Gutenberg .
matbaa mucidi


Johannes Gutenberg



Doğum yılı belli değildir. Kırk yaşlarına doğru Strasburg’a yerleşerek üç arkadaşıyla beraber kıymetli taşları işlemekle uğraştı. 1438 yılından îtibâren el ile dizilen harflerle basma tekniği üzerinde gizlice sıkı sıkıya ilgilendi. Aradan kısa bir zaman geçince kendine has harf baskısını buldu (1440). Üzerindeki çalışmalara devam eden Gutenberg 1448’de Mainz’a dönünce buluşunu geliştirdi. İşi büyütmek ve bu hususta daha geniş çalışmalarda bulunmak için Das Werk der Bücher şirketine ortaklık kurdu. Fakat aradan beş sene geçince ortaklarıyla anlaşamayıp mahkemelik oldular (1445). Mahkemeyi kaybedince her şeyine el koyuldu. Hayatının son zamanlarında bulunduğu şehrin başpiskoposu ona ünvan vererek basımla çalışmalarına devam etmesini temin etti. Gutenberg 1468 yılında öldü.




HAKKINDA YAZILANLAR

Sarraf Gutenberg…
İsmail Şen
İstanbul Ticaret 01 Temmuz 2011

Gutenberg kimdir? Bir bilim adamı mı? Bir dahi mi? Matbaayı icat ederek, önce Avrupa’yı sonra da dünyanın kalan kısmını aydınlatan mucit mi?
Halbuki Johannes Gutenberg, zengin bir işadamının sarraflığı seçmiş oğlu, doğduğu Almanya’nın Mainz kentinden Strassburg’a taşındıktan sonra ayna ustalığı ve sarraflık yapmış bir zanaatkar…
Matbaayı icat ettiğini söylemek ise oldukça zor. Çin ve Japonya gibi Uzakdoğu kültürlerinde yüzlerce yıldır bilinen baskı tekniğini geliştirerek, yaygınlaşmasını sağlaması da yeterince önemli tabii… Gutenberg, saf kurşundan mamul hurufatın kısa sürede aşınması nedeniyle yaşanan sorunu çözen adamdır. Saf kurşun hurufat az sayıda baskıyla aşınıyor, çeşitli yöntemlerle sertleştirilmiş olanlar ise kağıdı deliyordu. Gutenberg, bu sorunu muhtemelen sarraflığı sayesinde ve kurşunu antimon elementiyle karıştırarak çözdü.

Bir baskı makinesi de geliştiren Gutenberg, geliştirdiği sistemin “para kazanabilir” hale gelmesi için bir sponsor arayışına girer. İşadamı Johannes Fust, Gutenberg’i destekler ve ortağı da olur. 1450’deki bu ortaklıktan 5 yıl sonra ilk kitaplar basılmaya başlar. Gutenberg, bu arada Fust’a olan borcunu ödeyemez ve ortaklık bozulur. Bu ortaklığın bozulmasından sonra pek para kazanamayan Gutenberg, Nassau Kontu tarafından himaye edilir.

Sarraf Gutenberg, icadı sayesinde kendi hayatını pek değiştiremez, ancak dünya tarihini değiştiren şahsiyetler arasına girer.




www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)