|
Server Tanilli
yazar, akademisyen
anayasa hukuku profesörü
1931 yılında doğdu. 1980'den önce İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ders verdi. 7 Nisan 1978 günü silahlı saldırıya uğradı. Saldırıdan sonra belden aşağısı tutmaz oldu. Fransa'ya gidip uzun yıllar Strazburg Üniversitesi'nde çalıştı. 2000 yılında Türkiye’ye döndü. Cumhuriyet Gazetesi'nde köşe yazarı oldu. 2006 yılında Sertel Demokrasi Ödülü'ne layık görüldü.
29 Kasım 2011 tarihinde İstanbul'da vefat etti.
ESERLERİ:
Uygarlık Tarihi(1973)
Devlet ve Demokrasi: Anayasa Hukukuna Giriş
Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz?
Yüzyılların Gerçeği ve Mirası" (6 cilt)
Candide ya da İyimserlik
Yaratıcı Aklın Sentezi: Felsefeye Giriş
Değişimin Diyalektiği ve Devrim
Dünyayı Değiştiren On Yıl
Fransız Devriminden Portreler
Anayasalar ve Siyasal Belgeler
Nasıl Bir Demokrasi İstiyoruz?
İslam Çağımıza Yanıt Verebilir mi?
Din ve Politika
Voltaire ve Aydınlanma
HABER
Tanilli vefat etti
1 Aralık 2011
Rahatsızlığı nedeniyle bir süre İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesinde tedavi gören Tanilli, Göztepe'deki evinde hayatını kaybetti.
Tanilli için Cumhuriyet Gazetesi'nde bir tören düzenlendi.
Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç de Server Tanilli ile tanışmalarının 1959 yılında üniversitede olduğunu anlattı.
Tanilli'nin güleç yüzlü bir bilim adamı olduğunu kaydeden Teziç, Tanilli'nin bugün bir aydınlanma büyüğü, Türk bilim dünyasının yetiştirdiği en büyük düşünürlerden biri olarak anıldığını belirtti.
Teziç, Tanilli'nin insanı insan yapan değerlerin hepsini kucaklayan eserler verdiğini dile getirdi.
Tanilli'nin yazdığı ''Uygarlık Tarihi'' kitabına da değinen Teziç, bu kitabı Tanilli'nin zaman içinde üniversitelerdeki değişimi gördüğü için yazdığını söyledi.
Teziç, Tanilli'nin artık üniversite öğrencilerinin soru sorma becerilerinde azalma gördüğü ve kültür eksikliğini gidermek için bu kitabı yazdığını kaydederek, kitabın bugün amacına ulaştığını dile getirdi.
Tanilli'nin 1978 yılında uğradığı saldırı sonucu felç kaldığını belirten Teziç, ''Bu saldırı Tanilli'yi engelli hale soktu ama o ne hastalığın, ne de engelin esiri olmadı. Beyin gücü onun ayakta durmasını engellemedi'' dedi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı ve Cumhuriyet Vakfı adına gazetenin imtiyaz sahibi Orhan Erinç de Cumhuriyet Gazetesi'nin yine üzüntülü günlerden birini yaşandığını belirterek, ''Hem bir Cumhuriyet Gazetesi yazarı, hem de aydınlanmanın ölümsüz savunucusunu kaybettik'' diye konuştu.
Tanilli'nin ulusal sorunlara uluslararası ölçekte bakabilen bir bilim adamı olduğunu dile getiren Erinç, yaşadığı saldırı sonucu engelli kalmasına rağmen Tanilli'nin öldürülen aydınların direnme gücünü ve ruhunu kendi benliğine eklemeyi başardığını söyledi.
Erinç, Tanilli'nin Türkiye'nin sosyal sorunlarına akılcı, bilimsel çözümler bulan önemli bir bilim adamı olduğunu ifade ederek, ''Türkiye önemli beyinlerinden birini kaybetmiş oldu. Server Hoca'nın Türkiye Cumhuriyetine yaptığı katkıların devam edeceğini, ruhen bizi bırakmayacağını, yapıtlarıyla her an hatırlanacağını biliyoruz. Işıklar içinde yatması dileğiyle'' şeklinde konuştu.
Şair Ataol Behramoğlu da Tanilli'nin 2 büyük özelliğini söylemek istediğini ifade ederek, ''Birincisi bilimi halka indirebilmek, ikincisi de uğradığı saldırıda sakatlanmış olmasına rağmen mücadelelerine devam etmesidir. Tanilli, sadece bilim insanı değil, aynı zamanda şairdir. Hepimizin başı sağ olsun'' dedi.
Törene, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, sanatçı Tarık Akan'ın yanı sıra Cumhuriyet Gazetesi çalışanları ve Tanilli'nin çok sayıda seveni katıldı.
Törende, Tanilli'nin tabutunun üstüne çok sayıda karanfil bırakıldı. Tanilli'nin cenazesi, daha sonra cenaze aracına konularak Üsküdar'daki Şakirin Camisi'ne götürüldü.
www.biyografi.net (Binlerce Biyografi) |
|
|
|