İrsen Küçük ( 1940)
KKTC Eski Başbakanı


Dr. Fazıl Küçük'ün Oğlu



1940 yılında Lefkoşa'da doğdu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden 1966 yılında mezun oldu. Toprak Muhafaza ve Zirai Sulama konularında Üniversite üstü ihtisası vardır.

1966 - 1968 yıllarında Türkiye Devlet Su İşleri (DSİ) Teşkilatında İşletme Mühendisi olarak çalıştı. 1968 - 1973 yıllarında Kıbrıs Hayvancılık Dairesinde görev yaptı. 1973 yılından sonra kendine ait işletmede Tarım ve Hayvancılık çalışmalarını yürüttü.

Ziraat Mühendisleri Odası ve Erenköy Mücahitler Cemiyeti Başkanlığı yaptı.

1976 ve 1981 genel seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi'nden Lefkoşa Milletvekili seçildi . 1983’te oluşturulan Kurucu Meclis’te üyelik yaptı.

1976-1981 ve 1982-1983 tarihleri arasında Tarım, Doğal Kaynaklar ve Enerji Bakanlığı ile 1981-1982 tarihleri arasında Sağlık, Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlığı görevinde bulundu.

1993 erken genel seçimlerinde Ulusal Birlik Partisin’den Lefkoşa Milletvekili seçildi. Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreterlik görevlerinde bulundu. 6 Aralık 1998 Genel Seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi’nden Lefkoşa Milletvekili seçildi.

UBP-TKP Koalisyon hükümetinde Tarım ve Orman Bakanı olarak görev aldı. Bilahare oluşturulan UBP-DP koalisyon hükümetinde Tarım ve Orman Bakanlığı görevine devam etti.

İngilizce ve Rumca bilmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Derviş Eroğlu'nun KKTC Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra boşalan UBP Genel Başkanlığına İrsen Küçük seçildi.

10 Mart 2019 tarihinde Lefkoşa'da vefat etti.




HABER

TMT anıtı özellikle seçildi
17 Ocak 2012

Denktaş’ın en yakın dava arkadaşı Kıbrıs Türklerinin ilk lideri Dr. Fazıl Küçük’ün yeğeni Başbakan İrsen Küçük, mezar yeri olarak Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) anıtının bulunduğu Cumhuriyet Parkı’nın özellikle seçildiğini belirterek, “Denktaş, TMT’nin kurucuları arasında. Cumhuriyeti ve devleti de kurdu. Bu parkın adı Cumhuriyet, TMT anıtı da burada. Denktaş’ın bütünleşeceği bir yer” dedi. Denktaş bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda başlayacak devlet töreninin ardından Selimiye Camii’nde kılınacak cenaze namazından sonra TMT anıtının bulunduğu Cumhuriyet Parkı’nda toprağa verilecek. KKTC hükümeti, açılacak bir yarışmanın ardından anıt mezar yapımına başlayacak.

KKTC’de faaliyet gösteren 26 kumarhane, Denktaş’a saygı ve yas çerçevesinde kapanma kararı aldı. Eğlence yerlerinden, yas ilan edilen cumartesi gününden bu yana tüm etkinlikler iptal edildi.



HABER

KKTC yerine Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
29 Mayıs 2012

KKTC’de Bakanlar Kurulu 23 Mayıs’ta aldığı bir kararla KKTC pasaportlarında yazan “KKTC” yazısını çıkarma kararı aldı.

Kurul “KKTC” yerine, “Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” isminin İngilizce kısaltması olan “CTR” adının konmasına karar verdi. Bakanlar Kurulu ikinci bir kararla da kimlik ve pasaportlara “uyruğu” bölümü eklenerek buraya “Kıbrıslı Türk” yazılmasını gündeme getirdi. Haber üzerine açıklama yapan KKTC İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu bakanlı kurulu kararıyla ilgili habeerlerin yayınlanmasının ardından “KKTC ifadesi korunacak. Ancak uluslararası uyum için pasaportların iç sayfasına “CTR” de yazılacak” dedi. Milliyet 16 Nisan’da “İşte B planı” başlıklı haberinde diye KKTC’nin adının değiştirileceğini yazmıştı. Milliyet’e konuşan üst düzey bir yetkili, “Kıbrıslı Rumların 1 Temmuz ’da AB Dönem Başkanı olmasıyla birlikte, Türkiye-AB ilişkilerinin kesileceğine işaret etmiş ve “Bu süreçten sonra Kıbrıs ’ta da görüşmelerin devam etmesi beklenmiyor. İşte, o tarihten sonra B planı devreye girecek. KKTC’nin adı Kıbrıs Türk Devleti olacak ” demişti. KKTC’de İslam Konferansı Örgütü’nde de, Kıbrıs Türk Devleti olarak temsil ediliyor.




HABER

KKTC Başbakanı İrsen Küçük yeniden genel başkan
20 Ekim 2012

KKTC'de iktidardaki Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) 19. Olağan Genel Kurultayı'nda İrsen Küçük yeniden genel başkan seçildi.

Divan Başkanı Hüseyin Özgürgün, bin 427 delegeden bin 402 delegenin oy kullandığı kurultayda, İrsen Küçük'ün 704, diğer aday Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif'in ise 690 oy aldığını açıkladı.




HABER

Kurultay için Başbakan Küçük'e 10 gün süre
ntv 3 Ocak 2012

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde mahkeme, iktidardaki Ulusal Birlik Partisi'nin genel başkanlık için 10 gün içinde seçim yapması gerektiğine hükmetti. Başbakan Küçük'ün avukatı ise, temyiz hakkını kullanacaklarını söyledi.

Lefkoşa'daki mahkeme, Ulusal Birlik Partisi'nin Ekim ayındaki tartışmalı kurultayıyla ilgili kararını açıkladı.

Mahkeme, KKTC Başbakanı İrsen Küçük'ün kurultaydaki oylamanın ardından "genel başkan" ilan edilmesinin parti tüzüğüne aykırı olduğuna hükmetti.

Genel başkanın, oylamaya katılan değil, tüm delegelerin yarıdan fazlasının oyunu alması gerektiğini kaydeden mahkeme, 10 gün içinde ikinci tur oylamanın yapılması gerektiğini belirtti.




HABER

KKTC Başbakanı Küçük'ten kurultay açıklaması
17 Şubat 2013

Başbakan Küçük, yaptığı yazılı açıklamada, UBP Kurultayı'na giderken, gerek kurultay öncesi tartışmaların, gerekse bizzat kurultayın kendisinin, UBP'nin örgütsel olgunluğuna yakışır şekilde ilerlemesi gerektiğini belirtti

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkan Adayı Ahmet Kaşif ile girilen polemiğin üzüntü verici boyutlara geldiğini belirterek, ''Ne Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ne de Genel Başkan Adayı Ahmet Kaşif ile kişisel bir sorunumuz vardır'' ifadesini kullandı.

Başbakan Küçük, yaptığı yazılı açıklamada, UBP Kurultayı'na giderken, gerek kurultay öncesi tartışmaların, gerekse bizzat kurultayın kendisinin, UBP'nin örgütsel olgunluğuna yakışır şekilde ilerlemesi gerektiğini belirtti.

Açıklamada, ''Ne Cumhurbaşkanı Sayın Derviş Eroğlu ne de Genel Başkan Adayı Sayın Ahmet Kaşif ile kişisel bir sorunumuz vardır'' ifadesini kullanan Küçük, ''Bizim sorunumuz zihniyetlerle politikalarla programladır. Eleştirilerimizi ve ithamlarımızı bu temelde yapmaya özen göstermeye gayret sarf ediyoruz. Aynı olgunluğu karşı taraftan da beklemenin hakkımız olduğunu düşünüyoruz'' dedi.






HABER

İRSEN KÜÇÜK YENİDEN UBP BAŞKANI SEÇİLDİ
24 Şubat 2013

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, yeniden Ulusal Birlik Partisi (UBP) genel başkanlığına seçildi.

UBP'nin 19. Olağan Kurultayı'nda genel başkanlık için İrsen Küçük ile UBP Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif yarıştı. Küçük, kurultaya katılıp oy veren 1412 delegenin 708 oyunu alarak genel başkanlığa seçildi. Genel başkan adayı Ahmet Kaşif ise 701 oy aldı.




HABER

KKTC'de 'sekizler' darbesi
20 Mayıs 2013

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde iktidardaki Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) ikiye bölünerek bir grup milletvekilinin muhalefet partileriyle birlikte hükümete gensoru önergesi vermesi Ada’da siyasi krize neden oldu.

Gensoru önergesi oy çokluğuyla kabul edilirken iktidar ve muhalefet, 28 Temmuz’da erken seçime gidilmesine karar verdi.KKTC’nin 50 sandalyeli meclisinde 30 milletvekili ile çoğunluğu elinde bulunduran UBP içinde bir yılı aşkın süredir devam eden genel başkanlık mücadelesi, bir grup milletvekilinin Başbakan İrsen Küçük’e isyan etmesiyle sonuçlandı.

Geçen yılki kurultayı mahkemelik olan ve hakim kararıyla şubat ayında ikinci kez kurultaya giden iktidar partisinde sekiz milletvekili bugün muhalefet partileriyle birlikte hükümete güvensizlik önergesi sundu. Önerge oy çokluğuyla kabul edilirken, erken seçim yapılması yönünde iki ayrı önerge meclise getirildi.

2 AY SONRA ERKEN SEÇİM

Muhalefet partilerinin sunduğu 29 Eylül’de erken seçim yapılması yönündeki önergeyle Başbakan İrsen Küçük’ün sunduğu “21 Temmuz’da yapılsın” karşı önerisi mecliste yoğun bir şekilde tartışıldı. Karşılıklı sert eleştirilen yapıldığı mecliste hukuk komitesi iki önergeyi ele aldı ve oy birliği ile 28 Temmuz’da erken seçime gidilmesine karar verdi. Erken seçim önergesi meclisin yarınki birleşiminde oylanacak. Ada’da parlamento seçimleri normal şartlarda Nisan 2014’te yapılacaktı.

HÜKÜMET HAFTAYA DÜŞECEK

Hükümeti düşürecek güvensizlik önergesi ise anayasaya göre KKTC meclisinde önümüzde hafta pazartesi günü görüşülecek. Güvensizlik önergesiyle ilgili lehte ve aleyhte konuşmaların ardından oylamaya geçilecek. Önergeye imza atan 27 milletvekilinin, kararlarını değiştirmeyerek Meclis’teki oylamada olumlu oy kullanması halinde, hükümet en erken önümüzdeki hafta düşecek. Hükümetin gensoru ile düşürülmesinin ardından Başbakan İrsen Küçük görevini Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na iade edecek ve Meclis’ten güvenoyu alabilecek yeni hükümet kurulması çalışmaları başlayacak.

Gensoruya imza atan muhalefet partileri ile UBP’nin muhalif milletvekilleri Meclis’te, salt çoğunluğa sahip. Muhalefet, erken seçime kadar geçiş hükümeti kurulmasını istiyor.

BOMBA İHBARI YAPILDI

KKTC meclisinde hükümete güvensizlik önergesi verildiği ve bankaların faizlerine sınırlama getiren faiz yasası görüşüldüğü sırada polise “meclise bomba konulduğu” ihbarı yapıldı. Muhalefetteki milletvekilleri, ihbarın Meclis’in önemli kararlar almasına engel olmak amacıyla komplo olduğunu belirterek, polisin talebine rağmen Meclis oturumuna devam etti. Anamuhalette Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Ferdi Sabit Soyer, “Atom bombası atılsa, yine de Meclis kararlarını alacak, yasalar geçecek” dedi.

BAŞBAKAN KÜÇÜK EROĞLU’NU SUÇLADI

Başbakan Küçük, partisi içindeki sekiz milletvekilinin güvensizlik önergesine destek vermesinden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu sorumlu tuttu. Gensoru mecliste tartışılırken söz alan Küçük, partisi içindeki muhalif milletvekillerine hitaben, “ABD’de temaslarda kendi derdimi değil, ülkemin derdini anlattım. Destekçiniz gibi Silahtar’da (Lefkoşa’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın olduğu yer) oturarak bu davayı halledemezsiniz” dedi. Küçük, Demokrat Parti lideri Serdar Denktaş’ın, “Bir başbakan bugüne kadar cumhurbaşkanına bu kürsüden ‘Silahtar’da oturan’ demedi” yönündeki sözlerine sinirli bir şekilde, “Bu da bir ilk olsun” karşılığını verdi.




HABER

KKTC’de esen seçim rüzgarı
Sefa Karahasan
Milliyet 27 Mayıs 2013

Kuzey Kıbrıs’ta tek başına iktidar olan Ulusal Birlik Partisi’ndeki (UBP) “iç kavgalar” siyasi atmosferi altüst etmiş durumda. UBP’de Başbakan İrsen Küçük’e karşı “muhalif hareket başlatan” 8 milletvekili, muhalefet partileri ile anlaşarak erken seçimin yolunu açtı. UBP ile ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) erksen seçimin 28 Temmuz’da yapılması kararını aldı. Bugün bunun oylaması yapılacak. Seçimlerin yanında hükümetin güvensizlik önergesi de görüşülecek. UBP erken seçime gitmek zorunda kalınca, 8 muhalif vekil de partiden ihraç edildi. UBP’den kopan vekillerin Serdar Denktaş’ın başkanlığını yaptığı Demokrat Parti ile işbirliğinde seçimlere gitmesi bekleniyor. Ortaya DP-Ulusal Güçler konsepti çıkacak. Serdar Denktaş işbirliğini, “seçimlerde başarılı olmak için çalışıyoruz” diye açıklıyor.

İstenen koalisyon

Yazın ortasında seçimlere gidecek Kuzey Kıbrıs. Son dakikada “oluşacak birlikler, seçim tarihini tekrar gözden geçirmezse...” Böyle bir atmosferde erken seçimin “şaşırtıcı” sonuçlar çıkarması beklenebilir. Hedeflenen “iktidar modelinin” ülkenin en büyük iki partisi ile oluşturulması. Yani CTP-UBP koalisyonu sürpriz olmaz. Ankara da bu konuya çok “sıcak...” Kökleşmiş sorunların, tek ses olarak çözülmesinden yana. Mesela, iki büyük partiden biri muhalif kalınca, iktidar partisi “yeterli” adımlar atamıyor. Muhalefet güçlü oluyor, “gerekli yasalar da bile...” Bunun önüne geçecek model ise CTP-UBP koalisyonu. Bu modelin geçerli olması, iki partinin seçimlerde koalisyon için yeterli sayıya ulaşması gerekiyor. Serdar Denktaş’ın partisi DP de, son anda potaya girebilir. Gözden kaçırılmaya çalışılan Toplumcu Demokrasi Partisi’nin ise “sürpriz” yaparak dengeleri bozabileceğini de not edelim.

Belirleyici olunabilir

Daha önceki yazımda belirttiğim gibi; ülkede yapılacak seçimlerde; Halkın Adalet Konseyi, Toparlanıyoruz, Aydınlık Yarınlar Hareketi gibi oluşumlar belirleyici olabilir. İsterlerse! Daha önce “başaramadıkları” “birlikteliği” bu seçimlerde başarırlarsa; “iktidarda olurlar...” Bu zor değil! Kıbrıslı seçmenler sadece, ‘kendilerini seçimden seçime hatırlayan’ siyasetçilere bir ders vermelidir. 50 milletvekilinin olduğu Meclis’te en az 20 milletvekili ile temsil edilecek bir çalışma yapılmalı. Bunun yanında; 170 bin seçmenin bulunduğu Kuzey Kıbrıs’ta, 30 bine yakın Türkiye kökenli seçmenin de bulunduğunu kayda geçirelim. Ancak bu seçmenlerin, “KKTC yurttaşlık” bilinci ile hareket etmesi gerekir. Sistemin içerisinde bir mücadele vermekte yarar var.

Özdemir Gül’ün uyarısı

Halkın Adalet Konseyi’nden Özdemir Gül’ün düşünceleri dikkat çekici. Gül, ülkede fikirleri saygı duyulan bir isim. Kıbrıslı Türkler arasında da saygın bir yere sahip. “Ayrımcı değil, birleştirici bir hareketle seçimlere gidilmesini” savunuyor. “KKTC yurttaşları” olarak, daha iyi bir Kuzey Kıbrıs yaratmanın zor olmayacağını kaydediyor. Doğrusu da bu. Bunun için seçimlerde “tercihleri doğru yapmakta” fayda var. Yapılacak seçimlerin “verimli” olacağını da söylemiyoruz. Ülkede 2 yıl içerisinde yeniden seçim yapılması şaşırtıcı olmaya da bilir. Atmosfer onu gösteriyor. İzleyip göreceğiz.






www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)