İrfan Gündüz ( 1950)
İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı


İstanbul Eski Milletvekili


akademisyen, yazar


Prof. Dr. İrfan Gündüz



1950 yılında Kayseri Yeşilhisar ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Yeşilhisar'da, orta öğrenimini Kayseri İmam Hatip Lisesi ve Kayseri Lisesi’nde tamamladı (1969).

Fatih Müftülüğü’nde İmam-Hatiplik görevinde iken girdiği İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nden mezun oldu(1974).

Niğde İmam Hatip Lisesi'nde meslek dersleri öğretmenliği yaptı. Askerliğini, Karadeniz Bölge Komutanlığı emrinde Teknik Şube Müdür Vekili olarak yaptı (1974).

Aksaray İmam Hatip Lisesi'nde meslek dersleri öğretmeni oldu. İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü Tasavvuf Tarihi Asistanlığı’nı kazandı. Daha sonra M.Ü.İlahiyat Fakültesine dönüştürülen bu fakültede, 1983’de doktor, 1990’da doçent ve 1996’da profesör oldu.

1986 yılında sahası ile ilgili araştırma ve incelemelerde bulunmak üzere Mısır'ın başkenti Kahire’ye gönderildi.

Sahası ile ilgili pek çok makâlesi, ansiklopedik maddeleri, ulusal ve uluslar arası kongrelerde sunulan tebliğleri bulunmaktadır.

54. Hükümette, Türk Cumhuriyetleri ve Yurtdışında Yaşayan Akraba Türk Topluluklarından sorumlu Başbakanlık Danışmanlığı görevinde bulundu.

1998 yılında Fazilet Partisi Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na getirildi. 19 Nisan 1999 seçimlerinde İstanbul 1. Bölgeden 21. Dönem Milletvekili olarak seçildi. 3 Kasım 2002 seçimlerinde 22. Dönem İstanbul Milletvekili seçildi.

MTTB, Birlik Vakfı ve Hüdâyî Vakfı başta olmak üzere bir çok vakıfta aktif görevler aldı.

İslâm, Kadın-Aile, İlim – Sanat ve Altınoluk dergileri yazarlığı ile Yayın Kurulu Üyeliğinde bulundu. Üç yıl Kanal 7’de “Gönül Sohbetleri” programlarını sundu ve yönetti.

Evli ve üç çocuk babası. Arapça, İngilizce ve Farsça bilir.

İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı görevini sürdürmektedir.

ESERLERİ:

Osmanlılarda Devlet-Tekke Münâsebetleri, Gümüşhânevî Ahmet Ziyâüddîn, (zamanı, hayatı, eserleri tarikatı ve tasavvufi görüşleri) Ebu Sa’d El-Hargûşî ve Tehzîbul-esrar’ı (Edisyon-kritik) adlı te’lîf, Tasavvufun Esasları, Tasavvuf ve Tarîkatlarla ilgili Fetvâlar, Tarîkat Silsileleri isimli tercüme eserleri vardır.



www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)