|
İlhan Özkeçeci
( 1955)
akademisyen, yazar
hattat
1955 yılında Kayseri’de doğdu. 1980 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akadamisi Yüksek Dekoratif Sanatlar Bölüm’ünden mezun oldu.
Hattat Kemal Batanay’dan rika’a hattı meşketti. 1997’de sülüs nesih dallarında hattat Hasan Çelebi’den hat icazetnamesi aldı.
1983-1995 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nde okutman olarak görev yaptı. 1991 yılında Mimar Sinan Üniversitesi’nde Geleneksel Türk El Sanatları Tezhip ve Süsleme Ana sanatı dalında “Sanatta Yeterlilik” ünvanını aldı.
1995 yılında Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü’ne Yardımcı Doçent olarak atandı.
1996 yılında Tezhip Anasanat dalında doçent oldu. Bölüm Başkanlığı görevini sürdürüyor.
ESERLERİ:
1.Türk Sanatında Tezhip 2007
2.Türk Sanatında Desen ve Kurgu 2015
3.Türk Sanatı'nda Kompozisyon (tezhip-cilt-kalemişi-çini-ahşap-maden-hat)2008
4.Zamanı Aşanlar: IX. yüzyıla kadar Türk sanatı 2004
5.Tarihi Kayseri Cami ve Mescidleri 1997
6.Kayseri Câmi Mimârisinde Minber-Minâreler 1993
7.Hat Sanatını Tanımak 2017
8.Doğu Işığı: VII. - XIII. yüzyıllarda İslâm Sanatı 2006
9.Türk Tezhib Sanatı ve Tezyini Motifler
HAKKINDA YAZILANLAR
Gözde klâsik
Türkiye 28 Mart 2001
İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından Yıldız Sarayı Çit Kasrı’nda, İlhan Özkeçeci’nin birbirinden güzel 55 eserinin yer aldığı klasik sanatlar sergisi büyük ilgi görüyor. Mekanla, hat ve tezhip eserlerinin uyumu sergiye ayrı bir güzellik katıyor. Eserler, “Güzel yazıda fıtrat gibi bir temizlik vardır. Bu temizliğe, kibirli vicdanlar, bozuk ruhlar el süremez; ancak uzaktan bakmağa mecbur kalırlar. Bu hal, düşünen bîr gönül için ne manîdardır” sözünü getiriyor akıllara. Sanki nefsin bütün kötülüklerinde arınıyor insan, yeni doğmuş bir çocuğun saf dünyasından içeri adım atıyor, çünkü burası başka bir alem, sadece güzelliklerin olduğu, Allah kelamının sanatla birleştiği yerde eşsiz bir mekan.
Gelecekten ümitli
“Kur’an Mekke’de indi, Mısır’da okundu, İstanbul’da yazıldı” diye bir söz vardır. Bu sergi, sözü doğrular nitelikte. “Nerede o eski hat ustaları” diyenler görmeli bu sergiyi, İlhan hoca gerçekten bu sanatı layıkı ile icra edenlerden.. Üniversitede öğretim üyesi olması dolayısıyla işin akademik yönü ve geleceği de onu yakinen ilgilendiriyor. Hat ve tezhip sanatının hala arzu edilen yere bir türlü oturamaması onu çok üzüyor. Ama geleçekten umutlu, çünkü onun bu sanatı ilelebet yaşatacak vefakar öğrencileri var.
Değişik arayışlar
İlhan Özkeçeci sergide yer alan eserleri hakkında şunları söylüyor:
“Türk sanatının çağlar öncesinde yaşadığı parlak dönemler insanı tanımak, onun ruh dünyasına ses vermek, ışık getirmek açısından çok önemlidir. İnsan eğitiminde önemli bir yeri olan sanatın toplumlarda değişik şekillerde kendini göstermekle beraber Türk klasik sanatının temel değerlerinde ortaya çıkan güzellikler bugün de bizleri aydınlatmalı, iç dünyamıza güzellikler katmalıdır. Tabidir ki, sanat eğitiminde ondan yararlanmak kendimizden de bazı çizgiler katmak gerekir. Bu sergideki eserler, Türk hat ve tezhip sanatımızın klasik çizgilerinden hareketle değişik arayışlara giden çeşitli yorumlarla yeni yeni anlayışların habercisi gibidir.”
Sergi, Yıldız Sarayı-Çift Kasrı’ndaki hat ve tezhip sergisi, 6 Nisan tarihine kadar gezilebilecek.
www.biyografi.net (Binlerce Biyografi) |
|
|
|