Ateş Nesin
Ateş Nesin, Kars’ta doğdu. İtalyan Lisesi’ndeki eğitiminin ardından liseyi Kadıköy’deki Özel Anadolu Lisesi’nde tamamladı. İtalya’daki Bologna Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin tiyatro bölümünü bitirdi. Ünlü tiyatro yönetmeni Luigi Sguarzina ve ünlü yazar ve semiolog Umberto Eco’nun öğrencisi oldu. 25 Ağustos 1980’de kısa bir süre için Türkiye’ye gelen Ateş Nesin, 12 Eylül askeri harekâtında gözaltına alındı. Elinden pasaportu alınan Nesin, üç yıla yakın yurtdışına çıkamadı. Bir süre babasının “Nesin Vakfı”nda görev yapan Ateş Nesin daha sonra turizm sektörüne girdi.

HAKKINDA YAZILANLAR

Nesin’in oğlu umreye gidiyor: Babam için de dua edeceğim
Erkan Acar
Zaman 22.04.2006

Aziz Nesin, Türk mizah edebiyatının önemli isimlerinden biri. Asıl adı Mehmet Nusret. Yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede ateist olduğunu açıkladı. Salman Rüşdi’nin Şeytan Ayetleri kitabını yayınlaması büyük tepki çekti. Sivas’taki Madımak olaylarının kışkırtıcısı olduğu öne sürüldü. 1995 yılında vefat etti. Aziz Nesin’in büyük oğlu Ateş ise şu sıralar farklı bir heyecan yaşıyor. Umreye gitmeye hazırlanan Ateş Nesin, mayıs ayında ziyaret edeceği kutsal topraklarda dedesi ve babası için dua edeceğini belirtiyor. Babasının din konusundaki düşüncelerinin kamuoyuna yanlış yansıtıldığını düşünen Ateş Nesin, “Ömrünün son yıllarında birlikte çok zaman geçirirdik. Onun Allah’a inandığını düşünüyorum.” diyor. 63 yaşındaki Ateş Nesin, Eman Tur’un İtalya masasında görev yapıyor. Daha çok umre organizasyonları yapan şirket, kendisine hiç beklemediği bir teklifte bulunmuş. Yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Seni de umreye yollayalım, dediklerinde mutlu oldum. Bu benim için büyük onur. Önümüzdeki ay 7-8 günlük bir ziyaret yapacağız.”

Umre ziyareti sonrasında gözlemlerini yazacağını anlatan Nesin, en çok dedesinin ruhunu şad edeceği için seviniyor: “Benim dedeciğim kutsal mekanlara gitmeyi çok isterdi. Ancak parası yoktu. Fakir bir bahçıvandı. Şebinkarahisar’ın Ocaktaş adındaki köyünden gelmiş İstanbul’a yerleşmiş. İstanbul’da değişik işlerde çalışmış, en son Heybeliada’da bahçıvanlık yapıyordu. Ben çocukluğumu daha çok dedemin yanında geçirdim. Babamı hapis, gözaltı derken göremezdik. Dedem dini bütün insandı. II. Abdülhamit hayranı, sıkı bir Atatürk düşmanı idi. Ama bütün bunlara rağmen babamı desteklerdi. Çağdaş bir yapısı vardı. İnanıyorum ki ben umreye giderek dedemin ruhunu şad edeceğim. Dedeme bol bol dua okuyacağım.”
Ateş Nesin’in daha önce yayınlanmış “Olta” adında bir kitabı var. Nesin’in ikinci kitabı “Ben ve Babam Aziz Nesin” eylül ayında Nesin Yayınları arasında piyasaya çıkacak. Kitapta Nesin, merkezde babası olmak üzere kendi yaşantısını şöyle anlatıyor: “Babam ile ilgili çok kitap yazıldı. Ben daha ziyade bilinmeyen, onun çok özeline, özelimize inerek yazmaya çalıştım. Türk halkı babamı daha iyi anlasın istiyorum. Benim babam demokrat bir adamdı. Hiç kimsenin inancına, dinine karışmamıştır. İnanana saygı gösterirdi. Her şeyden önce babası dindardı. Ona çocukluğunda dinî eğitim aldırmıştı.”

Ateş Nesin, babası Aziz Nesin’in din karşısındaki tutumunun kamuoyuna yanlış yansıtıldığı düşüncesinde. Ateş Nesin, babasının dine bakış açısını ise şöyle anlatıyor: “Babam benim inançlı olduğumu bilirdi. Bana karşı çok toleranslı idi. Eş, dost meclislerinde beni parmağı ile gösterir ‘Her eve lazım böyle inançlı biri. Bir tane de bizde var.’ diye takılırdı. Aslında onu yanlış yansıttılar. Ateist olarak bilinir ama ben onun Allah’a inandığını düşünüyorum.”






www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)