Biyografi Ara!

Binlerce biyografi keşfedilmeyi bekliyor

Hüseyin Karakullukcu

Danıştay Eski Başkanı

Sayfayı paylaş
İlgili Kategoriler

Hüseyin Karakullukcu
Danıştay Eski Başkanı
Hüseyin Hüsnü Karakullukçu

15 Haziran 1948 tarihinde Giresun'un Görele ilçesinde doğdu. Ankara Gazi Lisesi'ni bitirdi. 1970 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 17 Şubat 1973 tarihinde mesleğe başladı. Görev unvanı 14 Mayıs 1981'de Danıştay Tetkik Hakimi olarak değişti. Sivas İdare Mahkemesi Başkanlığı, Adalet Müfettişliği, Adalet Başmüfettişliği, Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 

31 Ağustos 2000 tarihinde Danıştay üyeliğine seçildi. Danıştay 2. Daire üyeliği ardından 1. Daire üyeliği görevini yürüttü. 8 Haziran 2011 tarihi itibariyle Danıştay başkanlığına seçildi. Paris Uluslararası Kamu Yönetimi Enstitüsü'nü bitirdi. Fransızca biliyor. Evli ve bir çocuk babası.



HABER

Karakullukcu: 'Yargıda tek çatı’ hantal bir yapı ortaya çıkarır
11 Mayıs 2013

Meclis gündemine gelen ‘yargıda tek çatı’ teklifine Yargıtay’dan sonra Danıştay da karşı çıktı.

Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu, bunun olması halinde “idamesi zor hantal bir yapının ortaya çıkacağını” söyledi. Karakullukcu, 2010 yılındaki referandumla birlikte yargının özgürlükler konusunda daha kararlı olduğunu da ifade etti.

Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu, AK Parti’nin ‘yargıda tek çatı’ teklifine karşı çıktı. Yargının bir bütün olarak reforma tabi tutulmadan, sadece yüksek yargının birleştirilmesinin olumlu sonuç vermeyeceğini söyleyen Karakullukcu, bunun olması halinde tek yüksek yargı organı bünyesinde farklı usul hükümleri, hukuk gelenekleri ve içtihatlar doğacağını belirtti. Ardından şu uyarıda bulundu: “Bu suretle yargının mevcut sorunları daha da derinleşecek, karmaşık ve idamesi zor hantal bir yapı ortaya çıkacaktır.” Danıştay’ın 145. kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada 12 Eylül referandumuna da temas eden Karakullukcu, Anayasa’da yapılan değişikliklerle yargının insan haklarına yaklaşımının değiştiğini, artık yargı organlarının özgürlüklerin korunması konusunda çok daha kararlı olduğunu ifade etti. 15 Haziran’da yaş haddinden emekliye ayrılacağını hatırlatan Danıştay Başkanı, Anayasa Mahkemesi’nin Yüce Divan salonunu esprili bir dille eleştirdi: “Heyetin girdiği sırada yükseklerden bir tıkırtı duydum. Eyvah, Hazreti İsa gökten iniyor herhalde dedim. Kafamı kaldırdım bizim arkadaşlara benzer bir grup var. Yargıtay Başkanı’ma sordum, ‘Bunlar gökte ne arıyorlar?’ dedim. ‘Onların tarzı öyle, burada oturuyorlar. Burası Yüce Divan salonu.’ dedi. Bizde böyle bir uygulama yok. Yüksekte olanlar düşünsünler.”

Danıştay’ın 145. kuruluş yıldönümü sebebiyle dün tören düzenlendi. Programa, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile çok sayıda yüksek yargı mensubu katıldı. Törende konuşan Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu, yeni anayasa çalışmalarına değindi. Yargı hizmetlerinin yeniden kurulması ve teşkilat yapısının belirlenmesinde anayasa koyucunun takdirinin söz konusu olduğunu belirterek, “Yargıda reform yapılması gerektiği bir sır değildir. Artık Danıştay ve Yargıtay’ın dosya baskısından kurtarılması, tutarlı ve ilkesel karar vermesine olanak sağlaması gerekir.” dedi. Bununla birlikte, bir bütün olarak yapısal reforma tabi tutulmadan yargıyı tek çatı altında birleştirilmesine karşı olduğunu kaydetti. Reform olmadan sadece yüksek yargı olanaklarının birleştirilmesinin olumlu sonuç vermeyeceğini ifade eden Karakullukcu, “Bunun olması halinde, tek yüksek yargı organı bünyesinde farklı hukuk gelenekleri ve içtihatlar doğacaktır. Bu suretle yargının mevcut sorunları daha da derinleşecek, karmaşık ve idamesi zor hantal bir yapı ortaya çıkacaktır.” uyarısında bulundu.

Danıştay Başkanı, insan haklarının korunmasında yargının önemine de temas etti. Ancak yargının, bu temel görevini uzun zaman yerine getiremediğini vurgulayarak, “Yargının verdiği bu kararlar nedeniyle toplumun gelişmesi yavaşlamış, demokratik değerler zayıflamış, bireylerin geleceğe yönelik beklentileri azalmış ve adeta toplum bir bütün olarak ümitsizliğe itilmiştir.” değerlendirmesinde bulundu. 2010’da Anayasa’da yapılan değişikliklerle yargıda bu yaklaşımın değiştiğini anlatan Danıştay Başkanı, şöyle konuştu: “Artık yargı organları özgürlüklerin korunması konusunda çok daha kararlıdır. Son zamanlarda Danıştay’ın özgürlükler lehine verdiği kararları, bu işlevinin bir gereği olarak değerlendirmek doğru olur.”

Karakullukcu, farazi tehlikelere dayanılarak hak ve özgürlüklerin kısıtlanması yoluna gidilmemesini de istedi. Kurgusal olarak üretilen tehlike algısı üzerinden özgürlüklerin kısıtlanmasına Türkiye’nin uzun yıllar tanıklık ettiğini hatırlatarak, “Tehlikelerin ölçüsüz büyütülmesinin varacağı sonuç, özgürlüklerin lüks olarak algılanmasıdır. Uygarlık tarihi bir toplumda özgürlüklerin kısıtlanmasıyla güvenliğin sağlanamayacağını bize öğretmektedir.” diye konuştu. Çözüm sürecine desteğini de yineleyen Hüseyin Karakullukcu, sürecin halka daha fazla zenginlik, adalet ve insan hakları şeklinde olumlu yansıyacağı kanaatinde olduğunu sözlerine ekledi.

DANIŞTAY BAŞKANI’NDAN ESPRİLİ MESAJLAR

15 Haziran’da yaş haddinden emekliye ayrılacağını hatırlatan Hüseyin Karakullukcu, son konuşmasında esprili mesajlar da verdi. Konuşma metninin ardından irticalen sözlerini sürdüren Danıştay Başkanı, Anayasa Mahkemesi’nin yerden yüksek tasarlanan Yüce Divan salonunu esprili bir dille eleştirdi. “Hakimin yükseği alçağı yoktur. Olsa olsa aralarında tecrübe, kıdem farkı vardır.” diyen Karakullukcu, Yüce Divan Salonu’nda yapılan kuruluş yıldönümü töreninde yaşadıklarını şöyle anlattı: “Heyetin girdiği sırada’yükseklerden bir tıkırtı duydum. Eyvah, Hazreti İsa gökten iniyor herhalde dedim. Kafamı kaldırdım bizim arkadaşlara benzer bir grup var. Yargıtay Başkanı’ma sordum, ‘Bunlar gökte ne arıyorlar?’ dedim. ‘Onların tarzı öyle, burada oturuyorlar. Burası Yüce Divan salonu.’ dedi. Bizde böyle bir uygulama yok. Yüksekte olanlar düşünsünler.”

Kesinleşen yargısal kararların herkesi bağlayacağını da hatırlatan Karakullukcu, “Hak arayan ‘adalet bu mu, bunu hak etmedim’ diyor. Yanlışlık yapmaya hakkımız yok. Ondan sonra vatandaş geliyor kararınız bizi tatmin etmedi, sizi Allah’a havale ediyorum diyor. Bir havaleyi anlarım, ikiyi anlarım, üçü tolere ederim. Allah’ın 6-7 milyar kulu var, hep bizimle mi uğraşacak? Biraz kendimize dikkat etmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Hüseyin Karakullukcu, adaletin simgesi teraziyi de Danıştay amblemine koymayı düşündüklerini esprili bir dille şöyle dile getirdi: “Baktık, amblemde teraziyi yerleştirecek yer yok. Bazı arkadaşların görüşünü alalım dedik. Her kafadan ses çıktı. Hukukçuya bir şey sorulur mu? Sorduğuma, soracağıma pişman oldum. Yapamadık arkadaş, teraziyi koyamadık. Sordular, ‘Siz nesiniz, yüksek mahkeme, niye teraziniz yok?’ diye. ‘Bize gerek yok’ dedim, ‘Niye gerek yok?’ dediler. Kardeşim biz o kadar güzel dağıtıyoruz ki adaleti, teraziye gerek yok, el yordamıyla göz kararıyla veriyoruz işte. Öyle alışmışım ki gözüm kapalı bile bu işi yaparım, teraziye gerek yok.”



HABER

Danıştay Başkanı Karakullukcu: Referandum yargı kararının önüne geçemez!
13 Haziran 2013

Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu, Gezi Parkı'nda yapılacak projenin referanduma götürülmesi fikrine ilişkin, "Bunu referandum olarak algılayamıyorum. Daha çok kamunun istek ve arzusunu ortaya çıkarmak için yapılan bir oylama. Bu yargı kararının önüne geçemez. Hukuk devleti deyince yargı kararı esastır" dedi.