Vecihi Öğütçüoğlu
emekli asker, siyaset adamı



Türk Silahlı Kuvvetleri’nin değişik birliklerinde görev yaptı. Alparslan Türkeş’in yönettiği 14’ler adına Başbakan Adnan Menderes’le diyaloğa geçti. 27 Mayıs 1960 hareketinden sonra emekliye ayrıldı. Sait Bilgiç tarafından kurulan ‘Hür Basım ve Yayınevi’nin yöneticiliğini yaptı. Hür Basım ve Yayınevi’ni, Denizciler Caddesi’nde bir binanın bodrum katına taşıdı. İşletme burada ‘Orkun Basım ve Yayınevi’ adını aldı. 1961 yılının Aralık ayında Galip Erdem ve Hikmet Tanyu ile birlikte ‘Üniversiteliler Kültür Kulübü’nü kurdu. Dernek, 1962 yılından itibaren yeni bir yapılanmaya girdi. 1965 yılında Üniversiteliler Kültür Derneği (ÜKD) adını aldı. Dernek Ocak dergisini çıkarırdı. Dernek ve Ocak dergisi, bir kadronun yetişmesine imkan sağladı. 1977 yılında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Alparslan Türkeş'in Müşavirliği’ni yaptı. Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde tavuk çiftliği kurdu.




HAKKINDA YAZILANLAR

Bir Hak Dostu Hakk’a Yürüdü
Nuri Gürgür
turkocakları.org.tr
31.05.2017

(Nuri Gürgür; Ahmet Er hakkında yazdığı bu yazıda Vecihi Öğütçüoğlu ve dönem arkadaşları hakkında bilgiler vermektedir.)

Bursa Askeri Lisesi’ne başladığında, benzer hassasiyetlere sahip olan ve dostlukları yıllarca devam edecek Numan Esin, Naci Kuşadalı, Saim Keleştimur, Arif Özçelik gibi arkadaşlarıyla tanıştı. Gençliklerinin idealist çağlarıydı. Okul idaresi ayda 750 kuruş harçlık veriyordu. Bunun 250 kuruşunu ortak bir fonda toplayarak, yapacakları kültürel faaliyetler ve kitap temini için kullanmaya başladılar. 1947’de Harp Okulu’na geldiklerinde ileriki yıllarda milliyetçi camiada isimleri duyulan, önemli görevlere gelecek olan M.Rıfkı Erdoğdu (Em.Alb.MHP Genel Yön.Kurulu Üyesi), Raif Babaoğlu (Em.Tuğ. Mehmetçik Vakfı Başkanı), Vecihi Öğütçüoğlu (Başbakanlıkta Türkeş’in müşaviri-yayımcı), Sami Karamısır (Em.Tümgen.) başta olmak üzere yeni arkadaşlarla bir gurup oluşturdular. Ortak fonlarını sürdürüyorlardı. Bir süre sonra Denizciler Caddesi’nde Orkun Kitapevini açtılar; Nejdet Sançar, Abdullah Savaşçı ve Zeki Sofuoğlu gibi milliyetçi aydınlarla birlikte küçük bir matbaa kurdular.




www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)