Faruk Süren
işadamı


Galatasaray Kulübü Eski Başkanı



28 Temmuz 1945 tarihinde İstanbul’da doğdu. Liseyi Almanya'da okudu. Üniversite tahsilini İktisadi Ticari İlimler Akademisi'nde (İİTİA) tamamladı. Almanca, İngilizce ve Fransızca bilmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır. Galatasaray Spor Kulübü’nde ilki 1984'de olmak üzere toplam altı dönem yöneticilik yaptı. Dört dönem başkan yardımcısı olarak yer aldı. Özellikle basketbol şubesiyle ilgilendi. 16 Mart 1996 tarihinde yapılan genel kurulda başkanlığı Alp Yalman'dan devraldı. 1998 ve 2000'de yapılan genel kurullarda da tekrar başkan seçildi. Başkanlık döneminde, Fatih Terim'i tam yetkiyle futbol takımının başına getirdi. 5.5 yıllık süreçte dört defa üst üste Türkiye Ligi şampiyonluğu, üç defa Türkiye Kupası, üç TSYD Kupası, iki Cumhurbaşkanlığı Kupası, bir UEFA Kupası ve bir Süper Kupa şampiyonluğu bu döneme sığdı. Galatasaray Spor Kulübü'nün UEFA kupasını kazandığı 2000 yılından sonra 1 yıl daha başkanlık yaptı. 2001 yılında yapılan genel kurulda aday olmadı.

İşadamı Fuat Süren'in oğludur. Faruk Süren, kendi deyimiyle tipik bir Osmanlı’dır. Baba tarafı Süryani ve İtalyan, anne tarafı Saraybosna göçmeni Boşnak bir aileden gelmektedir.



HAKKINDA YAZILANLAR

Saraydan Lojmana
Sabah 10 Ocak 2005

Gebze'deki fabrikasının misafirhanesinde kalan Faruk Süren "Bir evim bile yok" diyor.

Faruk Süren bir zamanlar 13 şirketli bir holdingin patronu, Galatasaray Kulübü'nün UEFA kupalı tarihi başkanıydı. Beylerbeyi'nde Boğaz'a nazır villada yaşıyordu...

9 ŞİRKETİNİ KAYBETTİ
Her şey üç buçuk yıl önce değişti. Süren'in çöküşü başladı. Şirketler birer birer kapandı, mallar satıldı, villa da elden gitti. "Hayali ihracat" iddiaları büyük sarsıntı yarattı.

KURUŞLARIN HESABI
Süren şimdi "bir evim bile yok" diyor. Gebze'deki fabrikanın misafirhanesinde yatıyor. Her şeyi kuruşuna kadar hesapladığını söylüyor.

En çok kayağı özledim
* Artık isviçre'de kayağa gidemiyorum. Ama giyim kuşamımdan taviz vermem.
* Yöneticilerime güvenmekle yanlış yaptım. Hatta içlerinden biri benim makinelerimle fabrikatör oldu.



'Aslan kral' tahttan indi

Galatasaray'ın UEFA Kupası'nı kazandığı dönemdeki başkanı olarak tarihe geçen Faruk Süren'in başı borçlarıyla dertte Borçlarını ödemek için Beylerbeyi'ndeki trilyonluk yalısını da satan Faruk Süren, fabrika misafirhanesinde kalmaya başladı.

Bir zamanlar Faruk Süren Galatasaray tarihinin en önemli başkanlarından, sahibi olduğu on üç şirketle iş dünyasının en güçlülerindendi. Başkanlığı döneminde Galatasaray'ın UEFA Kupası'nı kaldırması, Faruk Süren'i Türk futbol tarihinin unutulmazları arasına sokmuştu. Ancak son üç buçuk yılda işler Faruk Süren için hiç de istediği gibi gitmedi. Bir dönemin en önemli ve en zengin isimlerinden Süren'in adı önce 'hayali ihracatçı'ya çıktı. Süren şimdilerde 13 şirketinden geriye kalan 4 şirketiyle bankalara olan borçlarını ödemeye çalışıyor. Bunun için İstanbul Beylerbeyi'ndeki lüks villasını satmak zorunda kalan Faruk Süren'in şu an bir evi bile yok. Halen Gebze'de bulunan fabrikasındaki misafirhanede yatan Süren'in eşi Hatice Süren ise ablasının kiraladığı evde kalıyor. Eski başkan, herşeye rağmen moralini kaybetmediğini söyleyerek, "Borçları kapatıp ticaret hayatıma devam edeceğim" diyor.

GEMİMİ TERK ETMEDİM
Faruk Süren yurtdışı tatillerinin, yat gezilerinin, boğaz manzaralı ev keyfinin yaşandığı varlık günlerinden, yokluk günlerine geçişteki 3.5 yıl için sadece kendine kızdığını söylüyor. Şirketlerinin başındaki yöneticilere güvenmekle hata ettiğinin altını çizen Süren, "Galatasaray'a konsantre olup işleri ikinci plana atmanın cezasını çekiyorum" diyor ve ekliyor: "Galatasaray'da ilkleri yapalım diye uğraştığımız dönemde kendi işlerimle hiç ilgilenmedim. Biz Galatasaray için ilkleri yaparken öbür tarafta olan oldu. İşyerinde geminin kaptanı bendim ama ikinci, üçüncü kaptanlar, çarkçıbaşılar hata yaptı. İyi niyetli ya da değil, profesyonelce yaklaşmamaktan hatalar yapıldı. Bu kabahatler silsilesinin içinde bir darboğaza girdik. Tabii ki bu benim sorumluluğumu hafifletmez, sorumluluk yine benimdir. Gemiyi de en son terk eden kaptan olmalıdır. Ben gemimi terk etmedim."

NAYLON SÜREN DEDİLER
Faruk Süren, Orhan Aslıtürk ve Muhammed Ciğer'le adının karıştığı hayali ihracat iddialarının da tüm bu çöküşe ivme kazandırdığını belirtiyor. Ben Orhan Aslıtürk'ü tanımam, o belgelerin hiçbirinde benim imzam da yok. Burada arkadaşlarda yanlış bir şey yapmamışlar. Bir tek biz yapmadık ki bunu, bizim 30 milyon dolar gibi bir ihracat kapatma olayımız oldu. Ama sanki çete reisi benmişim gibi lanse ettiler" diye konuşan Süren sözlerine şöyle devam ediyor: "Naylon Süren falan dediler. Çok haksız bir yargılama ama yapacak bir şey yok. Ben katiyen hayali ihracatçı değilim. Son derece basit bir işlemdir taahhüt kapatma. Bizim yaptığımız da buydu."

TÜM EVRAKLAR GERÇEK
Sahtekarlıkla suçlanmasının 'haksızlık' olduğunu belirten Faruk Süren, "Biz ihracata dayalı bir kredi almıştık. Kendi döviz girdimiz karşılamayınca bu taahhütü başkasının ihracat fazlasını kendi üzerinize geçirerek kapattık. Bu işlem Orhan Aslıtürk'ün şirketleri aracılığıyla yapıldı. Orhan Aslıtürk, bizden tahsil etmiş olduğu vergileri ödemedi." diye konuşuyor. Süren şöyle devam ediyor: Orhan Aslıtürk ve Muhammed Ciğer bunu yolsuzluk için organize etmiş olabilirler, bunu yargı bilir. Fakat burada aldatılan biri varsa o da biziz. Çünkü bize ihracat fazlası olan firmaların faturaları kesildi, vergi beyannameleri verildi, elektrik sarfiyatları hakiki, gümrük çıkışları gerçek. Döviz alım bordroları da gerçek. Bizim sahtekarlıkla suçlamak hakkaniyete sığmaz."



www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)