun eriydi
Cüneyt Bitikçioğlu - İnan Arvas
Türkiye 27 Haziran 2007

Gazetemizde yıllarca gönülleri Allah aşkı ile yanan şahsiyetlerin hayatlarını birer birer ortaya çıkararak “Gönül Sultanları” isimli köşesiyle okurlarına hizmet eden Türkiye’nin önemli fikir ve dava adamlarından, S. İrfan Atagün dün sabaha karşı Küçükyalı’daki evinde Hakkın rahmetine kavuştu.

Türkiye’nin manevi mimarlarından olan Atagün, 16 Nisan 1929’da doğdu. Daha çocukluğunda okuma ve yazma şevki ile yanıyordu. 1948 yılında üniversitede fikir hareketleri başladığında Ömer Öztürkmen, Galip Erdem ve diğer milliyetçi dostlarıyla birlikte yoğun bir faaliyete girişip Türk Gençlik Teşkilâtı’nı kurdu. Sonra teşkilâtın başına geçerek, arkadaşlarıyla büyük bir davanın eri olarak çalışmaya başladı.

Türk Edebiyatı Vakfı’nın kurucusu

1950’li yıllarda Türkiye Muallimler Birliği’nin Çemberlitaş’taki merkezinde ilmî ve fikrî tartışmalar düzenlenirken Ziyaettin Fahri Fındıkoğlu, Mustafa Şekip Tunç, Nurettin Topçu, Mümtaz Turhan, Hilmi Ziya Ülken, İbrahim Kafesoğlu, Faruk Kadri Timurtaş, Fethi Gemuhluoğlu, Muharrem Ergin, Yusuf Ziya İnan, Mehmet Halit Bayrı ve Sabri Esat Siyavuşgil gibi seçkin fikir adamlarının toplantılara iştirak ederek aralarına katıldı. 1960’lı yıllarda gazeteciliğe başladı. İlk önce “Santral” isimli kendi gazetesini çıkardı. Daha sonraki yıllarda ise “Karakedi” gazetesini yayın hayatına dahil etti. 1978 yılında Ahmet Kabaklı Hoca’nın önderliğinde kurulan Türk Edebiyatı Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı.

14 yıldır yataktaydı

1990’larda gazetemizde uzun süre “Gönül Sultanları” isimli köşesinde, tarihte yaşamış, iz bırakmış velilerin, mümtaz şahşiyetlerin hayatlarından menkıbeler sundu. Büyük beğeni ile takip edilen menkıbeler, 1993 yılında kitaplaştırıldı. İsa Yusuf Alptekin’in hanımı için İstanbul Ataköy Camii’nde düzenlenen mevlid-i şerifi dinlerken aniden geçirdiği beyin kanamasından dolayı bitkisel hayata girdi. 14 yıldan beri yatakta yaşayan Atagün, dün sabaha karşı 03.15 sıralarında vefat etti.

Güleç yüzü ile herkesin çok sevdiği İrfan ağabey, rahmetli olan Mehmet Emin Alpkan, Seyyid Ahmet Arvasi, Ayhan Songar, Yalçın Özer ve Ahmet Kabaklı gibi hasret kaldığımız mümtaz isimler arasına giriverdi... Evli ve 3 çocuk babası olan yazar, Fatih Camii’nde yoğun bir kalabalık tarafından kılınan cenaze namazının ardından Eyüpsultan mezarlığına defnedildi.





www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)