Şahap Kocatopçu
eski bakan



17 Şubat 1916 tarihinde İstanbul'da doğdu. Teşvikiye Erkek Okulu'nda başladığı ilköğrenimini Galatasaray Lisesi'nin ilk kısmında tamamladıktan sonra, 1936 yılında Galatasaray Lisesi'nden mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Teknik üniversitesi'nde başladığı yüksek öğrenimine, kazandığı devlet bursu ile 1937-1940 yılları arasında Belçika'da Faculte Polytechnique de Mons da devam etti. Belçika'nın Almanya tarafından işgali üzerine geri dönmek zorunda kalan Şahap Kocatopçu, daha sonra gittiği ABD'lerinde Massachusetts İnstitute of Technology de mühendislik eğitimini tamamladı. Metalurji alanında Master of Science ve seramik üzerine yaptığı çalışmalarla Sc.D. ünvanlarına hak kazandı. 1945 yılında yurda geri döndü.

Türkiye Şişe Cam Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanvekilliği, TÜSİAD Başkanlığı, Kurucu Meclis Bakanlar Kurulu Üyeliği (6 Ocak 1961 - istifa: 13 Temmuz 1961), Sanayi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlıkları yaptı. Evli ve iki çocuk babasıydı.

24. Hükümet - 1. Milli Birlik Komitesi Hükümeti (27 Mayıs 1960 - 5 Ocak 1961) ve 25. Hükümet'te - 2. Milli Birlik Komitesi Hükümeti (5 Ocak 1961 - 20 Kasım 1961) Sanayi Bakanlığı. 44. Hükümet'te - 12 Eylül Dönemi, Bülent Ulusu Hükümeti (12 Eylül 1980 - 13 Aralık 1983) ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yaptı.

TEV kurucu üyesi, yönetim kurulu ve mütevelli heyeti üyeliği yaptı. Galatasaray Spor Kulübü Divan Kurulu üyesiydi.

25 Nisan 2012 tarihinde İstanbul'da vefat etti.




HABER

Şahap Kocatopçu iyi ki doğmuş
Mehmet Barlas
Sabah 19 Şubat 2006

90 YAŞINDA.

ÖNCEKİ gün Şahap Kocatopçu'nun 90'ıncı doğum günü Lütfi Kırdar'da kutlandı.

Şahap Kocatopçu'yu "Eski bakan" veya "Şişe Cam Yöneticisi" gibi tanımlamalara konu etmek kanımca yanlış. O'nu, Kansu Şarman'ın kitabına başlık ettiği şekilde "Türk Promethe'lerden biri" diyerek tanımlamak en doğrusudur.

Bunlar, Cumhuriyet döneminde Türkiye'nin yarınını inşa etmek için, devlet tarafından yurt dışına eğitime gönderilmiş bir kadrodur. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Sabahattin Eyüboğlu, Ekrem Akurgal, Necil Kazım Akses, Sabri Esat Siyavuşgil, Mahir Canova, Cahit Arf, Jale İnan bu kadrodan birkaç isimdir. Hepsi kendi alanlarında ülkeye büyük katkılarda bulunmuştur.

Şahap Kocatopçu da 1937 Nisan'ında Belçika'ya metalürji mühendisi olması için gönderilir ve Mons'daki ilk dersini "Dünyanın en değerli madeni petrol değil sudur" şeklinde alır. 2'nci Dünya Savaşı'nda Belçika işgal edilince, bu kez ABD'ye gönderilir Kocatopçu. Kansu Şarman'ın kitabında (Türk Promethe'ler, İş Bankası Kültür Yayınları) hem Kocatopçu'nun, hem de diğer Türk Promete'lerin öykülerini okudum. Kocatopçu'nun Belçika'ya gitmek üzere yola çıktığı gün annesi ile çekilmiş fotoğrafı da vardı kitapta.

Türkiye'ye modern "Sevk Ve İdare" kavramını da getiren, yatırımlara öncülük eden ve her alanda sayısız kadroları yetiştiren Şahap Kocatopçu'ya yürekten "İyi ki doğmuşsunuz" diyorum.




VEFAT-HABER

Şahap Kocatopçu vefat etti
26 Nisan 2012

Kocatopçu'nun ölümüyle ilgili Galatasaray kulübü internet sitesinden bir açıklama yaptı. İşte o açıklama;

"Galatasaray Spor Kulübü'nün en yaşlı üyesi, Divan Kurulu üyemiz Dr. Şahap Kocatopçu'yu kaybettiğimizi, büyük üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.

Kulübümüze bugüne kadar verdiği hizmetlerin yanısıra, ülkemizin en kritik yıllarında üstlendiği büyük sorumlulukları başarıyla yerine getiren merhum Şahap Kocatopçu'yu Camiamız ve ülkemiz minnetle anacaktır.

Merhuma Tanrı'dan rahmet, yakınlarına ve Camiamıza sabır dileriz."







www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)