Jan Jak Ruso
düşünür, yazar


Jean-Jacques Rousseau



1712 yılında İsviçre'nin Cenevre kentinde doğdu. 16 yaşından sonra kendisini kültür dünyası ile tanıştıran Madame Louise de Warens ile birlikte yaşadı. Paris'te bir süre için Diderot'nun yakın dostu oldu. Therese Lavasseur'den olan çocuklarına bakmayı başaramadı. 1752'de operası 'Köy Falcısı' (Le Devin du Vlllage) Kral XV. Louis için sahnelendi ve büyük beğeni kazandı. Yeni bir müzikal nota dizgesi geliştirdi.

Sivil Dini savunması ve erdeme götürdükleri ölçüde tüm dinleri eşit ölçüde değerli görmesi Fransa'da Kilise ile çatışmasına yol açtı. Kitapları yasaklandı ve birçok yerde yakıldı.

1778 yılında öldü.

ESERLERİ:

1762 yılında yayınladığı Toplum Sözleşmesi isimli eseri, felsefi ve siyasi alandaki fikirlerini anlamak için yeterli bir yapıttır.

4 ayrı kitap olarak yazdığı Toplum Sözleşmesi’nde, ideal bir toplum düzeninin nasıl olması gerektiği ve toplumun üstlenmesi gereken konuları ele almıştır. Fransa halkı için yazmış olduğu bu eser, Fransa sınırları içinde kalmayıp, tüm Avrupa ülkelerinde yankı uyandırdı.

Yazarın diğer önemli eserleri Yalnız Gezenin Düşleri, İtiraflar, Dillerin Kökeni Üstüne Deneme, Bilimler ve Sanatlar Üzerine Söylev'dir.




ESER-AYRINTI

İtiraflar Cilt: 2
Jean Jacques Rousseau
Kaknüs Yayınları

Zamanın çıkarperestleri ve kalemşörleri "Deccal" olarak yaftalıyorlardı onu. Öz evlatlarını sokağa terketmekle, bir karakol fahişesini peşisıra sürüklemekle suçlanıyorlardı. Sefihlikten çökmüş, frengiden çürümüş bir bedeni üstünde taşıdığını iddia ediyorlardı. "Kendini savunmak"tan ziyade "kendini anlatmak" arzusunda olduğunu söyleyen Rousseau, şahsına yöneltilen her türlü ithamı yanıtlamaya çalışıyor bu kitabında. Bu samimi söylevini hakikat aşkıyla yanıp tutuşan yüreklere armağan ediyor. Ve diyor: "Beni yargılamakta ivedilik etme sevgili okuyucu! Önce oku, sonra hüküm ver!"




HABER

Rousseau, bir ay boyunca İstanbul'da
3 Mayıs 2012

Babası Galata'da saatçilik yapan Fransız filozof Jean Jacques Rousseau, 300. doğum yılında İsviçre, Fransa ve ABD'nin yanı sıra İstanbul'da anılıyor.Dün başlayan ve 2 Haziran'a dek sürecek etkinlikler kapsamında Rousseau'nun Türkiye ve Osmanlı üzerine eserleri, babasından duyduğu anılar, bu eserlerin Atatürk'ü nasıl etkilediği de dâhil birçok tartışma masaya yatırılıyor. Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nin düzenlediği 'Rousseau ve Türkiye-Düşler ve Kuramlar' başlıklı etkinliklerden biri de İsviçre İstanbul Başkonsolosu Monika Schumtz Kırgöz'ün himayesinde bugün açılacak sergi. Rousseau'nun hayatını ve eserlerini çok daha geniş bir kitleye tanıtmayı amaçlayan sergide, yazarın Osmanlı Sarayı'nda saatçi olarak görev yapan ve Galata'da yaşayan babasından dinledikleri ve yaptığı araştırmalar doğrultusunda kaleme aldığı izlenim ve analizler yer alıyor. Aralarında Rousseau'nun elyazmalarının da bulunduğu eserler, sergi için Cenevre'deki müze ve arşivlerden derlenerek İstanbul'a geldi. Sergi, 1 ay süresince Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Galerisi'nde görülebilir.







www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)