Süleyman Demirel ( 1.11.1924)
Türkiye Cumhuriyeti 9. Cumhurbaşkanı



GÖREV SÜRESİ: 16 MAYIS 1993-16 MAYIS 2000



1 Kasım 1924 tarihinde Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy'de doğdu. İlköğrenimini doğduğu köyde, ortaokul ve liseyi Isparta ve Afyon'da bitirdi. Şubat 1949'da İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl Elektrik İşleri Etüd İdaresi' nde göreve başladı. Önce 1949-1950, daha sonra 1954-1955 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri'nde barajlar, sulama ve elektrifikasyon konularında ihtisas yaptı.

1954 yılında Barajlar Dairesi Başkanı, 1955 yılında da Devlet Su İşleri Genel Müdürü oldu. 1962-1964 yılları arasında serbest müşavir-mühendis olarak çalıştı. Aynı yıllarda Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde su mühendisliği konusunda dersler verdi.

Siyasî yaşamına, 1962 yılında, Adalet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliği ile başladı. 28 Kasım 1964 tarihinde bu partiye genel başkan seçilmesinin ardından, kurulmasını sağladığı ve Şubat-Ekim 1965 tarihleri arasında görev yapan koalisyon hükûmetinde Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı.

10 Ekim 1965'de yapılan genel seçimlerde başında bulunduğu AP, yüzde 53 oy alarak tek başına iktidar oldu. Bu seçimlerde Isparta Milletvekili olarak Parlamento'ya girdi ve Türkiye'nin 12. Başbakanı olarak hükûmeti kurdu. Bu hükûmet 4 yıl sürdü. 10 Ekim 1969 tarihindeki genel seçimlerde de Adalet Partisi yine tek başına iktidar oldu. Böylece, 31. T.C. Hükûmeti'ni kurdu. Daha sonra, parti içi bir kriz dolayısı ile, 32. T.C. Hükûmeti'ni kurmak durumunda kaldı. 12 Mart 1971 muhtırası üzerine, başbakanlık görevini bıraktı. 1971 ile 1980 arasında, 1975, 1977 ve 1979'da 3 defa daha hükûmet kurdu.

12 Eylül 1980 müdahalesi üzerine görevi bıraktı ve 7 sene yasaklı olarak siyaset dışı kaldı. 6 Eylül 1987'de yapılan halk oylaması ile yasaklar kaldırıldı ve 24 Eylül 1987 tarihinde, Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı'na seçildi. 29 Kasım 1987'de yapılan genel seçimlerde Isparta Milletvekili olarak tekrar TBMM'ne girdi. 20 Ekim 1991 tarihinde yapılan genel seçimler sonrasında, DYP ile Sosyaldemokrat Halkçı Parti'nin biraraya gelerek kurduğu 49. T.C. Hükûmeti'nde Başbakan olarak görev aldı.

30 yaşında genel müdür, 40 yaşında önce parti genel başkanı, sonra başbakan olmuş; 12 seneye yaklaşan başbakanlık görevinde, Türkiye'nin kalkınması ve gelişmesine büyük hizmetlerde bulunmuştur. Türkiye'nin en genç genel müdürü, en genç başbakanı ve İsmet İnönü'den sonra en uzun başbakanlık yapmış kişisidir. 6 dönem Isparta Milletvekilliği yapmış, 7 sene yasaklı kalmış, 6 defa hükûmetten gitmiş, 7 defa hükûmet kurmuştur.

16 Mayıs 1993 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı olarak seçildi.

17 Haziran 2015 tarihinde Ankara'da vefat etti.




HAKKINDA YAZILANLAR

Görüntüler/
Süleyman Demirel 50. Yıl
Hulusi Turgut
ABC Kitabevi Yayın ve Dağıtım AŞ. / Siyaset Dizisi

Değerli Kitap Dostları, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne 50 yıldan beri hizmet verip, ülkeye dev eserler kazandıran Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel'le ilgili 2 ciltlik bir belgeseli, kültür hizmetine sunmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Sayın Demirel'in 1949 yılı Nisan ayında, Elektrik İşleri Etüd İdaresi'de başlayan devlet hizmeti, 1999'da yarım asrı tamamladı. İnşaat Yüksek Mühendisi olarak Türk insanına hizmet vermeye koyulan Sayın Demirel, daha sonra Barajlar Dairesi Reisi, Devlet Su İşleri Genel Müdürü, Başbakan Yardımcısı Başbakan ve nihayet Türkiye Cumhurbaşkanı konumundaki çalışmaları ile başarasının zirvesine ulaştı. Tükiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel 7 yılık görevini 16 Mayıs 2000'de tamamlıyor. 38 yıldan beri aktif siyasetin içerisinde bulunan Sayın Demirel, bu süre içinde ülke kalkınması ve insanların mutluluğu için dev projelere imzasını attı. 2000'li yılların başında da dünya liderlerinin duayeni konumuna ulaştı. 9. Cumhurbaşkanımızı'ın görev süresi dolmadan 40 gün önce, Türkiye'yi resmen ziyaret eden Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Johannes Rau, bakınız Sayın Demirel'i nasıl tarif ediyordu: "Sayın Cumhurbaşkanı, siz modern Türkiye'nin değişim sürecini simgelemektesiniz. Siz, Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün aşamalarını yaşadınız ve uzun dönemlerde yönetmen olarak şekillendirdiniz. Siz, haklı olarak bir halk adamı olmaktan gurur duymaktasınız. Siz, inşaatçı baretini başına geçiren, eline küreği alan ve vizyonları gerçekleştiren bir politikacısınız. Almanya, Avrupa ve dünya sizi olağanüstü bir devlet adamı olarak takdir etmektedir. 20. Yüzyılın ikinci yarısında hemen hemen hiçbir Türk politikacısı ülkenin kaderine sizin kadar damgasını vurmamıştır. Mustafa Kemal Atatürk bir keresinde şu sözleri telaffuz etmiştir: Bir gezgin yalnızca yolu değil, yolun ardındaki ufku da görmek zorundadır. Siz, siyasi yolculuğunuzda daima bu ilkeyi izlediniz."

Demirel Dönemi 12 Mart Darbesi 1965-1971
Cüneyt Arcayürek
Bilgi Yayınevi / Cüneyt Arcayürek Açıklıyor Dizisi

... Her sayfada Cüneyt Arcayürek'in değer yargılarına katılmasanız da önemli olayların içinde soluk soluğa yaşamış bir gazeteciyle karşı karşıya bulunduğunuzu ve gazeteciliğin ne demek olduğunu anlıyorsunuz. Türkiye'nin tarihini yazmak isteyen kişi, Arcayürek'in kitaplarını incelemeden bu işi yaparsa eksik kalacaktır.
-İlhan Selçuk-

Demirel'in Yokluk Yılları
Yavuz Donat
Bilgi Yayınevi / Yavuz Donat'ın Vitrininden Dizisi

Buna, "Demirel'in zor yılları" da denebilir. 12 Eylül sabahından başlayıp, siyasi yasağın kaldırıldığı güne kadar geçen dönem...




HABER

Demirel taburcu edildi
23 Eylül 2012

Demirel, daha önce geçirdiği gribal enfeksiyon tedavisi kapsamında bazı tetkik ve tahlillerin yapılması için dün akşam saatlerinde yattığı Güven Hastanesi'nden taburcu edildi.

Hastane çıkışında, gazetecilere iyi olduğunu söyleyen Demirel, gösterilen ilgi için teşekkür etti. Demirel, ''Tedavi oldum, eve gidiyorum. Şikayetim gribal enfeksiyondur. Durup durduğun yerde bir enfeksiyon olur bir yerinde, böyle bir şeydir. Bunlar olabilen şeyler. Geldim ve tedavim yapıldı. Hastanede gördüğüm ilgiye ve hekimlerimize teşekkür ederim. Sizlerin ve kamuoyunun gösterdiği alakaya da ayrıca teşekkür ederim. İyiyim, merak edilmesin'' diye konuştu.





HAKKINDA YAZILANLAR

Süleyman Demirel başarısı
Mahmut Çetin
www.sondevir.com
11 Şubat 2013

Yeni sağcı medya çömezlerinin yerli yersiz Süleyman Demirel sataşmalarını ahlak dışı buluyorum. Hanginizin arka planını kurcalasak, karşımıza Demirel’in ‘parasız yatılı’ sistemi çıkar. 1965-1973 dönemi köyden şehre göçe rağmen yüzde 7’lik kalkınma hızları hala yorumlanmayı bekleyen başarılardır.

Özal’dan bu yana 20 yıldır ‘özelleştirme’ adı altında Demirel’in yaptığı eserler satılıyor. Demirel’i sadece 28 Şubat sürecinde hatırlayamayız. Demirel Tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin ¼’üdür.

Olumlu çok şey var bu tarihte.




HABER

Süleyman Demirel hastanede
ntv 14 şubat 2013

9. Cumhurbaşkanı Süleymen Demirel, üst solunum yollarındaki rahatsızlık nedeniyle hastanede tedavi altına alındı.

Eski cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel'in birkaç gün önce hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındığı ve hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

Ayrıca doktorların her ihtimale karşı tedavinin hastanede sürmesi yönünde karar aldığı belirtildi.

DOKTORUNDAN AÇIKLAMA
Öte yandan Süleyman Demirel'in özel doktoru Aylin Cesur, Demirel'in durumunun iyi olduğunu ve rutin kontrollerinin yapıldığı söyledi.





HABER

Demirel taburcu edildi
ntv 1 nisan 2013

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, yaklaşık iki aydır tedavi gördüğü hastaneden taburcu edildi.

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle tedavi gördüğü Özel Güven Hastanesi'nden taburcu edildi.

Özel Güven Hastanesi Başhekimi Dr. Tevfik Ali Küçükbaş, yaptığı yazılı açıklamada, 4 Şubat'ta solunum yolları enfeksiyonu sebebiyle tedavi altına alınan Demirel'in, sağlığına kavuşması dolayısıyla bugün hastaneden ayrıldığını bildirdi.





HABER

Ölmeden Anıtkabir'den büyük mezar yapılıyor
21 Temmuz 2014

Isparta Atabey'de, 9'uncu Cumhurbaşkanı olan 90 yaşındaki Süleyman Demirel için anıt mezar yapılıyor.

58 bin metrekare alan üzerine konuşlandırılan, Anıtkabir'den sonra Türkiye'nin en büyük anıt mezarının arazisinde, Demirel'in Türkiye'nin 9'uncu Cumhurbaşkanı olmasını simgeleyen 9 gölet yer alıyor.

DEMİREL'İN DOĞDUĞU TOPRAĞA ANIT MEZAR
1965- 1993 yılları arasında 7 farklı hükümette toplam 10 yıl 5 ay başbakanlık, 1993-2000 yıllarında ise 7 yıl süreyle cumhurbaşkanlığı yaparak Türk siyasi tarihine damga vuran Süleyman Demirel için doğduğu topraklar İslamköy'de anıt mezar inşa ettiriliyor.

ANITKABİR'DEN DAHA BÜYÜK
2000 yılında kardeşi inşaat yüksek mühendisi Şevket Demirel tarafından Çalca Tepe'ye çam ağaçları dikilerek 58 bin metrekare alan üzerine yapımına başlanılan, Anıtkabir'den sonra kurulduğu alan bakımından Türkiye'nin en büyük anıt mezarının, yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. 12 metre yüksekliğinde olacak anıt mezarın havzasına, dünyanın dört bir yanından getirilen bölge iklimine uygun farklı türde ağaçlar dikildi.

9 SUNİ GÖLET BULUNUYOR
Büyüklüğü yanında mimarisiyle de dikkati çeken anıt mezar havzasında, 9 ayrı suni gölet bulunuyor. 9 gölet, Demirel'in Türkiye Cumhuriyeti'nin 9'uncu cumhurbaşkanı olmasını simgeliyor. Şu anda 8 suni göletin yapımı tamamlandı, son göletin yapımı ise sürüyor. Bir yandan da anıt mezarın inşaası devam ediyor.

DÜNYA ORMANI
Anıt mezarda bir de dünya ormanı oluşturuldu. Bir zamanlar kayalıklar ve kıraç topraktan ibaret olan Çalca Tepe'de şu an dünyanın dört bir yanında getirilen bölge iklimine uygun farklı türden ağaç ve fidanlar dikilerek orman oluşturuldu. 'Dünya Ormanı' adı verilen orman, Demirel'in yarım yüzyıldan fazla siyaset ve dünya liderliği iddiasını simgeliyor.

DEMİREL'İN ISPARTA ÖZLEMİNİ SİMGELİYOR
Çalca Tepe'de yapımı devam eden anıt mezar, Demirel Külliyesi'ni çaprazdan görüyor. Atabey ve İslamköy Ovası'na hakim mevkideki anıt mezar, Isparta'yı da kuş bakışı görüyor. Tepe, Selçuklu İmparatorluğu döneminden bu yana mezarlık olarak kullanılan ve Demirel'in ataları, eşi Nazmiye Demirel ve diğer hemşerilerinin bulunduğu mezarlığı da görüyor. Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin de görüş açısında yer alan anıt mezarın Isparta'yı kuş bakışı görmesi, Demirel'in Isparta özlemini simgeliyor.

DEMİREL: BU PROJE DÜNYADA BİR NUMUNEDİR
Isparta'ya daha önceki gelişinde anıt mezar alanını inceleyen Süleyman Demirel, şunları söyledi;

"Bu proje dünyada bir numunedir. Çalca Tepe geçmişte kayalıklardan ve kıraç topraktan ibaret bir alandı. Kardeşim önderliğinde yürütülen çalışmalar sayesinde bu hale geldi. Buradaki çamlar dünyanın en şanslı çamları. Çamın dünyada sulandığı tek yer burası. Burası Şevket Bey'in eseridir. Benim hemşerilerim de kendisine kucak açmıştır. Hep yardımcı olmuşlardır. Kıraç tepe, bugün Türkiye'nin yeşil envanterine girmiştir. Bu bir ülkenin topraklarına yapılabilecek en büyük iyiliktir."





HABER

Demirel'in ablası Afife Ünlü, Isparta'da toprağa verildi
14 Ekim 2014

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefat eden 94 yaşındaki ablası Afife Ünlü, Isparta'da toprağa verildi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde yaşlılığa bağlı hastalıklar nedeniyle vefat eden Ünlü için İslamköy'deki Şehriban Hatun Camisi'nin yanındaki alanda cenaze töreni düzenlendi. Törene Ünlü'nün ailesi ve yakınları ile Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve vatandaşlar katıldı.

Ünlü'nün kardeşi Şevket Demirel de töreni, sağlık sorunları nedeniyle alana geldiği otomobilin içinden takip etti. Ünlü'nün cenazesi, ikindi namazını müteakiben kılınan cenaze namazı sonrası aile mezarlığında, eşi Mustafa Yaşar Ünlü'nün yanına defnedildi. Gültekin Uysal, başta Süleyman Demirel olmak üzere tüm Demirel ailesine başsağlığı diledi.





HABER

Demirel Müzesi açıldı
26 Ekim 2014

Türk siyasetinin en önemli isimlerinden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in yaşamının anlatıldığı "Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi ile Külliyesi'' törenle açıldı.

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in memurluktan cumhurbaşkanlığının sona erdiği döneme kadar geçen sürede kadar eşyalarının sergilendiği Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, açıldı.

Atabey ilçesine bağlı İslamköy Mahallesi'ndeki müzenin açılışına Meclis Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başta olmak üzere çok sayıda siyasetçi, işadamı ve gazeteci katıldı.

20 SENEDE YAPILDI
Demirel, müzenin 20 senede yapıldığının altını çizerek, 6 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere 17 bin metrekare alana oturtulduğunu, külliye olarak da 1 milyon metrekare alana sahip olduğunu kaydetti. Arazideki Çalça Tepe'de bir anıt mezar arazisi bulunduğunu bildiren Demirel, müze alanına dahil edilen hiçbir köy evin yıkılmadığını, restore edilerek muhafaza edildiğini söyledi.

Müzenin yapımı için vakfın bugüne kadar devletten, özel, tüzel ve şahsi kişilerden bir bağış almadığına işaret eden Demirel, "Neden İslamköy'de kurdunuz sualine şu cevabı vereyim; Müze Ankara, İstanbul ve Isparta'da kurulabilirdi. Çünkü bu binalar oralarda da yapılabilir fakat bin senelik kerpiç evlerde yaşayan İslamköy'ün, Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin eskinin ve yeninin mukayesinde manevi etkisi büyüktür. Bunu taşıyamayacağımız için yeri İslamköy olarak seçilmiştir" diye konuştu.

MÜZE HAKKINDA BİLGİLER
17 bin metrekarelik alanda kurulan külliyede yer alan Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nde Demirel'in memurluğa başladığı 1949 yılından cumhurbaşkanı olduğu döneme kadar sakladığı çok sayıda belge, 45 bin kitap, 32 bin gazete ve dergi, 126 bin fotoğraf ve Demirel'e yurt içi ve dışında hediye edilen eşyalar yer alıyor. Külliye içinde bulunan Müze Ev'de ise Demirel ve ailesinin 1920'li yıllardan bu yana kullandığı eşyalar bulunuyor.

SİYASİLER DE KATILDI
Süleyman Demirel'in kardeşi Şevket Demirel'in başkanlığını yaptığı Demirel Vakfı tarafından yaptırılan müzenin açılışına Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Ürdün Prensi El-Hassan Bin Talal, eski Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu, eski Romanya Devlet Başkanı Emil Constantinescu, Gagavuzya Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı temsilcisi Ali Hasanov, CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Akif Hamzaçebi, eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin, eski DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, eski milletvekilleri İsmet Sezgin, Esat Kıratloğlu, Murat Karayalçın, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, işadamları Cavit Çağlar ve Aydın Doğan ile çok sayıda davetli katıldı.




Vefat İlanı

HACI ALİ DEMİREL
Hürriyet 19 Aralık 2014

ACI KAYBIMIZ
Merhume Hacı Ummahan Demirel ile merhum Hacı Yahya Demirel’in oğulları, Merhume Afife Ünlü‘nün, ve 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel ve Şevket Demirel’in kardeşleri, Merhume Nazmiye Demirel ile Z. Sezen Demirel’in kayınbiraderleri, Şefika Demirel’in eşi, Aynur Enginertan ve merhum Yahya Demirel’in babaları, Tuncer Enginertan’ın kayınpederi, Noyan-Esra Ayhan ve Emre Enginertan ve Hande Demirel ve Ali Demirel’in dedeleri, Nihan Demirel Atasagun, Binhan Kesici, Neslihan Demirel ve Murat Demirel’in amcaları, Sabiha Şener, Hüseyin Ünlü ve Mehmet Ünlü’nün dayıları, Şevket Saim ve Aslıhan’ın büyük amcaları, Ömer Ayhan’ın büyük dedesi, Ankara Yükseliş Kolejleri ve Yükseliş Mimarlık ve Mühendislik Fakültelerinin Kurucusu

HACI ALİ DEMİREL
Vefat etmiştir.

Yarın, 20 Aralık Cumartesi günü, İslamköy Şehriban Hatun Camii’nde kılınacak ikindi namazını takiben aile mezarlığına defnedilecektir.

Allah rahmet eylesin.

AİLESİ




HABER

Süleyman Demirel'in kardeşi Hacı Ali Demirel vefat etti
Milliyet 18 Aralık 2014

Güven Hastanesi'nde özel odada tedavi gören 9. Cumhurbaşkanı Demirel, bugün acı bir haber aldı.
Demirel'in kardeşi Hacı Ali Demirel, ileri yaşa bağlı rahatsızlıkları nedeniyle tedavi gördüğü hastanede Sabaha karşı hayatını kaybetti. Hacı Ali Demirel'in defin günü konusunda aile içinde bir karar alınacak. Hacı Ali Demirel'in Isparta İslamköy'deki aile mezarlığına defnedilmesi bekleniyor.

YAHYA DEMİREL'İN BABASIYDI

Hacı Ali Demirel, geçmişte Ankara’daki ünlü Yükseliş Koleji’nin sahibi olarak anılıyordu. Hacı Ali Demirel'in oğlu Yahya Demirel, geçen yıl karaciğer yetmezilği nedeniyle hayatını kaybetmişti. Yahya Demirel, 1975 yılında karıştığı hayali ihracat olayı ile olumsuz bir üne sahip olmuştu.





HABER

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel hastanede
13 Mayıs 2015

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, üst solunum yollarındaki rahatsızlık üzerine Güven Hastanesi’ne kaldırıldı.

Güven Hastanesi yetkilileri, Demirel’in durumuna ilişkin olarak, “Üst solunum yolları enfeksiyonu nedeniyle hastanemize geldi. Gerekli tetkikler yapılıyor. Tedavisine bir süre hastanemizde devam edeceğiz. Ağır bir durum sözkonusu değil” bilgisini verdiler.

Süleyman Demirel'in yürümekte zorlandığı için ambulansla hastaneye götürüldüğü belirtildi.




VEFAT-HABER

Süleyman Demirel hayatını kaybetti
17 Haziran 2015

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, bugün saat 02.05'te solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

9.cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tedavi gördüğü Ankara Güven Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Süleyman Demirel 91 yaşındaydı.

Özel Ankara Güven Hastanesi'nden yapılan açıklamada, Demirel'in vefatına ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Değerli Türk Milletine, 9. Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel, 13 Mayıs 2015 tarihinde böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği ve akut solunum yolları enfeksiyonu sebebiyle hastanemize yatırılmıştır. Takip eden günlerde sağlık durumu giderek ağırlaşmış ve tedavileri devam etmekte iken, 16 Haziran 2015 tarihinde solunum ve kalp fonksiyonlarında ileri derece kötüleşme olmuştur. Yapılan tüm girişimlere rağmen cevap alınamamış, 17 Haziran 2015 saat 02.05'te hayatını kaybetmiştir.

Kendisine Allah'tan rahmet, yakınlarına ve Türk Milletine başsağlığı dileriz."





HABER

Süleyman Demirel'e devlet töreni
19 Haziran 2015

Türkiye siyaset tarihinin yarım asrında görev alan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, son yolculuğuna uğurlandı.

Ankara'daki ilk tören, Güniz Sokak’taki evinin önünde yapıldı. Demirel son kez evine gittiğinde Isparta'dan getirilen güllerle uğurlandı. 20 yıldır yanından hiç ayrılmayan doktoru Aylin Cesur, gözyaşlarıyla 'Baba'sına veda etti. Demirel için ikinci tören yıllarca görev yaptığı Meclis’te yapıldı. Meclis'teki ve Kocatepe Camii'ndeki törene devletin zirvesi de katıldı.

DEMİREL'İN NAAŞI MECLİS'E GÖTÜRÜLDÜ

Evinin bulunduğu Güniz Sokak'taki törenin ardından Demirel'in naaşı Meclis'in Dikmen Kapısından geçirilerek, TBMM Şeref Kapısı önündeki tören alanına getirildi. Naaşın getirildiği sırada, Demirel'in fotoğrafının yanı sıra madalya ve nişanları da askerler tarafından taşındı.

TÖRENE KATILANLAR

Meclis'te düzenlenen törene, Demirel'in ailesi ve yakınlarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ile yüksek yargı organlarının başkanları, Bakanlar Kurulu'nun bazı üyeleri, eski Başbakanlardan Tansu Çiller, eski meclis başkanları Köksal Toptan, İsmet Sezgin ve Hikmet Çetin, eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Ahmet Özal ile çok sayıda Demirel'in birlikte siyaset yaptığı isimler de katıldı.




HABER

Süleyman Demirel için Güniz Sokak'ta mevlit okutuldu
26 Haziran 2015

9. Cumhurbaşkanı Merhum Süleyman Demirel adına ailesi tarafından Ankara Güniz Sokak'taki evinde mevlit okutuldu.

Programa; Demirel'in yakınlarından Nihat Atasavun Demirel, eski bakanlar İsmet Sezgin, Hikmet Çetin, Yaşar Topçu, Namık Kemal Zeybek, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve çok sayıda seveni katıldı. Hacı Bayram Camii emekli İmamı Abdülkadir Şehiroğlu, Mehmet Atici, İbrahim Meletlioğlu Kur'anı Kerim ve Mevlid-i Şerifi okudu. Güniz Sokak'taki katılımcılara etli pilav, helva ve mevlit şekeri dağıtıldı.

Güniz Sokak'ta okunan mevlidin yanı sıra Türkiye'nin 81 ilindeki merkez ya da ulu camilerinde de Demirel için dualar okundu.

Ramazan'ın 3. cuması olan 3 Temmuz 2015 tarihinde de ikindi namazını müteakip yine 81 ildeki merkez ya da ulu camilerinde merhum Demirel için mevlit okunacak.




HABER

Süleyman Demirel'in kardeşi Şevket Demirel hayatını kaybetti
9 Mayıs 2016

DOKUZUNCU Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in kardeşi işadamı 90 yaşındaki Şevket Demirel, tedavi gördüğü İstanbul’daki Amerikan Hastanesi’nde sabaha karşı yaşamını yitirdi.

Isparta’da çimento üretimi yapan Göltaş A.Ş, orman ürünleri üretimi yapan Orma A.Ş’nin ve TED Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Demirel, geçen hafta içinde evinde rahatsızlandı.

Yaşlılığa bağlı hastalıklardan dolayı İstanbul Amerikan Hastanesi’nde tedaviye alınan Şevket Demirel, saat 03.39’da yaşamını yitirdi. Şevket Demirel’in cenazesi havayoluyla Isparta’ya getirilerek, Atabey İlçesi’ne bağlı İslamköy’deki aile kabristanında toprağa verilecek.






www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)