Mahir Kaynak ( 1934)
akademisyen, yazar



1934 yılında Gaziantep’te doğdu. İlk ve ortaöğrenimini burada tamamladı. 1948’de Kuleli Askeri Lisesi’ne gitti. 1953 yılında Harp Okulu’nu bitirdi. 1967’de askerlikten ayrıldı.

1961’de mezun olduğu İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde asistanlık yaptı. 1965’te doktor, 1971’de doçent oldu.

O dönemlerde Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) girdi. 1980 yılında MİT'ten emekli oldu.

1989 yılında iktisat profesörü oldu. 1993 yılında Gazi Üniversitesi’nden emekliye ayrıldı. Evli ve üç çocuk babası.

14 Şubat 2015 tarihinde İstanbul'da vefat etti.


ESERLERİ:

1.Olaylar ve Çözümlemeler
2.Osiyero Nero Öldü
3.Komplo Yok
4.Yel Üfürdü Sel Götürdü







Mahir Kaynak biyografimarket'te





ESER-AYRINTI

Komplo Yok
Mahir Kaynak
Şubat 1999

Gerçekler sadece gördüklerimizden ibaret değildir. Bizim gördüklerimiz, gerçeklerin sahneye vuran gölgeleri de olabilir. Öyleyse repliklere takılıp kalmak yerine -en azından zihnen- perdeyi aralamak için sorular sormuk ve düşünmek gerekiyor. Bir dönem, medya tarafından yoğun ilgi gören ve söyledikleriyle farklı bir çizgi sunan Mahir Kaynak'ın suskunluk dönemi bu kitapla bozuluyor. Bir kenarda kalmasına ve unutulup gitmesine razı olmadığımız, 1994'den 1998'e kadar olan dönemde Türkiye'nin seyrine ve Türkiye gerçeklerinin perde arkasına ışık tutan yazılardan oluşan bu kitabı, zevkle okuyacaksınız.
(Arka Kapak)




ESER-AYRINTI

Osiero Nero Öldü
Mahir Kaynak
Dergâh Yayınları Temmuz 1995

... Elinizdeki denemelerin yazarı Mahir Kaynak'ın hayatı da askeri darbelerle yakından alakalı. 12 Mart'ın zorlu yolları onu bir şekilde kenara itip yalnızlığa sürüklerken 12 Eylül sonrasının daha da zor şartları ona yeni bir yaşama ve mücadele alanı açtı. Mücadeleden çekilmediğini, memleketinin meseleleri üzerine kafa yormaktan, dünyayı takip etmekten, mesleklerine uygun olarak kısa ve uzun vadeli çözümler üretmekten ve bunları küçümsenemeyecek bir cesaretle açıklamaktan uzaklaşmadığını gösterdi. Paylaşırsınız veya paylaşmazsınız, o ayrı. Ama müstağni kalamazsınız. Ayrı ayrı yayınlanmış bu yazıları bir kitap haline getirerek okuyuculara sunuyoruz.
(Önsöz)



HAKKINDA YAZILANLAR

Keskin anılar
Mahir Kaynak
Türkiye 15 mart 2001

Mahir Kaynak... Türk siyasi tarihinin son yıllardaki en renkli simalarından. Sadece siyasi yorumlarıyla değil, istihbarat ve stratejik konulardaki uzmanlığı ile de gündemde kalan Kaynak, bilgilerini, birikimlerini ve fikirlerini ülke için kullanmaya çalışan eski bir MİT mensubu...

Daha önce “Olaylar ve Çözümler”, “Osiero Nero Öldü”, “Komplo Yok” ve “Bir.. İki.. Üç..” isimli kitaplarıyla gündeme gelen Mahir Kaynak’ın, “Yel Üfürdü Su Götürdü” isimli eseri Babıali Kültür Yayıncılık tarafından piyasaya çıkarıldı.

Çocuktu, büyüdü

Kitap, Mahir Kaynak’ın daha önce ele aldığı konulardan farklı bir anlayışla hazırlanmış. Ülkenin stratejik önemi, tarihi geçmişi ve karşı karşıya bulunduğu tehlikelerden çok, tipik bir Türk insanı; yani Mahir Kaynak otobiyografisi ile karşı karşıyayız. Anne-babası, çocukluğu, aldığı eğitim, görevleri, evliliği, çocukları, MİT’e intisabı da bu cümleden olarak sunulan Kaynak’ın, bugüne kadar bilinmeyen özellikleri yine kendi ağzından yansıtılıyor. Zaten konuları da “Çocukluğum”, “Askerlik Hayatım”, “Akademik Hayatım”, “Mit’çi Kimliğim”, “Teşkilattaki Günlerim” ve “Teşkilat Sonrası” başlıklarıyla ayırıyor.

İronik ve objektif

Kitaptaki otobiyografik hatıralar, bir insanın kendi hayatına ironik ve objektif bir yaklaşımda bulunma denemesi. Hatıralarında üniversite, MİT ve siyaset kurumu hakkında tecrübeli bir istihbaratçı olarak önemli açıklamalarda da bulunuyor. Özetle, 1971’de Madanoğlu cuntasının nasıl çökertildiği, MİT’in yanılgı ve iç çekişmeleri, 70’li yıllarda ABD-Türkiye rekabeti, Hiram Abas’la birlikte MİT’teki teşkilatı nasıl ortaya çıkardıkları, Aydın Menderes’in kurduğu Büyük Değişim Partisi Genel Başkan Yardımcılığı’nı neden bıraktığı, üniversitenin bilimi kalkan yapan siyasi bir kurum kimliğine nasıl büründüğü sebep-sonuç ilişkisini de göz önünde bulundurularak sunuluyor.

Mahir Kaynak’ı kırılganlıkları, hayal kırıklıkları ve sevinçleri ile de ele alan kitapla ilgili söyleyecek çok şey var elbette, ama en iyisi alıp okumak, bir okuyucu olarak kendi yorumunuzu yapmak...

Kitaptan alıntılar

*Uysal ve uslu bir çocuktum. Sorun çıkarmaz ve gücümün yettiğince ev işlerine yardımcı olurdum. Tek kusurum kesin yasakları arada bir delmekti. Kopan fırtınayı sinerek ve sessiz kalarak atlatırdım.

* Teşkilat’ın benden istediği ilk iş, ülkede solun sebebiyet verdiği kargaşada TKP’yi, dolayısıyla Rusya’yı bulmaktı. Benim TKP için uygun bir yem olduğumu, günün birinde mutlaka çengel atacaklarını düşünüyorlardı. Bu nedenle solun bütün cephe örgütlerine girdim. Beni daha aşırı solcu iken, MİT tarafından avlanmış sananlara şunu söylemek isterim: Ben komünist cephe örgütlerine, verilen görev gereği girdim.

* Ölüm büyük bir korkudur. Bunu herkes duyar. Önemli olan bunun altında ezilmemektir. Şu satırları yazarken, ilginç bir rastlantı, telefon çaldı ve tanıdık teröristlerin hedefi haline geldiğimi, dikkat etmemi söyledi. Her insan korkar ama korkuya teslim olmak ölmekten de kötüdür.

* Hayatımın geneline baktığımda şunu söyleyebilirim: Bir şeyler yapmaya çalıştım ama “yel üfürdü, su götürdü” ve geriye pek bir şey kalmadı.




HABER

Mahir Kaynak'ın 41 yıllık sır ifadesi
Musa Kesler
Milliyet 29 Mayıs 2012

Mahir Kaynak'ın sol darbeyi böyle çökertti

"Madanoğlu Cuntası Davası" olarak bilinen dava Türk yakın siyasi tarihinin en çok konuşulan olaylarından biri... MİT ajanı Mahir Kaynak, 1969 yılında yılında hükümeti devirmek amacıyla bir "cunta" oluşturduğu iddia edilen emekli Korgeneral Cemal Madanoğlu ekibinin içine sızmış ve ekibin bütün faaliyetlerini MİT'e bildirmişti. 12 Mart'ın hemen ardından 1971 yılı Haziran ayında açılan davada Madanoğlu, İlhan Selçuk, İlhami Soysal ve Doğan Avcıoğlu bir süre tutuklu yargılandı. 2 Ekim 1974 yılında karara çıkan davada bütün sanıklar beraat etti. Davanın gerekçeli kararında Kaynak'ın verdiği bilgilerin "çelişkili" ve "güvenilmez" olduğu da ifade edildi.

Kaynak'ın 41 yıl önce "Madanoğlu Cuntası" hakkında Sıkıyönetim savcısına verdiği ve davaya dayanak olan ifadeler, gazeteci Miyase İlknur'un yazdığı İlhan Abi isimli kitapta yer aldı. Kaynak, ifadelerinde 9 Mart 1971'de darbe yapmayı planlayan cunta içerisine nasıl sızdığını, elde ettiği bilgileri "Fakülteli" kod adıyla MİT'e nasıl aktardığını ayrıntılı olarak anlatıyor.

İşte 14 Haziran 1971 tarihli ifade:

"Darbe planlarını teybe kaydettim"

"1967 yılında Devrim Ocakları'nda tanığım Hıfzı Kaçar, bir ihtilal örgütü kurduklarını ve beni de buna dahil etmek istediklerini söyledi. Teklifi kabul ettim ve durumu Milli İstihbarat Teşkilatı'na bildirdim. Bundan sonra teşkilatın muhtelif zamanlarda toplanarak mevcut hükümeti devirmek için hazırlıklar yaptılar. Bunların (cunta üyeleri) hepsini tanıyorum. Hükümeti devirmek hazırlıklarını büyük çoğunluğundan duydum. Oradaki konuşmaları da bazen kendimize has usullerle teyp ile tespit ettim."

Kod adı: "Fakülteli"

"Bu zaman zarfında adı geçen sahışlar benden katiyyen şüphelenmediler. Bu (cunta) teşkilatının başkanı (general)Cemal Madanoğlu idi. Diğer temas ettiğim şahıslar da bu teşkilatı tamamen benimsemiş ve teşkilatın fikir paralelinde toplantılara katılıyorlardı. Dosyada mevcut 41 sayfalık rapor daha önce yine dosyada mevcut muhtelif tarihlerde 'fakülteli rumuzu ile tarafımdan verilen raporların özetidir."

"Darbeyi MİT engelledi"

"Dosyada mevcut dokümanlar ile Madanoğlu'na ait el yazısı kart 'Kadro' örgütünün taslağını MİT'e ben verdim. Taslak teşkilatın başkanı olarak bilinen Cemal Madanoğlu tarafından kaleme alınmıştır, yazı onundur. Bunların teşkilatları gizli servisimiz tarafından bilindiği için faaliyetlerini fiiliyata dökemediler. Olayların akışını raporlarımda teferruatı ile teşkilata da bildirdim."

Cuntanın amacı: "Sola meyilli ama Marksist olmayan hükümet"

Bütün konuşmalarda bu kişiler Atatürkçü yolda olduklarını, ihtilal gerçekleştiği takdirde sola meyilli Marksist olmayan bir idare kuracaklarını beyan etmekteydiler. Fakat teşkilata giren şahısların içerisinde Mihri Belli ve Dr. Hikmet Kıvılcımlı gibi bizlerce Marksist-Leninist olarak bilinen kimseler de vardı. Bu teşkilat kendi üyeleri arasında para topluyordu. "

"Darbenin yol haritasını yazdım"

"Ben bu gayenin (darbe) gerçekleşmesi halinde takip edilecek yol ve prensipler hakkında raporlar hazırladım. Bunları Hıfzı Kaçar'a verdim. O da daktilo etti, çoğaltarak üyelere dağıttı. Bir tanesi de bana verildi, ben de bunların hemen fotokopisini aldım, teşkilata verdim. Kanaatime göre bir ihtilal komitesi vardır."

"Dinlenmemek için müzik çalıyorlardı"

"Ben bandla konuşmaları tespit ederken, onlar istihbarata karşı önleme tedbiri olarak radyo, teyp, pikap gibi müzik aletlerini bulunduruyordu. Ahmet Güryüz Ketenci benim komşumdu. Ondan devamlı olarak istihbarat alıyordum. İstihbarat almak için onu toplantılara girmeye teşvik ettim. Bazı toplantılarda da beraber bulunduk."





VEFAT-HABER

Mahir Kaynak hayatını kaybetti
14 Şubat 2015

Eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubu Mahir Kaynak (81), evinde hayatını kaybetti. Mahir Kaynak hayatını kaybetti

Yaklaşık 2 yıldır tedavi olan 81 yaşındaki Mahir Kaynak’ın sabah saatlerinde İstanbul'daki evinde hayatını kaybettiği belirtildi.

Kaynak’ın cenazesinin Pazartesi günü öğle vakti Ataşehir Mimar Sinan Camii’nde kılınacak namazın ardından toprağa verileceği öğrenildi.






Mahir Kaynak biyografimarket'te







www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)